5 book-related things που θα θέλαμε να δούμε και στην χώρα μας

Αποτέλεσμα εικόνας για a room without books is like a body without soulΤο βιβλίο, πρέπει όλοι να το παραδεχτούμε, μορφώνει τον κόσμο, εξευγενίζει τον κόσμο. Δημιουργεί ανθρώπους με πνεύμα και είναι πολύ ισχυρό όπλο έναντι στην χειραγώγηση καθώς έχει την “μαγική” ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται· κι όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τότε αμφισβητούν, δημιουργούν ιδεολογίες, είναι ελεύθεροι και κανείς δεν μπορεί να τους κάνει υποχείριό του.

Πολλοί ακολουθούμε τα χνάρια των προγόνων μας: κοιτάμε την Ευρώπη και την Αμερική με μάτια θολά από τον θαυμασμό και ζηλεύουμε όλη αυτήν την ανάπτυξη και την ποιότητα που διατρέχει τις πολιτείες έξω από την Ελλάδα. Και κανείς μέχρι τώρα-τι παράξενο, ε;- δεν έχει σκεφτεί, αντί να λατρεύει τους «ξένους», να δημιουργήσει στη χώρα του όλα αυτά που του προκάλεσαν τον θαυμασμό.

Πιστεύω πως αυτή η ανάπτυξη και η ποιότητα που κυριαρχεί στις κοινωνίες του εξωτερικού δεν οφείλεται μόνο στα κοφτερά μυαλά και στα λεφτά· νομίζω πως οι άνθρωποι δρουν για να δημιουργήσουν μια υψηλής ποιότητας κοινωνία αφού πρώτα η πολιτεία τους τους εφοδίασε με βιβλία· τους άνοιξε τον δρόμο για τα βιβλία· τους πρόσφερε πολλά που έχουν σχέση με το βιβλίο, που θα μπορούσαν να σκανδαλίσουν και τον πιο φανατικό μη-αναγνώστη. Και έτσι δημιούργησε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ωραίο και το ποιοτικό και νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τον κόσμο καλύτερο με το να προσελκύσουν όλο και περισσότερους στην οικογένεια του βιβλίου.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, μάζεψα ορισμένα εντυπωσιακά πράγματα που δημιούργησαν οι άνθρωποι στις ξένες χώρες και έχουν σχέση με τα βιβλία.

Book-cafes

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για book-cafes

Πανέμορφες γωνιές που συνδυάζουν τον καφέ ή το τσάι με μια τεράστια βιβλιοθήκη. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να επιλέξει ένα οποιοδήποτε βιβλίο από τα ράφια ή να φέρει το δικό του βιβλίο από το σπίτι και να το απολαύσει καθισμένος ανάμεσα σε άλλους αναγνώστες πίνοντας το ρόφημά του. Δείτε για παράδειγμα αυτό το πανέμορφο μαγαζί, το οποίο δεν προσφέρει μόνο καφέ ή τσάι. Τα book-cafes έχουν κάνει δειλά την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όμως, δυστυχώς, δεν είναι και τόσο διαδεδομένα, εν μέρει λόγω της μικρής ποσότητας-σε σχέση με άλλες χώρες-αναγνωστών στην χώρα μας.

The cheapest way is the fastest way

Ο τίτλος τα λέει όλα. Για να δημιουργήσεις σκεπτόμενους ανθρώπους, πρέπει, όπως είπαμε, να τους παρέχεις όσο πιο πολλά βιβλία μπορείς. Και καθώς, όπως ξανά-είπαμε, αυτό το κατάλαβαν νωρίς οι «ξένοι», σκέφτηκαν έναν τρόπο για να είναι τα βιβλία εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους ανθρώπους: τα έκαναν φτηνά! Στην χώρα μας οι τιμές των βιβλίων κυμαίνονται από 10 ευρώ-έως την αιωνιότητα(έχω συναντήσει βιβλίο της Ann Radcliffe(συγγραφέας γοτθικών μυθιστορημάτων του 18ου αιώνα) στα ελληνικά που κοστίζει 30 ευρώ, την ίδια στιγμή που το ξενόγλωσσο κοστίζει ακριβώς τα μισά, δηλαδή, 15 ευρώ!) την στιγμή που στο εξωτερικό βρίσκεις βιβλία-καλά βιβλία-με 6-7 ευρώ-μπορεί και πιο κάτω. Αυτό καθιστά τα βιβλία μια εύκολη διασκέδαση, a piece of cake. Έτσι, ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα βιβλίο χωρίς να σκεφτεί το κόστος πράγμα που δημιουργεί πάρα πολλούς αναγνώστες!

Και μιας και μιλήσαμε για τις τιμές…

Αποτέλεσμα εικόνας για books tumblr

Ας μιλήσουμε και για την εμφάνιση και την ποιότητα των σελίδων(μεγάλη λεπτομέρεια!). Τα βιβλία του εξωτερικού διαθέτουν πανέμορφα εξώφυλλα και δεν έχει σημασία που λένε μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, όταν θα δεις ένα όμορφο εξώφυλλο, ακόμα κι αν δεν το αγοράσεις τελικά, η προσοχή θα σου κεντριστεί και μπορεί(για μένα αποτελεί βεβαιότητα) να κατεβάσεις το βιβλίο από το ράφι. Στην Ελλάδα σπάνια βρίσκω ωραία εξώφυλλα. Θα μου πείτε όμως, εσύ διαλέγεις τα βιβλία από τα εξώφυλλα τους; Θα σας απαντήσω πως όχι, όμως όταν ψάχνω ένα βιβλίο της Austen, για παράδειγμα, που ξέρω ότι θα μου αρέσει, γιατί να μην μπορώ να βρω ένα όμορφο εξώφυλλο; Anyway, ας πάμε στις σελίδες. Στην Ελλάδα, τα βιβλία μας διαθέτουν πολύ όμορφες σελίδες σε αντικατάσταση των εκλιπόντων εξώφυλλων. Όμως, για να διαθέτουν τα βιβλία μας αυτές τις όμορφες σελίδες, συχνά πληρώνουμε παραπάνω χρήματα για να τα αγοράσουμε. Και αν βάλεις αυτό στην άκρη, υπάρχει και άλλο ένα αρνητικό: το περιβάλλον. Πολλές σελίδες πλέον δημιουργούνται από δάση που καλλιεργούνται για αυτόν τον σκοπό, όμως, όχι όλες και το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους(χρήματα και περιβάλλον) οι εκδοτικοί οίκοι στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί. Βουαλά! Τα βιβλία είναι πιο φτηνά-άρα, προσβάσιμα- και πιο φιλικά προς στο περιβάλλον.

What a wonderful place to be…

Αποτέλεσμα εικόνας για Ziferblat, Old Street

Πέρα από τα book-cafes, στο εξωτερικό είχαν κι άλλες ιδέες. Εκτός από το Far Rockaway, στο Λονδίνο υπάρχει και ένα άλλο, εξαιρετικό μέρος, στο οποίο μπορείς να πας για να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να γράψεις την δική σου ιστορία: το Ziferblat. Αυτό το αντί-καφέ καφέ(οι ιδιοκτήτες προτιμούν να το λένε free-space) δημιουργήθηκε για όλους εμάς που θέλουμε ένα όμορφο περιβάλλον για να διαβάσουμε ή να γράψουμε. Το ξεχωριστό με αυτό το καφέ είναι ότι όλα όσα υπάρχουν μέσα είναι δωρεάν εκτός από τον χρόνο που ξοδεύεις εκεί. Μέσα εκεί, λοιπόν, πληρώνεις όσα λεπτά καθίσεις με χρέωση 3 πένες το λεπτό· μπορείς βέβαια να πληρώσεις 9 λίρες και να μείνεις μέσα όσο θες! Εκτός από αυτά τα δύο υπέροχα μέρη που είδαμε, οι «ξένοι» έχουν φτιάξει και πανέμορφα βιβλιοπωλεία που κάθε bookaholic δεν μπορεί παρά να ερωτευτεί. Ορίστε, μερικά από αυτά που μας προτείνει το Secret London. Μέσα θα βρείτε και περισσότερες πληροφορίες για τα καφέ/ρεστοράν που προαναφέρθηκαν!

And last but not least…

Αποτέλεσμα εικόνας για book paid boxes

Το BuzzFeed μας παρουσίασε κάτι εξαιρετικό, κάτι πανέμορφο! Κάτι που όλοι εμείς οι απανταχού bookaholics θα λατρέψουμε!

Η Ελλάδα μας, εκτός των άλλων, στερείται και τα συνδρομητικά κουτιά με βιβλία. Και δεν μιλάω για τα κουτιά που μπορεί ο κάθε εκδοτικός να στείλει. Μιλάω για κουτιά-έργα τέχνης. Τα κουτιά για τα οποία μιλάω βρίσκονται στην Αμερική και άλλα είναι γεμάτα με είδη μπάνιου όπως bath bombs, bubble bars, κεριά και άλλα με τσάι, σελιδοδείκτες και πολλά bookish goodies· όλα αυτά συνοδευόμενα από βιβλία! Σε πολλά κουτιά μπορείς να επιλέξεις εσύ το είδος των βιβλίων που θέλεις και κάποια δωρίζουν τα έσοδά τους σε οργανώσεις για παιδιά-έτσι αγοράζοντας το βιβλίο σου βοηθάς τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κάποια από τα κουτιά περικλείουν μέσα τους βιβλία από νέους συγγραφείς ώστε να έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις ανερχόμενα αστέρια και κάποια κρύβουν άγνωστα σε εσένα διαμάντια, τα οποία έχουν επιλεγεί από ένα συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο με επιθυμία να φέρει στο φως αξιόλογα έργα, πέρα από τα σε όλους γνωστά best-sellers. Εκπληκτικές ιδέες! Μπορείς να δεις λεπτομέρειες και να ερωτευτείς εδώ.

Αυτά τα συνδρομητικά κουτιά είναι ό,τι θα ήθελε ένας bookaholic και σύντομα θα πρέπει να φτάσουν και στην Ελλάδα για να παρηγορηθούμε όλοι εμείς που τα επιθυμούμε μα μένουμε να τα κοιτάμε από μακριά…

book-related things

 

Πέρα από την πρωτοτυπία και την ομορφιά που αποπνέουν όλα αυτά, έχουν και ένα μεγαλύτερο κέρδος: οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πολλούς λόγους για να αγαπούν τα βιβλία με αποτέλεσμα-με βάση αυτά που προαναφέρθηκαν περί ανοιχτού μυαλού-να δημιουργείται μια καλύτερη, πιο ποιοτική κοινωνία.

Άντε, και στα δικά μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαλιαρίτη

Φανατική με τα βιβλία και τη φωτογραφία αλλά ο μεγάλος έρωτας τα ταξίδια και η ιστορία. Μέλλουσα αρχαιολόγος, θεωρητική από μωρό οπότε η σχέση με το γράψιμο ήταν αναπόφευκτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;