Αυτόματοι Πωλητές Βιβλίων: Γιατί δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα;

Στην ψηφιακή εποχή που όλα αλλάζουν, η αγάπη για τα βιβλία παραμένει αστείρευτη και φαντάζει σχεδόν ηδονικά ουτοπικό να μπορούσαμε να συναντάμε αυτόματους πωλητές βιβλίων με την ίδια συχνότητα που συναντάμε αυτόματους πωλητές για σνακ και αναψυκτικά. Στην Αμερική, αυτόματοι πωλητές βιβλίων γέμισαν τα σχολεία και

μας κάνει να φωνάζουμε “Γιατί όχι και στην Ελλάδα;”.

Ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στο Buffalo της Νέας Υόρκης εισήγαγε αυτήν την ιδέα σε ένα πρωτότυπο λογοτεχνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, οι μαθητές κερδίζουν -βάσει ενός συστήματος επιβράβευσης που έχει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ορίσει το σχολείο- «μάρκες» τις οποίες έπειτα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στον «αυτόματο πωλητή». Έτσι, αντί από το μηχάνημα να βγαίνουν ανθυγιεινά σνακ, τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους.

Τα βιβλία μπορεί να είναι από πολύ εμπορικά και «ελαφριά», π.χ. ιστορίες της Έλσας και της Άννας, έως πιο «βαριά» λογοτεχνικά, προκειμένου να απευθύνονται σε κάθε γούστο. Εξάλλου, ο βασικός σκοπός είναι τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία του διαβάσματος.

 

Τον «αυτόματο πωλητή» αγόρασε για το σχολείο μια τοπική ΜΚΟ για 2.000 δολάρια, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων πρόσφερε 1.000 δολάρια για να αγοράσει τα βιβλία, τα οποία έχει δώσει υπόσχεση πως θα ανανεώνει τακτικά.

Την ιδέα εμπνεύστηκε ένας εργαζόμενος στο σχολείο που το είδε κάπου στα social media και συγκεκριμένα ένα σχολείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και μετέτρεψε ένα μεταχειρισμένο αυτόματο μηχάνημα πώλησης γλυκών και αναψυκτικών σε μηχανή πώλησης βιβλίων. Το μηχάνημα έχει τροφοδοτηθεί με βιβλία που χαρίστηκαν ή αφιερώθηκαν στο σχολείο.

Στο βιντεάκι που ακολουθεί και έγινε γρήγορα viral, φαίνεται η αντίδραση των παιδιών.

 

Ο κόσμος του twitter φαίνεται ενθουσιασμένος με το νέο εγχείρημα, καθώς πολλοί συγγραφείς πρότειναν να δωρίσουν τα έργα τους για να μπορούν να βρεθούν πίσω από τις βιτρίνες των αυτόματων πωλητών και των επίδοξων βιβλιοθηκών των μαθητών.

Πόσο θα θέλατε να γεμίσει η δική σας πόλη με αυτόματους πωλητές βιβλίων;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;