Αύγουστος Κουρτώ: Η βιογραφία μιας σκύλας

η βιογραφία μιας σκύλας
Πηγή: goodreads.com

Όταν διάβασα το βιβλίο «Η βιογραφία μιας σκύλας», θεώρησα πως περιγράφει μια τάξη πραγμάτων κάπως υπερβολικά με ακραίες προσωπικότητες. Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και τα σημερινά δεδομένα έρχονται να δώσουν μια πνοή αλήθειας στο βιβλίο «Η βιογραφία μια σκύλας». Η κατάσταση που περιγράφεται πιθανότατα δεν έχει καμία δόση υπερβολής και φτάνει στα όρια της εργασιακής εκμετάλλευσης και της λεκτικής κακοποίησης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πλοκή:

Η Σίσυ Νοταρά είναι γόνος μιας πλούσιας οικογένειας, με πατέρα δικηγόρο και μητέρα κληρονόμο πλούσιας οικονομικής και κοινωνικής κληρονομιάς . Η Σίσυ δεν βίωσε ποτέ οικογενειακή θαλπωρή. Οι οικογενειακές σχέσεις είναι ανύπαρκτες έως και ζοφερές. Η μητέρα της περιγράφεται έως μια σκύλα της καλής κοινωνίας. Η Σίσυ είναι μια κακομαθημένη μοναχοκόρη, η οποία έχει μεγάλη ανασφάλεια για την εξωτερική της εμφάνιση. Τυχαία ένα βράδυ της βαρετής ζωής της αντικρύζει στην τηλεόραση τον άντρα των ονείρων της. Με την βοήθεια του κοινωνικού κύκλου της γιαγιάς της βρίσκεται να δουλεύει έως ιδιαιτέρα γραμματέας του. Ο επιφανής δημοσιογράφος Πέτρος Νάνος είναι στέλεχος και το κύριο πρόσωπο ενός γνωστού περιοδικού της Αθήνας.

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ο Πέτρος είναι ένας σκληρός και προβληματικός χαρακτήρας, παιδί του λαού με ταπεινή καταγωγή. Η Σίσυ δέχεται καθημερινά τις βρισιές του Πέτρου, την εκμετάλλευση καθώς υποχρεούται να δουλεύει πολλές  ώρες, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό ,τα κακεντρεχή σχόλια για το βάρος της. Για την Σίσυ όμως όλα είναι ιδανικά αφού είναι δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάει και θαυμάζει. Μεταφράζει κάθε προσβλητική κίνηση και σχόλιο σε αδυναμία του Πέτρου να εκφράσει τα συναισθήματά του για την αυτή. Η σχέση τους φτάνει έως και την σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Σίσυ δεν αρνείται να ενδώσει, αλλά περιγράφεται έως μονόπλευρη και απρόσωπη. Ακόμα και τότε τα προσβλητικά σχόλια θεριεύουν και η υποταγή της την οδηγεί στο να γίνεται το κορίτσι για όλες τις δουλειές. Το βιβλίο φτάνει σε αίσιο τέλος για την νεαρή Σίσυ, η οποία παντρεύεται τον έρωτα της ζωής της.

 

η βιογραφία μιας σκύλας
Πηγή: cityculture.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια σημαντικά φαινόμενα θίγει το βιβλίο «Η βιογραφία μιας σκύλας»;

Εργασιακή εκμετάλλευση και κακομεταχείριση

  • Υπερωρίες
  • Ψυχολογική βία μέσω της κατάχρησης εξουσίας και συναντάτε με πολλές μορφές, λεκτική, συναισθηματική, οικονομική ή καταπίεση. Επιπλέον η ψυχολογική βία εκφράζεται με απειλές, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, κριτική και άλλα που στοχεύουν στη δημιουργία ενοχών και υπονοούν την απόρριψη του θύματος.
  • Συναισθηματική κακομεταχείριση που εκφράζεται κυρίως με πιο γενικευμένες καταχρηστικές συμπεριφορές και με τα μη λεκτικά στοιχεία επικοινωνίας, όπως το να μιλά κανείς στον άλλο με επιθετικό, απειλητικό ή υποτιμητικό τόνο φωνής. Η άμεση λεκτική βία αναφέρεται στη χρήση εκφράσεων που ευθέως μεταδίδουν υποτίμηση, κριτική και απόρριψη του εργαζομένου, όπως η εξύβριση, οι προσβολές και απειλές, που μπορεί να αφορούν την εργασία αλλά και το χαρακτήρα του θύματος.
  • Bulling (εξατομικευμένη κακομεταχείριση). Ο όρος bullying χρησιμοποιείται για να περιγράψει ταπεινωτικές συμπεριφορές δοκιμασίες και απειλές που προκαλεί ένα άτομο που βρίσκεται σε θέση εξουσίας πάνω σε ένα άλλο.
  • Mobbing (μαζικός χλευασμός). Το mobbing χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Heinz Leymann για να περιγράψει τις εχθρικές συμπεριφορές ενός ατόμου σε ένα άλλο, που σκοπό έχουν την βλάβη του δεύτερου. Αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει πράξεις κυρίως αρνητικές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν το άτομο που εμπλέκεται στην απομόνωση.

 

η βιογραφία μιας σκύλας
Πηγή: dioptra.gr

Ο Αύγουστος Κορτώ (ψευδώνυμο του Πέτρου Χατζόπουλου) είναι Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής.

Το βιβλίο του «Η βιογραφία μιας σκύλας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Πηγές

  • «Βία και κακοποίηση στην εργασία» , https://tseligatoagriniou.wordpress.com/2015/02/11/βία-και-κακοποίηση-στην-εργασία/ ,(21/2/2021 18:45μμ)
  • «Το φαινόμενο της γυναικείας παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα», ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,repository.library.teiwest.gr › xmlui › bitstream › handle ,(21/2/2021 19:10)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;