Τα 5 καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα του 2018

Τα 5 καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα του 2018

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν ανέβει θεαματικά στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού στην Ελλάδα.  Ακόμα και αναγνώστες που παλαιότερα δεν καταπιάνονταν με αστυνομικά, τώρα τα αποζητούν περισσότερο από κάθε άλλο είδος. Είναι η αγωνία, το μυστήριο, η ανατροπή, είναι που όλοι τελικά κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό Σέρλοκ Χολμς που θέλει να εκφραστεί; Είναι που ξεχνιόμαστε από τα δικά μας προβλήματα ψάχνοντας να βρούμε τη λύση στα προβλήματα των άλλων; Όπως και να’ χει είναι γεγονός πως τα αστυνομικά μυθιστορήματα πλέον είναι περιζήτητα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικά από τα βιβλία του είδους που λάτρεψε το κοινό τη χρονιά που μας πέρασε.

Εσάς ποιο ήταν το αγαπημένο σας αστυνομικό για το 2018;

ΤΟ ΔΕΜΑ (ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΙΤΖΕΚ)

Η Έμα όταν ήταν μικρή αντιμετώπιζε τη σκληρή συμπεριφορά του πατέρα της, ακόμα και όταν του ζητούσε τη βοήθειά του. Τώρα, πιστεύοντας ότι έχει διαχειριστεί το ψυχολογικό κενό, είναι ψυχολόγος, ξεπερνώντας ορισμένες φορές τα όρια προκειμένου να αποδείξει τις θεωρίες της. Τελειώνοντας την ομιλία της σ’ ένα συνέδριο πηγαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να ξεκουραστεί. Μπαίνει να κάνει ένα μπάνιο και όταν βγαίνει ένα απειλητικό μήνυμα είναι γραμμένο στον καθρέφτη, που της θυμίζει τις δύσκολες καταστάσεις με τον πατέρα της. Η Έμα πανικοβάλλεται, προσπαθεί να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Όμως, ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί. Πριν αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει, βρίσκεται βιασμένη και με ξυρισμένο κεφάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι μήνες αργότερα, η Έμα δεν έχει βγει από το σπίτι, γνωρίζοντας ότι ο βιαστής της έχει δολοφονήσει και άλλες κοπέλες, ενώ ακόμα δεν έχει συλληφθεί. Ώσπου ο ταχυδρόμος της χτυπά την πόρτα και την παρακαλεί να αφήσει ένα δέμα που προορίζεται για τον γείτονα. Η Έμα κοιτάζει το όνομα, όμως δεν γνωρίζει κανένα άτομο με το αναγραφόμενο στο δέμα όνομα που να διαμένει στη γειτονιά. Ο φόβος φωλιάζει μέσα της. Η αναμέτρηση με τον άνθρωπο που της κατέστρεψε τη ζωή δεν θα αργήσει να έρθει.

Μόνο με μια λέξη θα μπορούσα να περιγράψω αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο βιβλίο. Πάταγος! Όλοι οι αναγνώστες μιλάνε για το περιβόητο δέμα. Ο Σεμπαστιάν Φίτζεκ έγινε ο αγαπημένος συγγραφέας του κοινού με διαφορά. Το Δέμα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα βιβλία του, τα οποία, αν και παλιότερα, ήρθαν στο προσκήνιο και πάλι ακολουθώντας την ίδια μεγάλη επιτυχία που είχε και το δέμα. Το μυθιστόρημα του Σεμπαστιάν Φίτζεκ έμεινε 29 εβδομάδες στη λίστα των best sellers στη Γερμανία, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2016 και έχει πουλήσει μέχρι στιγμής πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε 29 χώρες.

αστυνομικά μυθιστορήματα
https://diastixo.gr/kritikes/xenipezografia/10316-carrisi

 

TO ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ (ΝΤΟΝΑΤΟ ΚΑΡΙΖΙ)

Η δικαιοσύνη δεν κάνει ακροαματικότητες. Η δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρει κανέναν. Ο κόσμος θέλει ένα τέρας… Κι εγώ θα τους δώσω αυτό που θέλουν.

Η νύχτα που όλα άλλαξαν για πάντα είναι μια παγωμένη νύχτα με ομίχλη στο Αβεσό, ένα χωριό φωλιασμένο σε μια βαθιά κοιλάδα ανάμεσα στις σκιές των Άλπεων. Ίσως να ήταν ακριβώς εξαιτίας της ομίχλης που το αυτοκίνητο του ειδικού πράκτορα Φόγκελ κατέληξε σ’ ένα χαντάκι. Ένα συνηθισμένο ατύχημα.

Ο Φόγκελ είναι καλά, αλλά έχει πάθει σοκ. Δεν θυμάται γιατί βρίσκεται εκεί, ούτε πώς έφτασε. Κι όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο ειδικός πράκτορας Φόγκελ θα έπρεπε να βρίσκεται κάπου αλλού, μακριά από το Αβεσό. Πράγματι, πλέον έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που μια κοπελίτσα απ’ το χωριό εξαφανίστηκε στην ομίχλη. Δύο μήνες από τότε που ο Φόγκελ ασχολήθηκε με αυτό που, από απλή υπόθεση εκούσιας φυγής, μετατράπηκε πρώτα σε υπόθεση απαγωγής κι έπειτα σε τεράστιο μιντιακό γεγονός.

Γιατί αυτή είναι η ειδικότητα του Φόγκελ. Δεκάρα δε δίνει για το DNA, δεν έχει ιδέα τι να κάνει με τα ευρήματα της Σήμανσης, όμως σε ένα πράγμα είναι αξεπέραστος: στο να χειραγωγεί τα ΜΜΕ. Να προσελκύει τις κάμερες, να κατακτά τα πρωτοσέλιδα. Να διασφαλίζει όλο και περισσότερα κονδύλια για την έρευνα, χάρη στην προσοχή και τις πιέσεις του «κοινού στο σπίτι». Να αγιοποιεί το θύμα και, στο τέλος, να ξετρυπώνει το τέρας και να το ρίχνει στη φυλακή. Αυτό είναι το παιχνίδι του και αυτή είναι η «υπογραφή» του. Γιατί χρειάζεται κάποιος σαν κι αυτόν, ένας άνθρωπος χωρίς ενδοιασμούς, σίγουρος για τις μεθόδους του, ώστε ένα έγκλημα να βρει αυτό που πραγματικά του αναλογεί: όχι τόσο μια λύση, όσο ένα κοινό.

Έχουν περάσει δύο μήνες απ’ όλα αυτά και ο ειδικός πράκτορας Φόγκελ θα έπρεπε πλέον να βρίσκεται μακριά από εκείνα τα αφιλόξενα βουνά. Όμως τότε τι κάνει ακόμα εκεί; Γιατί εκείνο το ατύχημα; Και, κυρίως, αφού δεν έχει χτυπήσει, σε ποιον ανήκει το αίμα που έχει στα ρούχα του;

Ο Ντονάτο Καρίζι μας χαρίζει ακόμα ένα δυνατό best seller, το οποίο γνωρίσαμε στην Ελλάδα πρώτα από την ταινία και έπειτα από το βιβλίο. Η ταινία «La ragazza nella nebbia» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2017, ενώ λίγους μήνες αργότερα μεταφράστηκε και το ομώνυμο βιβλίο από τη Μαρία Οικονομίδου και τις εκδόσεις Πατάκη. Όσοι δεν έχετε δει την ταινία, , θα σας πρότεινα (προφανώς) να τη δείτε, αφού πρώτα έχετε διαβάσει το βιβλίο. Πριν όμως βιαστείτε να πείτε πως το βιβλίο ήταν καλύτερο από τη ταινία, να σας ενημερώσω πως έχουμε πέσει στην ιδιάζουσα περίπτωση, όπου την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος ο συγγραφέας. Άρα το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι πιστό στο λογοτεχνικό κείμενο και να ακολουθεί ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του ο εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας Donato Carrisi!

αστυνομικά μυθιστορήματα
https://www.dioptra.gr/Vivlio/1046/790/I-therapeia/

 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΙΤΖΕΚ)

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας;

Δίχως μάρτυρες…

H δωδεκάχρονη Γιόζι πάσχει από μια ανεξήγητη ασθένεια. Στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στον γιατρό, εξαφανίζεται από το ιατρείο χωρίς κανένα ίχνος. Δεν θα βρεθεί ποτέ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθώντας να διαχειριστεί τον ακατανόητο χαμό της κόρης του…

Δίχως Πτώμα…

Ο Βίκτορ δέχεται στο νησί την απροσδόκητη επίσκεψη μιας όμορφης άγνωστης. Πρόκειται για μια συγγραφέα, την Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν –κατά τα λεγόμενά της– σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι το οποίο πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε δίχως ν’ αφήσει ίχνη.

Πού βρίσκεται η κόρη του;

Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της Γιόζι;

O Βίκτορ πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της κόρης του. Πολύ σύντομα όμως οι συνεδρίες θα πάρουν δραματική τροπή, καθώς το παρελθόν θα έρθει. Είναι δυνατόν η απάντηση να βρίσκεται στο αδιανόητο;

Η θεραπεία έχει αρχίσει…

 

Άλλος ένας Φίτζεκ στη λίστα μου και πώς είναι δυνατόν να λείπει άλλωστε η θεραπεία, με τον πάταγο που έχει προκαλέσει και αυτή. Ο Φίτζεκ μοιάζει να είναι πλέον ο αρχηγός αστυνομικών μυθιστορημάτων στη Ελλάδα, με το αναγνωστικό κοινό να αγοράζει μανιωδώς τα βιβλία του. Μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου «το δέμα», επανακυκλοφόρησε και η θεραπεία, από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2010 από τις εκδόσεις Διήγηση. Το μεγάλο «μπαμ» , όμως, έμελλε να γίνει το 2018, στην επανέκδοσή του από τις εκδόσεις Διόπτρα, αφού είχε προηγηθεί φυσικά ο σάλος που δημιούργησε «Το Δέμα».

αστυνομικά μυθιστορήματα

Ο ΔΙΩΚΤΗΣ (ΛΑΡΣ ΚΕΠΛΕΡ)

ΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΜΕΝΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ

Ένα βίντεο φτάνει στην Κρατική Εγκληµατολογική Υπηρεσία της Στοκχόλµης. Δείχνει µία γυναίκα, ζωντανή, που κάποιος την κινηµατογραφεί µέσα από το παράθυρο του σπιτιού της. Δεν ξέρει ότι την παρακολουθούν. Η αστυνοµία δεν λαµβάνει σοβαρά υπόψη το υλικό. Ώσπου τη βρίσκουν νεκρή.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΒΗΣΤΑ…

Όταν έρχεται το επόµενο βίντεο, η αστυνοµική επιθεωρήτρια Μάργκοτ Σίλβερµαν ψάχνει απεγνωσµένα τρόπους για να αναγνωριστεί η ταυτότητα του θύµατος. Όµως είναι ήδη πολύ αργά. Τη στιγµή της αποστολής του βίντεο, οι γυναίκες έρχονται ήδη αντιµέτωπες µε τις τελευταίες τροµακτικές στιγµές της ζωής τους. Και χωρίς να συνδέει τίποτε τα θύµατα, η αστυνοµία είναι ανίσχυρη να τις βοηθήσει.

ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

Σύντοµα ο τρόµος καταλαµβάνει τη Στοκχόλµη. Ποιο θα είναι το επόµενο θύµα; Ο ψυχίατρος και υπνωτιστής δρ. Έρικ Μαρία Μπαρκ καλείται να υπνωτίσει τον σύζυγο του δεύτερου θύµατος, ελπίζοντας να ξεκλειδώσει τις µνήµες που έχει από τη σκηνή του εγκλήµατος. Όµως αυτό που αποκαλύπτει ο δρ. Μπαρκ στις συνεδρίες του τον αναγκάζει να αποφασίσει να αποκρύψει την αλήθεια από την αστυνοµία.

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η υπόθεση µπορεί να διαλευκανθεί µόνο µε τη βοήθεια του αστυνοµικού επιθεωρητή Γιούνα Λίννα, του ανθρώπου που αγνοείται πάνω από έναν χρόνο και θεωρείται νεκρός.

Έδώ έχουμε να κάνουμε όχι με έναν πολύ ταλαντούχο συγγραφέα, αλλά με δύο. Λάρς Κέπλερ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυµο της Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ και του Αλεξάντερ Αντορίλ, Σουηδών συγγραφέων και συζύγων! Η επιτυχία του συγγραφικού δίδυμου ξεκίνησε με το βιβλίο «Ο Υπνωτιστής», το οποίο λατρεύτηκε από το κοινό, µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και µεταφέρθηκε το 2013 στον κινηµατογράφο από τον Λάσε Χάλστροµ. Από εκεί και μετά, ακολούθησε μια σειρά από best sellers με τελευταίο τον Διώκτη, που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αστυνομικά μυθιστορήματα.

αστυνομικά μυθιστορήματα
https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B2%CE%B5%CE%B8

 

ΜΑΚΒΕΘ (ΤΖΟ ΝΕΣΜΠΟ)

Σε μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, μια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών μετατρέπεται σε λουτρό αίματος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η ομάδα του – είναι ο καλύτερος μπάτσος της πόλης αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Για την επιτυχία του θα του δοθούν απλόχερα χρήματα, εξουσία, σεβασμός, γιατί όμως νιώθει πως δεν θα πάρει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει;

Ο αποκαλούμενος «ροκ σταρ» της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, με ένα πολύ μεγάλο και φανατικό αναγνωστικό κοινό να τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του, τους λεγόμενους Nesbomaniacs, μας χαρίζει ένα βιβλίο διαφορετικό από τα προηγούμενα, βασισμένο στον πασίγνωστο, σαιξπηρικό Μάκβεθ. Οι ήρωες του βαθιά τραγικοί, με πλούσιο φιλοσοφικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, τοποθετούνται στη Νέα Υόρκη την εποχή των 70’. Το βιβλίο είναι μέρος της σειράς βιβλίων «Shakespeare Project», όπου σύγχρονοι συγγραφείς εμπνέονται από έργα του Shakespeare και γράφουν το δικό τους μυθιστόρημα. O Νέσμπο διάλεξε την πιο αιματοβαμμένη τραγωδία του και τη μετέτρεψε σε ένα καθηλωτικό θρίλερ που θα σας κόψει την ανάσα!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νατάσσα Λούππου

H Nατάσσα Λούππου είναι ηθοποιός και συγγραφέας του βιβλίου "Το Μυστικό της Μαγείας". Έχει τελειώσει τη Δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη καθώς επίσης και το Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λατρεύει κάθε μορφή τέχνης και τις αρέσει να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Γνωρίζει Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά και λίγα Γαλλικά. Είναι vera νησιώτισσα με καταγωγή από Ρόδο, Σύμη, Μυτιλήνη. Μεγάλη της αδυναμία; O καλός καφές!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;