Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: το ποιητικό του έργο

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Πηγή εικόνας: www.mixanitouxronou.gr

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1824 στη Μαδούρη, μια μικρή νησίδα της οικογένειάς του η οποία βρίσκεται δίπλα στη Λευκάδα, απέναντι από τον Σκορπιό. Η Μαδούρη είναι γνωστή και ως «το νησί του Βαλαωρίτη». Ο πατέρας του ήταν ένας εύπορος έμπορος από την Ήπειρο. Τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια, τα πέρασε στη Λευκάδα και στη συνέχεια στην Κέρκυρα, όπου σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και παρακολουθούσε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρισιών. Στις 24 Ιουλίου 1879, σε ηλικία 55 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ποιητικό έργο

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ήταν ένας καταξιωμένος ποιητής. Την 25η Μαρτίου 1875, τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό του, απήγγειλε ποίημα κατά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και καθιερώθηκε πανελλαδικά ως εθνικός ποιητής. Την πρώτη του ποιητική συλλογή την τύπωσε το 1847. Εκείνη την περίοδο ήταν φοιτητής και δέκα χρόνια αργότερα, εξέδωσε την ποιητική συλλογή γνωστή ως «Μνημόσυνα». Τα «Μνημόσυνα» έχουν κύριο θεματικό κέντρο τους ήρωες που βρήκαν τον θάνατό τους από τους Τούρκους. Ένα από τα πιο γνωστά ποιήματά του είναι η «Κυρά Φροσύνη». Η «Κυρά Φροσύνη», είναι έμμετρο ποίημα με θεατρική δομή και η έμπνευση έχει προέλθει από τον πνιγμό της Ηπειρώτισσας Φροσύνης που δε δέχτηκε τον έρωτα του Αλή Πασά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθούν και οι ποιητικές συνθέσεις «Αθανάσιος Διάκος και «Αστραπόγιαννος», που η ωριμότητα και ο λυρισμός γίνονται ακόμη πιο φανερά. Το τελευταίο του έργο του λεγόταν «Φωτεινός», το οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να το τελειοποιήσει.

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Πηγή εικόνας: www.iellada.gr

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποίησης του Βαλαωρίτη

Η ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη διακρίνεται από κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία που προσδίδουν μια αυθεντικότητα και μοναδικότητα στα ποιήματά του. Αυτά τα στοιχεία είναι κατεξοχήν η αφηγηματικότητα και ο πραγματισμός. Ο πραγματισμός θεωρεί τη σκέψη ως το κατάλληλο εργαλείο για τη λύση των προβλημάτων. Ακόμη, η πατριδολατρία, δηλαδή η μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και το εθνικό στοιχείο δε λείπουν από τις ποιητικές του συλλογές. Τέλος, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο δημοτικός ομοιοκατάλληκτος δεκαπεντασύλλαβος στίχος.

Πώς δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του «εθνικού ποιητή» στον Βαλαωρίτη;

Ο τίτλος του «εθνικού ποιητή» δόθηκε στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη επειδή τα ποιήματά του, ήταν εμπνευσμένα κατά κύριο λόγο από τη νεώτερη ελληνική ιστορία και ήταν υπερασπιστής της εθνικής ιδέας. Βέβαια, δεν ήταν ο μοναδικός ποιητής που αντλούσε τα θέματά του απ’αυτό το υλικό. Όμως, ξεχώρισε λόγω της δημοτικής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του πάθους που πρόβαλε τους ήρωές του. Αυτά τα δεδομένα τον ανέδειξαν ως «εθνικό ποιητή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο εθνικός ποιητής που έχασε τρεις κόρες σε μικρή ηλικία. Ύμνησε τον Αστραπόγιαννο, τους ήρωες του 21 και αγωνίσθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας. Ανακτήθηκε από: http://www.mixanitouxronou.gr/aristotelis-valaoritis-o-ethnikos-poiitis-pou-exase-treis-kores-se-mikri-ilikia-ymnise-ton-astrapogianno-tous-iroes-tou-21-kai-agonisthike-gia-tin-eleftheria-tis-elladas/. (Τελευταία πρόσβαση: 19.09.2020)

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: Επικός ποιητής του αρματολισμού και προπάππος του Νάνου. 2019. Ανακτήθηκε από: https://www.iellada.gr/istoria/aristotelis-valaoritis-epikos-poiitis-toy-armatolismoy-kai-propappos-toy-nanoy. (Τελευταία πρόσβαση: 19.09.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;