3 νέες υπέροχες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Και ιδού οι 3 υπέροχες νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το καπέλο του Βερμέερ: Ο 17ος αιώνας και οι απαρχές της παγκοσμιοποίησης – Timothy Brook

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Οι πίνακες του Γιοχάνες Βερμέερ (1632-1675) μάς σαγηνεύουν με την ομορφιά και το μυστήριο που τους περιβάλλει. O κάτοχος της Έδρας Κινεζικών Σπουδών Shaw στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Timothy Brook βρέθηκε να τους αντικρίζει για πρώτη φορά το 1971 στη γενέτειρα του Βερμέερ, το Ντελφτ. Παρατηρώντας προσεκτικά τους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου διαπίστωσε πως κάθε οικεία εικόνα και κάθε αντικείμενο που απεικονίζεται σε αυτούς, αποτελεί και μια απόδειξη πως το Ντελφτ δεν ήταν μόνο του, υπήρχε σε έναν κόσμο που επέκτεινε τα όριά του με ταχύτατους ρυθμούς. Τα συμπεράσματα της μελέτης του τα συγκέντρωσε στο συναρπαστικό βιβλίο ιστορίας Το καπέλο του Βερμέερ: Ο 17ος αιώνας και οι απαρχές της παγκοσμιοποίησης που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Advertisements
Ad 14

Ένας στρατιώτης φλερτάρει µε ένα γελαστό κορίτσι σε ένα καθιστικό στην Ολλανδία. Μια γυναίκα ζυγίζει νομίσματα μπροστά από ένα παράθυρο. Στη λεπτομέρεια ενός άλλου πίνακα, φρούτα ξεχειλίζουν από μια κινεζική πιατέλα λευκής πορσελάνης με γαλάζια σχέδια. Το καπέλο του αξιωματικού είναι φτιαγμένο από γούνα κάστορα από τον Καναδά, ενώ τα νομίσματα από ασήμι που έχει εξορυχθεί στο Περού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοραστεί η κινεζική πορσελάνη.

Τον 17ο αιώνα οι αποβάθρες στις Κάτω Χώρες αποτελούσαν έναν «κατάλογο πιθανοτήτων». Ο Timothy Brook μέσα από την ανάλυση πέντε πινάκων του Βερμέερ, δύο έργων του Χέντρικ φαν ντερ Μπουρχ και του Λέονερντ Μπράμερ αντίστοιχα, και ενός πορσελάνινου πιάτου ανιχνεύει το εμπορικό δίκτυο που απλωνόταν σε όλη την υδρόγειο κατά τον 17ο αιώνα, από την Ευρώπη ως την Ασία και την Αμερική, φανερώνοντας τις απαρχές της παγκοσμιοποίησης. Ποιες εκρηκτικές, μεταμορφωτικές και, μερικές φορές, καταστρεπτικές αλλαγές σημειώθηκαν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο όταν ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση; Η έκδοση περιλαμβάνει έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες και βασικά στοιχεία για όλα τα έργα που αναλύονται από τον συγγραφέα.

Διαβάστε επίσης  4 νεανικά μυθιστορήματα που επικεντρώνονται στην ψυχική υγεία

Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής – Charles Pierre Baudelaire (Σειρά: Μικρά Διαχρονικά)

Απρίλιος Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ ήταν επίσης ένας από τους πιο ανατρεπτικούς κριτικούς τέχνης της εποχής του. Το 1852 το Παρίσι περνά σε μια φάση ριζικής ανοικοδόμησης. Η αδιάκοπη μεταμόρφωση του μητροπολιτικού τοπίου και ο τρόπος που αναπαρίσταται στην τέχνη, εξάπτει την κριτική σκέψη του Γάλλου ποιητή και οδηγεί στη συγγραφή του δοκιμίου Ο Ζωγράφος της μοντέρνας ζωής που κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και εντάσσεται στη σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

Στο επίκεντρο του βιβλίου Ο Ζωγράφος της μοντέρνας ζωής βρίσκεται το έργο του ζωγράφου Constantin Guys (στο κείμενο χρησιμοποιείται το μυστηριώδες προσωνύμιο κ. Γκ). Στόχος του συγγραφέα είναι να αποτυπώσει την κοινωνική και αισθητική αναστάτωση του Παρισιού κατά τη διάρκεια του «εκσυγχρονισμού» της πόλης και ταυτόχρονα να διερευνήσει τις έννοιες της ομορφιάς, το ρόλο του καλλιτέχνη και το νέο σκοπό της τέχνης που εξισορροπεί ανάμεσα στο ρομαντικό ιδεώδες της «τέχνης για την τέχνη» και της αντικειμενικής αντανάκλασης της πραγματικότητας, ένα δόγμα που υποστήριζαν σθεναρά οι ρεαλιστές.

Μποέμ και αισθητιστής, ο Μπωντλαίρ δεν ενδιαφέρεται να γράψει για τον μυημένο στις τέχνες αναγνώστη αλλά για τον ευαίσθητο δέκτη των αισθητικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών της εποχής του, τις οποίες επιδιώκει να κατανοήσει. Γι’ αυτό και μέσα από τον Ζωγράφο της μοντέρνας ζωής όχι μόνο κατορθώνει να παραδώσει ένα θεμελιώδες δοκίμιο για την Ιστορία της Τέχνης αλλά και μια ολοκληρωμένη έκφραση του δράματος της μοντέρνας ζωής.

Η επιστροφή του Ζαρατούστρα – Hermann Hesse (Σειρά: Μικρά Διαχρονικά)

Διαβάστε επίσης  "Ο νεαρός Μάνγκο": Το νέο, πληθωρικό μυθιστόρημα του Douglas Stuart για τη ζωή στην μεταθατσερική Γλασκώβη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το 1919 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Έρμαν Έσσε με τίτλο Η Επιστροφή του Ζαρατούστρα και μολονότι γνώρισε αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία, προκάλεσε την οργή των συντηρητικών που θεώρησαν αντιπατριωτικές τις επικρίσεις του συγγραφέα εναντίον της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ταυτόχρονα δεν ενέπνευσε τους νεαρούς ακτιβιστές της εποχής εκείνης που διψούσαν για δράση και όχι για πασιφιστικά ιδεώδη. Έναν αιώνα αργότερα, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν σε νέα μετάφραση την Επιστροφή του Ζαρατούστρα, μια συλλογή των “αντιπολεμικών κειμένων ενός απολιτικού συγγραφέα», όπως έγραψε τότε η κριτική. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε, διατήρησε σε όλη του τη ζωή μια στάση πολιτικής αποστασιοποίησης. Όταν, ωστόσο,  ήρθε αντιμέτωπος με φαινόμενα φανατισμού ή μισαλλοδοξίας, αφοσιωμένος αποκλειστικά, καθώς ήταν, στην ιδέα της ειρήνης και του ανθρωπισμού, χρησιμοποίησε την πένα του για να εκφράσει την αντίθεση του. Τον Ιούλιο του 1914 ξεκινά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς αρχίζει να γράφει τα αντιπολεμικά του κείμενα. Το 1917 ολοκληρώνει τη συγγραφή του δοκιμίου του Η επιστροφή του Ζαρατούστρα το οποίο θα κυκλοφορήσει δύο χρόνια αργότερα, ταυτόχρονα με την έκδοση του εμβληματικού μυθιστορήματός του Ντέμιαν. Και στα δύο έργα ο Γερμανός συγγραφέας αντλεί έμπνευση από τη νιτσεϊκή περιφρόνηση για τον κομφορμισμό του κοπαδιού και, βασισμένος στην έννοια της εξατομίκευσης που εισηγήθηκε ο Καρλ Γιουνγκ, τονίζει τη σημασία της αναζήτησης του βαθύτερου εαυτού μας και της μη υποταγής στο μαζικό πνεύμα, που στραγγαλίζει την ατομικότητα και ακυρώνει την ατομική ευθύνη.

Η προφητική φωνή του Έρμαν Έσσε, ο οποίος μέσα από την Επιστροφή του Ζαρατούστρα καλούσε τη γερμανική νεολαία της εποχής να απομακρυνθεί από τους κίβδηλους θεούς του εθνικισμού και του μιλιταρισμού, όχι μόνο αγνοήθηκε, αλλά προσέδωσε στον συγγραφέα τους χαρακτηρισμούς του «προδότη» και της «οχιάς». Η έκκληση την οποία διατυπώνει η Επιστροφή του Ζαρατούστρα παραμένει συγκλονιστικά διαχρονική καθώς υπογραμμίζει το ηθικό προβάδισμα του ατόμου που βρίσκεται πάνω και πέρα από κάθε ιδεολογική ή κομματική κατάχρηση της πολιτικής. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνεται με δύο ακόμη αντιπολεμικά κείμενα του Έσσε, που δίνουν το μέτρο της τόλμης και της πνευματικής ανεξαρτησίας του.

Διαβάστε επίσης  Ματωμένη Κάμαρα, παραμύθια με άλλη οπτική

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι