Άννα Ραζή: 10 κλασσικά αστυνομικά μυθιστορήματα για τη βιβλιοθήκη σας


Η Άννα Ραζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Πραγματοποίησε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της στην Ελληνογαλλική σχολή του Αγίου Ιωσήφ. Μετέπειτα σπούδασε Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η ελληνική λογοτεχνία της γενιάς του ’30, ο νατουραλισμός, η συγκριτική μελέτη της αστυνομικής λογοτεχνίας και η γυναικεία οντότητα μέσα στην τραγωδία από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το σύγχρονο γαλλικό θέατρο, είναι τα κυριότερα θέματα που την απασχόλησαν τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών της όσο και αργότερα. Το 2014 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο Anima.
Συγγραφέας των μυθιστορημάτων “Ελίφ” (2014, επανέκδοση 2015) το οποίο έχει μεταφερθεί σε θεατρικό, “Malordo: Στο Κλάριτι Χολ” (2016) , “Γαλάζια Πεταλούδα” (2017) και τις ποιητικές συλλογές “Σκιές από Πένα – Τα ανείπωτα” (2015), “Άυλη θλίψη” (2016) και “Σελίδες Λευκές σαν τη σιωπή” (2017).

Εγκλήματα, έρευνες, διάσημοι ερευνητές και μέσα σε λιγότερο από 150 χρόνια, το αστυνομικό μυθιστόρημα από ένα απλό ανάγνωσμα για να περνά ευχάριστα η ώρα του αναγνώστη, έγινε το αγαπημένο είδος του κοινού. Κι αν η βιομηχανική κοινωνία του 19ου αιώνα και η άνθιση του τύπου υπήρξαν το εναρκτήριο λάκτισμα για το αστυνομικό μυθιστόρημα, η συνεχής και ραγδαία εξέλιξη της κοινωνίας μας, οι σχέσεις που περιπλέκονται, τα συναισθήματα που αναζητούν ψυχολογική ανάλυση, καλλιεργούν ολοένα και πιο έφορο έδαφος για το είδος αυτό.

Υπάρχουν λοιπόν, παρ’ όλες τις κατά καιρούς αντικρουόμενες ή συγκλίνουσες απόψεις, συγκεκριμένα βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη των λάτρεων της Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Απολαύστε, λοιπόν, μια δεκάδα από κλασσικά αστυνομικά μυθιστορήματα, τα οποία σας προτείνω ανεπιφύλακτα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   1. Η γυναίκα με τα λευκά – Γουίλκι Κόλινς

19ος αιώνας, Βρετανία. Σίγουρα ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του είδους. Ο Γουόλτερ Χάρτιγκ, ένας νεαρός καθηγητής, βοηθάει μια μυστηριώδη γυναίκα ντυμένη στα λευκά, για να μάθει λίγο αργότερα πως πρόκειται για μια τρόφιμο ψυχιατρείου που έχει δραπετεύσει από αυτό. Και όλα θα ήταν καλά, αν όταν πιάνοντας δουλειά την επόμενη μέρα σε ένα σχολείο, ανάμεσα στους μαθητές του θα γνωρίσει την Λόρα Φέρλυ, η οποία μοιάζει τρομακτικά με την κυρία με τα λευκά. Ανατριχιάσατε; Αν όχι, δοκιμάστε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο.


 

   2. Ο 13ος επιβάτης – Γιάννης Μαρής

Μυστήριο, αγωνία και ένα από τα καλύτερα έργα του Γιάννη Μαρή. Όσοι έχουν αγαπήσει τον Αστυνόμο Μπέκα, σίγουρα θα εκπλαγούν από αυτό το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα και αν έχετε συνηθίσει να βρίσκετε εύκολα τον δολοφόνο διαβάζοντας βιβλία του Μαρή, μην είστε και τόσο σίγουροι πως κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρετε.Ίσως όχι από τα πιο γνωστά του, αλλά σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά του μυθιστορήματα.

 

 

Πηγή:aniretar.blogspot.com

   3. Οι φόνοι της οδού Μοργκ – Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Ο Αύγουστος Ντουπίν, είναι ο πρώτος φανταστικός ερευνητής, ο οποίος θα δανείσει τα δικά του χαρακτηριστικά σε επόμενους, γνωστούς σε όλους μας, ερευνητές όπως ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό. Ένα βιβλίο που άλλαξε την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ξεφεύγουμε πλέον από μια πιο γενική ιστορία μυστηρίου και επικεντρωνόμαστε στην ανάλυση της υπόθεσης, της έρευνας, των χαρακτήρων. Θα εισάγει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα γίνουν αργότερα απαραίτητα συστατικά της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Διάσημες υποθέσεις του Δικαστή Τι, Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, μετάφραση του κειμένου του Κινέζου Ντι Γκονγκ Αν (13ος αιώνας). Άρωμα Ανατολής, το οποίο  μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό κόσμο που όταν μπεις στη λογική της κινέζικης κουλτούρας και του πολιτισμού θα σε κρατήσει δέσμιο των σελίδων του μέχρι την τελευταία λέξη.

konstantinakoraki.wordpress.com

   4. Ο φόνος του Ρότζερτ Άκροϋντ –  Αγκάθα Κρίστι.

Μακράν το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι και μια ανατρεπτική ιστορία που θα κρατήσει τον αναγνώστη σε εγρήγορση από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο. Ερευνητής εδώ δεν είναι ούτε ο εκκεντρικός Βέλγος ερευνητής Ηρακλής Πουαρό ούτε η γλυκιά γηραιά Μις Μρπλ, αλλά ένας γιατρός που καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο την ερεύνα του για την εξιχνίαση του φόνου ενός φίλου, του Ρότζερ Άκροϋντ.

   5. Ο Μαιγκρέ και το ακέφαλο πτώμα –  Ζωρζ Σιμενόν

Στο κανάλι του Αγίου Μαρτίνου στο Παρίσι, ναυτικοί αρχίζουν και ανακαλύπτουν σιγά σιγά διαφορετικά κομμάτια από το σώμα ενός άντρα. Θα ψάξουν μάταια να ανακαλύψουν και το κεφάλι. Μια γυναίκα, ιδιοκτήτρια ενός γραφικού Μπιστρό της γειτονιάς, δείχνει παγερά αδιάφορη για τη μακρόχρονη απουσία του άντρα της. Και μια ιστορία ιδιαίτερα πολύπλοκη για τους άντρες της τοπικής αστυνομίας. Η παρουσία του αστυνόμου Μαιγκρέ κρίνεται για άλλη μια φορά απαραίτητη.

   6. Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

Αυτό κι αν είναι ένα από τα πιο κλασσικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Δεν νομίζω να υπάρχει αναγνώστης που να αγαπά την αστυνομική λογοτεχνία και να μην έχει περάσει ώρες ατελείωτες διαβάζοντας τις υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς. Ευφυής και ιδιόμορφος καταφέρνει πάντα εκπλήσσοντας το αναγνωστικό κοινό να διαβάζει μέσα στο πιο πολύπλοκο μυστήριο την προφανή, αλλά καλά κρυμμένη λύση του. Ο εκκεντρικός ήρωας έχει πρωταγωνιστής αμέτρητες φορές στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη και σίγουρα είναι ένας από τους διασημότερους μυθιστορηματικούς ήρωες όλων των εποχών.

   7. Τα 39 Σκαλοπάτια – Τζον Μπιούκαν

Μια μυστική και πανίσχυρη οργάνωση. Μια διεθνής συνωμοσία. Ένας κωδικός που δεν γίνεται να σπάσει. 20 μέρες για να λυθεί το μυστήριο. Μια καθηλωτική ιστορία που δεν σε αφήνει να την αφήσεις πριν να ανακαλύψεις τη λύση του μυστηρίου. Τα 39 σκαλοπάτια μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο το 1935, από τον μετρ του είδος, Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα πιο αξιόλογα κλασσικά αστυνομικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί.

   8. Ρεβέκκα – Δάφνη ντι Μωριέ

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1938 και έγινε best seller πουλώντας κοντά στα 3 εκατομμύρια αντίτυπα και μπήκε αμέσως στην κατηγορία των κλασικών μυθιστορημάτων. Η Ρεβέκκα παντρεύεται τον γοητευτικό Μάξιμ και πηγαίνει να ζήσει στο Μάντερλεϊ, όπου ο σύζυγός της είναι ο ιδιοκτήτης ενός πύργου. Αμέσως θα βρεθεί παγιδευμένη σε ένα μυστήριο, το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς η ανάμνηση της μυστηριώδους πρώτης γυναίκας του Μάξιμ. Αν σας αρέσουν τα ατμοσφαιρικά βιβλία μυστηρίου, σίγουρα τη Ρεβέκκα θα τη λατρέψετε.

κλασσικά αστυνομικά μυθιστορήματα

   9. Η κυρία της Λίμνης – Ρέιμοντ Τσάντλερ

Μια λίμνη, θολά νερά, καλά κρυμμένα μυστικά και ο Φίλιπ Μάρλοου ξανά εν δράση. Ανάγλυφες κοινωνικές περιγραφές, βαθιά ανάλυση ανθρώπινων πορτρέτων και τα σκοτεινά κίνητρα που καθοδηγούν τις ανθρώπινες πράξεις κρατούν τον αναγνώστη σε ένα τεντωμένο σκοινί αναγκάζοντάς τον σε μια μόνιμη επιτακτική ισορροπία ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στη δυστυχία και την ευτυχία, τη φρίκη του εγκλήματος και την ομορφιά της ζωής μέχρι την ευφυέστατη ανατροπή του τέλους.

10. Η φεγγαρόπετρα – Γουίλκι Κόλινς

Και επειδή δεν υπάρχει μοντέρνο χωρίς κλασικό, τα Αιχμηρά αντικείμενα της Τζίλιαν Φλιν, Η Θεραπεία του Σεμπάστιαν Φίτζεκ, Ο χιονάνθρωπος του Τζο Νέσμπο, Ο Ιερόσυλος του Ράιαν Γουίλιαμ και Το κορίτσι με το τατουάζ του Στινγκ Λάρσον ίσως να μην  είχαν δημιουργηθεί ποτέ, αν δεν υπήρχε ένα πραγματικά εντυπωσιακό παρελθόν από κλασσικά αστυνομικά μυθιστορήματα.

Η Φεγγαρόπετρα του Γουίλκι Κόλινς (1868) θεωρείται από πολλούς το πρώτο βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας, με ένα έγκλημα που δεν είναι φόνος, αλλά κλοπή και πολύ μεγαλύτερη βάση στους χαρακτήρες και την εξέλιξή τους, παρά στο ίδιο το γεγονός της αστυνομικής έρευνας. Παράλληλα υπάρχει και το βιβλίο του Πόε, Οι φόνοι της οδού Μοργκ (1841), μια πολύ πιο ξεκάθαρη και προγενέστερη απεικόνιση του αστυνομικού λογοτεχνικού είδους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που βλέπουν στο βιβλίο της Τζέιν Όστιν “Έμμα” (1815), το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Δύσης και μάλιστα αναφερόμενοι σε αυτό το αποκαλούν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς φόνο ή και ως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς αστυνομικούς.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νατάσσα Λούππου

H Nατάσσα Λούππου είναι ηθοποιός και συγγραφέας του βιβλίου "Το Μυστικό της Μαγείας". Έχει τελειώσει τη Δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη καθώς επίσης και το Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λατρεύει κάθε μορφή τέχνης και τις αρέσει να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Γνωρίζει Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά και λίγα Γαλλικά. Είναι vera νησιώτισσα με καταγωγή από Ρόδο, Σύμη, Μυτιλήνη. Μεγάλη της αδυναμία; O καλός καφές!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;