Ανάμεσα σε ηλίθιους: οι 4 τύποι ανθρώπινης συμπεριφοράς

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Το νέο βιβλίο του Thomas Erikson «Ανάμεσα σε ηλίθιους» σε ιντριγκάρει με το άκουσμα του τίτλου του και μόνο. Πολλοί το χαρακτήρισαν ως οδηγό επιβίωσης. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι κανείς δεν είναι ηλίθιος, αλλά πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι ίσως κάποιος μπορεί να είναι ηλίθιος απλώς και μόνο επειδή δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του; Ο συγγραφέας με αυτόν τον τίτλο καταφέρνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μας βάλει να αναλογιστούμε ποιος τελικά είναι ο ηλίθιος (αν τελικά υπάρχει).

Όλοι οι άνθρωποι, όπως ήδη γνωρίζεις, είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε μοναδικά χαρακτηριστικά και καλούμαστε να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον, να κάνουμε παρέα, να συνεργαστούμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες, συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα του και είναι δύσκολο να τα αλλάξει. Προκειμένου να επικοινωνήσουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο μεριές. Όταν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνομιλητή μας, τότε γνωρίζουμε τι να πούμε και κυρίως τον τρόπο που θα το πούμε. Γεφυρώνοντας έτσι τις διαφορές και κάνοντας ουσιαστικό διάλογο. Με το να φέρεται κάποιος διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ο εαυτός του. Απεναντίας, γνωρίζει πώς να επικοινωνεί σωστά με τον άλλον κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Το βιβλίο του Erikson αναφέρεται στην πιο διαδεδομένη μέθοδο περιγραφής των διαφορών στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Πρόκειται για το σύστημα DISA (Dominance – Κυριαρχία, Inducement – Προτροπή, Submission – Υποταγή, Analytic Ability – Αναλυτική Ικανότητα). Αυτοί οι 4 όροι είναι οι βασικοί τύποι προσωπικότητας, οι οποίοι περιγράφουν πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους σε σχέση με το περιβάλλον τους. Καθένας από αυτούς τους τύπους προσωπικότητας συσχετίζεται με ένα χρώμα: κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μπλε. Αυτό το σύστημα είναι γνωστό ως DISC, όπου το γράμμα C αντιστοιχεί στην Compliance – Συμμόρφωση (αντί της Αναλυτικής Ικανότητας).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα σε ηλίθιους
Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Ας δούμε τώρα τα 4 είδη ανθρώπινης συμπεριφοράς με τα χαρακτηριστικά τους:

Κόκκινος

Ο Κόκκινος είναι αυτός ο άνθρωπος που πάντα γίνεται αισθητή η παρουσία του. Έχει έντονο χαρακτήρα, είναι ισχυρογνώμων, κυριαρχικός και καταπιεστικός. Με λίγα λόγια γεννημένος αρχηγός. Του αρέσει να αναλαμβάνει τα ηνία και να έχει τον έλεγχο για όλα. Είναι γρήγορος, ορμητικός, αποφασιστικός, φιλόδοξος. Έχει πάντα έντονη γνώμη για τα πράγματα, την οποία προσπαθεί συχνά να επιβάλλει και στους άλλους. Δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως στο έργο και το αποτέλεσμα.

Πράσινος

Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος. Για την ακρίβεια, είναι φιλικός, επενδύει πολύ στις σχέσεις του και δεν του αρέσουν οι συγκρούσεις. Οι περισσότεροι θα τρέξουν σε εκείνον για να μοιραστούν ένα πρόβλημά τους, κι αυτός με τη σειρά του θα είναι πάντα εκεί για να τους ακούσει. Δεν θα εκφράσει εύκολα τη γνώμη του μπροστά σε όλους και σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαθής, αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη.

Κίτρινος

Ο Κίτρινος είναι ο άνθρωπος που θα σε γεμίσει με χαρά την πιο μουντή μέρα. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν σύννεφα, ο Κίτρινος φτιάχνει σχέδια με αυτά τα σύννεφα και έχει τον τρόπο να τα απομακρύνει. Είναι υπερβολικά αισιόδοξος, πολύ κοινωνικός, ευαίσθητος και βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Παράλληλα, είναι αρκετά δημιουργικός και ευφάνταστος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει και στην υλοποίηση όλων των ιδεών του. Ορισμένες φορές γίνεται εγωκεντρικός, ζητώντας μονίμως την προσοχή των άλλων.

Μπλε

Ο Μπλε είναι κι αυτός μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές είναι ήρεμος, συγκροτημένος, ενώ πάντα βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει. Είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας και έχει μια μικρή εμμονή με την τελειότητα. Θα λέγαμε πως είναι ο τύπος που πάντα θα εξετάσει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις παραμέτρους πριν προχωρήσει. Αρκετές φορές θα τον δεις να σου κάνει πολλές ερωτήσεις θέλοντας να μάθει τα ψιλά γράμματα, κι αυτό είναι που ενοχλεί όσους συναναστρέφονται μαζί του.


Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε ένα μόνο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν ένα συνδυασμό δύο τύπων. Διότι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετήσεις έναν άνθρωπο σε βάθος και να έχεις μια 100% ολοκληρωμένη εικόνα. Από τη στιγμή που θα πάρεις το βιβλίο στα χέρια σου, θα προσπαθήσεις να βρεις τον δικό σου τύπο συμπεριφοράς. Θα ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου και για τις αντιδράσεις σου σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Μαθαίνοντας τον κάθε τύπο συμπεριφοράς και συνδέοντας τον καθένα με πρόσωπα που συναναστρέφεσαι, θα βελτιώσεις σημαντικά την καθημερινή επικοινωνία. Θα αποφύγεις πολλές παρεξηγήσεις και θα καταφέρεις να έχεις μια ειλικρινή επικοινωνία με τους γύρω σου. Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας, την επαγγελματική μας ανέλιξη, τις προσωπικές μας σχέσεις. Πολλές φορές ακόμη και η σιωπή, είναι ο σωστός τρόπος απέναντι σε μια αδιέξοδη κατάσταση.

Ερμηνεύοντας τον συνομιλητή σου, θα έχεις ένα ασφαλές πεδίο επικοινωνίας και το μήνυμα που θέλεις να περάσεις θα ερμηνευτεί με τον σωστό τρόπο. Σε κάθε μορφή επικοινωνίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δική μας συμπεριφορά, άρα και των άλλων, επηρεάζεται από τον πυρήνα των αξιών μας αλλά και όλες τις επιρροές που μας ασκεί το περιβάλλον μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια και να δούμε πώς διαφέρουμε. Η κατανόηση του πρότυπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας.

Αν θέλεις να ανακαλύψεις σε ποιο τύπο συμπεριφοράς ανήκεις, δεν έχεις παρά να κάνεις το τεστ κάνοντας κλικ εδώ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γκέσκου

Κατάγομαι από τη Νάουσα και είμαι βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα, εξού και η αγάπη μου για τα βιβλία. Τελειομανής και λάτρης της φωτογραφίας και των σειρών. Στόχος μου να ταξιδέψω όσο πιο πολύ μπορώ. Αγαπημένη φράση "Ολα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;