Η αναγνωστική εμπειρία στην εφηβική ηλικία

Η εφηβική ηλικία είναι πάντα μία κρίσιμη περίοδος. Βιώνοντας συνεχείς αλλαγές, ο κάθε έφηβος έχει ανάγκη από ένα είδος λογοτεχνίας με την οποία θα μπορεί να ταυτιστεί. Αυτή είναι η λεγόμενη εφηβική λογοτεχνία, η οποία, αποτελούμενη από πολλών ειδών έργα, είναι σε θέση να απεικονίσει την ιδιαίτερη και επαναστατική φύση των νέων…

Αν και κάποια μυθιστoρήματα τα οποία αγάπησε ιδιαίτερα το εφηβικό κοινό εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ουσιαστικά η εφηβική λογοτεχνία ως είδος ξεκίνησε τα σκοτεινά χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η κυκλοφορία του «Seventeenth Summer» της Maureen Daly το 1942 σηματοδοτεί την έκδοση του πρώτου βιβλίου εφηβικής λογοτεχνίας. Ακολούθησαν έπειτα πολλά ρομαντικά έργα απευθυνόμενα σε κορίτσια αλλά και μυθιστορήματα σε σχέση με τον αθλητισμό, απευθυνόμενα κυρίως στο κοινό των αγοριών.

Teenage Students In Library Reading Books

Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η εφηβική λογοτεχνία είχε πλέον καθιερωθεί ως είδος. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 τα περισσότερα βιβλία για εφήβους διάδραματιζόταν στο σχολικό περιβάλλον και αντλούσαν τη θεματολογία τους από την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα των νέων. Αλλαγές παρουσιάστηκαν  το 1980 όταν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα μυθιστορήματα τρόμου.  Ωστόσο, τη δεκαετία του 1990 υπήρξε μια παρακμή στο χώρο της εφηβικής λογοτεχνίας, αφού δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, κάτι που άλλαξε τη δεκαετία του 2000.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα κορίτσια διαβάζουν περισσότερα εφηβικά βιβλία συγκριτικά με τα αγόρια, με ποσοστό 68% έναντι 32%. Ωστόσο τα αγόρια τείνουν να διαβάζουν περισσότερα βιβλία φαντασίας , επιστημονικής και μη. Από την άλλη πλευρά τα κορίτσια διαβάζουν κυρίως ρομαντικά έργα, ή μυθιστορήματα που αφορούν την εφηβική ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις διαφορές που έχουν τα εφηβικά βιβλία μεταξύ τους, όλα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των έργων περιλαμβάνει θέματα ενδιαφέροντα για τα άτομα νεαρής ηλικίας, που θίγουν είτε καταστάσεις όπως είναι η σχολική ζωή, η σχέση με τους γονείς, οι καταχρήσεις, είτε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία όμως παρουσιάζονται από την οπτική γωνία ενός εφήβου.

Teenage reader

Με ιδιαίτερα πλούσια θεματολογία, τα βιβλία αυτού του είδους είναι σε θέση να συναρπάσουν κάθε έφηβο. Ανάμεσα τους μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μυθιστορήματα φαντασίας, όπως είναι η σειρά βιβλίων  «Χάρυ Πόττερ», αλλά και βιβλία για τον έρωτα ή τη φιλία, π.χ.  τα έργα της  Jacqueline Wilson, από κωμικά έργα όπως είναι η σειρά «Το Ημερολόγιο Ενός Σπασίκλα» ως και μυστήριου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον«Κώδικα DaVinci για νέους» του Dan Brown.

Ιδανικά για όποιον έφηβο αναζητά ένα σύγγραμα που τον εκφράζει, αλλά όχι μόνο, αφού η ανάγνωση ενός εφηβικού βιβλίου μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και για τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα για τους γονείς που πασχίζουν να καταλάβουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών τους…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Τζώτζη

Είμαι μια φοιτήτρια της σχολής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής,με αγάπη για τα βιβλία,την τέχνη και τους μακρινούς πολιτισμούς..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;