Ανάγνωση, καφές και ένα καλό βιβλίο

Όπως κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, η διάθεση για ανάγνωση ανεβαίνει. Η θερμοκρασία που όλο κατεβαίνει, οι μέρες που γίνονται συνεχώς μικρότερες, το φως της μέρας που ξεγλιστράει όλο και νωρίτερα και το σκοτάδι απλώνεται όλο και πιο γρήγορα, οι σταγόνες της βροχής που κολλούν στο παράθυρο αυτές τις μουντές βροχερές μέρες, η ομίχλη που απλώνεται τις κρύες μέρες του χειμώνα…  Η έξοδος λοιπόν αναβάλλεται, και ο καναπές, μία κούπα ζεστού καφέ και ένα καινούργιο βιβλίο,  γίνονται οι καλύτεροι φίλοι.  Και αυτή η μυρωδιά του καινούργιου βιβλίου αλλά και η ζεστασιά που αισθανόμαστε όταν ετοιμαζόμαστε να βυθιστούμε ξανά σε εκείνο το αγαπημένο βιβλίο, είναι ακαταμάχητη.

Πηγή εικόνας: bluesyemre.com

Και τελικά υπάρχει καλύτερος  τρόπος για να περάσει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του και μάλιστα εξασφαλίζοντας τόσα οφέλη για τον εαυτό του;

Αλλάζει τον τρόπο αντίληψης

Η ανάγνωση λογοτεχνίας αποτελεί το κλειδί που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο γύρω του, κάτι που γίνεται πιο έντονα αντιληπτό και από το γεγονός ότι κάθε αναγνώστης, ανάλογα με τα εφόδιά του, προσλαμβάνει πολύ διαφορετικά το κείμενο που έχει μπροστά του. Κάνει αναδρομή στις δικές του εμπειρίες για να αντιληφθεί και να εξηγήσει τα όσα διαβάζει. Η ανάγνωση είναι μια σύνθετη δραστηριότητα κατά την οποία συμμετέχουν όλες οι πλευρές της προσωπικότητας του ανθρώπου. Όσο πιο ασυνήθιστες οι λέξεις και οι φράσεις, όσο πιο δύσκολη η σύνταξη, όσο πιο βαθύ είναι το νόημα του κειμένου, τόσο  περισσότερο οξύνει ο αναγνώστης την αντιληπτική του ικανότητα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκάστοτε βιβλίου.

Πηγή Εικόνας : adyeshablog.wordpress.com

Καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη

Ένα βιβλίο επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο σε τέτοιο βάθος , ώστε να μειώνει το άγχος και να καταπολεμά την κατάθλιψη. Είναι εξαιρετικά εύκολο να αντιληφθούμε με ποιον τρόπο μας βοηθά σε αυτούς τους τομείς. Κανένας, όταν έχει απορροφηθεί από ένα καλό βιβλίο,  δεν έχει «μυαλό» να σκεφτεί τα δικά του προβλήματα. Εκείνη την ώρα έχει βγει από ο σώμα του, άγχη και προβληματισμοί φαίνονται ξαφνικά ασήμαντα.  Αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα. Από τον καναπέ σου, μπορείς να κάνεις τα πιο μακρινά ταξίδια σε τόπους υπαρκτούς και μη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή Εικόνας : freepik.com

Τα προβλήματα ξεχνιούνται

Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία που σε αλλάζει. Ταυτίζεσαι με τους ήρωες, μεταφέρεσαι σε άλλο τόπο και εποχή, αφήνεις τα δικά σου προβλήματα πίσω, ενστερνίζεσαι απόψεις και γελάς με κάποιες άλλες, οι έγνοιες και οι προβληματισμοί των ηρώων γίνονται και δικοί σου. Κάνεις τα πιο μεγάλα ταξίδια, συγκινείσαι και νοσταλγείς… Έννοιες όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συγχώρεση, αποκτούν ένα πιο βαθύ νόημα.  Δημιουργεί σκέψεις και νέες συνδέσεις.

Πηγή Εικόνας :www.bustle.com

Η φαντασία αναλαμβάνει δράση

Η φαντασία καλπάζει και δεν υπάρχει κανένας πλέον περιορισμός. Εξερευνείς, γίνεσαι ντεντέκτιβ, μάγος, ευγενής της αγγλικής κοινωνίας,  γίνεσαι επιστήμονας, επιτυχημένος επιχειρηματίας ή αποτυχημένος ζωγράφος. Γίνεσαι εμπνευσμένος συγγραφέας, αλλά και στρατιώτης μίας άλλης εποχής, νοσοκόμα αποφασισμένη να βοηθήσει όσους μπορεί, αλλά και δασκάλα που ονειρεύεται να αλλάξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα μίας κοινωνίας. Μπορείς να γίνεις όσα ονειρεύτηκες ή όσα δεν φαντάστηκες ποτέ. Και αν νιώσεις εκείνη τη γνωστή μελαγχολία μετά το τέλος ενός βιβλίου που λάτρεψες, μην αγχώνεσαι. Άπειρα βιβλία σε περιμένουν για να «βουτήξεις» σε νέες περιπέτειες.

Ακόμη δεν πήρατε το βιβλίο στα χέρια σας..;

Πηγή κεντρικής εικόνας : clickatlife.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Βιόλατζη

Απόφοιτη Παιδαγωγικής Σχολής με μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Μάθησης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Κυνηγώ ό,τι μου προσφέρει νέες γνώσεις. Η αγάπη μου για τα βιβλία, υπάρχει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Χωρίς αυτά, θα είχα κάνει τα μισά ταξίδια απ΄όσα έχω κάνει... Πιστεύω ότι "ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένα παιδί και ένας δάσκαλος, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;