Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα κι άλλες 32 ιστορίες από το παράθυρο

SHARE

«Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα» (33 ιστορίες από το παράθυρο), της Αθηνάς Τερζή

Τρία χρόνια μετά το μυθιστόρημα «Σαν άλλη Περσεφόνη» η Αθηνά Τερζή επιστρέφει με 33 ιστορίες.

Λένε πως η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική. Έτσι από την πρώτη φορά που πιάνεις το βιβλίο στα χέρια σου, σου βγάζει μια ζεστασιά, μια οικειότητα. Το εξώφυλλο φιλοξενεί τον πίνακα του Μιχαήλ Οικονόμου «Το σπίτι που ονειρεύεται» (1888-1933) ένα έργο γήινων αποχρώσεων και συνοδεύεται από τον υπέροχο του τίτλο «Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα» και συνεχίζει «ιστορίες από το παράθυρο». Ο τίτλος αυτός μέσα στην απλότητά του, σου εξάπτει την περιέργεια. Θέλεις να το ανοίξεις, να το ξεφυλλίσεις ακούγοντας τον ήχο των σελίδων κι έπειτα να παραδοθείς στην αριστοτεχνική του εξιστόρηση.

Εκείνη τη στιγμή το λογοτεχνικό αυτό δημιούργημα, ανοίγει το «παράθυρο» και σου αφηγείται με τη σειρά, μια προς μία ιστορίες απλών καθημερινών ηρώων. Αξιοσημείωτο είναι πως οι ιστορίες αυτές χρησιμοποιούν τόσο άρτια την ελληνική γλώσσα και –ταυτόχρονα-με την παιχνιδιάρικη διάθεση τους, ξυπνούν αναμνήσεις. Πως γίνεται αυτό; Η απάντηση που θα δοθεί είναι από απόσπασμα του ίδιου του βιβλίου:

«Είναι κάτι στιγμές που αρκεί μια φωνή, ένας ήχος, μια μελωδία για να σου ξυπνήσουν θύμησες. Και τότε, ένα περίεργο πράγμα. Μια χαρά ανέλπιστη, γεννημένη από το τίποτα σε τυλίγει»

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ. Οι 33 ιστορίες συνδυάζονται αρμονικά με στίχους τραγουδιών, αποσπάσματα βιβλίων και πολλές ακόμη καθημερινές εκφράσεις και συνήθειες όλων μας. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποδείξει πως ο κάθε ήρωας ξεχωριστά, είναι τόσο απλός και καθημερινός όσο και ο αναγνώστης του. Οι ιστορίες θα μπορούσαν να είναι και δικές του. Οι αναστεναγμοί, οι αμφιβολίες, οι χαρές, οι σκέψεις και οι λαχτάρες, από όλα όσα συμβαίνουν είναι κοινές. Ιστορίες σχεδόν προφορικές, του σήμερα, του χθες αλλά και του αύριο. 33 ιστορίες πέρα για πέρα αληθινές.

Advertisement

Η πένα της Αθηνάς Τερζή αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά «καλλιγραφική». Σε κάνει να βυθίζεσαι βαθιά στον τόσο περιγραφικό λόγο, ειδικά όταν αυτός βάζει στο μικροσκόπιο ακόμα και τις ενδόμυχες σκέψεις σου. Τις αδικίες και τις ανισότητες. Τότε αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στη λαχτάρα να το διαβάσεις ολόκληρο με μιας και στον φόβο μην φτάσεις στο τέλος του.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω προοικονομούσαν, όχι μόνο την ένθερμη αγάπη του κόσμου, αλλά και την επιτυχία που θα ακολουθούσε. Δεν μας δημιούργησε καθόλου έκπληξη η είδηση πως το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει η β’ έκδοση του. Γιατί όπως και στις 33 ιστορίες των ηρώων του, κάθε τέλος δεν είναι παρά μια νέα αρχή.

Advertisement

«Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα» (33 ιστορίες από το παράθυρο), της Αθηνάς Τερζή

Αθηνά Τερζή
«Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα» (ιστορίες από το παράθυρο)
Εκδόσεις Πηγή

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Από μικρή μου έλεγαν ότι μιλάω πολύ....ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Όταν μεγάλωσα, συνέχισα -εννοείται- να μιλάω, αλλά επέλεξα άλλα μέσα...μικρόφωνο ραδιοφώνου, κείμενα, εικόνες, video! Το καλό είναι ότι πρώτα ακούω, βλέπω, παρατηρώ...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG