Αμερικανικό Ταμπλόιντ, Κένεντι, συνομωσίες και διαφθορά

Υπάρχουν βιβλία τα οποία διαβάζεις και σου μένουν στο μυαλό πολύ καιρό αφού τα διαβάσεις. Η ιστορία τους και οι χαρακτήρες τους απότυπώνονται στο μυαλό σου. Ένα τέτοιο βιβλίο για εμένα είναι το Αμερικανικό Ταμπλόιντ. Το διάβασα πριν 1μιση μήνα περίπου και όμως ακόμη το σκέφτομαι. Όπως βέβαια τα περισσότερα βιβλία του Ellroy. Γιατί όμως; Είναι η πλοκή του; Ο τρόπος που συνδέει ιστορία με μύθο; Η βία και ωμότητα του; Μάλλον όλα μαζί!

Αμερικανικό Ταμπλόιντ και Αμερικανική Ιστορία…

Το Αμερικανικό Ταμπλόιντ “τοποθετείται” χρονικά στην πολυτάραχη δεκαετία του 50′ και στις αρχές της δεκαετίας του 60′. Βλέπουμε να ξετυλίγεται η ιστορία τριών διαφορετικών ανδρών καθώς προσπαθούν να αναρριχηθούν στα πολιτικά κλιμάκια και να βγάλουν κέρδος απο τα γεγονότα που έμελλε να αποτελέσουν Ιστορία για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι χαρακτήρες είναι οι εξής: Ο Πητ Μποντιούραντ, Γάλλοκαναδός σωματοφύλακας και μπράβος προς πρόσληψη, συνδεόμενος με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Κέμπερ Μπόιντ, μυστικός πράκτορας του FBI και προσωπικός αγαπημένος του Έντγκαρ Χούβερ, είναι ο απόλυτος συνομώτης και κερδοσκόπος, με αποστολή να διεισδύσει στην οικογένεια Κέννεντι για διάφορα συμφέροντα. Τέλος, ο Ουόρντ Λίττελ, επίσης πράκτορας του FBI,  παλιός φίλος του Μπόιντ που δουλέυει οσο μπορεί κατά το γράμμα του νόμου και θαυμαστής του Μπόμπι Κέννεντι και της επιτροπής Μακλήλαν.

Οι τρείς αυτοί άνδρες αποτελούν τον κεντρικό άξονα ολόκληρου του βιβλίου. Είναι άνθρωποι σκληροί, κυνικοί , χωρίς ηθικά όρια και φραγμούς που θα κάνουν τα πάντα για να βγούν κερδισμένοι και να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Τους ακολουθούμε στην πορεία τους, καθώς θα αναμειχθούν με τα αδέρφια Κέννεντι, τον Τζίμι Χόφφα, τον Χούβερ, τον Χάουαρντ Χιούζ, τη Μαφία , τη CIA και τις επιχειρήσεις στην Κούβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην περιμένετε να σας εξηγήσω ακριβώς την πλοκή και τα τεκτενόμενα. Όπως σας είπα πρόκειται για ενα πολύπλοκο βιβλίο,όπου οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς και οι σχέσεις μεταβάλλονται μονίμως. Οι συμμαχίες σπάνε τόσο γρήγορα όσο δημιουργούνται και φυσικά όσο εξυπηρετούν τους χαρακτήρες μας. Το μόνο σίγουρο είναι  οι κεντρικοί μας ήρωες  θα καθορίσουν την Ιστορία της Αμερικής και τις πολιτικοοικονομικές καταστάσεις της και εμείς απλά κοιτάμε σαν σιωπηλοί θεατές.

Πηγή: corbettreport.com

Ιστορική μυθοπλασία

Αυτό είναι που μου άρεσε και περισσότερο στο Αμερικανικό Ταμπλόιντ. Νιώθει κανείς διαβάζοντας το, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν εντός των σελίδων είναι ιστορικά τεκμήρία. Καταστάσεις που όντως υπήρξαν και καθόρισαν με τέτοιο τρόπο το κλίμα της Αμερικής στα μισά του 20ού αιώνα.  Είναι ενας συνδυασμός πολιτικού θρίλερ και ντοκιμαντέρ. Όλα είναι δοσμένα και γραμμένα με τέτοιο τρόπο που δένουν αριστουργηματικά την Ιστορία με τον μύθο. Ο Ellroy ακροβατεί ανάμεσα στο μυθιστόρημα και το ντοκουμέντο. Όλες οι εξελίξεις είναι απόλυτα αληθοφανείς και ρεαλιστικές σε βαθμό που νομίζει κανείς ότι ξέρει τα μυστικά της πολιτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι πραγματικά θαυμαστό το πως ο Ellroy χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες σαν να είναι μαριονετίστες που κινούν τα απαραίτητα νήματα και καθορίζουν τα ιστορικά γεγονότα. Είναι βέβαια κάτι που κάνει και σε προηγούμενα βιβλία του, όπως το Perfidia, αλλά εδώ πρόκειται σε πολύ μικρότερο βαθμό για μυθιστόρημα. Τουλάχιστον έτσι ένιωσα εγώ.

Πηγή: twitter.com

Δομή και κλίμακα 

Το Αμερικανικό Ταμπλόιντ χρησιμοποιεί την γνωστή τεχνική του James Ellroy, όπως και τα προήγουμενα βιβλία του. Λόγω ύπαρξης περισσότερων του ενός πρωταγωνιστών και συνεπώς διαφορετικών οπτικών γωνιών, ο James Ellroy χρησιμοποιεί πολλές μικρές ενότητες, απο τις οποίες η καθεμία είναι αφιερωμένη στα γεγονότα, όπως αυτά συμβαίνουν απο την οπτική καθενός απο τους τρείς πρωταγωνιστές. Αυτό εξυπηρετεί την δομή της ιστορίας, προχωράει όμορφα την πλοκή χωρίς να χάνει την γραμμικότητα της και ξεκουράζει αρκετά τον αναγνώστη απο μακρόσυρτα κεφάλαια.

Η πορεία του βιβλίου είναι τελείως γραμμική, χωρίς flashbacks ή παρακλάδια. Το Αμερικανικό Ταμπλόιντ ξεκινάει απο μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενα συγκεκριμένο γεγονός και μια κατάσταση και προχωράει κανονικά χωρίς παρεκκλίσεις. Η πορεία αυτή συνεχίζεται όπως είπα απο την διαφορετική διαφορετικών προσώπων και όχι ενός πρωταγωνιστή, καθώς όλοι επηρεάζουν την πλοκή εξίσου.

Όσο για την κλίμακα του Αμερικανικού Ταμπλόιντ, είναι απλούστατα το μεγαλύτερο βιβλίο του συγγραφέα. Καλύπτει ενα πολύ μεγάλο εύρος χαρακτήρων, γεγονότων, ημερομηνιών και τόπων. Απο αυτή την άποψη είναι ενα crime epic βιβλίο. Θα το χαρακτήριζα ως ενα συνδυασμό του Goodfellas του Μάρτιν Σκορσέζε και του JFK του Όλιβερ Στόουν.

Πηγή: hellwoodoutfitters.com

Το συμπέρασμα για το Αμερικανικό Ταμπλόιντ

Νομίζω χωρίς καμία υπερβολή οτι το Αμερικανικό Ταμπλόιντ είναι απο τα πιο ολοκληρωμένα, αν όχι το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα . Δεν κρύβω οτι ήμουν λίγο προκατελλημένος θετικά οταν άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο, καθώς λατρεύω τον James Ellroy. Aλλά, αυτή τη φορά βλέπω οτι ακόμη και ο ίδιος ξεπέρασε τον εαυτό του με αυτό το μυθιστόρημα του. Έχει όλα τα στοιχεία ενός εξαίσιου πολιτικού θρίλερ, ιστορικού ντοκουμέντου και φυσικά μπόλικη δόση απο Ellroy.

Είναι ίσως απο τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα!

 

“Είναι ώρα να απομυθοποιήσουμε μια ολόκληρη περίοδο και να χτίσουμε εναν μύθο απο τα έγκατα μέχρι τα αστέρια”- James Ellroy 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέφανος Κυριαζίδης

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες , και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;