Αμερικανικό ειδύλλιο του συγγραφέα Φίλιπ Ροθ

 

Αμερικανικό ειδύλλιο
Πηγή: viewtag.gr

Αμερικανικό ειδύλλιο. Μία κατάσταση ευφορίας και ευτυχίας, όπου όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς στη ζωή ενός ανθρώπου. Η τύχη είναι αναμφισβήτητα με το μέρος του, δεν θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί για κακοτυχία. Ωστόσο, πόσο μπορεί να διαρκέσει μία ειδυλλιακή κατάσταση; Είναι αιώνια; Τι μπορεί να την ανατρέψει και να την συντρίψει;

American Pastoral (Αμερικανικό Ειδύλλιο στην ελληνική μετάφραση) είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του Αμερικανού συγγραφέα, Εβραϊκής καταγωγής, Φίλιπ Ροθ (Philip Roth). Σε αυτό εξιστορείται η ζωή ενός τυχερού, εκ γεννητής, Αμερικανού, του Εβραίου Σίμουρ Λιβόβ, από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και το θάνατο του. Κυρίως, όμως τα χρόνια μέχρι τη μέση ηλικία, όταν η καλή του τύχη διακόπηκε απότομα και αναπάντεχα και έγινε κακή. Όμορφος, γοητευτικός, ο καλύτερος παίχτης – με πολλές διακρίσεις – στις ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και μπέιζμπολ του σχολείου του, ο Σουέντ (αυτό είναι το ψευδώνυμο που του αποδίδει ο συγγραφέας) ήταν το πρόσωπο αναφοράς σε μία εβραϊκή γειτονιά του Newark της Νέας Υόρκης. Τον θαύμαζαν όλοι και όλες. Ήθελαν να είναι φίλοι και φίλες του.

Αμερικανικό ειδύλλιο ήταν η ζωή του Σουέντ και γα έναν άλλο λόγο: Προέρχονταν από εύπορη οικογένεια και κληρονόμησε τη βιοτεχνία κατασκευής γαντιών του πατέρα του. Κατάφερε, με το επικοινωνιακό του ταλέντο κυρίως, να ευημερήσει, να κερδίσει, στην μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Αμερική. Ήταν η εποχή της ευημερίας, του Αμερικανικού Ονείρου, για πολλούς νέους και νέες των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο Σουέντ παντρεύτηκε την πιο όμορφη κοπέλα της περιοχής, απέκτησε οικογένεια, μετακόμισε σε ένα υπέροχο σπίτι και…

Μία μέρα του 1968, το Αμερικανικό ειδύλλιο για τον Σουέντ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Η κόρη του προχώρησε σε μία τρομοκρατική ενέργεια σε κτίριο του ταχυδρομείου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Τότε, όλα, προφανώς αλλάζουν για τον Σουέντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικό Ειδύλλιο
Πηγή: reader.gr

Στο εκπληκτικό μυθιστόρημα του Φίλιπ Ρόθ (απεβίωσε το 2018), όπου η μυθοπλασία εμπλέκεται με την πραγματικότητα της ζωής στις ΗΠΑ, τις δεκαετίες μετά από τον πόλεμο, τα γεγονότα μας τα περιγράφει, σε πρώτο πρόσωπο, τα ανακαλεί στη μνήμη του, ένας φίλος του Σουέντ. Ένα από τα παιδιά που μεγάλωσαν μαζί στην ίδια γειτονιά, αλλά που ακολούθησαν διαφορετικές πορείες στη ζωή, πάντοτε, όμως στη χώρα του Ονείρου. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται μονάχα για την εξιστόρηση της ζωής του Σουέντ, αλλά για το τι συνέβη στις ΗΠΑ από το τέλος του πολέμου μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το μυθιστόρημα Αμερικανικό Ειδύλλιο εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1997, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Ο Φίλιπ Ροθ συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η γραφή του είναι πολύ ρεαλιστική και η χρήση της γλώσσας μοναδική. Ωστόσο, η μεγαλύτερη του προσφορά είναι ότι, μέσα από τα περισσότερα έργα του, μας κληροδότησε το πορτρέτο μίας άλλης Αμερικής, όπως την έζησε και ο ίδιος.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;