Αλμπέρ Καμύ: Τα 5 καλύτερα βιβλία του

Αλμπέρ Καμύ
Πηγή εικόνας: breizh-info.com

Ο Αλμπέρ Καμύ είναι ένας Γάλλος συγγραφέας του οποίου το έργο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Αρκετά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Ο συγγραφέας είναι γνωστός φιλόσοφος αλλά ήταν επίσης και ένας γάλλος μαχητής της αντίστασης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλγερία η οποία ήταν γαλλική αποικία εκείνη την εποχή. Η πρώιμη ζωή του Καμύ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα γραπτά του. Εργάστηκε για μια αριστερή εφημερίδα στο Αλγέρι μέχρι που τελικά έκλεισε και στη συνέχεια αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι το 1940.

Μέχρι να φτάσει ο συγγραφέας στο Παρίσι, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεκινήσει επίσημα στη Γαλλία. Ήθελε να καταταγεί στο στρατό, αλλά δεν ήταν σε θέση επειδή προσβλήθηκε από φυματίωση όταν ήταν 17 ετών. Αυτό δεν εμπόδισε βέβαια τον Καμύ να υπηρετήσει τη χώρα του οπότε ασχολήθηκε με το γαλλικό κίνημα αντίστασης ως υπόγειος δημοσιογράφος για την εφημερίδα Της Αντίστασης Combat. Το 1957, σε ηλικία 44 ετών, ο συγγραφέας έγινε ο δεύτερος νεότερος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη «σημαντική λογοτεχνική παραγωγή του, η οποία με διορατική σοβαρότητα φωτίζει τα προβλήματα της ανθρώπινης συνείδησης στην εποχή μας». 

Ο Καμύ ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγέρι και το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία λάμπει μέσα από την γραφή του. Έζησε επίσης μια πολύ ταραχώδη προσωπική ζωή αφού ήταν ένας διάσημος γυναικάς και ερωτεύτηκε πολλές διαφορετικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ήταν παντρεμένος μόνο δύο φορές, αλλά είχε πολλαπλές σχέσεις. Βρήκε τραγικό θάνατο απρόσμενα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με τον εκδότη του, τον γνωστό Michel Gallimard. Ο Gallimard εξακολουθεί να βασιλεύει ως εκδοτικός οίκος στη Γαλλία! Ελπίζω να έχω κεντρίσει το ενδιαφέρον σας! Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρω τα 5 καλύτερα βιβλία του Albert Camus που πρέπει να διαβάσετε.

1) Ο Ξένος (L’Étranger)

Ο Ξένος είναι το πιο διάσημο μυθιστόρημα του συγγραφέα. Το βιβλίο ήταν εμπνευσμένο από τις προσωπικές του εμπειρίες  όμως η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από ένα γαλλικό άτομο που ονομάζεται Meursault που ζει στην Αλγερία. Εκδόθηκε το 1942. Το βιβλίο αγγίζει τη θεωρία του παραλογισμού. Ο συγγραφέας γράφει ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να αντλήσει νόημα από τη ζωή μας και το άσκοπο της προσπάθειας να βρεθεί αυτό το νόημα καθώς δεν υπάρχει. Όπως λέει η ιστορία, ο Meursault διαπράττει ένα έγκλημα και στη συνέχεια αντιμετωπίζεται ως απόκληρος. Ο συγγραφέας θέλει τον αναγνώστη να αντιπαθεί τον κύριο χαρακτήρα, όπως απεικονίζεται ως χωρίς συναισθήματα και αποστασιοποιημένος. 

Bρέθηκα μέσα στο ίδιο πυρωμένο ξέσπασμα. Πάνω στην άμμο, η θάλασσα αγκομαχούσε με τη γοργή και πνιχτή ανάσα των μικρών κυμάτων της. Bάδιζα αργά προς τα βράχια κι ένιωθα το μέτωπό μου να φουσκώνει κάτω απ’ τον ήλιο. Όλη τούτη η ζέστη έπεφτε πάνω μου και μ’ εμπόδιζε να προχωρήσω. Kαι κάθε φορά που ένιωθα καταπρόσωπο τη μεγάλη καυτή πνοή της, έσφιγγα τα δόντια, έκλεινα τις γροθιές μου μες στις τσέπες του παντελονιού μου, τεντωνόμουν ολόκληρος για να κατατροπώσω τον ήλιο και τούτη τη βαριά μέθη με την οποία μ’ έπνιγε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλμπέρ Καμύ
Πηγή Εικόνας: public.gr

2) Η πανούκλα (La Peste)

Επόμενο διάσημο βιβλίο του συγγραφέα είναι το La Peste ή Η πανούκλα. Αυτό το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1947 και αφηγείται την ιστορία μιας πανούκλας που προσπερνά την Αλγερινή πόλη Oran. Το μυθιστόρημα μιλά για τις επιπτώσεις που μια κρίση όπως μια πανούκλα μπορεί να έχει στους ανθρώπους. Ο Αλμπέρ Καμύ αφηγείται µια ζοφερή περίοδο για το Οράν, όπου η πόλη είχε αποκλειστεί και τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της επιδημίας πανούκλας που είχε ξεσπάσει. Περιγράφει τη νοσηρότητα της πόλης, τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των ανθρώπων, την απομόνωσή του, την αλλαγή της συμπεριφοράς λόγω απελπισίας. 

Αλμπέρ Καμύ
Πηγή Εικόνας: politeianet.gr

 

3) Ο Μύθος του Σίσυφου (Le Mythe de Sisyphe)

 Όπως αναφέρθηκε, ο συγγραφέας ήταν ένας μεγάλος πιστός στη θεωρία του παραλογισμού. Για να παραθέσω τον ίδιο τον συγγραφέα, ο ορισμός του παραλόγου είναι, “αυτό που δεν έχει νόημα. Έτσι, η ύπαρξη του ανθρώπου είναι παράλογη, διότι η απρόοπτή του δεν βρίσκει καμία εξωτερική δικαιολογία.” Για κάποιους, αυτό είναι καταθλιπτικό, αλλά για τον Καμύ δεν ήταν.

Ο μύθος του Σίσυφου είναι ένα δοκίμιο, που δημοσιεύθηκε το 1942, στο οποίο ο Καμύ παλεύει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να ζουν παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Το δοκίμιο συγκρίνει το μύθο του Σίσυφου, ενός βασιλιά από την ελληνική μυθολογία που είναι καταδικασμένος να σπρώξει ένα βράχο μέχρι ένα λόφο για την αιωνιότητα και το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Μύθος του Σίσυφου
Πηγή Εικόνας: politeianet.gr

4) Η πτώση (La Chute)

Το La Chute ή The Fall είναι το τελευταίο έργο μυθοπλασίας του συγγραφέα όπου εκδόθηκε το 1956. Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται γύρω από ένα δικηγόρο που ονομάζεται Jean-Baptiste Clamence. Ο Jean-Baptiste Clamence είναι ένας “ήρωας της εποχής μας”: η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη “σωστή” πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο από τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία για να αρέσει στους άλλους. Μέχρι που μια νύχτα ακούει μια άγνωστή γυναίκα να πέφτει στα νερά ενός ποταμού. Αυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με τη “σωστή”, ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα τη βοηθήσει και τότε όλα γύρω του θα καταρρεύσουν. Μετά τον Ξένο και την Πανούκλα, ο Καμύ ολοκληρώνει με την Πτώση την αριστουργηματική του τριλογία που τον έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο, χαρίζοντάς του και ένα από τα πιο δίκαια βραβεία Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

«Μόνο που, να, η επιβεβαίωση δεν είναι ποτέ οριστική, πρέπει να την κάνεις πάλι απ’την αρχή με κάθε πλάσμα. Κάνοντάς την πάλι απ’την αρχή, σου γίνεται συνήθεια. Σύντομα, σου’ρχονται τα λόγια χωρίς να τα σκεφτείς, κι ακολουθεί η κίνηση αντανακλαστικά: μια μέρα βρίσκεσαι να παίρνεις δίχως να ποθείς πραγματικά. Πίστεψέ με, για μερικά τουλάχιστον πλάσματα, το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να μην παίρνεις ότι δεν ποθείς.»

Η Πτώση
Πηγή Εικόνας: politeianet.gr

 

5) Ο Επαναστάτης (L’Homme révolté)

L’Homme révolté ή Ο Επαναστάτης είναι ένα δοκίμιο που δημοσιεύθηκε το 1951. Το δοκίμιο επικεντρώνεται στην επανάσταση της εξέγερσης στη σύγχρονη κοινωνία. Ο Καμύ έχει επίσης ως στόχο να συνοψίσει και να αναλύσει τις διάφορες θεωρίες που έχει γράψει μέχρι αυτό το σημείο. Στο δοκίμιο ο Καμύ υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι ενεργούν με τον τρόπο που κάνουμε επειδή ψάχνουμε συνεχώς για το νόημα της ζωής, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ένα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα επαναστατούμε εξαιτίας αυτής της απόλυτης απογοήτευσης.

Γιατί να επαναστατήσει κανείς αν δεν  έχει μέσα του κάτι  σταθερό να προασπίσει; Ο σκλάβος δεν ξεσηκώνεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά για όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις, όταν κρίνει πως με την υπάρχουσα τάξη κάτι μηδενίζεται μέσα του που δεν ανήκει μόνο σ’ αυτόν, αλλά είναι κοινός τόπος, όπου όλοι οι άνθρωποι, ακόμα κι εκείνος που τον προσβάλλει και τον καταπιέζει, μπορούν να βρουν μια κοινότητα.

Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος
Πηγή Εικόνας: exlibris-oldbook.gr

Αν σας ενδιέφερε να διαβάσετε μερικά από τα έργα του Γάλλου συγγραφέα Albert Camus τα παραπάνω 5 βιβλία είναι εξαιρετικά σημεία εκκίνησης.  Θα ήθελα να συστήσω να τα διαβάσετε με τη σειρά που αναφέρονται. Τι περιμένετε λοιπόν; Κατευθυνθείτε στο τοπικό βιβλιοπωλείο σας για να εφοδιαστείτε και να τα απολαύσετε!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Πανούση

Είμαι η Σοφία που μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω λογοτεχνία, να μαγειρεύω και να φροντίζω την οικογένεια μου. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τα άρθρα μου και θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο!!! Θα σας πάω εκεί που δεν μπορείτε να πάτε αλλά μπορεί ο νους και η καρδιά σας!!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;