Μια ημέρα, David Nicholls. Mία ιστορία αγάπης…για τον Άγιο Βαλεντίνο

Άγιου ΒαλεντίνουΟ Φεβρουάριος ήταν ο κατεξοχήν μήνας της αγάπης και των ερωτευμένων λόγω βέβαια Αγίου Βαλεντίνου. Και μπορεί τώρα να θεωρούμε όλα αυτά “Αμερικανιές” και εμπορικές γιορτές, αλλά σε κάποια στιγμή της ζωής μας λάβαμε ή δώσαμε κάποιο δωράκι ανήμερα του Αγίου… Και αυτό δείχνει το μεγάλο ρόλο και την  σημασία που παίζει ο έρωτας στην ζωή μας.

Τον ίδιο ή και ακόμα σημαντικότερο παίζει και στην λογοτεχνία. Άλλωστε υπάρχει ολόκληρο είδος αφιερωμένο σ΄αυτόν. Και στα άλλα είδη όμως μια ρομαντική ιστορία “προχωράει” κάθε πλοκή. Εγώ λοιπόν σαν φανατική του είδους δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στο πιο αγαπημένο μου βιβλίο. Και έχοντας απομυθοποιήσει την κλασσική ιστορία αγάπης που αγόρι γνωρίζει κορίτσι και πέφτουν κάτω και οι δύο από έρωτα και επειδή το happily ever after δεν υπάρχει πουθενά στην ζωή διάλεξα το “Μια ημέρα” του David Nicholls από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το αξιοσημείωτο  με αυτό το βιβλίο είναι ,ότι είναι από τα λίγα βιβλία που πρώτα το γνωρίσαμε  μέσα από την ταινία και μετά λατρέψαμε το βιβλίο καθεαυτό. Τουλάχιστον εγώ.

Άγιου ΒαλεντίνουΕίναι η ιστορία της Έμμα και του Ντέξτερ. Γνωρίζονται το βράδυ της αποφοίτησής τους από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 1988. Την ηµέρα εορτασµού του Αγίου Σουίδιν. Περνούν την νύχτα μαζί και κάνουν σχέδια για το μέλλον. Άλλωστε έχουν όλη την ζωή μπροστά τους. Εκείνος, μέτριος φοιτητής στο τμήμα μοντέρνων γλωσσών, ωραίος, πλούσιος, θέλει πρώτα να ταξιδέψει, Γαλλία, Κίνα, Ινδία…Εκείνη, έχοντας τελειώσει με άριστα Αγγλική λογοτεχνία και ιστορία, προερχόμενη από μια κατώτερη κοινωνική τάξη, δεν ξέρει τι ακριβώς θα κάνει.
Παρ΄όλη την έλξη που νοιώθουν ο ένας για τον άλλον αποφασίζουν να κρατήσουν την σχέση τους φιλική. Η επόμενη μέρα θα τους βρει άλλωστε να ακολουθούν χωριστούς δρόμους. Ο συγγραφέας εξετάζει τις ζωές τους την ίδια ημερομηνία, 15 Ιουλίου, κάθε χρόνο μέχρι το 2007. Κάθε χρονιά τους βρίσκει σε μια διαφορετική κατάσταση. Ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία. Κάνουν δεσμούς, χωρίζουν, κάποτε συναντιώνται, διατηρώντας μέσα στο χρόνο την κοινή τους άρνηση να ορίσουν αυτό που τους συμβαίνει. Εκείνος, πραγματοποιώντας το όνειρό του, αφού ταξιδέψει, γίνεται διάσημος παρουσιαστής στην τηλεόραση. Εκείνη εργάζεται πρώτα ως σερβιτόρα κι εξασφαλίζει τα δίδακτρα για να αποκτήσει δίπλωμα δασκάλας, ενώ ταυτόχρονα ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας.
Η ζωή όμως δεν τα φέρνει πάντα όπως τα θέλουμε. Θα καταφέρουν να “χαρακτηρίσουν” την σχέση τους; Θα καταλάβουν τι είναι ο ένας για τον άλλο πριν να είναι αργά;
Ο συγγραφέας παρουσιάζοντας την ζωή των δυο ηρώων μέσα σ΄αυτήν την εικοσαετία και βάζοντας τους να ισορροπούν ανάμεσα στην φιλία και τον έρωτα  καταφέρνει να ξεχωρίσει από όλα τα βιβλία της σειράς και να κάνει την διαφορά. Η εφηµερίδα «The Observer» έγραψε για τον συγγραφέα ότι είναι «ο άνδρας που έκανε το έθνος να κλάψει» σχολιάζοντας την τεράστια απήχηση του µυθιστορήµατος. Καταπώς φαίνεται ο Νίκολς πέτυχε να συγκινήσει τους Αγγλους µε µια γλυκόπικρη ερωτική ιστορία που  δεν έχει  αυτό που λέµε ευτυχισµένο τέλος. Μπορεί να συγκινήσει, δεν µπορεί όµως να παρηγορήσει. Μια ιστορία που θα την διαβάσουμε με ενδιαφέρον και συγκίνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ευχηθούμε να την ζήσουμε…
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Έμεινε ένα χρόνο στη λίστα με τα Best Seller του Amazon και των Sunday Times, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες.

Μπορεί κανείς να περάσει όλη του τη ζωή χωρίς να καταλάβει ότι αυτό που ψάχνει βρίσκεται μπροστά στα μάτια του.
15 Ιουλίου 1988. Η Έμμα και ο Ντέξτερ γνωρίζονται τη νύχτα της αποφοίτησής τους. Την επόμενη ημέρα ο καθένας πρέπει να πάρει το δρόμο του.
Άραγε πού θα βρίσκονται τον επόμενο χρόνο, την ίδια ημέρα;
Και τον επόμενο;
Θα ανακαλύψουν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλεξάνδρα Βαλτά

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;