Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο των αδελφών Brontë

www.countrylife.co.uk

Πολλοί συγγραφείς, άνδρες και γυναίκες, ξεχώρισαν για το λογοτεχνικό τους ταλέντο στην βικτωριανή εποχή. Όμως τρεις αδελφές από την κομητεία του Yorkshire καθόρισαν την αγγλική και την παγκόσμια λογοτεχνία. Τα βιβλία της Charlotte, της Emily και της Anne Brontë , γνωστές και μαζί ως “αδελφές Brontë”, διαβάζονται ακόμα και σήμερα από εκατομμύρια αναγνώστες και θεωρούνται κλασικά. Μα πώς οι αδελφές Brontë κατάφεραν να γίνουν οι πιο γνωστές λογοτεχνικές αδελφές του κόσμου και ποια ήταν ζωή τους;

Η οικογένεια Brontë

www.artic.gr

Η ιστορία της οικογένειας Brontë στην Αγγλία ξεκίνησε από τον Patrick Prunty, ο οποίος έφυγε από την Ιρλανδία για να σπουδάσει στο St John’s College του Cambridge. Όσο σπούδαζε άλλαξε το επίθετο του σε Brontë για να απομακρυνθεί από τις ιρλανδικές του ρίζες. Αφού αποφοίτησε το 1806 εργάστηκε ως κληρικός και έγραψε ποιήματα και άρθρα σε εφημερίδες. Το 1812 παντρεύτηκε την Maria Branwell με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, την Maria, την Elizabeth, την Charlotte, το Branwell, την Emily και την Anne. Η οικογένεια Brontë εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό χωριό στο Yorkshire.

Οι πρώτες οικογενειακές τραγωδίες

Το 1821 η μητέρα των παιδιών πέθανε από καρκίνο της μήτρας αφήνοντας τον Patrick και τα παιδιά συντετριμμένους. Για την φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών ήρθε να βοηθήσει η αδελφή της, η Elizabeth Branwell . Το 1824 η Maria, η Elizabeth, η Charlotte και η Emily γράφτηκαν στο σχολείο “Clergy Daughters’ School at Cowan Bridge”. Ένα χρόνο μετά η Maria και η Elizabeth αρρώστησαν βαριά από φυματίωση και πέθαναν λίγο καιρό αργότερα. Αυτό έγινε η αιτία να επιστρέψουν η Charlotte και η Emily στο σπίτι.

Charlotte Brontë

Brontë
www.theconversation.com

Η Charlotte Brontë γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1816. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Patrick και της Maria. Μετά το θάνατο των μεγαλύτερων αδελφών της ανέλαβε τη φροντίδα των μικρότερων αδελφών της. Από την ηλικία των δεκατριών ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα της ποιήματα. Μαζί με τα αδέλφια της έφτιαξαν το περιοδικό Branwell’s Blackwood’s Magazine στο οποίο δημοσίευσε πολλά από τα ποιήματα της. Επίσης, έγραφαν σε ομάδες ιστορίες για φανταστικούς κόσμους και τους κατοίκους τους. Η Charlotte και ο Branwell έγραφαν ιστορίες για το βασίλειο της Angria και η Emily και η Anne έγραφαν για το βασίλειο του Gondal.

Μεταξύ του 1831 και του 1832 η Charlotte ξεκίνησε την φοίτησή της στο Roe Head και έγραψε την νουβέλα The Green Dwarf, με το όνομα Wellesley, καθώς και πολλές μικρές ιστορίες. Το 1833 άρχισε να απομακρύνεται από την φανταστική λογοτεχνία και άρχισε να γράφει πιο ρεαλιστικές ιστορίες. Από το 1835 με το 1838 εργάστηκε στο Roe Head ως δασκάλα, κάτι που της ήταν πολύ δυσάρεστο και έδειχνε την λύπη της στα ποιήματα της. Από το 1839 μέχρι το 1841 δούλεψε ως νταντά σε οικογένειες στο Yorkshire, μια ακόμα δουλειά που δεν της άρεσε. Το 1842 μαζί με την Emily ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου φοίτησαν και εργάστηκαν σε ένα οικοτροφείο. Εκείνη δίδασκε αγγλικά και η Emily μουσική. Αφού οι αδελφές γύρισαν για λίγο στην Αγγλία λόγω του θανάτου της θείας τους, η Charlotte επέστρεψε μόνη της ξανά στις Βρυξέλλες και έμεινε εκεί για άλλα δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Emily Brontë

Brontë
www.penguin.co.nz

Η Emily Brontë γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1818. Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά του Patrick και της Maria. Ήταν μια ντροπαλή κοπέλα, πολύ δεμένη με τα αδέλφια της κα αγαπούσε πολύ τα ζώα. Μαζί με την Anne έγραφε φανταστικές ιστορίες για το βασίλειο του Gondal, το οποίο εμφανίστηκε και σε πολλά της ποιήματα.

Στα δεκαεπτά της μαζί με την Charlotte πήγε στο Roe Head αλλά επειδή της έλειπε το σπίτι της και η οικογένειά της έφυγε μετά από λίγους μήνες. Από το 1838 μέχρι το 1839 εργάστηκε ως δασκάλα στο Law Hill School. Όταν επέστρεψε στο σπίτι ανέλαβε τις περισσότερες οικιακές δουλειές αλλά ταυτόχρονα μάθαινε μόνη της γερμανικά και πιάνο. Μαζί με την Charlotte το 1842 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου φοίτησαν και εργάστηκαν σε ένα οικοτροφείο. Αν και είχε αφοσιωθεί στις σπουδές και στην δουλειά της μετά το θάνατο της θείας της αποφάσισε να μείνει με την οικογένεια της και να μην επιστρέψει στο οικοτροφείο.

Από το 1844 άρχισε να μαζεύει τα ποιήματα της και να τα αρχειοθετεί. Μια συλλογή την ονόμασε τα ποιήματα του Gondal ενώ η άλλη έμεινε άτιτλη. Αν και η Charlotte ενθάρρυνε την αδελφή της να τα εκδώσει, η Emily αρνήθηκε και τα έκρυψε από τις αδελφές της.

Anne Brontë

www.blogs.bl.uk

Η Anne Brontë γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1820. Ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας Brontë. Ήταν μόλις ενός έτους όταν πέθανε η μητέρα της και είχε λίγες αναμνήσεις από αυτήν. Ο πατέρας της την θεωρούσε πολύ ώριμη για την ηλικία της και ήταν η αγαπημένη ανιψιά της θείας της. Η θεία της επηρέασε πολύ την προσωπικότητα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Anne. Μαζί με την Emily έγραφε φανταστικές ιστορίες για το βασίλειο του Gondal. Διάβαζε πολλά βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά, όπως και τα αδέλφια της. Αρχικά της έκανε μαθήματα η Charlotte όταν τελείωσε τις σπουδές της από το Roe Head.

Άρχισε να φοιτά στο Roe Head αφού έφυγε η αδελφή της, Emily. Ήταν παράδειγμα μαθήτριας αλλά το 1837 αρρώστησε σοβαρά με γαστρεντερίτιδα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της και να γυρίσει στο σπίτι.

Δύο χρόνια αργότερα, άρχισε να εργάζεται ως νταντά στο Blake Hall της οικογένειας Ingham. Δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με την δουλειά της, καθώς τα παιδιά της οικογένειας ήταν κακομαθημένα και ανυπάκουα. Εγκατέλειψε αυτήν την δουλειά τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς. Το καλοκαίρι του 1839 γνώρισε τον William Weightman, με τον οποίο περνούσε πολύ χρόνο μαζί του και πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν ερωτευμένη μαζί του. Το 1842 ο William πέθανε από χολέρα, κάτι που στεναχώρησε βαθύτατα την Anne και γι’αυτόν έγραψε το ποίημα «I will not mourn thee, lovely one» .

Από το 1840 εργάστηκε ως νταντά στο Thorp Green Hall. Αν και πάλι δεν ήταν ευχαριστημένη με την δουλειά της, αποφάσισε να μην τα εγκαταλείψει και έγινε φίλη με τις κόρες της οικογένειας αλλά και με τους εργοδότες της. Επισκεπτόταν για λίγες εβδομάδες τον χρόνο την οικογένεια της. Το 1843 εξασφάλισε δουλειά και στο αδελφό της Branwell και μαζί δίδασκαν τα παιδιά. Όμως το 1846 αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έμαθε για την παράνομη σχέση του αδελφού της με την μητέρα των παιδιών. Λίγο καιρό μετά απολύθηκε και ο Branwell, όταν μαθεύτηκε η παράνομη σχέση.

Οι πρώτες δημοσιεύσεις των έργων των αδελφών Brontë

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να ανοίξουν σχολείο, το 1846 αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τα ποιήματα τους όλες μαζί με ψευδώνυμα. Το ψευδώνυμο της Charlotte ήταν Currer Bell, της Emily ήταν Ellis Bell και της Anne ήταν Acton Bell. Τα ποιήματα τους εκδόθηκαν με τον τίτλο Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell όμως κατάφεραν να πουλήσουν μόνο δύο αντίτυπα. Οι αδελφές δεν πτοήθηκαν και άρχισαν να γράφουν τα μυθιστορήματα τους.

Τον Ιούλιο του 1846, κάθε αδελφή έστειλε το χειρόγραφο του πρώτου της βιβλίου. Η Charlotte έστειλε το «Τhe Professοr», το οποίο εμπνεύστηκε όσο δούλευε στις Βρυξέλλες, η Emily έστειλε το «Wuthering Heights» (Ανεμοδαρμένα Ύψη), και η Anne έστειλε το «Agnes Grey», το οποίο εμπνεύστηκε από όσα έζησε δουλεύοντας ως νταντά. Τα βιβλία της Emily και της Anne εκδόθηκαν στο Λονδίνο μαζί, αλλά το βιβλίο της Charlotte απορρίφθηκε. Ευτυχώς έναν χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε το «Jane Eyre», το πιο γνωστό της έργο, το οποίο και εκδόθηκε. Και τα τρία εκδόθηκαν με τα ψευδώνυμα των συγγραφέων.

Και τα τρία βιβλία έγιναν αμέσως επιτυχία και έλαβαν καταπληκτικές κριτικές. Ξεχώρισαν με τον τρόπο που συνδύασαν τον Γοτθικό Ρομαντισμό και τον Νατουραλισμό.

Ο θάνατος της Emily και της Anne

Το 1848 η Charlotte ξεκίνησε την συγγραφή του τρίτου της μυθιστορήματος «Shirley» και η Anne εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της, το “The Tenant of Wildfell Hall”. Το “ Τhe Tenant of Wildfell Hall” ήταν ένα ριζοσπαστικό κείμενο, καθώς αντιδρούσε στους κοινωνικούς και τους νομικούς φραγμούς της Βικτωριανής Εποχής σχετικά με τις γυναίκες, γι’αυτό και πολλοί το θεωρούν ένα από τα πρώτα φεμινιστικά μυθιστορήματα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1848 ο αδελφός Branwell πέθανε από φυματίωση σε ηλικία τριάντα ενός, μετά από πολλά χρόνια εθισμού στο αλκοόλ. Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου πέθανε και η Emily σε ηλικία τριάντα ετών, καθώς είχε αρρωστήσει βαριά τον χειμώνα και αρνήθηκε οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια. Και η Anne είχε αρρωστήσει πολύ όμως εκείνη δέχτηκε ιατρική βοήθεια. Είχε προσβληθεί βαθιά φυματίωση και δεν θα ζούσε για πολύ ακόμα καιρό. Η Anne πέθανε στις 24 Μαΐου του 1849 σε ηλικία είκοσι εννιά ετών στο Scarborough.

Η ζωή της Charlotte χωρίς τα αδέλφια της

Brontë
www.historic-uk.com

Η Charlotte έμεινε το τελευταίο επιζών παιδί της οικογένειας Brontë. Είχε πληγωθεί βαθύτατα από τους θανάτους των αδελφών της και για να ξεπεράσει την λύπη συνέχισε την συγγραφή του βιβλίου, «Shirley», το οποίο εκδόθηκε το 1849. Η Charlotte είχε γίνει πια διάσημη λόγω της επιτυχίας της «Jane Eyre» και όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική της ταυτότητα, άρχισε να έρχεται σε επαφή με σπουδαία ονόματα της εποχής.

Όσο έγραφε το τέταρτο βιβλίο της «Villette», το οποίο εκδόθηκε το 1853, ο Arthur Bell Nicholls, ένας εργαζόμενος του πατέρας της της έκανε πρόταση γάμου. Εκείνη αν και στην αρχή δεν ήθελε να τον παντρευτεί, δέχτηκε την πρόταση. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρας της, το ζευγάρι παντρεύτηκε το Ιούνιο του 1854.

Σύντομα έμεινε έγκυος αλλά πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1855 μαζί με το αγέννητο παιδί της, τρεις εβδομάδες πριν γίνει τριάντα εννιά ετών. Μερικοί βιογράφοι υποστηρίζουν ότι πέθανε από φυματίωση αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι πέθανε από επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Ο θάνατος της Charlotte έφερε το τέλος των αδερφών Brontë αφήνοντας τον πατέρας τους, Patrick, να θρηνεί τα παιδιά του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η λογοτεχνική τους κληρονομιά

www.countrylife.co.uk

Οι αδελφές Brontë αν και βίωσαν πολλές τραγωδίες και έχασαν πρόωρα τις ζωές τους άφησαν στις επόμενες γενιές μερικά από τα πιο σπουδαία μυθιστορήματα της Βικτωριανής εποχής. Οι χαρακτήρες και τα θέματα τα οποία πραγματεύονται κεντρίζουν ακόμα το ενδιαφέρον των αναγνωστών και ξεχωρίζουν μέχρι και σήμερα.

Οι σημερινές γενιές συνεχίζουν να διαβάζουν τα βιβλία τους και να εμπνέονται από το έργο και τις ζωές τους δημιουργώντας ταινίες, σειρές και τραγούδια βασισμένα στα βιβλία τους. Αρκεί να διαβάσετε ένα από τα βιβλία τους για να καταλάβετε πως γίνεται να παραμένουν οι πιο εμπορικές συγγραφείς του κόσμου και να διαβάζονται ακόμα από το παγκόσμιο κοινό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Σταθάκη

Ονομάζομαι Άννα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία , να πηγαίνω στο θέατρο και στο σινεμά και να επισκέπτομαι μουσεία τέχνης και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;