7 φεμινιστικά βιβλία για τη βιβλιοθήκη σας

φεμινιστικά βιβλία
φεμινιστικά βιβλία

Η ανάδειξη και η προώθηση των αναγκών των γυναικών για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας του φεμινισμού. Προκειμένου να βοηθήσουμε στον παραπάνω σκοπό, προτείνουμε 7 φεμινιστικά βιβλία που αξίζουν να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη σας. Τα φεμινιστικά βιβλία αυτά διαφέρουν σε ηλικία, λογοτεχνικό είδος και μέγεθος, όμως συνδέονται από το διαχρονικό μήνυμα της απελευθέρωσης των γυναικών.

 

Ένα δικό της δωμάτιο – Virginia Woolf

Το γνωστό δοκίμιο-βιβλίο της Woolf περιλαμβάνει ανησυχίες και ιδέες περί ανεξαρτησίας που είχε η ίδια ως νέα γυναίκα. Το δοκίμιο αυτό αποτελεί μια γραπτή εκδοχή κάποιων πανεπιστημιακών διαλέξεων που είχε δώσει η συγγραφέας. Με τη βοήθεια αλληγορικών ιστοριών, που «απαλύνουν» την ακαδημαϊκή φύση του κειμένου, κάνοντάς το πιο προσβάσιμο στο απλό κοινό, εκφράζονται φεμινιστικά θέματα όπως η κοινωνική επιρροή και η επιβολή κοινωνικών πρέπει στη γυναίκα. Επιπλέον σημειώνεται η αξία ενός προσωπικού εισοδήματος και χώρου για τη μοντέρνα νέα γυναίκα, δίνοντας έτσι τον τίτλο στο βιβλίο.

 

Γυναίκες και εξουσία – Mary Beard

Η Beard είναι ακαδημαϊκός της κλασσικής φιλολογίας και της φιλοσοφίας, με το φύλο να αποτελεί ειδικό της ενδιαφέρον. Οι πλούσιες σπουδές της και η ακαδημαϊκή της εμπειρία σε συνδυασμό με το δηκτικό της χιούμορ και την έντονη προσωπικότητά της, δημιούργησαν το απολαυστικό «Γυναίκες και εξουσία». Σε αυτό, προσπαθεί να εντοπίσει τις ρίζες των μισογυνιστικών απόψεων και της πατριαρχίας , προχωρώντας σε μια ιστορική αναδρομή. Από τις φανταστικές ηρωίδες της αρχαιότητας όπως η Μέδουσα, ως την Elizabeth Warren και τη Hillary Clinton, μαθαίνουμε πώς η πατριαρχία κρατά τις γυναίκες μακριά από την εξουσία εδώ και αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία της πορφυρής δούλης- Margaret Atwood

Η ιστορία αυτή είναι πιο γνωστή από την ομώνυμη –στα αγγλικά- τηλεοπτική σειρά “The Handmaid’s Tale”. Η Όφρεντ είναι μία γυναίκα που ζει στη διατοπική Γκίλεαντ. Όπως σε όλες τις γυναίκες στην κοινωνία της, στην Όφρεντ δεν επιτρέπεται να διαβάζει, να γράφει, ούτε καν να κοιτάει άνδρες στα μάτια, καθώς όλες οι γυναίκες θεωρούνται αμαρτωλές και ο σκοπός τους είναι μόνο η τεκνοποίηση. Η βαθιά θρησκευτική Γκίλεαντ, εγκαθιδρύθηκε μετά από πραξικόπημα, ως αντίδραση σε μία κοινωνία που μαστίζεται από υπογεννητικότητα και «προωθεί» άλλους σκοπούς στις γυναίκες, πέρα από την τεκνοποίηση. Παρόμοιες ιδεολογίες περί τεκνοποίησης σήμερα, μας οδηγούν να σκεφτούμε:

Άραγε πόσο μακριά είμαστε από την ανατροπή της πραγματικότητας και την ίδρυση κάποιας Γκίλεαντ;

Aς είμαστε όλοι φεμινιστές- Chimamanda Ngozi Adichie

Το παραπάνω βιβλίο αποτελεί εκδοχή του λόγου της Chimamanda Ngozi Adichie στο TEDx. Σε αυτή της την ομιλία η Chimamanda περιγράφει τι νομίζουν οι περισσότεροι ότι είναι ο φεμινισμός και τι πραγματικά είναι. Με απλά παραδείγματα, εξηγεί τι προσφέρει ο φεμινισμός σε όλους μας και αποδεικνύει πως αξίζει να είμαστε όλοι φεμινιστές.

Fun-fact: η προαναφερθείσα ομιλία της στο TEDx χρησιμοποιήθηκε στο τραγούδι της Beyoncé, Flawless.

Ο Γυάλινος Κώδων- Sylvia Plath

Η μοναδική και μερικώς αυτοβιογραφική νουβέλα της Sylvia Plath, εκφράζει τόσο τις ανησυχίες της ως άτομο με διπολική διαταραχή, όσο και τη θλιβερή πραγματικότητα του να είσαι γυναίκα στα μισά του προηγούμενου αιώνα. Στο βιβλίο, η νεαρή Έσθερ μάχεται με την εργασιακή απογοήτευση, τα κοινωνικά στερεότυπα και τη βία που υφίσταται ως γυναίκα. Η Έσθερ, εξηγεί ότι νιώθει σαν να είναι παγιδευμένη κάτω από έναν γυάλινο κώδωνα, που δεν την αφήνει να ανασάνει. Αυτό το συναίσθημα είναι γνώριμο στις γυναίκες του 21ου αιώνα, αφού θυμίζει έντονα τη φράση γυάλινο ταβάνι (glass ceiling).

 

Η αφύπνιση- Kate Chopin

Σε αυτή τη νουβέλα του 1899, πρωταγωνιστεί η Έντνα, μία νέα γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Ενώ η Έντνα ζει μία συμβατική ζωή, ένας εξωσυζυγικός έρωτας την κάνει να αναθεωρήσει. Η ηρωίδα μας μάχεται κατά των κοινωνικών και σεξουαλικών στερεοτύπων για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα-σύζυγος-μάνα. Η Kate Chopin, ταυτόχρονα με  τη διήγηση. σκιαγραφεί ψυχολογικά την Έντνα και εισάγει κοινωνικό σχόλιο, θυμίζοντας έντονα το έργο κατοπινών συγγραφέων όπως ο John Steinbeck και ο William Faulkner.

Bad feminist – Roxane Gay

Σε αυτό το –δυστυχώς, μέχρι στιγμής αμετάφραστο στα ελληνικά βιβλίο- η Roxane Gay αντιμετωπίζει και σχολιάζει τον φόβο όλων μας πως είμαστε κακές φεμινίστριες/φεμινιστές. Η συγγραφέας παραδέχεται πως διαβάζει Vogue, αγαπά τα «κοριτσίστικα» πράγματα, και συχνά απολαμβάνει ραπ τραγούδια με ύποπτα μηνύματα και στίχους. Aυτή η σειρά δοκιμίων μας καλεί να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τη γυναίκα, τον φεμινισμό, και την ποπ κουλτούρα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;