6 «σπάνια» βιβλία που μάλλον δε θα επανεκδοθούν

βιβλία που μάλλον δε θα επανεκδοθούν
Πηγή εικόνας: lamontange.fr

Δυστυχώς, η μετάφραση των ξενόγλωσσων βιβλίων στη γλώσσα μας, παραπαίει.  Η έκδοση –και επανέκδοση- μεταφρασμένων βιβλίων στην Ελλάδα, φαίνεται να εξαρτάται μόνο από το πόση εμπορική ή ακαδημαϊκή (πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα) επιτυχία έχουν γνωρίσει στο εξωτερικό. Δυστυχώς, μοιάζει να υπάρχει ένας δισταγμός εκ μέρους των Ελλήνων μεταφραστών και εκδοτικών οίκων να ασχοληθούν με αναγνώσματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα, το φύλο και τη φυλετική καταγωγή. Νομίζω πως το ελληνόφωνο αναγνωστικό κοινό θέλει να γνωρίσει για τα παραπάνω διαφορετικά θέματα και είναι θλιβερό πως όσο περνά ο καιρός, μοιάζουν να χάνουν αυτή την ευκαιρία. Παρακάτω προτείνονται 6 βιβλία που μιλούν για το φύλο, τη φυλετική ανισότητα και την ομοφυλοφιλία, τα οποία δυστυχώς φαίνεται να είναι βιβλία που μάλλον δε θα επανεκδοθούν.

 

Πλατιά θάλασσα των Σαργασσών – Jean Rhys

Το μυθιστόρημα αυτό προσεγγίζει με συμπάθεια τη φιγούρα της πρώην γυναίκας του Ρότσεστερ από το μυθιστόρημα Τζέιν Έυρ. Αποτελεί δηλαδή ένα prequel της βασανισμένης γυναίκας, που στο κλασικό μυθιστόρημα, δεν αντιμετωπίστηκε παρά ως η «τρελή»-θηρίο από τις Ινδίες. Της δίνεται το όνομα Αντουανέτ και βλέπουμε τη ζωή της από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, μέχρι την έντονη αρχή της σχέσης της με τον Ρότσεστερ. Μέσα από αυτή δίνεται η ευκαιρία στη συγγραφέα να μιλήσει για την κοινή, «εξωτική» καταγωγή τους με την πρωταγωνίστρια, αλλά και για μια παραγκωνισμένη ηρωίδα.

 

Ο βιασμός – Joyce Carol Oates

Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του βιβλίου, η νουβέλα αυτή πραγματεύεται την ιστορία μιας μητέρα, που πέφτει θύμα ομαδικού βιασμού. Η πρωταγωνίστρια παλεύει με τα συναισθήματα ενοχής και ευθύνης για τον βιασμό της, που εντείνονται από τα κοινωνικά στερεότυπα. Ταυτόχρονα, η νεαρή της κόρη της που ήταν μάρτυρας του βιασμού, παλεύει με τη δική της ενοχή για το περιστατικό. Η ιστορία του βιασμού της Τίνα και της αναζήτησής της για δικαιοσύνη και κάθαρση, δεν αποτελεί ευχάριστο ανάγνωσμα. Όμως, παρά το γεγονός ότι η επαφή με τέτοιες ιστορίες είναι πολύ σημαντική, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας, κι αυτό το βιβλίο ανήκει σε αυτά τα βιβλία που μάλλον δε θα επανεκδοθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πράσινες Τηγανητές Τομάτες στο Γουίστλ Στοπ Καφέ – Fannie Flagg

Η ιστορία ακολουθεί τη μεσήλικη –και πλέον ανήσυχη- Έβελυν Κάουτς που γνωρίζει τυχαία την ηλικιωμένη Νίνυ Θρέντγκουντ. Η Έβελυν λατρεύει να ακούει τις ιστορίες της Νίνυ για την παιδική της ηλικία στο Γουίστλ Στοπ της Αλαμπάμα. Η Νίνυ, μέσω των ιστοριών της αλλά και των έξυπνων σχολίων της για τον τρόπο ζωής της Έβελυν, την παροτρύνει να αλλάξει. Η Flagg δείχνει κατανόηση και τέχνη στην αφήγηση ιστοριών μαύρων και λευκών, ανάπηρων και κυρίως των ομοφυλόφιλων γυναικών. Σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα και την κουζίνα του Νότου των ΗΠΑ, αυτό το βιβλίο αξίζει την ανάγνωση.

 

Τα πάντα γίνονται κομμάτια – Chinua Achebe

Το πρώτο μέρος της Αφρικανικής Τριλογίας εκτυλίσσεται στη Νιγηρία, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρακολουθούμε την απλή ζωή σε ένα τυπικό για εκείνη την εποχή Αφρικανικό χωριό, την οποία αλλάζει η έλευση των Ευρωπαίων. Στην αρχή, οι προθέσεις των λευκών μοιάζουν να αφορούν αποκλειστικά την ειρηνική διάδοση της θρησκείας και της τεχνολογίας τους. Στη συνέχεια όμως, διαπιστώνουμε πως οι Ευρωπαίοι γρήγορα καταφέρνουν να παρέμβουν στις παραδόσεις και τους νόμους των ντόπιων. Στο τέλος του βιβλίου, μαθαίνουμε πως η περίπλοκη και δραματική ιστορία του πρωταγωνιστή μας, Οκόνκουο, θα χρησιμοποιηθεί ως παράγραφος στο βιβλίο ενός Ευρωπαίου. Κάπως έτσι, γίνεται πιο προφανής η ιστορική μείωση και η εκμετάλλευση των Αφρικανών από τους αποικιοκράτες.

Έχει κι αλλού πορτοκαλιές… – Jeanette Winterson

Λίγο αυτοβιογραφία και λίγο μυθιστόρημα,  η Jeanette Winterson δημιούργησε το δικό της λογοτεχνικό είδος. Ως αναγνώστες, ακολουθούμε την ομώνυμη ηρωίδα από την πρώτη παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή. Περιγράφει τους θετούς γονείς της, τη ζωή στην Αγγλική επαρχία και την εξέλιξή της. Ανακαλύπτοντας τη σεξουαλικότητά της, πηγαίνει αντίθετα στη βαθιά θρησκόληπτη μητέρα της και την παραδοσιακή κοινότητά της, στην Αγγλία του ’70. Αυτό που τη σώζει  είναι η δίψα της για ζωή και νέες εμπειρίες καθώς και η αγάπη της για η λογοτεχνία. Ένα βιβλίο οικείο και συνάμα απόμακρο που αξίζει και δεύτερη ανάγνωση.

 

Το μαγικό φίλτρο της Αγάπης- Louise Erdrich

Η συγγραφέας, ως μέλος του ιθαγενούς πληθυσμού της Μινεσότα στην Αμερική, αγαπά τον τόπο και της παραδόσεις της. Αυτή την αγάπη της τη δείχνει σε αυτό το βιβλίο, που διηγείται την ιστορία χωρισμού και επανένωσης μιας ιθαγενούς οικογένειας. Όλοι στην οικογένεια –και ολόκληρη την κοινότητα-παλεύουν με τους φόβους και τους δαίμονες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι ιθαγενείς. Πάνω από όλα όμως, αυτό το βιβλίο δείχνει πως η πραγματική αγάπη μπορεί να τα ξεπεράσει όλα. Ιστορίες ιθαγενών, φτιαγμένες με τόσο μεράκι και αγάπη είναι σπάνιες και αξίζουν την προσοχή όλων μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;