5 θρυλικοί συγγραφείς που έχουν γράψει μόνο 1 βιβλίο

Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε συγκλονιστεί από ένα μυθιστόρημα. Να μας έχει συνεπάρει ο τρόπος γραφής και η πλοκή του, και ο συγγραφέας να έχει καταλήξει ένας από τους αγαπημένους μας. Και ενώ προσπαθείς να βρεις ένα αντίστοιχο βιβλίο του ίδιου καλλιτέχνη, να ξαναζήσεις την συναρπαστική εμπειρία που βίωσες με το προηγούμενο έργο του, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτό που διάβασες ήταν το μοναδικό πόνημα του αγαπητού σου συγγραφέα. Είναι αρκετά συγκλονιστική η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μ’ αυτό διάβασες, αγάπησες και το οποίο συνέβαλε στην δημιουργία της αναγνωστικής σου ταυτότητας. Και ενώ υπάρχουν πολλοί μυθιστοριογράφοι που είναι πολυγραφότατοι, η παρακάτω λίστα αναφέρεται σε 5 συγγραφείς που με μόνο ένα μυθιστόρημα σημάδεψαν την πορεία της λογοτεχνίας.

 

Το πορτραίτο του Dorian Gray – Oscar Wilde

Αποτέλεσμα εικόνας για το πορτρετο του ντοριαν γκρευ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιεύτηκε το 1890 και είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Oscar Wilde. Γράφτηκε κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής και αμφισβήτησε τους άκαμπτους ηθικούς κανόνες, απεικονίζοντας έναν σαγηνευτικό νεαρό άνδρα, του οποίου ο ναρκισσισμός και η σκανδαλώδης συμπεριφορά γίνεται η πτώση του. Αν και ο συγγραφέας αφαίρεσε 500 προκλητικές λέξεις από το ανέκδοτο χειρόγραφο, οι σεξουαλικοί τόνοι, η ομοφυλοφιλία και οι απεικονίσεις βίαιου εγκλήματος δέχθηκαν δριμείες επικρίσεις.


 Ανεμοδαρμένα Ύψη – Emily Brontë

Η Brontë το 1847 το δημοσίευσε με το ψευδώνυμο “Ellis Bell” και απέσπασε ανάμεικτες κριτικές λόγω των  χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των ηρώων. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε από αναγνώστες και κριτικούς η δυναμική της γραφής της και η πρωτοτυπία. Δυστυχώς, η ίδια δεν γεύτηκε τους καρπούς του κόπου της, αφού πέθανε έναν χρόνο αργότερα.


 Ο φύλακας στη σίκαλη –  J.D. Salinger

5 συγγραφείς

 

Δημοσιευμένο το 1951, ο «Ο φύλακας στη σίκαλη» ήλθε αμέσως στο προσκήνιο για την καταπληκτική απεικόνιση του Holden Caulfield, ενός επαναστατικού έφηβου που κατάφερε να ταυτιστεί  με πολλούς αναγνώστες, αλλά και να προκαλέσει την οργή άλλων. Το αριστούργημα του Salinger, το οποίο απαγορεύτηκε συχνά από τα σχολεία των Η.Π.Α, ήταν το μοναδικό μυθιστόρημα του. Ο Salinger, επίσης, δημοσίευσε μια σειρά από διηγήματα και νουβέλες.


Αναμνήσεις μιας γκέισας – Golden Arthur

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1997, αποτελεί το μοναδικό έργο του Golden μέχρι σήμερα και προέκυψε από πορεία γραφής έξι ετών. Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από την κουλτούρα της Ιαπωνίας, ενώ ζούσε εκεί και συναναστρεφόταν με ένα άτομο, του οποίου η μητέρα ήταν μια γκέισα όταν ήταν νεαρή. Ήταν επί δυο χρόνια στη λίστα των bestseller του New Yorker και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη το 2005.


 Ο γυάλινος κώδων – Sylvia Plath

5 συγγραφείς

Πρόκειται για το μοναδικό μυθιστόρημα της Αμερικανίδας και ποιήτριας Sylvia Plath. Αρχικά δημοσιευμένο με το ψευδώνυμο “Victoria Lucas” το 1963, το μυθιστόρημα είναι αυτοβιογραφικό, με τα ονόματα των τόπων και των ανθρώπων να αλλάζουν. Επικεντρώνεται σε έναν πρωταγωνιστή που υποφέρει από αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος και πολλά άλλα, προσφέροντας μια εξαιρετική απεικόνιση της ζωής με προβλήματα ψυχικής υγείας. Σχεδόν ένα μήνα μετά την δημοσίευση του βιβλίου,  η Plath αυτοκτόνησε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάνια Δρανοβίτη

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;