5 σκέψεις που κάθε βιβλιόφιλος κάνει μπροστά στη βιβλιοθήκη του

 

βιβλιοθήκη

Μια βιβλιοθήκη μπορεί για κάποιους να είναι απλώς ένα έπιπλο ή ένας χώρος όπου υπάρχουν βιβλία. Για ένα βιβλιόφιλο όμως, η προσωπική βιβλιοθήκη του είναι χώρος αγαπημένος, μυστηριακός και ιερός, ένα καταφύγιο στα μέτρα της προσωπικότητάς του. Και σίγουρα φανερώνει αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα του.

 

Το είδος, το πλήθος, η θεματολογία, η κατανομή και η ταξινόμηση των βιβλίων σε μια βιβλιοθήκη διαφέρουν μεταξύ τους ανά ιδιοκτήτη όπως ακριβώς διαφέρουν και οι χαρακτήρες των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

βιβλιοθήκη

Καθένας με τα δικά του χούγια και το προσωπικό του γούστο μπορεί ακόμη και σε ένα μικρό χώρο να στήσει τη βιβλιοθήκη του, στην οποία θα περνά αναμφίβολα αρκετόν ευχάριστο κι εποικοδομητικό χρόνο. Συνήθως εκεί καταφεύγουμε κάθε φορά που μας ταλανίζει κάποιο πρόβλημα, σαν η λύση να κρύβεται κάπου ανάμεσα στα ράφια, στα διάκενα ή στις σελίδες των βιβλίων μας.

 

Και μπροστά σε μια βιβλιοθήκη περνούν αρκετές σκέψεις απ’ το μυαλό μας. Οι παρακάτω όμως είναι χιουμοριστικά συχνές, συνηθισμένες- και παραδόξως κοινές.

 

” Χμμ… ποιο να ξεκινήσω τώρα; ”

Όλοι έχουμε μια εικόνα του εαυτού μας, είτε στημένος σαν άγαλμα, είτε αεικίνητος να χαζεύει αναποφάσιστος τίτλους κι εξώφυλλα προσπαθώντας να διαλέξει το επόμενο βιβλίο που θα τον συντροφέψει. Και συνήθως προσπερνούμε τα αδιάβαστα κι επιλέγουμε το αγαπημένο,χιλιοδαβασμένο μας βιβλίο παρηγοριάς.

 

” Πάλι ξεσκόνισμα θέλει… ”

Έχετε προσέξει πως οι βιβλιοθήκες τραβούν τη σκόνη σα μαγνήτης; Σπανίως μια βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της δε λάμπει από καθαριότητα. Ίσως με τον τρόπο τους τα βιβλία μας δείχνουν πως θέλουν να δείχνουν παλαιότερα και πολυτιμότερα.

 

” Μα πού είναι αυτό το βιβλίο; Αφού εδώ το είχα βάλει! ”

Όσο οργανωμένη και να είναι μια βιβλιοθήκη, πάντα το βιβλίο που ψάχνεις βρίσκεται κάπου αλλού από εκεί που θυμάσαι. Όχι σπάνια και σε άλλο δωμάτιο ή ακόμα χειρότερα σε άλλα χέρια.

 

” Σαν πολλά βιβλία δεν έχω; Μήπως να διώξω μερικά; Μπα, απλώς μεγαλύτερος χώρος τους χρειάζεται. ”

Με το πέρασμα του καιρού κι όσο διανθίζει κανείς τη συλλογή του η βιβλιοθήκη του μοιάζει να έχει υποστεί διασταλτικό ξόρκι. Όσο προσθέτεις βιβλία τόσο στριμώχνονται, ώσπου στο τέλος απλώνονται παντού τριγύρω.

 

” Ποιος μου τα ανακάτεψε πάλι; ”

Ένας ψυχαναγκασμούλης  μας πιάνει με την ταξινόμηση. Κατά μέγεθος ή πάχος, κατά συγγραφέα ή είδος, αλφαβητικά ή ανάκατα το κάθε βιβλίο έχει τη θέση του και πάντα κάποιος άλλος θα βρεθεί να τα κάνει κουλουβάχατα.

βιβλιοθήκη

Όπως και να έχει, μια βιβλιοθήκη αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Κι ας μην ξεχνούμε ποτέ το αερικό της βιβλιοθήκης: Στάσου μπροστά στα βιβλία σου, διάλεξε ένα στην τύχη, άνοιξέ το σε μια τυχαία σελίδα κι αποκλείεται να μη βρεις μια χρήσιμη συμβουλή γι’ αυτό που σε βασανίζει. Κλείσε το, χαμογέλα, και στην άλλη βόλτα με καλό!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Ζερβάκη

Ώρα καλή! Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα. "Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει. Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν" (Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;