5 κλασικά βιβλία που ερμηνεύονται διαφορετικά από συγγραφείς και κοινό

βιβλία που ερμηνεύονται διαφορετικά

-Τι θέλει να πει ο ποιητής;

-Εσύ πως το ερμηνεύεις;

Αυτές οι αντιφατικές ερωτήσεις, ξεστομίζονται σχεδόν ταυτόχρονα από καθηγητές λογοτεχνίας και βιβλιοφάγους ανά τον κόσμο εδώ και χρόνια. Συχνά οι δύο απαντήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, όπως θα δούμε και στα παρακάτω πέντε λογοτεχνικά έργα. Πρόκειται για βιβλία που ερμηνεύονται διαφορετικά από τους συγγραφείς και το κοινό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άννα Καρένινα- Λέο Τόλστοι

Ξεκινάμε από ένα από τα πιο κλασσικά και «βαριά» της Ρωσικής λογοτεχνίας. Ίσως να έχετε διαφορετική εντύπωση – άλλωστε δεν είναι απλά η ιστορία μιας κυρίας της καλής κοινωνίας που ερωτεύεται παράφορα έναν άνδρα; Κατά τον ίδιο τον Τολστόι, όχι. Ας μη ξεχνάμε πως το εν λόγω λογοτεχνικό έργο γράφτηκε αμέσως μετά το «Πόλεμος και Ειρήνη» του ίδιου. Κατά συνέπεια, εμποτίστηκε με ιδέες όπως η αναζήτηση του νοήματος της ζωής και το ρόλο της μοίρας στην ανθρώπινη ζωή. Ταυτόχρονα, όταν ο Τολστόι ξεκίνησε να γράφει την «Άννα Καρένινα» είχε πλέον κουραστεί από τη ζωή της μπουρζουζίας. Ακόμη, ήταν χρόνια παντρεμένος με παιδιά, ενώ ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο το έτος 1870. Έτσι, οι απόψεις του περί εξωσυζυγικών σχέσεων και γυναικείας αυτονομίας εκτός των ορίων του γάμου, δε θα ήταν και οι πιο προχωρημένες. Έτσι, θα έμοιαζε παράξενο, ο ίδιος άνθρωπος να γράφει μη-ειρωνικά για τα ήθη της ανώτερης τάξης και να τάσσεται υπέρ μίας μοιχαλίδος. Παρόλα αυτά, το μυθιστόρημα αυτό συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες στον παγκόσμιο λογοτεχνικό κανόνα.

 

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται – Νίκος Καζαντζάκης

Αυτό το λαμπρό λογοτεχνικό έργο –σε συνδυασμό με μερικά ακόμη- κόστισε στον Καζαντζάκη τη φήμη του, για πολλά χρόνια. Παραλίγο μάλιστα να αφοριστεί από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία αφού το έργο του θεωρήθηκε βλάσφημο κατά του Χριστού και της Εκκλησίας. Συνοπτικά, η ιστορία αυτή αφορά ένα κρητικό χωριό κατά την Τουρκοκρατία, που κάνει αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού. Ο Μανολιός, ένας φιλήσυχος βοσκός του χωριού, βρίσκεται στο ρόλο του Χριστού, ενώ στο τέλος τον σκοτώνουν. Η αλληγορική αυτή ιστορία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η τάξη και η πίστη, αποτελούν απλά αφορμές για βία κατά των αθώων αντιφρονούντων. Η τραγική ειρωνεία του βιβλίου, ήρθε με την αυστηρή κριτική του βαθιά πιστού συγγραφέα για ασέβεια στα Θεία.

 

Η Παναγία των Παρισίων- Βίκτορ Ουγκώ

Ο Βίκτορ Ουγκώ δεν ενδιαφερόταν για τον έρωτα του Κουασιμόδο για την Εσμεράλδα – τουλάχιστον όχι τόσο όσο το αναγνωστικό κοινό. Η λιγότερο ρομαντική αλήθεια είναι πως ο Βίκτορ Ουγκώ έγραψε το συγκεκριμένο έργο για την προώθηση του παριζιάνικου καθεδρικού ναού. Επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική του ναού -και ένα συμβόλαιο για το βιβλίο-, ξεκίνησε να συγγράφει δίνοντας έμφαση στην εκκλησία ως το φόντο της ιστορίας. Όλα τα άλλα θέματα (ρατσισμός, θρησκευτικό μένος, υποκρισία, αγάπη), θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απλό στολίδι που συνοδεύει την ιστορία του ναού της Παναγίας των Παρισίων.

 

Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων – Κάρολος Ντίκενς

Όταν σκεφτόμαστε ένα βιβλίο για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, ίσως είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό. Αν και διδακτικό στη φύση του, οι περισσότεροι κρατάμε την γιορτινή ατμόσφαιρα και το ευγενικό συναίσθημα του να δίνουμε – δυστυχώς, σχεδόν αποκλειστικά στο πλαίσιο των εορτών. Όμως, ο Ντίκενς σε αυτό το έργο, δε σταματά να κάνει αυτό που χαρακτηρίζει την εργογραφία του: παρουσιάζει τα άτομα της χαμηλής τάξης ως δυστυχή αλλά με πλούσιο εσωτερικό κόσμο, ενώ κάνει τα άτομα της υψηλότερης τάξης μίζερους ανθρώπους που συντελούν στην ανέχεια των απόρων. Σίγουρα ισχύει αυτό, όμως η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και το στοιχείο του υπερφυσικού στο βιβλίο, ίσως αποσπούν την προσοχή του κοινού από την πραγματική πρόθεση του Ντίκενς.

 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα – Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Λίγα είναι γνωστά για τον Σαίξπηρ, τη ζωή του και τις απόψεις του. Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες γνωρίζοντας την εργογραφία του και το συγγραφικό του στυλ. Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε πως το έργο αυτό ήταν περισσότερο ειρωνικό, και λιγότερο ρομαντικό από ότι νομίζει η πλειοψηφία. Αρχικά, η έντονη ύπαρξη του κωμικού στοιχείου στο έργο, αναδεικνύει την τραγελαφική φύση του. Επιπλέον, τα ρομαντικά έργα* του Σαίξπηρ εντοπίζονται στη μεγαλύτερή του ηλικία, ενώ το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»  να είναι από τα πρώτα έργα του. Όπως και να ‘χει όμως, άλλα θέματα όπως η ανατροπή των παλαιών προτύπων, οι ταξικές διαφορές και η υποκρισία των ευγενών παίρνουν πιο κεντρική θέση στην ιστορία, αφήνοντας πίσω τον έρωτα.

 

* Σε μεγαλύτερη ηλικία, ο Σαίξπηρ ασχολήθηκε με θέματα όπως η φύση και η φρεσκάδα της νέας γενιάς. Λόγω αυτών των πιο ευαίσθητων ιδεών του, οι ακαδημαϊκοί κατέταξαν στα Ρομαντικά του έργα (Romance Plays) τα τελευταία του, δηλαδή:

  • Περικλής
  • Κυμβελίνος
  • Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι
  • Η Τρικυμία

 

Πηγές:

https://www.newyorker.com/books/page-turner/is-anna-karenina-a-love-story

https://aliceinbookworld.blogspot.com/2016/04/Christ-Recrucified.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;