5 διαχρονικά βιβλία που πρέπει να διαβάσεις

Όλοι έχουμε διαβάσει βιβλία που μας άγγιξαν και δεν θέλαμε να τα άφησουμε στιγμή απ’ τα χέρια μας. Το αίσθημα αυτό έχει δημιουργηθεί σε όλους μας, πολλές φορές, με διαφορετικά διαχρονικά βιβλία. Ωστόσο, υπάρχουν και βιβλία που δημιούργησαν αυτήν την επιθυμία στους περισσότερους από όσους τα διάβασαν· και έτσι αυτά τα βιβλία χαρακτηρίστηκαν κλασικά ή αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σε αυτό το άρθρο μάζεψα μερικά από αυτά, τα οποία όταν τα διάβασα τα ερωτεύτηκα και απόρησα γιατί δεν είχε βρεθεί μέχρι τότε ένας χριστιανός να μου μιλήσει για την ύπαρξή τους. Voila!

 


Τζέην Έυρ
της Σάρλοτ Μπροντέ

διαχρονικά βιβλία

Η Τζέην Έυρ είναι η ιστορία μιας κοπέλας, της Τζέην Έυρ, η οποία μεγάλωσε σε ένα οικοτροφείο και στην συνέχεια πιάνει δουλειά ως γκουβερνάντα σε ένα μεγάλο και πλούσιο σπίτι. Εκεί γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, τον κύριο Ρότσεστερ, τον μυστηριώδη και ιδιότροπο κύριο Ρότσεστερ… Στην Τζέην Έυρ, διαβάζοντας, μπαίνεις βαθιά στην μελαγχολία του βρετανικού τοπίου και στη βρετανική ζωή. Ο λόγος της Μπροντέ σε μαγεύει και η ιστορία είναι τόσο καλά δοσμένη και καλυμμένη με μια βαριά, μυστηριώδη ομίχλη, που δεν σου επιτρέπει να αφήσεις το βιβλίο κάτω. Χαρακτηριστικό έργο της βρετανικής λογοτεχνίας, ηθογραφικό και επεισοδιακό, δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περηφάνια και Προκατάληψη της Τζέην Ώστεν

διαχρονικά βιβλία

Το γνωστότερο έργο της Τζέην Ώστεν, η Περηφάνια και Προκατάληψη, παρουσιάζει ανάλαφρα και χιουμοριστικά την ζωή των αδελφών Μπέννετ μετά την άφιξη του πλούσιου κύριου Μπίγκλεϋ και του ακόμα πιο πλούσιου φίλου του, κύριου Ντάρσυ(εξαιρετικές τύχες για τις κόρες της κυρίας Μπέννετ, μιας γυναίκας που σκοπός της ζωής της ήταν να παντρέψει τις κόρες της· παρηγοριά της, οι επισκέψεις και τα κουτσομπολιά) στο Χέρτφορνταϊρ. Σωστά, σε αυτό το έργο θα έχετε την τύχη να γνωρίσετε έναν από τους πιο γνωστούς καρδιοκατακτητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον κύριο Ντάρσυ, την ίδια στιγμή που τα προξενιά και οι βρετανικές συνήθειες θα ξεδιπλωθούν μπροστά σας μέσα από αυτό το βιβλίο. Η Ελίζαμπεθ Μπέννετ είναι μια κοπέλα σοβαρή, γεμάτη προκατάληψη για τον υπερβολικά υπερήφανο Φιτζγουίλλιαμ Ντάρσυ. Η Ώστεν μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές και στιγμές γεμάτες χιούμορ, σάτιρα και καρδιοχτηπήματα μέσα από αυτό το βιβλίο, το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις τις συνήθειες της βρετανικής μεσαίας και ανώτερης τάξης του 19ου αιώνα. Η εξαιρετική συγγραφική ικανότητα της Ώστεν και αυτή η όμορφη ιστορία καθιστούν την Περηφάνια και Προκατάληψη ένα από τα γνωστότερα και πιο αξιόλογα έργα της βρετανικής λογοτεχνίας.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

διαχρονικά βιβλία

Η ιστορία αυτή αφορά τον αιώνιο έρωτα του Φλορεντίνο για την Φερμίνα Δάσα με φόντο το υγρό τοπίο της Καραϊβικής. Ο Μάρκες μας παρουσιάζει τον έρωτα των δύο νέων, την απογοήτευση, τις ζωές των πρωταγωνιστών, την ζωή και τον θάνατο σε αυτό το κομμάτι γης… Μαγευτικός ο λόγος του συγγραφέα, σε βυθίζει σε μια μελαγχολία, στην χαρακτηριστική μελαγχολία των λατινοαμερικάνων και στο τέλος-τέλος, σε κάνει να πιστεύεις στον πραγματικό έρωτα, σ’ αυτόν τον έρωτα που δεν ξεφτίζει, ούτε σβήνει ποτέ. Οι χαρακτήρες είναι τόσο αληθινά πλασμένοι, που θα μπορούσες να πεις πως υπήρξαν στ’ αλήθεια, πως αυτή η ιστορία κάποτε συνέβη και πως ο συγγραφέας θέλησε να την διασώσει στο χαρτί. Κι αν είναι έτσι, πράγματι διασώθηκε, καθώς το Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, μετά από τόσα χρόνια, εκδίδεται ακόμη, διαβάζεται ακόμη και θεωρείται ένα από τα πιο καλά, πιο αξιόλογα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 

 

 

Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου

διαχρονικά βιβλία Πρέπει, φυσικά, να τιμήσουμε και την ελληνική λογοτεχνία και το Ματωμένα Χώματα είναι κάτι παραπάνω από άξιο για να επιτελέσει αυτό το έργο. Τα Ματωμένα Χώματα είναι η ματωμένη ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η οικογένεια Αξιώτη είναι μια από τις πολλές μικρασιάτικες οικογένειες που έζησε τα πιο ταραγμένα χρόνια της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης καθώς μιλάμε για τα χρόνια πριν την καταστροφή του ’22 όπου έλαβαν χώρα οι πρώτοι διωγμοί και οι πρώτες καταπιέσεις του ελληνικού πληθυσμού. Η εθνική αφύπνιση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα την εχθρική αντιμετώπιση των μειονοτήτων που ζούσαν στην Τουρκία· στο στόχαστρο βρέθηκαν Έλληνες και Αρμένιοι. Εδώ, μας παρουσιάζεται η ζωή του Μανώλη Αξιώτη όπου υπηρέτησε στα Τάγματα Εργασίας από το 1914 έως το 1918 και από εκεί ακολουθούμε την ζωή αυτού και της οικογένειάς του μέχρι την επέλαση και την ήττα του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία, όπου η όλη εκστρατεία έληξε με την καταστροφή της Σμύρνης, τον Αύγουστο του 1922. Όλα αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από την Ιστορία, παρουσιάζονται μπροστά μας ολοζώντανα μέσα από αυτό το βιβλίο: η ζωή των Ελλήνων πριν από την καταστροφή, η φιλία και σιγά σιγά η έχθρα των Τούρκων για τους Έλληνες, ο φόβος και ο ξεριζωμός. Ένα βιβλίο για τις χαμένες πατρίδες που όλοι εμείς πρέπει να έχουμε διαβάσει.

Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου

διαχρονικά βιβλία Το όνομα Λωξάντρα έχει ταυτιστεί με τις εξαιρετικές, μαγειρικές ικανότητες. Πράγματι, η Λωξάντρα, στο ομώνυμο βιβλίο της Ιορδανίδου, είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρει κανείς την Κωνσταντινούπολη του 19ου και 20ου αιώνα, μια πόλη σταυροδρόμι, όπου αποτελούσε τον τόπο συνάντησης όλων των φυλών της υφηλίου. Δίπλα στον Βόσπορο και ανάμεσα στα πανάρχαια στενά αυτής της πανέμορφης πόλης, ζει η Λωξάντρα, μια γυναίκα «νταρντάνα» που παντρεύτηκε τον Δημητρό, χήρο με 4 παιδιά. Από αυτό το σημείο την ακολουθούμε που μεγαλώνει η ίδια, μεγαλώνει την οικογένειά της, ζει στην Κωνσταντινούπολη, ζει και στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό το βιβλίο μπορούμε να ζήσουμε στην Κωνσταντινούπολη για την οποία διαβάζαμε τόσα χρόνια στην Ιστορία-την γεμάτη μπαχαρικά και τραγούδια Κωνσταντινούπολη- να γνωρίσουμε την ζωή των Ελλήνων σε εκείνους τους τόπους και να ταξιδέψουμε σε μια άλλη εποχή· την εποχή για την οποία ακούσαμε τόσα παραμύθια όσο ήμασταν μικροί· την εποχή όπου όλα ήταν πιο αυθεντικά και μοσχομυριστά. Αυτό το βιβλίο, πραγματικά, δεν πρέπει να λείπει από καμιά ελληνική βιβλιοθήκη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαλιαρίτη

Φανατική με τα βιβλία και τη φωτογραφία αλλά ο μεγάλος έρωτας τα ταξίδια και η ιστορία. Μέλλουσα αρχαιολόγος, θεωρητική από μωρό οπότε η σχέση με το γράψιμο ήταν αναπόφευκτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;