3 βιβλία για να μιλήσουμε στα παιδιά για το πένθος

πένθος
Πηγή εικόνας: infokids.gr

Το πένθος είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση να τη βιώσει ένας άνθρωπος. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή κι ενός κατοικίδιου βάζει το άτομο και την οικογένειά του σε μια νέα πραγματικότητα και στη διαχείριση άβολων συνθηκών. Αυτό που τείνουν να ξεχνούν συχνά όμως είναι ότι μέρος της οικογένειας είναι τα μικρά παιδιά τα οποία έχουν αρκετές απορίες ερχόμενοι πρώτη φορά αντιμέτωποι με αυτό το γεγονός. Για καλή τύχη αρκετών υπάρχουν αρκετά βιβλία εκεί έξω που μπορούν να βοηθήσουν στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στην όλη διαδικασία και σήμερα προτείνω τρία από αυτά.

 

 

Το μικρό σπουργίτι του Πέτρου πέθανε

Η εξαντλημένη πλέον σειρά, “Ζω και μαθαίνω”, περιλαμβάνει είκοσι βιβλία με ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά στην καθημερινή τους ζωή. Ένα από αυτά αναφέρεται στον Πέτρο, ένα αγοράκι που μια μέρα βρίσκει ένα τραυματισμένο σπουργίτι στο δρόμο του κι αποφασίζει να το πάρει σπίτι του και αν το περιθάλψει. Παρά τις προσπάθειες όμως το πουλί δεν τα καταφέρνει κι ο Πέτρος έρχεται πρώτη φορά αντιμέτωπος με την απώλεια και τη θλίψη που αυτή φέρνει. Η μαμά του όμως δεν τον αφήνει μόνο του, του συμπαραστέκεται και του εξηγεί πώς λειτουργεί ο κύκλος της ζωής. Μετά το τέλος της ιστορίας, το βιβλίο περιέχει εξαιρετικές συμβουλές προς τους μεγάλους ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν το θάνατο και το πένθος που αργότερα ακολουθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα σε θυμάμαι πάντα

Πένθος
Πηγή εικόνας: skroutz.gr

Το 2006 η Jennifer Moore Mallinos δημιούργησε ένα βιβλίο σχετικά με το πένθος για μικρούς και μεγάλους. Με φόντο τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον πρωταγωνιστή του βιβλίου και στο κουταβάκι του  βλέπουμε την έναρξη, τη διάρκεια και τη λήξη μιας ζωής. Τα συναισθήματα που ακολουθούν μια απώλεια είναι πάντα δυσάρεστα και μπερδεμένα. Ο πρωταγωνιστής όμως, μας δίνει να καταλάβουμε ότι ακόμα κι όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού με την αγάπη και τις αναμνήσεις μπορούμε να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών που αγαπάμε ζωντανή. Ιδανικό βιβλίο για νηπειαγωγούς.

Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο εδώ

Η γιαγιά πήγε στον ουρανό;

πένθος
Πηγή εικόνας: politeianet.gr

Όταν το πένθος χτυπά την πόρτα μιας οικογένειας, είναι σίγουρο ότι τα μικρά παιδιά, που βιώνουν την κατάσταση αυτή πρώτη φορά θα έχουν πολλές απορίες και διαφορετική αντιμετώπιση από τους μεγάλους. Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε κι απευθύνεται κυρίως στο ενήλικο κοινό και το βοηθά να τις λύσει και να προχωρήσει στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης μαζί με το μικρό ακροατήριο. Με κύριο στόχο την έκφραση των συναισθημάτων μέσα από ποικίλους τρόπους ο Baum Heike βοηθά παιδιά και γονείς να αντιμετωπίσουν την απώλεια του αγαπημένου τους με αποτελεσματικότητα και πάντα σεβόμενο την τρυφερή πρώτη ηλικία.  

Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασια Μανωλεδακη

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;