2 νέες εκπλήξεις από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

2 νέες εκπλήξεις από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Μοντερνισμός: Τέχνη και Ιστορία τον 20ό αιώνα – Θάνος Βερέμης (Σειρά: Μικρές Εισαγωγές)

εκπλήξεις από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο σημαντικότερος παράγοντας στη δημιουργία του «μοντερνισμού» ήταν η σωρευτική επίδραση των επιστημονικών ανακαλύψεων στις προσλαμβάνουσες των δυτικών ανθρώπων. Καθώς οι νέες ανακαλύψεις της επιστήμης αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, οι καλλιτέχνες αναζητούν νέο τρόπο πρόσληψης του κόσμου. Ο κόσμος αυτός ρυθμίζεται από νόμους όπως είναι εκείνοι της επιστήμης. Αντικείμενο της σύντομης αυτής αναδρομής σε σταθμούς της σύγχρονης τέχνης είναι η διερεύνηση της εποχής που συνοδεύει τον «μοντερνισμό». Τι είναι ο νέος αυτός τρόπος σκέψης και δημιουργίας και πώς διαφέρει από την τέχνη που προηγείται;

Η έκδοση περιλαμβάνει ευρετήριο με σύντομη περιγραφή όλων των σχολών και κινημάτων της Μοντέρνας Τέχνης, καθώς και ενδεικτικά έργα της εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 


Η πτήση του Ίκαρου: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου – Kevin Andrews

εκπλήξεις από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πρώτη ελληνική έκδοση!

Το 1947, o εικοσιτριάχρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Kevin Andrews ταξιδεύει με υποτροφία Fullbright στην Ελλάδα για να μελετήσει τα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Από το 1948 ως το 1951 περνάει τα καλοκαίρια στην ηπειρωτική Ελλάδα και τους χειμώνες του στην Αθήνα, γράφοντας. Τα κείμενα του – που συνέθεσαν το βιβλίο Η πτήση του Ίκαρου – δεν αφορούν ούτε τα κάστρα, ούτε την πολιτική: αποτελούν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε μια Ελλάδα που βιώνει το χάος του εμφύλιου πολέμου. Το βιβλίο αυτό, παρότι ιστορικό, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και δίνει πιθανώς την πρώτη, αλλά οπωσδήποτε την πιο παραστατική, αφτιασίδωτη και αξέχαστη εικόνα της ζωής στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Η ευκαιρία που είχε να ταξιδέψει σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας- προτού τις μεταμορφώσει η βιομηχανοποίηση, η βελτίωση των συγκοινωνιών και ο τουρισμός- έφερε τον Kevin Andrews σε άμεση επαφή με τον πληθυσμό της επαρχίας, με φατρίες βοσκών και με αντάρτες. Οι στενοί δεσμοί που ανέπτυξε με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, τον έκαναν να γνωρίσει και να γοητευτεί από την ιδιαιτερότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά µε τη γραφίδα του στο εν λόγω βιβλίο.

Η πτήση του Ίκαρου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, και πρόκειται για μια ειλικρινή και παραστατική αφήγηση των σκληρών χρόνων του εμφύλιου πολέμου η οποία, όπως είχε δηλώσει ο E.R. Dodds, συνθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο έντιµα βιβλία για τους σύγχρονους Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Kevin Andrews αγαπούσε τόσο την Ελλάδα ώστε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα το 1956 μαζί με την τότε σύζυγό του Nancy Thayer και τα δύο τους παιδιά. Έγραψε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, ιστορικά βιβλία, δοκίμια και ποιήματα για την χώρα. Το 1975 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Κατοικούσε στο Μετς και το 1989 πνίγηκε κολυμπώντας στα Κύθηρα.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την ομιλία του Άρη Μπερλή με τίτλο «Κέβιν Άντριους: Μνημόσυνο». Η ομιλία που οργανώθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων, εις μνήμην του μέλους της Κέβιν Άντριους, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν στις 18 Ιανουαρίου 1990.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Δούκα

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;