10 βιβλιοπροτάσεις που θα χορτάσουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες

Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς. Σίγουρα πολλά σπουδαία έργα έχουν παραλειφθεί από τη λίστα. Σύντομα όμως θα επιστρέψουμε με περισσότερες βιβλιοπροτάσεις! Προς το παρόν ας πάρουμε μία γεύση από πέντε σπουδαία έργα της κλασική λογοτεχνίας:

10 βιβλιοπροτάσεις

Ο παίκτης

Ο παίκτης (1866) αποτελεί ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Ρουλέτενμπουργκ, μια φανταστική πόλη της Γερμανίας. Κεντρικός ήρωας και αφηγητής της ιστορίας είναι ο δάσκαλος Αλεξέι Ιβάνοβιτς. Η μανία του για τα τυχερά παιχνίδια και ο βασανιστικός του έρωτας για την Πολίνα Αλεξάντροβνα είναι τα δύο κεντρικά θέματα. Ο Ντοστογιέφκσι, που ολοκλήρωσε το έργο αυτό μέσα σε 26 μέρες, βάζει τους ήρωές του να στροβιλίζονται μέσα στην εποχή και τα πάθη τους, προσφέροντάς μας μια εξαιρετική ανατομία της κοινωνικής και ηθικής τους συμπεριφοράς.

10 βιβλιοπροτάσεις

Περί τυφλότητος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Zοζέ Σαραμάγκου μέσα από το έργο του Περί τυφλότητος, που δημοσιεύτηκε το 1995, έγινε ευρύτατα γνωστός. Στο μυθιστόρημα αυτό ένας άνθρωπος χάνει απρόσμενα το φως του καθώς οδηγεί. Σταδιακά και έπειτα ραγδαία, τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης αυξάνουν και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς εωσότου αντιμετωπιστεί η κρίση. Με γραφειοκρατική ακρίβεια ο συγγραφέας έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ’ έναν κόσμο που τυφλώνεται. Τι θα συμβεί με την κυκλοφορία στους δρόμους; Για πόσο καιρό τα τρόφιμα θα επαρκούν για να ταΐσουν τους χιλιάδες πεινασμένους ανθρώπους; Πόσος χρόνος απαιτείται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θα συμβεί με τους σεξουαλικούς φραγμούς; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα; Και τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες; Το 1998 στον Ζοζέ Σαραμάγκου απονέμεται βραβείο Νόμπελ.
10 βιβλιοπροτάσεις

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς

Ο πρωταγωνιστής, ο Ιβάν Ίλιτς Γκολόβιν, ζει μια ευχάριστη και ηθική ζωή. Ένα φαινομενικά απλό πέσιμο από μία σκάλα θα διαταράξει τη ζωή του, καθώς οι μικρές σωματικές ενοχλήσεις θα εξελιχθούν σε έναν έντονο πόνο. Οι γιατροί θα σταθούν ανίκανοι να βοηθήσουν τον ήρωα και έτσι αυτός θα οδηγηθεί σταδιακά προς έναν μαρτυρικό θάνατο. Μέσα σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, το επερχόμενο τέλος τον αναγκάζει να δει τη ζωή του κατάματα, με ειλικρίνεια. Αυτό που θα ανακαλύψει στο τέλος είναι οδυνηρό. Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς (1886) αποτελεί το αριστούργημα της ύστερης δημιουργίας του Λέων Τολστόι και θεωρείται από πολλούς ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ρωσικής, αλλά και της παγκόσμιας, λογοτεχνίας.

10 βιβλιοπροτάσεις

Ο ξένος

Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμί δημοσιεύτηκε το 1942. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Μερσώ, είναι ένας άνθρωπος που απορρίπτει τη συμβατότητα της καθημερινής ζωής, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τις ηθικές και συναισθηματικές αξίες του κόσμου. Ο Μερσώ κατηγορείται για έναν φόνο που έχει διαπράξει. Όμως η κατηγορία δεν σταματά εκεί. Ο πρωταγωνιστής είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους, ένας ξένος ανάμεσά τους. Πρόκειται για έναν ήρωα εγωιστή και έναν ήρωα της αυταπάρνησης, έναν ήρωα ευαίσθητο και έναν ήρωα με απουσία συναισθημάτων. Ο ίδιος ο Καμί σημειώνει «… Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον Ξένο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια…» Το 1957 απονεμήθηκε στον συγγραφέα βραβείο Νόμπελ.

10 βιβλιοπροτάσεις

Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϊ

Η ευχή του Ντόριαν Γκρέϊ να μη γεράσει ποτέ εισακούγεται. Τα χρόνια περνούν. Αυτός μένει νέος και όμορφος. Μόνο το πορτρέτο του αλλάζει, γερνάει και παραμορφώνεται από τον διεστραμμένο χαρακτήρα και την ξέφρενη ζωη του Ντόριαν. Ωσπου η αλαζονεία και ο ηδονισμός του φτάνουν στο έσχατο σημείο. Αρχίζουν να διαφαίνονται οι συνέπειες της αλόγιστης ευχής. Ο Ντόριαν Γκρέϊ, όπως και ο Φάουστ, ξεπούλησε την ψυχή του για την ομορφιά και την ηδονή. Ποιο είναι όμως το κόστος; Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϊ θεωρείται το κορυφαίο έργο του περίφημου Οσκαρ Ουάιλντ.

Ακόμη 5 βιβλιοπροτάσεις για την σύγχρονη λογοτεχνία …

Μυστικισμός-Περιπέτεια:

10 βιβλιοπροτάσεις
Το χαμένο σύμβολο
Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι, όπως και στα προηγούμενα λογοτεχνικά έργα του Νταν Μπράουν, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον. Αυτή τη φορά ο ήρωας βουτάει σε έναν λαβύρινθο από στοές, ναούς και κρύπτες. Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στην Ουάσιγκτον, την πόλη όπου κυριαρχούν κατεξοχήν τα ανεξιχνίαστα μυστικά των Μασόνων. Σταδικά ο Λάνγκτον οδηγείται σε μια ασύλληπτη αλήθεια… Η ιστορία σε αυτό το μυθιστόρημα διαδραματίζεται μέσα σε 12 ώρες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη των αναγνωστών στο κόκκινο. Ακόμη και όσοι δεν είναι λάτρεις του μυστικισμού, θα ταξιδέψουν σε ένα κόσμο με κρυμμένες αλήθειες και μηνύματα που θα κόψουν την ανάσα.

Αστυνομικά:

10 βιβλιοπροτάσεις
Ο γιος
Ο ηρωινομανής Σόνι είναι ένας τρόφιμος της φυλακής ο οποίοςμ χάρη στο απόκοσμο χάρισμά του να παρηγορείμ δέχεται συχνά τις εξομολογήσεις των συγκρατούμενών του. Ο εθισμός του πρωταγωνιστή ξεκίνησε από τότε που ο πατέρας του αυτοκτόνησε, όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά. Γύρω από τον νεαρό επικεντρώνεται ένα ολόκληρο κύκλωμα συγκάλυψης εγκλημάτων με εμπλεκόμενους σωφρονιστικούς υπάλληλους, δικηγόρους, ακόμη και ιερείς. Κάποια στιγμή, όμως, ο πρωταγωνιστής θα ακούσει μια εξομολόγηση που θα ανατρέψει τα πάντα, καθώς αυτή θα αρχίζει να αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα του. Ο Σόνι τώρα έρχεται να κρίνει νεκρούς και ζωντανούς… Ο γιος, του Τζο Νέσμπο, έχει πουλήσει τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα του είδους, που ο αναγνώστης δεν θα μπορεί να αφήσει από χέρια του.

Ψυχολογικά Θρίλερ:

10 βιβλιοπροτάσεις

Αιχμηρά Αντικείμενα

Η πρωταγωνίστρια και δημοσιογράφος με αφορμή τις δολοφονίες δύο νεαρών κοριτσιών επιστρέφει στη γενέτειρά της, καθώς έχει αναλάβει από την εφημερίδα στην οποία εργάζεται την εξιχνίαση των φόνων. Έτσι, θα έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της, από την οποία έχει αποξενωθεί εδώ και καιρό. Οι μνήμες της οικογενειακής της τραγωδίας θα ζωντανέψουν. Τελικά, η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η βουτιά της πρωταγωνίστριας μέσα στην προσωπική της κόλαση. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα κάνει τους αναγνώστες να ανατριχιάσουν.

Ψυχοκοινωνικά:

10 βιβλιοπροτάσεις
Το Βιβλίο της Κατερίνας
Το Βιβλίο της Κατερίνας αποτελεί μια κατάθεση ψυχής. «Μας λέει η Κατερίνα: Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ’ αυτούς που θα το διαβάσουν. Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα. κακοήθειες, ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε. Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει. έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε. Αυτό το βιβλίο με διαλύει. Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι. Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ». Ο Αύγουστος Κορτώ, ή όπως είναι το πραγματικό του όνομα Πέτρος Χατζόπουλος, είναι ίσως από τους πιο αγαπημένους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Ιστορικό Μυθιστόρημα:
10 βιβλιοπροτάσεις
Η Ψυχή του Πόντου
Ένα κορίτσι καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει. Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος. Ταυτόχρονα συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο. Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. Καταγράφονται οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων. Ένα συγκλονιστικό έργο που θα συγκινήσει τις καρδιές των αναγνωστών του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;