10 ιστορικά βιβλία που θα σε ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

Τα ιστορικά βιβλία κρύβουν γνώση, δράση, συναίσθημα και ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή. Είναι η προσωπική μας χρονομηχανή, που περιμένει καρτερικά στα ράφια της βιβλιοθήκης. Όσοι τόλμησαν να ταξιδέψουν, έχουν να μοιραστούν εμπειρίες από εποχές που μας δίδαξαν στα μαθήματα ιστορίας, αλλά δε μυρίσαμε ποτέ το άρωμά τους, δε χορέψαμε ποτέ στους ήχους τους και δε βιώσαμε ποτέ τις δυσκολίες τους, μέχρι που οι σελίδες ενός μυθιστορήματος άνοιξαν μπροστά μας.  Τα ιστορικά βιβλία ως είδος έχουν αναδειχτεί από μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, όμως η χώρα μας έχει τη δική της παράδοση, με τους συγγραφείς μας να ζωντανεύουν την πλούσια ιστορία του τόπου μας και να μας συστήνουν ήρωες μακρινούς αλλά και τόσο οικείους. Για αυτό εμείς, στο Maxmag, έχουμε συγκεντρώσει και σου προτείνουμε τα αγαπημένα μας ιστορικά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, για να βρεις το δικό σου εισιτήριο σε μια άλλη εποχή. Εσύ με ποια ιστορικά βιβλία έχεις ταξιδέψει;

Ιστορικά Βιβλία – Η λίστα

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     1. Σοφία Νικολαΐδου – Στο τέλος νικάω εγώ (εκδ. Mεταίχμιο)

Η Σοφία Νικολαΐδου γράφει ένα απίστευτο μυθιστόρημα στο οποίο συσχετίζει 2 πολύ διαφορετικές εποχές. Από την Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου ως τα Capital Control, οι ήρωες της παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά. Ένας ζαχαροπλάστης που φτιάχνει την καλύτερη κρέμα στην πόλη και δίνει μαθήματα ζωής. ένας κρητικός χωροφύλακας, ένας απότακτος Πελοποννήσιος που θέλει να εξαφανίσει την Θεσσαλονίκη, μια νέα παρέα παιδιών με πολλά σχέδια και άλλοι πολλοί χαρακτήρες. Ένα μυθιστόρημα που στο ένα κεφάλαιο βρίσκεσαι στην Ελλάδα του μεγάλου πολέμου και στο επόμενο εμφανίζεσαι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Οι περιγραφές της συγγραφέως δε θα μπορούσαν να είναι πιο αληθινές. Ένα από τα  ιστορικά βιβλία που μου πήρε μόνο μερικές μέρες για να το ολοκληρώσω σε περιμένει στο πρώτο βιβλιοπωλείο που θα συναντήσεις. Όπως λέει η ίδια : Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων.  (Του Θανάση Τσιώλη)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     2. Το πλατύ ποτάμι – Γιάννης Μπερατης (εκδ. Ερμής)

Είναι η προσωπική ιστορία του συγγραφέα από την εμπειρία του στον Β παγκόσμιο πόλεμο. Μάρτιος του 1941 και η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον πόλεμο. Ο συγγραφέας ως εθελοντής αποφασίζει να πολεμήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Βήμα βήμα θα παρακολουθήσουμε την πορεία και τις κακουχίες του συγγραφέα μέχρι να φτάσει στην μονάδα του αλλά και τι συνάντησε εκεί όταν έφτασε. Ένα πολύ δυνατό κείμενο, χωρίς πατριωτικές κορώνες και υποκειμενικές φανφάρες. Αποτελεί ένα φόρο τιμής στην Ειρήνη και την ανδρεία. Είναι γεμάτο νοήματα και αντικειμενική (όσο το δυνατόν) ματιά ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε πως το κείμενο δημοσιεύτηκε το 1946, ελάχιστο καιρό μετά την λήξη του πολέμου. Το βιβλίο απέσπασε το 1966 το κρατικό βιβλίο μυθιστορήματος ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί έργο σταθμό στην μεταπολεμική ελληνική λογοτεχνία. (Του Παύλου Ιακωβίδη)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     3. Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων – Jean-Michel Guenassia (εκδ. Πόλις)

Ένα μυθιστόρημα που σε πρώτη ματιά δεν σκέφτεσαι ότι είναι ιστορικό, αλλά καταλαβαίνεις ότι αναλύει λίγο από όλα. Μιλάει για μεγάλα θέματα, όπως η ιστορία, ο πόλεμος, η πολιτική αλλά και για καθημερινά όπως η οικογένεια, ο έρωτας και η ηθική. Επίσης, αξιοσημείωτες είναι οι γνώσεις του συγγραφέα, βρίσκοντας σε κάθε σελίδα όλες τις τέχνες, με κύριες την πεζογραφία, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Θυμάμαι ήθελα τόσο πολύ να υπογραμμίζω τους τίτλους όλων αυτών, για να τα μελετήσω αργότερα. Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά για την ιστορία της Γαλλίας, χωρίς να θυμίζει ένα από τα κλασικά ιστορικά βιβλία, σαν να διαβάζουμε για το σχολείο. Κι αυτή είναι η μαγεία του και γι΄ αυτό το λάτρεψα. (Της Νίκης Δούκα)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     4.  Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο – Σωτηρία Περβανά (εκδ. Κέδρος)

“Η μεγάλη αυτοκρατορία των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων πνίγεται από τους μαύρους καπνούς και τα ματωμένα νερά της Σμύρνης” Το βιβλίο “Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο” της Σωτηρίας Περβανά αναφέρεται στα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής στη Θράκη. Και έχοντας μεγάλη αγάπη στην Θράκη, δε θα μπορούσα να μην λατρεύω το συγκεκριμένο βιβλίο. Είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, τα οποία περιγράφονται με γλαφυρό και ζωηρό τρόπο. Μία οικογένεια που περνά μεγάλες κακουχίες, αλλά επιβιώνει χάρις στην δύναμη της μητέρα και της μικρής Κορνηλία. Η γραφή της Σωτηρίας Περβανάς είναι μεστή και προσφέρει ένα γλυκό ταξίδι στην ιστορία και την ψυχή της ηρωίδας. (Της Στέλλας Γιαννοπούλου)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     5. Η σιωπή – Σιουσακο Έντο (εκδ. Καστανιώτη)

Ένα από τα ιστορικά βιβλία που σε ταξιδεύουν τόσο στο χρόνο όσο και στον τόπο καθώς η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα. Ένας Πορτογάλος ιεραπόστολος καταφτάνει στην Ιαπωνία ώστε να βοηθήσει στον εκχριστιανισμό των Ιαπώνων αλλά και την προστασία τους από τα βασανιστήρια και τις διώξεις που υφίστανται οι εκχριστιανισμενοι Ιάπωνες. Ο ιεραπόστολος Ροντρίγκες, όμως, πρέπει να διαλευκάνει και το μυστήριο με την αποστασία του προκατόχου του Φερειρα, ενός πιστού και έμπειρου ιεραποστόλου ο οποίος δεν άντεξε το μαρτύριο του λάκκου. Τι το τόσο φριχτό έχει το μαρτύριο αυτό που κλονίστηκε η πίστη του Φερειρα; Ο Ροντρίγκες έρχεται αντιμέτωπος με τρομερά διλήμματα και φτάνει αντιμέτωπος με την σιωπή. Την σιωπή του θεού απέναντι στα μαρτυρία και την καταπίεση των Ιαπώνων αλλά και την σιωπή απέναντι σε κάθε είδους αποστασία. (Του Παύλου Ιακωβίδη)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     6. Αγριππίνα – Πιερ Γκριμάλ (εκδ. Ψυχογιός)

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συνδέει τον μύθο και την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια της Αγριππίνας. Μια γυναίκα που αποτέλεσε μητέρα, αδερφή, εγγονή, σύζυγος αυτοκρατόρων και κατάφερε να επηρεάσει την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την επιμονή της και κυρίως το γυναικείο ταπεραμέντο της… Ίσως να αποδεικνύει ότι τελικά πίσω από τόσους αυτοκράτορες να μην ήταν εκείνοι που έπαιρναν τις αποφάσεις αλλά μια γυναίκα που δεν μπορούσαν να της αντισταθούν… Προσωπικά για μένα αποτελεί ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που είναι άριστα δομημένο όχι μόνο από την Αγριππίνα και το ημερολόγιό της αλλά και από το ιστορικό αισθητήριο του Πιερ Γκριμάλ. (Του Κωνσταντίνου Βαβουδάκη)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     7. Τοστ ζαμπόν – Τσαρλς Μπουκοφσκι (εκδ. Μεταίχμιο)

Ίσως ξενίσει πολλούς η επιλογή του καθώς ο Μπουκοφσκι ήταν και ειναι γνωστός για πολλα είδη, όχι όμως για ιστορικού τύπου μυθιστόρημα. Ως τέτοιο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί το τοστ ζαμπόν καθώς μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο αλλά και κατά την δεκαετία του 60 και του 70 όπου έζησε και δημιούργησε ο συγγραφέας. Σε μια εποχή γεμάτη όνειρα, υπάρχουν και άνθρωποι που δε προχωράνε. Ή μήπως όχι;  Τα περιστατικά της ζωής του μικρού άλτερ έγκο του συγγραφέα δείχνουν πως η ζωή στις ΗΠΑ για έναν μικρό μετανάστη από την Γερμανία δεν ήταν στρωμένη με λουλούδια και αν έχεις ένα πατέρα βίαιο που δε κάθε ευκαιρία σε τιμωρεί αλλά και μια ακμή που σε παραμορφώνει, τότε όλα είναι ακόμα πιο δύσκολα. (Του Παύλου Ιακωβίδη)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     8. Μαουτχάουζεν – Ιάκωβος Καμπανέλλης (εκδ. Κέδρος)

Ένα ιστορικό διήγημα – μια αφήγηση της αληθινής εμπειρίας όπως την έζησε ο συγγραφέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Ένα από τα ιστορικά βιβλία, μια ακόμα απόδειξη ενός έγκλειστου αθώου ανάμεσα σε χιλιάδες ακόμη που αιχμαλωτίστηκαν και θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αλησμόνητο θα μείνει σε όποιον το διαβάσει και ένα σημαντικό μάθημα ιστορίας. Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι και τα έθνη συμπεριφέρονται με σύνεση μόνο όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη εναλλακτική λύση.
Abba Eban, Ισραηλινός διπλωμάτης. (Της Γιώτας Συνιρίδου)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     9. Οι Νικητές –  Ζωρζ Σαρρή (εκδ. Πατάκη)

Ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με το οποίο η συγγραφέας αρχικά θέλησε να απευθυνθεί στους μικρούς αναγνώστες, έφηβοι κι άνω. Διαδραματίζεται στην Αθήνα το 1944-1945 με την αναχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την πόλη. Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή, αλλά σαφώς έντονη και σοκαριστική, περιγράφοντας εμπειρίες όπως της έζησε η συγγραφέας. Μια ακόμη σημαντική προσθήκη στην ιστορία της Ελλάδας από Ελληνίδα συγγραφέα που διηγείται την Αθήνα του τότε, μια Αθήνα που ίσως οι περισσότεροι να μην γνώρισαν ποτέ μέχρι σήμερα. (Της Γιώτας Συνιρίδου)

ιστορικά βιβλία - ιστορικά μυθιστορήματα

     10. Το καπλάνι της βιτρίνας – Άλκη Ζέη (εκδ Μεταίχμιο)

Ένα κλασικό από τα ιστορικά βιβλία που σε μεταφέρουν λίγο πριν την δεκαετία του 40′. Αθώα χρόνια για τις δύο μικρές αδελφές Μέλια και η Μυρτώ. Χαρακτηριστικό του βιβλίου ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; οι δύο λεξούλες που χρησιμοποιούν οι αδελφές προτού κοιμηθούν για να περιγράψουν την ημέρα τους. Κατά την γνώμη μου είναι το καλύτερο βιβλίο της Άλκης Ζέη, αν και το δεύτερο μέρος μπλέκει αρκετά τις πολιτικές συνθήκες της εποχής και μου φάνηκε λίγο κουραστικό όταν το διάβασα ως έφηβη. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο ζωντάνια και μυστήριο. (Της Στέλλας Γιαννοπούλου)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;