Blog

Google Photos: Τέλος o απεριόριστος δωρεάν χώρος από την 1η Ιουνίου του 2021

Google Photos: Τέλος o απεριόριστος δωρεάν χώρος από την 1η Ιουνίου του 2021

Τα τελευταία πέντε χρόνια, όσοι διατηρούν λογαριασμό στην Google είχαν το προνόμιο να μπορούν να αποθηκεύουν δωρεάν απεριόριστες φωτογραφίες και βίντεο σε υψηλή ποιότητα στην υπηρεσία Google Photos της εταιρείας. Η Google ανακοίνωσε μέσω του blog της ότι αλλάζει η πολιτική της όσο αφορά την αποθήκευση φωτογραφιών μέσω Google Photos. Από την 1 Ιουνίου του 2021 οι χρήστες δεν θα μπορούν να ανεβάζουν απεριόριστες φωτογραφίες και βίντεο δωρεάν στους servers της Google (με μέγεθος έως και 16MP και 1080p HD) με το όριο να είναι τα 15GB. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα τι θα συμβεί από τη 1 Ιουνίου του 2021.

Από την 1η Ιουνίου 2021, όλες οι νέες φωτογραφίες και τα βίντεο για τα οποία δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας σε υψηλή ποιότητα θα υπολογίζονται στο όριο δωρεάν αποθηκευτικού χώρου 15 GB που συνοδεύει τον λογαριασμό Google. Παρόλο αυτά, όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο για τα οποία ο χρήστης έχει δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας σε υψηλή ποιότητα πριν από την 1η Ιουνίου 2021 εξαιρούνται από αυτήν την αλλαγή και δεν θα υπολογίζονται στον αποθηκευτικό χώρο του λογαριασμού Google. Αυτό περιλαμβάνει όλο το υπάρχον περιεχόμενό που ανέβηκε σε υψηλή ποιότητα.

Έτσι λοιπόν, η εταιρεία μετά την 1η Ιουνίου 2021, θα επικοινωνεί με τους χρήστες και θα στέλνει υπενθυμίσεις όταν πλησιάζουν το όριο του αποθηκευτικού χώρου, γεγονός που έχει ξεκινήσει ήδη για αρκετούς ενεργούς χρήστες που διαθέτουν λογαριασμό Google. Επιπλέον, δημιούργησε μια «εξατομικευμένη εκτίμηση» που υποδεικνύει πόσο χρόνο έχει ο χρήστης στη διάθεσή του μέχρι να συμπληρώσει το όριο.

Όπως πάντα, εάν ένας χρήστης επιθυμεί περισσότερο χώρο αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιήσει συνδρομή στο Google One, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ακόμη ότι η αλλαγή πολιτικής δε θα επηρεάσει χρήστες των Google Pixel. Τέλος οι τιμές για τον έξτρα χώρο αποθήκευσης στο Google One παραμένουν οι ίδιες με τις τιμές να ξεκινάνε από 1.99 ανά μήνα ή 19.99 ανά έτος για τα 100GB.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το Μουσείο Κακής Τέχνης στη Μασαχουσέτη

Μασαχουσέτη
Πηγή εικόνας: Inkastoria

 

Το Μουσείο Κακής Τέχνης (The Museum Of Bad Art, MoBa), είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα αφιερωμένο στη συλλογή, στη συντήρηση και φυσικά στην έκθεση κακών έργων τέχνης. Παρουσιάζει έργα τέχνης τα οποία ο δημιουργός τους δεν κατάφερε το ύψιστο αποτέλεσμα, δηλαδή, δεν κατάφεραν να ακουμπήσουν την τελειότητα και όμως είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο μουσείο.

Η ίδρυση του Μουσείου

Το MOBA ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1993 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Μάρτιο του 1993 από τον Σκοτ Γουΐλσο, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία σε έναν κάδο σκουπιδιών, τον πλέον θρυλικό πίνακα «Η Lucy στον αγρό, με τα λουλούδια», ενδιαφέροντας  τον αρχικά μόνο για να σώσει την κορνίζα. Μετέπειτα, όμως, άλλαξε την γνώμη του, ζητώντας από φίλους του και γνωστούς του να τον βοηθήσουν να βρει και άλλους πίνακες τέτοιου είδους. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε το όραμα του μουσείου, συλλέγοντας τα πιο κακότεχνα εκθέματα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη και έτσι τα εκθέματα του MOBA αυξήθηκαν αρκετά.

 

Lucy in the Sky with Flowers
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η ιστορία του συγκεκριμένου έργου

Το έργο που απεικονίζεται παραπάνω είναι και η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του μουσείου, με τον τίτλο «Lucy in the Sky with Flowers». Η ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην Anna LallyKeane, μιας γυναίκας που έφυγε από τη ζωή το 1968. Δυο χρόνια μετά το θάνατο της, μια συγγενής της ζήτησε από έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει το πορτρέτο της. Εκείνος, δουλεύοντας από φωτογραφίες, φιλοτέχνησε αυτόν τον… συναρπαστικό πίνακα. Η πελάτισσα, μάλιστα, έμεινε φοβερά ευχαριστημένη και ο πίνακας αυτός ήταν σε περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι της για χρόνια. Αφότου πέθανε ο πίνακας, βρέθηκε στα σκουπίδια (προφανώς από κάποιους άκαρδους κληρονόμους), κατέχοντας σήμερα μια θέση στο Μουσείο Κακής Τέχνης.

 

Μουσείο
Πηγή εικόνας: Dimart

 

Το μουσείο έχει τρία παραρτήματα, στο Somerville, στο Brookline, και στο Dedham, τα οποία βρίσκονται στη Μασαχουσέτη. Αποκτά τη συλλογή του από υπαίθριες αγορές, από καταστήματα φθηνών προϊόντων και μερικές φορές από τα σκουπίδια. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δωρεές από καλλιτέχνες που κατάλαβαν νωρίς ότι ο πίνακας τους δεν κατέληξε, όπως τον περίμεναν. Έργα πρωτότυπα, έργα με σημαντικές ατέλειες, χωρίς να είναι υπερβολικά κιτς και βαρετά, έχουν την θέση τους σε έναν από τους διαδρόμους του Μουσείου.

 

Μουσείο
Πηγή εικόνας: Inkastoria

Τα έργα του Μουσείου

Αυτή τη στιγμή η συλλογή αριθμεί περίπου 600 κομμάτια, με τη δυνατότητα έκθεσης 60 έργων τη φορά. Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαντάζει εύκολο να δωρίσεις οποιοδήποτε «κακό» έργο σου στο Μουσείο, σημειώνεται πως δεν έχουν όλα την ίδια τιμητική και τύχη. Μάλιστα, τα περισσότερα έργα που δίνονται για δωρεά δεν είναι αρκετά κακά, ώστε να μπορέσουν να εκτεθούν. Όλα είναι αυθεντικά κομμάτια, τα οποία φτιάχτηκαν με ειλικρινή κίνητρα. Κυρίως λόγω χωροταξικών θεμάτων, τα περισσότερα από αυτά είναι δύο διαστάσεων. Από πραγματικά απαίσια ανθρώπινα πορτρέτα και αλλόκοτα τοπία, μέχρι αποτυχημένες απεικονίσεις κατοικίδιων. Φυσικά, το σλόγκαν του Μουσείου δεν είναι άλλο από το «Τέχνη πολύ άσχημη για να αγνοηθεί».

Αν τυχόν αναρωτιέστε αν όλο αυτό είναι κάποιου είδους ανέκδοτο, οι ιδρυτές σας δίνουν την απάντηση. «Αυτό το ίδρυμα δουλεύει σκληρά ώστε να χτίσει την καλύτερη συλλογή κακής τέχνης στον κόσμο και παίρνουμε την αποστολή μας πολύ σοβαρά».

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Μουσείο Κακής Τέχνης, Αντλήθηκε από: dimartblog

Ένα Μουσείο Κακής Τέχνης! Δείτε τους πίνακες που φιλοξενεί, Αντλήθηκε από: Inkastoria.gr

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Μάσκες προστασίας προσώπου: Οι πιο fashion για να φορέσεις τώρα

Μάσκες προσώπου
Πηγή εικόνας: note.com

Μάσκες προστασίας προσώπου, το αξεσουάρ που υποχρεούμεθα πλέον όλοι να φοράμε. Είναι πια ξεκάθαρο πως ζούμε σε μια νέα εποχή με τους δικούς της κανόνες. Οι μάσκες σύμφωνα με τους ειδικούς προστατεύουν από τον ιό Covid-19 τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας. Ο κόσμος της μόδας δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο νέο fashion trend. Πολλοί οίκοι άρχισαν να σχεδιάζουν μάσκες βάζοντας την διάσημη υπογραφή τους σε ιδιαίτερα και καλαίσθητα desighns. Αφού λοιπόν η ατομική ευθύνη είναι υποχρέωση όλων μας ας το κάνουμε ακολουθώντας τις τάσεις τις μόδας. 

Vassilis Zoulias

O πολύ γνωστός και αγαπημένος Έλληνας σχεδιαστής δεν θα μπορούσε να μην αποτυπώσει τα ιδιαίτερα floral designs του στις μάσκες προστασίας προσώπου. Πανέμορφα ρετρό σχέδια κοσμούν τα υφάσματά του και εντυπωσιάζουν, θα τις βρεις εδώ. 

 

Μάσκες προστασίας προσώπου
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Louis Vuitton

Ο εμβληματικός οίκος στις 30 Οκτωβρίου θα λανσάρει το LV Shield, μια ιδιαίτερη μάσκα προστασίας προσώπου σε μορφή ασπίδας που στις λεπτομέρειες της αναφέρεται το πασίγνωστο logo της εταιρείας. Αυτό που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες μάσκες σε μορφή ασπίδας είναι ότι προστατεύει και από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μάσκες προσώπου
Πηγή εικόνας: queen.gr

Burberry

Άλλο ένα πασίγνωστο Luxury brand  πού ένταξε στην συλλογή του μάσκες προστασίας προσώπου. Το Logo αποτυπώνεται πάνω στα υψηλής ποιότητας υφάσματα κάνοντας την μάσκα το απόλυτο fashion trend.

burberry
Πηγή εικόνας: fineartamerica.com

Gucci

Ο κλασικός σχεδιασμός Gucci αποτυπώνεται πάνω στις μάσκες προστασίας προσώπου που λανσάρει το πασίγνωστο Ιταλικό  brand.  Αν θες να προστατευτείς από τον ιό με στυλ, τότε αυτή είναι η μάσκα σου!

gucci
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Τέλος, καλό θα είναι να επισημάνουμε πως οι οίκοι μόδας διαθέτουν μέρος των εσόδων τους από τις πωλήσεις μασκών σε ιδρύματα, νοσοκομεία και νοσηλευτικό προσωπικό που μάχονται καθημερινά ενάντια στον Covid-19.

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάντα Κουσουλίνη

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα ως σύμβουλος αισθητικής και make up artist σε γνωστή εταιρία καλλυντικών,η αγάπη μου για την ομορφιά και τα μυστικά της με ώθησαν από μικρή να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Αγαπημένα μου Hobbies είναι η παρασκευή των δικών μου φυτικών καλλυντικών, το διάβασμα και πολλά πολλά άλλα! Ανήσυχο πνεύμα εκ γενετής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Συμπεριληπτική εκπαίδευση: συναισθηματική ανάπτυξη σε σχολείο για όλους

Συμπεριληπτική εκπαίδευση
πηγή εικόνας: http://salonicadromena.blogspot.com/2014/09/blog-post_21.html

 

Συμπεριληπτική εκπαίδευση: η συναισθηματική ανάπτυξη σε ένα σχολείο για όλους.

Συμπεριληπτική εκπαίδευση

Η συμπεριληπτική εκπαίδευση αναπτύχθηκε ως προάσπιση του διαφορετικού. Στη συμπερίληψη δεν εννοείται απλώς η ενσωμάτωση και η ένταξη ενός ατόμου στο σύνολο. Αντιθέτως, απαιτείται ένα καλά δομημένο πλαίσιο υποδοχής του διαφορετικού. Οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται η κατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων μελών αλλά και ένα ορθά δομημένο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό πρέπει να είναι φιλικό ως προς τη διαφορετικότητα και έτοιμο να την «αγκαλιάσει». Η απλή τοποθέτηση ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες σε ένα σχολείο δεν αποτελεί συμπεριληπτική πρακτική. Η συμπερίληψη συνδέεται με μία ολόκληρη φιλοσοφία που θέλει την ισότητα προς όλους. Η ισότητα αυτή δεν περιορίζεται στο περιβάλλον του σχολείο. Κυρίως στοχεύει στα ίσα δικαιώματα που χτίζονται κάτω από τις ίσες ευκαιρίες.

Ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Στη χώρα, τα τελευταία χρόνια, μας έχουν σημειωθεί άλματα στην επιστήμη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Δε παύουν όμως, να υπάρχουν ακόμη ταμπού για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στις ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβάνονται όλα τα άτομα που «ξεχωρίζουν» από το σύνολο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα άτομα με μία μορφή αναπηρίας ή ακόμη και τα λεγόμενα χαρισματικά παιδιά. Η διαφορετικότητα αυτών των παιδιών,  χρίζει ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ανά περίπτωση. Κάθε μορφή φυσικά, που κάνει και το παιδί να διαφέρει από το σύνολο, απαιτεί κι ένα ανάλογο χειρισμό. Πλέον έχουμε περάσει από τον διαχωρισμό και τον αποκλεισμό αυτών, στην ενσωμάτωσή τους στο σύνολο. Στόχος είναι η βελτίωση και ορθή διαχείριση της κάθε περίπτωσης, μέσα από την ένταξη και όχι από το περιθώριο.

Συμπεριληπτική εκπαίδευση και διαχείριση της διαφορετικότητας από τους εκπαιδευτικούς

Το πλαίσιο δράσης των εκπαιδευτικών καθορίζεται από τους ειδικούς, βάση του ατομικού προφίλ και τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Το έργο των εκπαιδευτικών όμως δεν είναι η αποτύπωση του διαφορετικού αυτού χειρισμού στο κάθε παιδί. Αντιθέτως, ο εκπαιδευτικός  καλείται να ενσωματώσει και να «ταιριάξει» την κάθε διαφορετική ανάγκη, στην ομοιογένεια ενός συνόλου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να προετοιμάσει το χώρο αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά για την υποδοχή αυτή. Τα παιδιά με ειδικές ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ήδη αισθάνονται «ξεχωριστοί», συνήθως με τη μη θετική ερμηνεία. Ένας ακόμη διαχωρισμός με μία διαφορετική αίθουσα διδασκαλίας, έναν διαφορετικό δάσκαλο κι ένα διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα δεν ευνοεί την γεφύρωση του χάσματος που βιώνουν. Η απόσταση από υπόλοιπα παιδιά εντείνεται και η διαφορά τονίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο ίσως και να υπάρχει.

Συμπεριληπτική εκπαίδευση: ένα σχολείο για όλους

Στη πραγματικότητα τα κοινά των παιδιών σε ένα σχολείο είναι πολύ περισσότερα από τις διαφορές που πηγάζουν από τις μαθησιακές δυσκολίες του καθενός. Είναι παιδιά στην ίδια ηλικία, από τον ίδιο τόπο, με κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες. Στα πλαίσια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης τα παιδιά αυτά μπορούν να έχουν και την ίδια τάξη. Ακόμη, μπορούν να έχουν τον ίδιο δάσκαλο και το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα. Στα παιδιά αυτά, που δεν αποκόπτονται από το σύνολο και φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους ευνοείται και η συναισθηματική τους ανάπτυξη. Έχουν περισσότερα βιώματα από την καθημερινή τους τριβή με τα συνομήλικά τους άτομα. Έτσι, αναπτύσσουν σχέσεις και φιλίες με παιδιά με ή και χωρίς ειδικές ανάγκες. Παράλληλα ανακαλύπτουν τα κοινά σημεία ανάμεσά τους, τα οποία και πλεονεκτούν.

Συμπερίληψη και αυτο-εικόνα

Μέσα από τη συμπερίληψη τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα την εικόνα που έχουν οι άλλοι προς άτομό τους. Πέρα από τα συναισθήματα που έχει το παιδί με ειδικές ανάγκες για τους άλλους, παράλληλα και τα υπόλοιπα παιδιά αναπτύσσουν συναισθήματα για αυτό. Έτσι, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως προς τη σύναψη σχέσεων και την αλληλεπίδραση. Ένα παιδί που νιώθει «ένα» με το σύνολο, μπορεί πιο εύκολα να πιστέψει πως και το ίδιο του μπορεί να καταφέρει και να κατακτήσει ό,τι και οι άλλοι. Έτσι, πέρα από την πορεία του στα πλαίσια της σχολικής τάξης, χτίζονται βάσεις για όλη την ακαδημαϊκή του πορεία, αλλά και για το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν ένα παιδί αποκόπτεται λόγω της διαφορετικότητάς του, τοποθετεί το ίδιο του επιπλέον εμπόδια και όρια στον εαυτό του. Χάνει τη πίστη και το κίνητρο και καταδικάζει το αποτέλεσμα, θεωρώντας από την αρχή ότι θα αποτύχει. Όταν το ίδιο παιδί εντάσσεται στο σύνολο στο οποίο ανήκει και δουλεύεται η ιδιαιτερότητά του μέσα σε αυτό, μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

3+2 ταινίες που πρέπει να διαβάσεις

Πηγή: Pinterest

Υπάρχουν ιστορίες που γνωρίσαμε μέσα από την μεγάλη οθόνη οι οποίες όμως έχουν αποτυπωθεί πρώτα σε έντυπη μορφή. Πολλά βιβλία έγιναν η αφορμή να δημιουργηθούν αξιόλογες ταινίες, παρόλα αυτά παραμένουν στην καρδιά μας, καθώς μας κάνουν να αισθανόμαστε πολλά περισσότερα από όσα προσπάθησε να αποτυπώσει ο σκηνοθέτης. Υπάρχουμε, λοιπόν, και εμείς που προτιμάμε να ακουμπάμε, να μυρίζουμε και να σκηνοθετούμε μόνοι μας την πλοκή. Σαφώς, τις περισσότερες φορές η ταινία είναι πιο θεαματική από το βιβλίο -χρώματα, εντυπωσιακές εικόνες, αγαπημένοι ηθοποιοί-, όμως ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, στα οποία τα βιβλία είναι πολύ καλύτερα στο σύνολο τους από την ταινία που βασίστηκε σε αυτά.

Θα παραθέσω 3+2 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις και αν αντέχεις την σύγκριση δες και την ταινία μετά.

Τα πιο γνωστά βιβλία που έγιναν ταινία:

1.To κορίτσι που εξαφανίστηκε, GillianFlynn

να διαβάσεις
Πηγή: www.public.gr

Μία εξαιρετική ιστορία, ένα καθηλωτικό θρίλερ που θα σε κάνει να κρατήσεις την ανάσα σου έως το τέλος. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί η ταλαντούχος G.Flynn είναι απολύτως αληθινοί και εύκολα μπορείς να τους αναζητήσεις μέσα στο πλήθος της δικής σου πραγματικότητας. Ένας γάμος διαλύεται, μια γυναίκα εξαφανίζεται. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Αυτό είναι το στοιχείο που θα σε κάνει να αλλάξεις στρατόπεδο τουλάχιστον τρεις φορές. Το ποιος θα νικήσει, Νικ ή Έιμι, είναι δική σου απόφαση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 

2.Κάθε στιγμή μετράει, Lisa Genova

να διαβάσεις
Πηγή: www.public.gr

Μια ρεαλιστική αποτύπωση της ζωής, μιας πραγματικότητας που φαντάζει τόσο μακρυά από εμάς αλλά είναι αρκετά κοντά μας. Ακόμα και ο πιο δύσκολος και απαιτητικός αναγνώστης θα λυγίσει και θα ταυτιστεί τουλάχιστον με ένα από τα συναισθήματα της Άλις. Η Άλις είναι μητέρα, σύζυγος και καθηγήτρια Ψυχολογίας. Έρχεται αντιμέτωπη με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τα πάντα αλλάζουν. Το βιβλίο θα σου δημιουργήσει έντονες εικόνες, θα σε ευαισθητοποιήσει και θα εγείρει συναισθήματα που ήταν καλά κρυμμένα. Στο τέλος θα αναρωτηθείς και εσύ «Υπάρχει ζωή χωρίς αναμνήσεις;»

Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Α.Α ΛΙΒΑΝΗ.

3.Το λάθος αστέρι, John Green

να διαβάσεις
Πηγή: www.livanis.gr

Ένα βιβλίο που μπορείς να το διαβάσεις σε δύο μέρες, προσφέροντάς σου ταυτόχρονα δύο ώρες συγκίνησης και δύο μέρες σκέψης και ανατροφοδότησης. Μιλάει για την ιστορία αγάπης δύο νέων ανθρώπων, την Χέιζελ και τον Ογκάστους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μέλλον τους προμηνύεται σύντομο όμως ο έρωτάς τους θα μείνει αναλλοίωτος ακόμα και όταν τελειώσεις την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Μην φοβηθείς να αισθανθείς και άφησε το βιβλίο να σε παρασύρει. Η ωμή ειλικρίνεια θα σε συγκλονίσει και ο χαρακτήρας των ερωτευμένων νέων θα σε κάνει να αναθεωρήσεις την ζωή.

Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Α.Α ΛΙΒΑΝΗ.

 

Τα πιο παλιά και κλασικά βιβλία που έγιναν ταινία:

1.Σκοτεινό ποτάμι, Dennis Lehane

Πηγή: www.public.gr

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που κάνει την αγωνία να «χτυπήσει κόκκινο». Τρεις φίλοι τότε και τώρα, πολλά τους συνδέουν και άλλα τόσα τους χωρίζουν. Μετά από είκοσι πέντε χρόνια μια εξαφάνιση τους φέρνει εκ νέου κοντά, φέρνοντας στην επιφάνεια γεγονότα που σε κάνουν να φαντάζεσαι διάφορα και οι εξελίξεις δεν σε αφήνουν να κατασταλάξεις και να ησυχάσεις. Θα το σκέφτεσαι στον ύπνο σου, θα προσπαθείς να βρεις την άκρη του νήματος και πιθανόν στο τέλος να έχεις  σχηματίσει τελείως λάθος εικόνα για την αλήθεια. Διάλεξε ποιος από τους τρεις πρωταγωνιστές είσαι, ή μήπως είσαι και οι τρεις;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

2.Κόκκινος Δράκος, Thomas Harris

Πηγή: www.booksistor.gr

To όνομα του συγγραφέα είναι συνδεδεμένο με τα πιο γνωστά αριστουργήματα της λογοτεχνίας. Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος. Τι δουλεία κάνει, πώς διαλέγει τα θύματα του, ποιόν έχει ως πρότυπο, τι επιθυμίες έχει, τι βιώματα έχει από την παιδική του ηλικία, τι θέλει να γίνει, τι πιστεύει πως είναι. Ένα θρίλερ που θα σε βάλει σε δίλημμα για τον κεντρικό χαρακτήρα. Το καλό νικάει στο τέλος, ή μήπως όχι. Σε κρατάει αιχμάλωτο του από τις πρώτες σελίδες έως το τέλος. Θα δημιουργήσεις τις πιο έντονες εικόνες,με χρώματα και ήχους…και μην περιμένεις να είναι ευχάριστες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

Εσύ πρόκειται να διαβάσεις;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

3+1 τραγούδια για το περιβάλλον

Πηγή εικόνας: freepik.com

Διανύουμε τον αιώνα της περιβαλλοντικής κρίσης. Μέσα από τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει ο αστικός τρόπος ζωής στο περιβάλλον. Με την ανάπτυξη της κοινωνίας και τη βιομηχανική κρίση φτάσαμε στην υπερκατανάλωση όλων των φυσικών πόρων και επομένως, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Έτσι, ένας από τους στόχους μας τα τελευταία χρόνια είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο αγώνας για το περιβάλλον

Ο αγώνας για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι εύκολος. Πολλοί καλλιτέχνες προσπαθούν να ενισχύσουν τον αγώνα αυτό με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι ποιητές με τα ποιήματα τους, οι ζωγράφοι με τους πίνακες ζωγραφικής τους και οι μουσικοί με τη μουσική τους. Ο στόχος είναι ένας: να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Εμείς, θα σταθούμε σε μερικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για να εκθειάσουν το περιβάλλον μας, να μας προβληματίσουν για την εξέλιξη του και να αφυπνίσουν την περιβαλλοντική μας συνείδηση.

1. Pocahontas «Colors of the wind»

Ποκαχόντας, η γνωστή- αγαπημένη- παιδική ταινία της Disney. Το τραγούδι «Colors of the wind» γράφτηκε για την ταινία που κυκλοφόρησε το 1995. Η μελωδία είναι δημιούργημα του Alan Menken σε στίχους του Stephen Schwartz για την Walt Disney. Τη μουσική έντυσε με τη φωνή της η μουσικός και ηθοποιός Judy Kuhn.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Άγγλος κατακτητής Τζον Σμιθ καταδικάστηκε σε θάνατο από τη φυλή του πατέρα της Ινδιάνας πριγκίπισσας Ποκαχόντας. Η νεαρή πριγκίπισσα έσωσε τον Άγγλο στρατιώτη. Έπειτα, οι δυο τους ερωτεύτηκαν. Η Ποκαχόντας του μαθαίνει τα μυστικά της φύσης. Μαζί προσπαθούν να σώσουν τον πλούτο αυτής της γης από τους κακούς κατακτητές και τα καταφέρνουν. Στο τέλος, η Ινδιάνα πριγκίπισσα χωρίζεται από τον αγαπημένο της καθώς εκείνη παραμένει στη γη της ενώ εκείνος αποφασίζει να επιστρέψει στη πατρίδα του.

Το τραγούδι «Colors of the Wind» το τραγουδάει η Ποκαχόντας στον Τζον Σμιθ στην προσπάθεια της να του δείξει την ομορφιά αυτού του κόσμου. Θέλει να του φανερώσει πως όλα τα όντα επάνω στη γη έχουν ψυχή. Τα πάντα έχουν δημιουργηθεί αρμονικά και το αποτέλεσμα της φύσης είναι μαγικό. Με αυτό τον μοναδικό τρόπο, η Ποκαχόντας απορρίπτει την ανθρώπινη, ασταμάτητη, παρεμβατικότητα με την οποία καταστρέφεται το περιβάλλον. Μέσα από τον πλούτο της φύσης και όχι μέσα από το κέρδος θα πρέπει οι άνθρωποι να αναζητούν την πραγματική ευτυχία.

2. Imagine Dragons «Radioactive»

Το μουσικό συγκρότημα Imagine Dragons έγραψε το τραγούδι «Radioactive» που παίχτηκε στο ραδιόφωνο το 2012. Ανήκει στο album «Night Vision». To alternative και electronic rock κομμάτι έφτασε στην κορυφή πολύ σύντομα. Ο κόσμος αγάπησε πολύ το δημιούργημα αυτό και παραμένει έως και σήμερα αγαπημένη επιλογή πολλών.

Οι στίχοι του κομματιού περιγράφουν έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που ξέρουμε σήμερα. Δεν προσέχουμε το περιβάλλον και ο κόσμος μας θα αλλάξει. Θα γίνει ραδιερνεργός και θα εισπνέουμε σκόνη, στάχτη και τοξικές χημικές ουσίες, εάν δεν αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

3. Παντελής Θαλασσινός «Ν’ αγαπάς»

Ο αγαπημένος Παντελής Θαλασσινός σε μια σύνθεση του με στίχους του Βελιώτη Νίκου κυκλοφόρησε το 2003, στο album: Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά, το τραγούδι «Ν’ αγαπάς».

Από τον τίτλο κιόλας του τραγουδιού καταλαβαίνουμε ότι ο Θαλασσινός τραγουδάει για την αγάπη. Για την αγάπη προς τη φύση, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και γενικότερα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Εξυμνεί τα έμψυχα και άψυχα όντα της φύσης, δίνοντας έτσι το δικό του μήνυμα για την αγάπη, εκτός από των άλλων, και προς το περιβάλλον. Ο άνθρωπος θα γαληνέψει ψυχικά μόνο όταν αναγνωρίσει την αξία της φύσης, τη σεβαστεί και την αγαπήσει.

 

4. 77 καλλιτέχνες «Παίζουμε Οικολογικά – Ζούμε Λογικά – Ενεργούμε Ομαδικά»

Με έναν ξεχωριστό τρόπο και για έναν μοναδικό σκοπό 77 καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν και ερμήνευσαν- ενορχήστρωσαν τον Ερωτόκριτο από τον Βιντσέντζο Κορνάρο. Πιθανολογείται ότι το έμμετρο μυθιστόρημα συντέθηκε στις αρχές του 17ου. αιώνα στην Κρήτη. Ο Ρωτόκριτος και η Αρετούσα είναι δύο νέα ερωτευμένα παιδιά. Οι περισσότεροι στίχοι αφορούν τον έρωτα τους. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα θέματα όπως είναι η φιλία, η γενναιότητα κ.α.

Η συγκεκριμένη διασκευή δημιουργήθηκε από 77 καλλιτέχνες, σε 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής. Ο Θανάσης Γκίκας που σκέφτηκε την ιδέα αυτή και σκηνοθέτησε την πραγματοποίηση της αναφέρει τα εξής: “Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το video, θέλοντας να δώσουμε το δικό μας μήνυμα για αφύπνιση, εγρήγορση, ευαισθητοποίηση και δράση για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, της ίδιας μας της ζωής. Γιατί όταν λέμε περιβάλλον, δεν εννοούμε μόνο το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό και πολιτισμικό! Η πιο σημαντική πτυχή αυτής της δράσης ήταν οι άνθρωποι.. Οι καλλιτέχνες και όλοι όσοι πίστεψαν στο σκοπό μας και θέλησαν να γίνουν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια, με την εθελοντική συμμετοχή τους και να μας εμπνεύσουν με το δικό τους τρόπο. Είναι σαφές, ότι μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και ομαδικές δράσεις θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την “αλλαγή” και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή στο σημερινό “αδιέξοδο” που βιώνουμε όλοι. Ας αναλάβουμε λοιπόν τις ατομικές μας ευθύνες και ας ενώσουμε τις φωνές μας, όπως τις ένωσαν οι 77 αυτοί καλλιτέχνες, για να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα στο όνειρο, για μας και τα παιδιά μας! Ευχόμαστε να μην ανάψουν άλλες σπίθες στα δάση μας, αλλά να φουντώσει η “σπίθα” που άναψε πριν λίγο καιρό στις πλατείες !”

 

Βιβλιογραφία

Shannon (16/06/2016). The Message Behind “Colors Of The Wind”, odyssey. Ανακτήθηκε από: https://www.theodysseyonline.com/the-message-behind-colors-of-the-wind

Colors of the Wind (2020). Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Colors_of_the_Wind

Atanacio F. (17/03/2018). 61 Songs About Nature and the Environment, Spinditty. Ανακτήθηκε από: https://spinditty.com/playlists/Songs-About-Nature

Radioactive (Imagine Dragons song) (2020). Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_(Imagine_Dragons_song)

Ν’αγαπάς. Ανακτήθηκε από: https://www.greeklyrics.gr/stixoi/n-agapas/

Παίζουμε Οικολογικά -Ζούμε Λογικά -Ενεργούμε Ομαδικά. (11/07/2011). Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=qTDdx9JAykg

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Τζαβάρα

Μερικά από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι τα ταξίδια και η μουσική. Λατρεύω τα σκυλιά και ένας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι: «Κι αν διψάσεις για νερό, θα στίψουμε ένα σύννεφο».

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Beholder και Beholder 2: Εικονικό ταξίδι στην άβυσσο ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος

Καλοκαίρι του 2020, εποχές καραντίνας, αβέβαιο μέλλον, μείωση των δραστηριοτήτων και τα σχετικά. Μου έρχεται η φαεινή ιδέα και αποφασίζω να ασχοληθώ ξανά μετά από πολλά χρόνια με τα βιντεοπαιχνίδια. Στην αρχή με κάποιο δισταγμό καθώς (πολύ κακώς) στο μυαλό μου κυριαρχούσε η προκατάληψη και η απαξία. Πίστευα ότι ένα βιντεοπαιχνίδι είναι χάσιμο χρόνου και δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Η ανώριμη αυτή γνώμη βέβαια, άλλαξε ριζικά τις επόμενες μέρες όταν με την παρότρυνση αγαπημένων προσώπων με τα οποία έχουμε κοινή αγάπη για την κοινωνική ιστορία και οτιδήποτε σχετίζεται με δυστοπίες, καθεστώτα και επαναστάσεις, ανακάλυψα αυτό το εκπαιδευτικό διαμαντάκι μαζί με αρκετά άλλα για τα οποία θα μιλήσω σε άλλα άρθρα. Beholder και το σίκουέλ του, το Beholder 2.

Το πρώτο βγήκε στην αγορά το Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο ως συνέχεια του πρώτου τον Ιούλιο του 2018 από τη ρωσική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Alawar. Είναι μια σειρά παιχνιδιών στρατηγικής στα οποία παίζεις έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα σε μια δυστοπική κοινωνία όπου κάθε απόφαση που παίρνεις, καθορίζει την επιβίωση και το μέλλον σου. Θα μιλήσω αρχικά για το πρώτο της σειράς. Βλέποντας τα τρέιλερ του Beholder, μου φάνηκε ένα αρκετά απλοϊκό παιχνίδι (η υποψία αυτή βέβαια διαψεύστηκε στη συνέχεια) κυρίως λόγω των 2D γραφικών του με τα μαύρα, σαν παιδική ζωγραφιά ανθρωπάκια που θυμίζουν ρετρό παιχνίδια βγαλμένα από τα τέλη του 20ου αιώνα. Παρόλο που δεν ήμουν ποτέ ενθουσιώδης με τα παιχνίδια στρατηγικής, η πλοκή και η θεματολογία του με ιντρίγκαραν τόσο πολύ που τελικά το αγόρασα και ξεκίνησα να παίζω στο λάπτοπ μου την ίδια κιόλας μέρα.

Η θεματολογία, η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η υπόθεση που εκτυλίσσεται σε μια φανταστική χώρα όπου η δημοκρατία και η ελευθερία είναι λέξεις άγνωστες και μακρινές στους πολίτες της, θυμίζουν τη ‘’Φάρμα των ζώων’’ και ακόμα περισσότερο το ‘’1984’’ του Τζορτζ Όργουελ. Μόνο που η υπόθεση δεν περιτριγυρίζεται γύρω από τον παράνομο έρωτα μεταξύ του κεντρικού χαρακτήρα και της συναδέλφου του. Όπως στο βιβλίο ‘’1984’’, έτσι και στα παιχνίδια της σειράς Beholder, όλοι οι πολίτες παρακολουθούνται στενά και ο μεγάλος ηγέτης, ο ‘’Μεγάλος Αδελφός’’ όπως αποκαλείται που παρουσιάζεται σε μεγάλες οθόνες, αφίσες και αγάλματα (τα οποία όλοι προσκυνάνε), δεν είναι παρά ένας ρόλος, ένα ψέμα κατασκευασμένο με μεγάλη μαεστρία από τους πραγματικούς ολιγάρχες που κρύβονται πίσω από το καθεστώς τρόμου. Αυτά βέβαια στο πρώτο παιχνίδι αν και τα υποψιάζεσαι, είναι πολύ ψιλά γράμματα μιας και παίζεις ως ένας απλός πολίτη που δεν γνωρίζει τα εκ των έσω του καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, παίζεις ως Καρλ Στάιν, έναν οικογενειάρχη με γυναίκα, έναν έφηβο γιο και μια μικρή κόρη που έπειτα από εντολή της κυβέρνησης προσλαμβάνεται ως κατάσκοπος (κοινώς χαφιές) σε μια πολυκατοικία. Η δουλειά σου σε ολόκληρο το παιχνίδι είναι να παρακολουθείς όλους σου τους γείτονες με κάμερες, κουτσομπολιό ή εισβάλοντας στα διαμερίσματά τους όταν λείπουν, να μαθαίνεις πληροφορίες για αυτούς και να ενημερώνεις το υπουργείο του Μεγάλου Αδελφού. Τα λεφτά που θα σου δίνουν ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να θρέψεις την οικογένειά σου οπότε καλείσαι κάθε φορά να κάνεις επιλογές καλές ή κακές οι οποίες θα έχουν αρνητικές και θετικές συνέπειες. Ή μόνο αρνητικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ό,τι επιλογές και να κάνεις, είτε αποφασίσεις να είσαι ‘’κακός’’ και να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους, να εκβιάζεις, να απειλείς κτλ., είτε αποφασίσεις να είσαι ‘’καλός’’ και να βοηθάς τους άλλους, να προστατεύεις την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των γειτόνων σου από την κυβέρνηση, η ζωή σου και η ζωή της οικογένειάς σου θα κρέμονται από μια κλωστή κι εσύ δεν θα έχεις χρόνο να σκεφτείς καλά ή να προβλέψεις τις συνέπειες των πράξεών σου οι οποίες μπορούν να καταλήξουν εύκολα σε τραγωδία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι απαγορεύσεις θα γίνονται ολοένα και περισσότερες δυσκολεύοντας ή διευκολύνοντας τις επιλογές σου. Σε περίπτωση που κάτι πάει πολύ στραβά και η αστυνομία σε πιάσει, το παιχνίδι τελειώνει εδώ και πρέπει να το ξεκινήσεις από την αρχή και με διαφορετικές στρατηγικές έτσι ώστε να μπορέσεις να αυξήσεις τις πιθανότητες επιβίωσής σου.

Beholder
Πηγή: Origin

Στο Beholder 2, το σίκουελ, τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά από άποψη γραφικών, χαρακτήρων, ιστορίας κ.α. Τα ανθρωπάκια παραμένουν μαύρα και απλοϊκά, η ατμόσφαιρα είναι ακόμα πιο σκοτεινή και τα γραφικά είναι πλέον σε 3D διάσταση ενώ κάποιες αποστολές φέρνουν λίγο περισσότερο στο θρυλικό ‘’Papers, please!’’. Η πλοκή διαδραματίζεται στην ίδια χώρα με το ίδιο καθεστώτος, ένα χρόνο μετά την άφιξη του Καρλ Στάιν στη νέα του πολυκατοικία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, παίζεις ως Έβαν Ρεντγκρέιβ, το νεαρό γιό ενός υψηλόβαθμου  στελέχους του Υπουργείου που πέθανε κάτω από μυστήριες συνθήκες. Ο Έβαν καλείται να δουλέψει στο υπουργείο αναπληρώνοντας έτσι τον πατέρα του. Ξεκινά όμως από την πιο χαμηλή θέση εργασίας μέχρι να αποδείξει ότι αξίζει να πάρει προαγωγή. Στόχος είναι να ανέβεις όσο πιο ψηλά γίνεται ιεραρχικά και να ανακαλύψεις πώς και γιατί πέθανε ο πατέρας σου. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ λιγότερος από αυτόν του πρώτου παιχνιδιού λόγω του ότι είσαι πλέον από τους λίγους, αυτούς που ανήκουν στο σύστημα και όχι ένας απλός πολίτης που ανά πάσα στιγμή το καθεστώς μπορεί να βγάλει από τη μέση χωρίς δισταγμό. Τα ηθικά διλήμματα και οι αποτρόπαιες αποκαλύψεις όμως, είναι πολλά περισσότερα και καλείσαι να παίρνεις αποφάσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο τη ζωή και την ασφάλεια του περιγύρου σου αλλά και ολόκληρου του λαού. Στο χέρι σου είναι αν θα ταχθείς με το μέρος της αντίστασης, του συστήματος ή των δικών σου προσωπικών φιλοδοξιών. Μέσα σε όλα όσα σου αποκαλύπτονται, είναι και η τραγική κατάληξη του προηγούμενου χαρακτήρα, του Καρλ Στάιν. Δεν κάνω άλλο σπόιλερ.

Beholder
Πηγή: Youtube

Υπάρχει και ένα μικρό dlc ενδιάμεσα των δυο παιχνιδιών που λέγεται Blissful Sleep και είναι η ιστορία του Έκτωρ, του προηγούμενου κατασκόπου της πολυκατοικίας στην οποία καταφθάνει ο Καρλ Στάιν. Στην αρχή του Beholder βλέπουμε την αστυνομία να τον δέρνει και να τον συλλαμβάνει. Έπειτα η τύχη του αγνοείται. Μαθαίνουμε λοιπόν μαζί με το παρελθόν των λοιπών χαρακτήρων της πολυκατοικίας ότι τον συνέλαβαν για να του κάνουν ευθανασία σύμφωνα με το νόμο που υπαγορεύει ότι όλοι οι πολίτες άνω των 85 ετών πρέπει να θανατώνονται. Μόνο που ο Έκτωρ είναι μόλις 64 ετών.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική μουσική υπόκρουση. Ταιριάζει πολύ με την ατμόσφαιρα, το σκοτάδι και το μυστήριο που αποπνέουν τα παιχνίδια της σειράς Beholder και σε βάζει ακόμα περισσότερο στο κλίμα ενός κόσμου αποπνικτικά σκληρού και ανελεύθερου. Ολόκληρο το παιχνίδι είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορέσει ο παίχτης να ζήσει εικονικά τη φρίκη, την απανθρωπιά, το φόβο και την αγωνία που ζει καθημερινά ένας άνθρωπος κάτω από ένα φασιστικό, ολοκληρωτικό καθεστώς. Είτε αυτός ο άνθρωπος είναι ένας απλός πολίτης, είτε κάποιος πιο προνομιούχος. Οι έμφυλες, οι εθνικές, οι πολιτικές και άλλες διακρίσεις, επισημαίνονται διαρκώς μέσα από τη ροή του παιχνιδιού. Η θέση της γυναίκας, του άπορου, του μετανάστη, του ομοφυλόφιλου, του παιδιού κτλ. που είναι ήδη ευάλωτη σε μια σημερινή δημοκρατική κοινωνία, γίνεται ακόμα χειρότερη κάτω από ένα καθεστώς που κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται και να κακοποιεί πολίτες η ιστορία των οποίων είναι ήδη γραμμένη με αίμα και δάκρια. Είναι μια σειρά παιχνιδιών που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο απαιτητικών βιντεοπαικτών με πολύ καλογραμμένους διαλόγους, ιδιαίτερη προσοχή στην ψυχογράφηση των χαρακτήρων και με πολλές επιλογές πράξεων και αποφάσεων που καθορίζουν την ιστορία σου και το τέλος της. Καλή διασκέδαση!

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριέττα Κορφιάτη

Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ιστορικού - Αρχαιολογικού στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τις τέχνες, τις ξένες γλώσσες και τη λογοτεχνία. Από μικρό παιδί αποτύπωνα τις σκέψεις μου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και κάποιες φορές τις μοιραζόμουν με τον κόσμο. Μου αρέσει με κάθε ευκαιρία να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω νέους πολιτισμούς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

4ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα Και στον Κινηματογράφο

Μπορεί η πανδημία να μας έχει καθηλώσει στα σπίτια μας αλλά αυτό δεν μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τις κινηματογραφικές μας δράσεις καθώς και τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Έτσι Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση- Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συν-διοργανώνουν το  4ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών από Τετάρτη 25/11 μέχρι Κυριακή 29/11 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν ταινίες που αφορούν στην έμφυλη βία και σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές που βρίσκονται πιο κοντά μας από ότι θα θέλαμε να πιστεύουμε.

Για τις παρακολουθήσει κάποιος τις ταινίες αρκεί να δημιουργήσει λογαριασμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ταινιoθήκης online.tainiothiki.gr. και εκεί θα έχει τη δυνατότητα να τις δει εντελώς δωρεάν.

Στα πλαίσια του 4ο Φεστιβάλ WIFT GR θα προβληθούν ταινίες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, διαφόρων χωρών και  διαφορετικών προσεγγίσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Πέντε ταινίες μεγάλου μήκους

HVA VIL FOLK SI / WHAT WILL PEOPLE SAY [Τί θα πει ο κόσμος] της Iram Haq (2017)

H δεκαεξάχρονη Νίσα, κόρη Πακιστανών μεταναστών στη Νορβηγία θα βιώσει διπλή κοινωνική απομόνωση όταν η οικογένεια της  επιβάλλει να επιστέψει στην πατρίδα μετά από το σκάνδαλο που προκλήθηκε όταν ο πατέρας της την βρήκε με ένα αγόρι στο κρεβάτι.

What Will People Say /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

DESERT FLOWER [Το λουλούδι της ερήμου] της Sherry Hormann (2009)

Η αληθινή ιστορία της Waris Dirie, διεθνώς γνωστό μοντέλο, που γεννήθηκε στη Σομαλία και απέδρασε στα 13 της χρόνια για να αποφύγει έναν κανονισμένο γάμο με έναν 70χρονο άντρα. Η ταινία θίγει το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής, μιας  πρακτικής που μέχρι και σήμερα υπόκεινται πολλά κορίτσια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως  υπέστη και η Waris Dirie.

Desert Flower /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

TED OY MIS OJOS [Μέσα από τα μάτια σου] της Icíar Bollaín (2003)

Μία γυναίκα μαζί με τον γιό της αποδρά από τον βίαιο σύζυγό της αναζητώντας καταφύγιο στην αδερφή της, ο σύζυγος, όμως δεν θα αργήσει να βρει τα ίχνη της. Η ιστορία ενός γάμου που βασίζεται στην κακοποίηση, με μάρτυρα τον γιό, ο οποίος βλέπει και καταλαβαίνει τα πάντα αλλά αδυνατεί να αντιδράσει.

Μέσα από τα μάτια σου /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

A BETTER MAN της Attiya Khan και του Lawrence Jackman (2017)

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τις συζητήσεις μιας γυναίκας που υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας με τον θύτη της, τον άνθρωπο που την κακοποιούσε, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πρώην σύντροφό της. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές η ταινία εμβαθύνει όχι μόνο στη σχέση του συγκεκριμένου ζευγαριού αλλά και γενικότερα στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.

A Better Man /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

PRIVATE VIOLENCE της Cynthia Hill (2014)

Ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής που θίγει το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από τις ιστορίες δύο γυναικών που επιβίωσαν από τέτοιες καταστάσεις. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να καταρρίψει την κοινότοπη ερώτηση “Μα γιατί δεν έφευγε;”, που στην ουσία μεταφέρει την ευθύνη στο θύμα.

Private Violence /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

Δεκατέσσερις ταινίες μικρού μήκους

TESTING GRETA της Abbie Lucas (2017)

Μια γυναίκα εισάγεται σε μια ιδιωτική κλινική υπο περίεργες συνθήκες. Όταν, όμως, η ανάγκη για μια εξέταση αίματος έρχεται στην επιφάνεια η κατάσταση ξεφεύγει.

Testing Greta
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

KUUNTELE / LISTEN [Άκουσε] του Hamy Ramezan και της Rungano Nyoni (2015)

Μία ξένη γυναίκα με μπούρκα φέρνει τον νεαρό γιο της σε ένα αστυνομικό τμήμα στην Κοπεγχάγη για να τη βοηθήσει να συμπληρώσει μια αναφορά εναντίον του βίαιου συζύγου της. Όμως ο μεταφραστής δείχνει απρόθυμος να μεταφέρει το πραγματικό νόημα των λέξεών της.

Listen
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

WHAT’S THE DAMAGE της Heather Phillipson ( 2018)

Μια πρόταση και μια πρόκληση· ένα κάλεσμα ενάντια στις κυρίαρχες δομές εξουσίας ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις υπό την καθοδήγηση της λευκής πατριαρχίας.

What's the Damage
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ) της Ζακλίν Λέντζου (2020)

Η Σοφία βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε πανικό. Το Σύμπαν αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί της, προσκαλώντας την σε έναν άλλο κόσμο διάλογο…

GOADS της Ίριδας Μπαγλανέα (2020)

Ένας πατέρας επιχειρεί να συμφιλιώσει τις δυο του κόρες με το θάνατο,   με αμφιλεγόμενο τρόπο. Η μικρή ηρωίδα, τη στιγμή της ενηλικίωσής της, τολμάει να σταθεί απέναντι ακόμα και στη φύση για να υπερασπιστεί αυτό που αγαπάει.

Goads
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

BELLA της Θέλγιας Πετράκη (2020)

Λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η δεκαετία του ’80 μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας.

Bella
Πηγή Εικόνας: flix.gr

37 ΗΜΕΡΕΣ της Νικολέτας Λεούση (2018)

Όταν η Μαρία, μια νεαρή έγκυος που δουλεύει σε ένα κατάστημα μανικιούρ-πεντικιούρ απολύεται, αποφασίζει να κάνει απεργία γέννας.

37 Ημέρες
Πηγή Εικόνας: flix.gr

THIS IS RIGHT; ZAK LIFE AND AFTER της Γεύης Δημητροπούλου (2020)

Οι φωνές του στενού και αλληλέγγυου κύκλου του Ζακ Κωστόπουλου για τον ίδιο, τη ζωή και το μετά.

THIS IS RIGHT; ZAK LIFE AND AFTER
Πηγή Εικόνας: www.infowoman.gr

ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ-ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ (2019)

Το γύρισμα έγινε με κρυφή κάμερα σε πολυσύχναστους δρόμους της Ρόδου, όπου «στήνονταν» σκηνές έμφυλης βίας ανάμεσα σε ζευγάρια, μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων θεατών.  Πώς αντιδρά ο κόσμος; 

Στο πλαίσιο συνεργασιών του Φεστιβάλ WIFT GR με άλλους φορείς θα προβληθούν μερικές ακόμα ταινίες -τροφή για σκέψη:

Το Global Girl Media παρουσιάζει τις τρεις (πολύ) μικρές ταινίες τεκμηρίωσης:
WAITING IN AN ENDLESS LINE
Περιγράφει τη ζωή των προσφυγισσών σε αδρό ασπρόμαυρο.
LITTLE MOTHER,
Μια ανήλικη νύφη από τη Συρία, που πλέον ζει στην Αθήνα και ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος
ESCAPE TO JUSTICE
Η μαρτυρία μιας νεαρής προσφύγισσας για την οδυνηρή σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από τον διακινητή της, η οποία την ενέπνευσε να σχεδιάσει, να ζωγραφίσει και τελικά να βρει τη δύναμη να μιλήσει για την κακοποίηση και παραμέληση που υφίστανται οι γυναίκες εν κινήσει, ακόμη και από την αστυνομία και τις ΜΚΟ που υποτίθεται υπάρχουν για να τις βοηθούν.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου «Γέφυρες» μας προτείνει την
ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ του Δημήτρη Χριστοδούλου και της Ελένης Κόντη (2016)
Μια ταινία για την καθημερινή ενδο-οικογενειακή κακοποίηση η οποία οδηγεί τη σύζυγο σε αλλαγή πορείας.
Τέλος, το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» παρουσιάζει το
CORONAVIOLENCE της Αλεξίας Τσούνη (2020)
Κατά τη διάρκεια του COVID-19 lockdown, μια γυναίκα μετανάστρια, μαζί με τα ανήλικα παιδιά της και μάρτυρες, καταφεύγει στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία. Την διώχνουν, με πρόσχημα μεταξύ άλλων, τον κορωνοϊό.

 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στα πλαίσια του 4ο Φεστιβάλ WIFT GR το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 19:00 θα λάβει χώρα ένα διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι για την «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», στο οποίο θα μετέχουν διακεκριμένες ερευνήτριες και πανεπιστημιακοί, αλλά και ακτιβίστριες και εκπρόσωποι δομών υποστήριξης και συγκεκριμένα οι:

Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κάρμεν Ζωγράφου, κινηματογραφίστρια, συνδιευθύντρια του «Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας», Μαρία Κομνηνού, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Αναστασία-Σάσα Λαδά, αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ντιάνα Μάνεση, κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια/ εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», Χριστίνα Παπαδημητρίου, σύμβουλος κοινωνικής στήριξης, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αθήνας Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., και Αλεξία Τσούνη, ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ».
Τη συζήτηση θα διευθύνει η πρόεδρος του WIFT GR, Ρέα Βαλντέν.
Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εγγραφείτε εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_D_cfzkXAQtKFIoMAkYVHPA?fbclid=IwAR1O3nNrOMvPXvJRfzvuIP53Q7xxMD-_3w5EFD0aqWwLRMnKW84lec5vJ7U

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη - Φωτεινή Σαραντέα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα αρχαιολογία στα Γιάννενα. Μου αρέσει το θέατρο και ο κινηματογράφος. Έχω δύο γάτες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Οι αναλυτές προβλέπουν 26 έξυπνες πόλεις έως το 2025

Οι αναλυτές προβλέπουν 26 έξυπνες πόλεις έως το 2025

Οι δαπάνες για τεχνολογία έξυπνης πόλης αναμένεται να φθάσουν τα 327 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Frost & Sullivan.

Η εταιρεία αναλυτών δήλωσε ότι μια αβέβαιη μετα-πανδημική κατάσταση θα αναγκάσει τις πόλεις να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη συνεργατικής, βάσει δεδομένων υποδομής για χρήση στην υγειονομική περίθαλψη, τις υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας και άλλα. (περισσότερα…)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Τσέζαρε Μπεκαρία: Ο εγκληματολόγος του 18ου αιώνα που τασσόταν κατά της θανατικής ποινής

Τσέζαρε Μπεκαρία
Πηγή φωτογραφίας: https://commons.wikimedia.org/.

Ο Τσέζαρε Μπεκαρία είναι ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της Κλασικής Σχολής. Προσπάθησε μέσα από το έργο του να μεταβάλει τις αρχές που διείπαν το Ποινικό Δίκαιο της εποχής του. Ήθελε να αλλάξει τον «εκδικητικό» χαρακτήρα των ποινών, για αυτό μάλιστα και τάχθηκε κατά της θανατικής ποινής. Στο βιβλίο του «Περί εγκλημάτων και ποινών» εκφράζει ακριβώς αυτήν του την αντίληψη. Τονίζει μάλιστα ότι ο σκοπός της ποινής είναι ο σωφρονισμός του δράστη (κάτι που μέσω της θανατικής ποινής δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί). Παράλληλα αναφέρει ότι ένας δεύτερός της στόχος είναι να αποτρέψει και τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας από το να ακολουθήσουν τα «βήματα» του εγκληματία. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει ποια είναι η φύση του εγκλήματος, εστιάζει στο ζήτημα της ποινής.


Ο βίος του Τσέζαρε Μπεκαρία

Ο Τσέζαρε Μπεκαρία ήταν ένας Ιταλός θεωρητικός που γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 15 Μαρτίου του 1738. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του έχοντας φοιτήσει στο Ιησουιτικό Κολέγιο της Πάρμας και στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Το οικογενειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγάλωσε δεν του επέτρεπε να έχει και πολλές ελευθερίες. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αντιτάχθηκε στις καθιερωμένες αντιλήψεις και ήθη της εποχής.

Ένας δεύτερος λόγος ήταν οι επιρροές που δέχθηκε από τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού. Ο Μοντεσκιέ και ο Ρουσσώ ήταν μερικοί από τους φιλοσόφους που ενέπνευσαν τον Μπεκαρία. Εκείνη την εποχή το κοινωνικό σύνολο ενδιαφερόταν περισσότερο για την εύρεση και την τιμωρία του εγκληματία. Προσπαθούσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη χωρίς να υπολογίζουν τι επρόκειτο να συμβεί στον δράστη. Τι θα συμβεί με το που εκτίσει την ποινή του και ως τι άνθρωπος θα ενταχθεί ξανά στην κοινωνία (αν καταφέρει να ενταχθεί) ;

Στην συνέχεια κατάφερε να διδάξει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών που είχε ως έδρα το Μιλάνο. Ο τρόπος με τον οποίο δίδαξε πιστεύεται ότι αποτελεί συνέχεια της σκέψης του σκωτσέζου οικονομολόγου Άνταμ Σμιθ αλλά και του θεωρητικού Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους. Στις 28 Νοεμβρίου του 1794 θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 ετών. Οι παραδόσεις και η διδασκαλία του συνοψίζονται στο έργο «Στοιχεία της δημόσιας οικονομίας» που θα εκδοθεί δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1804.


«Περί εγκλημάτων και ποινών»

Ο Μπεκαρία το 1764 θα μεταβάλλει άρδην το Ποινικό Σύστημα μέσα από την διαμόρφωση του θεωρητικού του πλαισίου. Εκείνη την εποχή θα εκδοθεί το δημοφιλέστερο έργο του θεωρητικού με τίτλο «Περί εγκλημάτων και ποινών» που θα ανατρέψει τις καθιερωμένες αντιλήψεις της εποχής σχετικά με τον ρόλο της ποινής αλλά και την ποινή αυτή καθ’αυτή. Όπως έγινε λόγος και προηγουμένως ο Μπεκαρία υποστήριξε ότι ο στόχος της ποινής ήταν διπλός. Αφενός να συνετίσει τον εγκληματία προκειμένου να μην ξανά παραβεί τον νόμο και αφετέρου να απομακρύνει την κοινωνία από τον δρόμο της ανομίας μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας του δράστη.

Τσέζαρε Μπεκαρία
Πηγή φωτογραφίας: https://www.mardeisargassi.it/.

Για αυτούς τους δύο λόγους καταδίκασε την θανατική ποινή και γενικότερα κάθε μορφή βασανιστηρίου που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «ποινή». Στόχος δεν  θα έπρεπε να είναι μόνο η τιμωρία του δράστη και η ατίμωσή του. Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι δικαστικές διαδικασίες πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και πως η ποινή πρέπει να διαμορφώνεται αναλόγως με το έγκλημα που έχει διαπραχθεί. Προσπαθεί με λίγα λόγια να εμφυσήσει τον ορθολογισμό στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και να εξαλείψει το στοιχείο της εκδίκησης.

Το έργο του Μπεκαρία προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων, όπως ήταν και αναμενόμενο άλλωστε. Βέβαια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των εξεχουσών προσωπικοτήτων του Διαφωτισμού. Ο Βολταίρος μάλιστα θαύμασε το απελευθερωμένο από τις κοινωνικές νόρμες της εποχής πνεύμα του Μπεκαρία και φρόντισε να τον συγχαρεί για αυτό. Επίσης ο Άνταμ Σμιθ είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με το περιεχόμενο του έργου που δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει «Δεύτερη Βίβλο». Το έργο αυτό του Μπεκαρία μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ από την στιγμή που το περιεχόμενό του έγινε γνωστό ξεκίνησαν να τυπώνονται ολοένα και περισσότερα αντίτυπα.


Η συμβολή του Μπεκαρία στην διαμόρφωση του σύγχρονου Νομοθετικού πλαισίου

Το περιεχόμενο του κειμένου του Μπεκαρία μπορεί να μας φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως κάτι το απολύτως λογικό χωρίς να μας κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, παρόλα αυτά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ακόμα και σήμερα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη οι ιδέες αυτές ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Εκείνο που ο Μπεκαρία προσπάθησε να επιτύχει μέσω τις γλαφυρότητας αλλά και των απόψεων που χρησιμοποίησε ήταν να μεταβάλει τον Ποινικό Κώδικα προς όφελος του ανθρώπου. Δηλαδή έχοντας επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το κίνημα του Διαφωτισμού προτάσσει τις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας των ανθρώπων απέναντι στον νόμο.

«Μου φαίνεται παράλογο οι νόμοι, που αποτελούν έκφραση της κοινής βούλησης και που αποστρέφονται και τιμωρούν την ανθρωποκτονία, να γίνονται ανθρωποκτόνοι οι ίδιοι, και με στόχο να αποτρέψουν τους πολίτες από το φόνο να διατάζουν μια δημόσια δολοφονία».

Τσέζαρε Μπεκαρία
Πηγή φωτογραφίας: https://www.mixanitouxronou.gr/.

Θεωρεί ότι το άτομο έχει ελεύθερη βούληση και κάθε του απόφαση λαμβάνεται με βάση ορισμένα ορθολογικά κριτήρια. Για παράδειγμα επιδιώκει να ικανοποιήσει των επιθυμιών του αξιοποιώντας τα μέσα που έχει στην διάθεσή του. Βέβαια προτού υλοποιήσει τις αποφάσεις του οφείλει να ελέγξει αν συνάδουν με τον ισχύοντα νόμο της εποχής. Σε αντίθετη περίπτωση κάνουμε λόγο για έγκλημα, που έχει προκύψει από τις εσφαλμένες πράξεις του υποκειμένου. Διότι όπως αναφέρει η Κλασική Σχολή και κατ’ επέκταση και ο Μπεκαρία το κράτος μέσω των νόμων επιδιώκει να ελέγξει τους τρόπους που συμπεριφέρεται το κοινωνικό σύνολο. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει τις ιδανικότερες συνθήκες ώστε να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ειρήνης μεταξύ των ατόμων αλλά και ασφάλειας.


Ακολουθεί ολιγόλεπτο βίντεο που αναφέρεται στις θεωρίες του Τσέζαρε Μπεκαρία.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο

Διαμαντή. Μ.Μ, Περί εγκλημάτων και ποινών | Το πρώτο βιβλίο στον κόσμο εναντίον της θανατικής ποινής του Cesare Beccaria (16/03/2020). Ανακτήθηκε από: https://www.klik.gr/ (τελευταία πρόσβαση 26/11/2020).

Καργάκος. Σ.Ι, Η έννοια της ποινής: Σωφρονισμός -παραδειγματισμός – θανατική «ποινή». Ανακτήθηκε από: http://www.sarantoskargakos.gr/ (τελευταία πρόσβαση 26/11/2020).

Οι νομοθέτες που άλλαξαν τον κόσμο. Ανακτήθηκε από: https://www.logiosermis.net/ (τελευταία πρόσβαση 26/11/2020).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Σαν Σήμερα 15 Μαρτίου: Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ (τελευταία πρόσβαση 26/11/2020).

Τσεβρένη. M, Δίκαιο με βάση τις ηθικές αξίες (12/07/2009). Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/ (τελευταία πρόσβαση 26/11/2020).

Τσέζαρε Μπεκαρία. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ (τελευταία πρόσβαση 26/11/2020).

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Vegan shoes: Βήματα για έναν πιο βιώσιμο κόσμο

vegan shoes
Πηγή εικόνας: www.sayebrand.com

Vegan shoes! Τα vegan παπούτσια είναι φτιαγμένα από υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Αυτό που χαρακτηρίζει τα vegan shoes είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου υλικά που είναι φτιαγμένα από ζώα ή έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα (cruelty-free), όπως είναι το δέρμα, το σουέτ και το μαλλί. Τα vegan shoes μπορούν επίσης να φτιαχτούν με βάση τα φυτά.

Μερικά από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που φτιάχνουν vegan shoes είναι:

Μικροϊνες: συνθετικό υλικό με μεγάλη ανθεκτικότητα. Κοινές ίνες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μικροϊνών περιλαμβάνουν πολυαμίδιο, πολυουρεθάνη (PU) και βαμβάκι.

Πολυουρεθάνη: είναι ένα παχύ υλικό που μοιάζει με αφρό και χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το λείο δέρμα.

Κάνναβη: Η κάνναβη είναι φυτική ίνα που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για την κατασκευή υφάσματος για διάφορες εφαρμογές εδώ και πάνω από 10.000 χρόνια. Εξαιτίας της ανάπτυξης μιας φυσικής ενζυματικής διαδικασίας στη δεκαετία του 1980 είναι πλέον δυνατή η παραγωγή μαλακής αλλά ισχυρής κάνναβης για ρούχα και υποδήματα.

Βαμβάκι: Είναι ένας ανανεώσιμος πόρος που είναι εύκολος στη διαχείριση και μπορεί να καλλιεργηθεί υπό οργανικές συνθήκες. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται μεγάλη χρήση νερού. Ωστόσο, οι ποσότητες αυτές είναι μικρότερες σε σχέση με την κατανάλωση που γίνεται για την παραγωγή δέρματος.

Piñatex: είναι ένα καινοτόμο υλικό από ίνες από φύλλα ανανά.

Καουτσούκ: το φυσικό καουτσούκ μπορεί να καλλιεργηθεί κάτω από βιώσιμες συνθήκες. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις σόλες των παπουτσιών.

Ακόμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υλικά όπως είναι ο φελλός, ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια ή η αδιάβροχη μεμβράνη gore-tex.

vegan shoes
Πηγή εικόνας: www.veja-store.com

Μερικά brands που έχουν καινοτομήσει σε αυτό το τομέα, είναι η Veja shoes, SAYE, Beyond Skin, Ethletic, Keep, Ancient Greek Sandals, Bourgeois Boheme και Brave GentleMan. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά ακόμα brands που κατασκευάζουν vegan shoes σε όλο το κόσμο.

Αυτό που έχουν κοινό;

Η αγάπη και η ευθύνη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν κάτω από δίκαιες συνθήκες εργασίες. Εκτός από τη κατασκευή vegan shoes, οι εταιρείες διασφαλίζουν ότι και το περιτύλιγμά τους είναι κι αυτό φιλικό προς το περιβάλλον και plastic-free.

Τα vegan shoes έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που κατασκευάζονται τα παπούτσια. Δίνεται σημασία στα υλικά που χρησιμοποιούνται, στις διαδικασίες παραγωγής και στις συνθήκες εργασίας. Είναι πλέον αισθητή η ζήτηση προϊόντων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ένα είναι σίγουρο. Τα vegan shoes έχουν έρθει για να μείνουν!

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

 1. 21 μάρκες vegan παπουτσιών. Ready for Vegan Shoes, ανακτήθηκε από veganguidegreece.com, τελευταία επίσκεψη 27/11/2020
 2. 9 Vegan Shoe Brands That Are Stylish, Comfortable, & Cruelty-Free, ανακτήθηκε από www.thegoodtrade.com, τελευταία επίσκεψη 27/11/2020
 3. Vegan Shoes: Ανακαλύψτε σύγχρονες επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον, ανακτήθηκε από vogue.gr, τελευταία επίσκεψη 27/11/2020
 4. VEGAN MATERIALS, ανακτήθηκε από www.avesu.eu, τελευταία επίσκεψη 27/11/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Καριέρα κι οικογένεια: Η ευτυχία έγκειται στον επιτυχή συνδυασμό τους

καριέρα κι οικογένεια
Πηγή: askmen.com

Καριέρα κι οικογένεια: Αποτίμηση δημοσκόπησης

Ύστερα από μία εβδομάδα πολλαπλών απαντήσεων σχετικά με το συγκεκριμένο ερώτημα που δείχνει να απασχολεί μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες, είμαστε καθόλα έτοιμοι ν’ αναχθούμε στα καθιερωμένα συμπεράσματά μας, μελετώντας πάντοτε τις δικές σας σκέψεις επί του θέματος. Συγκεκριμένα, μολονότι οι περισσότεροι επέλεξαν πως δεν εργάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής τους, αισθάνονται ότι και τα δύο εν λόγω συστατικά στοιχεία κρίνονται απαραίτητα για τη “συνταγή” της ευτυχίας. Δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την εξισορρόπηση ή τον συνδυασμό τους, ενώ δε θα αντιμετώπιζαν αρνητικά ενδεχόμενες μεταβολές στην προσωπική τους ζωή για επαγγελματικούς λόγους. Η περαιτέρω ανάλυση του κάθε ερωτήματος σε ξεχωριστές ενότητες που ακολουθεί, θα συνεισφέρει στην ενδελεχή μελέτη των απόψεών σας.

 

Εργασιακή κατάσταση

Για την πλειοψηφία των αναγνωστών δεν υφίσταται εργασιακή απασχόληση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε το ποσοστό αυτό ως απότοκο της δεινής κατάστασης του lockdown που επέφερε ο covid-19. Σε κάθε περίπτωση οι αρνητικές απαντήσεις, εδώ, δε συνεπάγονται απαραίτητα την έλλειψη εμπειρίας.

Οικογένεια+/ ή εργασία

Στο συγκεκριμένο ερώτημα της δημοσκόπησης δεν τίθεται ζήτημα διάκρισης κι αναφοράς σε όλες τις επιλογές κι αυτό διότι η επικρατούσα (κατά 74%) αντίληψη είναι μία. Καριέρα κι οικογένεια συμβάλλουν από κοινού στη δημιουργία μιας ευτυχισμένης ζωής. Είναι γεγονός ότι οι δύο τομείς παρέχουν στον άνθρωπο διαφορετικού είδους οφέλη. Μία επιτυχής επαγγελματική πορεία προσδίδει στο άτομο την ικανοποίηση της δημιουργίας, βασισμένης σε προσωπικές δεξιότητες. Την ψυχική ευχαρίστηση της προσφοράς στο σύνολο (είτε πρόκειται για την επαγγελματική ομάδα, είτε για την κοινωνία εν γένει) και συνεπώς την αντίληψη του ανήκειν σε ένα όλον. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος δημιουργεί μια νέα ταυτότητα, αποκτά νέο κοινωνικό ρόλο, απαραίτητο για την κατάκτηση της αίσθησης αυτοπραγμάτωσης κι αυτοεκπλήρωσης. Η ψυχολογική αμοιβή σε συνδυασμό με τις υλικές απολαβές ωθούν στην εσωτερική πληρότητα και την (πνευματική) υγεία. Ο άνθρωπος θέτει στόχους, τους πραγματοποιεί κι επιβραβεύεται γι’ αυτό.

Μέσω της εργασίας, τέλος, το άτομο ικανοποιεί τον ουδέτερο εγωισμό του. Τί σημαίνει όμως αυτό; Ο ουδέτερος εγωισμός στην ψυχολογία γίνεται αντιληπτός μέσω της έννοιας της αυτοφροντίδας. Υποστηρίζει την πεποίθηση σύμφωνα με την οποία αν δε νοιάζομαι πρώτα για τον εαυτό μου, δεν θα καταστώ ικανός να βοηθήσω και τους άλλους. Συνεπώς, ο χρόνος για την αυτοαπασχόληση (στην προκειμένη περίπτωση για την άσκηση του επαγγέλματός μου) δε θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσω τους άλλους με άμεσο τρόπο. Ωστόσο, έμμεσα αυτοεξυπηρετώντας με, ωθώ τον εαυτό μου σε καλύτερη θέση ώστε να εξυπηρετήσω και τους άλλους.

Από την άλλη πλευρά, η υγιής οικογενειακή ζωή εξοπλίζει το άτομο με τα απαραίτητα ηθικοσυναισθηματικά “όπλα” προκειμένου να μαχηθεί στην “αρένα” της ζωής . Πολλοί είναι εκείνοι που διατείνονται ότι η οικογένειά τους αποτελεί και το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής τους. Η οικογένεια αποτελεί το απάγκιο ύστερα από μία αρκετά απαιτητική μέρα στον εργασιακό χώρο. Οι στενοί διαπροσωπικοί δεσμοί από τους οποίους χαρακτηρίζεται, παραμένουν ακλόνητοι ισοβίως, σε αντίθεση με την επαγγελματική κατάσταση του ατόμου που μεταβάλλεται συνεχώς. Το γεγονός αυτό την καθιστά αυτομάτως βασική σταθερά, το “βράχο” πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί το άτομο σε περιόδους- κυκεώνες εξελίξεων.

Θα λέγαμε, λοιπόν, πως μία υγιής οικογενειακή κατάσταση αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κατασκευαστεί το εργασιακό “δόμημα” κι από την άλλη πλευρά μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία θα παράσχει στην οικογένεια ορισμένα εφόδια (υλικά κυρίως) για την πραγματοποίηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, εξάλλου, το γεγονός ότι ο συζυγικός ρόλος ενέχει ποικίλες ιδιότητες όπως αυτές του ειλικρινούς συμβούλου, του αφοσιωμένου φίλου, του άδολου συμμάχου στον αγώνα της ζωής. Αλλά κι οι γονείς εντοπίζουν στα πρόσωπα των παιδιών τους την πηγή της χαράς, το στήριγμα των ελπίδων τους, τη συνέχειά τους.

Προσωπική VS επαγγελματική ζωή

Για τη συντριπτική πλειοψηφία (80%) η εναρμόνιση καριέρας κι οικογένειας κι η ταυτόχρονη εξέλιξη στους δύο τομείς, είναι επιτεύξιμη υπό όρους. Απαιτείται, αρχικά, αλληλοσεβασμός κι εκτίμηση μεταξύ των δύο συντρόφων. Είναι απαραίτητες οι αμοιβαίες υποχωρήσεις κι η από κοινού συμβολή στην αντιμετώπιση των οικογενειακών υποχρεώσεων ως ενδείξεις κατανόησης της ανάγκης του ατόμου για προσωπικό χώρο, πνευματική ανέλιξη κι απόκτηση κοινωνικού κύρους. Η χάραξη κοινών στόχων κι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το μέγεθος των ευθυνών που συνεπάγεται η οικογένεια εκ των προτέρων, υποβοηθά την υγιή “συν- εξέλιξη” καριέρας κι οικογένειας. Γενικότερα, τα νέα άτομα εμφανίζονται πλέον ως περισσότερο πολυπράγμονα καθότι έχουν πια τη δυνατότητα να καταπιάνονται με περισσότερους τομείς και να συνδυάζουν δραστηριότητες. Κι όλα αυτά πάντοτε υπό τους γοργούς ρυθμούς ζωής που επιβάλλει η σύγχρονη αστική νοοτροπία. Επομένως, κρίνεται απολύτως φυσιολογικό για τον άνθρωπο να έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ταυτόχρονα υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προσωπική αλλά και την επαγγελματική του ζωή.

Άξια λόγου, στο σημείο αυτό, κρίνεται η πληροφορία ότι η γυναίκα κατέκτησε αυτό το προνόμιο πολύ πρόσφατα. Αρκεί να ειπωθεί ότι μέχρι και σήμερα, ο συνολικός χρόνος που αφιερώνουν τα παντρεμένα ζευγάρια για αμειβόμενη (στο γραφείο) και μη (δουλειές στο σπίτι) εργασία διαφέρει ως προς το είδος συνεισφοράς. Ειδικότερα, ο σύζυγος αναλαμβάνει συνήθως δουλειές οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν εκ των προτέρων (ή και να αναβληθούν), ενώ οι δουλειές της συζύγου απαιτούν άμεση προσοχή (π.χ. προετοιμασία του γεύματος). Ως αποτέλεσμα, η γυναίκα συχνά υποβάλλεται σε μεγαλύτερα επίπεδα στρες.

Σαφέστατα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αμοιβαία, επιτυχή διεξαγωγή των δύο ρόλων (συντρόφου- γονέα κι επαγγελματία- εργαζόμενου) καθίσταται η ισότιμη διοχέτευση χρόνου κι ενέργειας στους εν λόγω τομείς ζωής. Ίσως διαμεσολαβήσει ένα εύλογο διάστημα πιέσεων κι υπέρμετρων προσπαθειών για να οδηγηθεί το άτομο στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ύστερα, όμως, θα είναι έτοιμο να απομυζήσει τα οφέλη της τελικής κατάστασης!

καριέρα κι οικογένεια
Πηγή: parenting.gr

Βαθμός επιρροής

Ένας σεβαστός αριθμός αναγνωστών (56%) δεν απορρίπτει την πιθανότητα προσαρμογής της προσωπικής του ζωής σε τυχόν αλλαγές που θα επέτασσε η επαγγελματική. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί το διακριτό ποσοστό του 32% που κατηγορηματικά θα αρνούνταν να προβεί σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Κατ’ αυτούς, κανένα απολύτως εργασιακό όφελος δε θα ήταν αρκετό ώστε να ωθήσει στην αλλοίωση της οικογενειακής τους ζωής. Η σταθερότητα στη ζωή των μελών της οικογένειας προηγείται της επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αυτό που αξίζει να τονιστεί εδώ είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι μόνο θα απαντούσαν- εξαρχής και χωρίς δισταγμούς- θετικά σ’ αυτό το δίλημμα.

Ίσως να πρόκειται για γνώρισμα της ελληνικής νοοτροπίας. Αυτή η πρόταξη των συμφερόντων της προσωπικής ζωής  εν συνόλω έναντι της καριέρας ενδεχομένως να συναντάται ως επί το πλείστον στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, όπου παραδοσιακά η δημιουργία οικογένειας κρίνεται ως ο κατεξοχήν στόχος του ατόμου. Γι’ αυτό, άλλωστε, η απόφαση για αποκλειστική εστίαση στο επάγγελμα κι η αποφυγή διαμόρφωσης οικογένειας -ειδικά αναφορικά με τις γυναίκες- κατακρίνονται έντονα…

 

Πηγές άρθρου: 

 • ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ “ΕΓΩ”. (2020). Ανακτήθηκε από https://angelsworld.com.cy/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CF%8E/ (τελευταία πρόσβαση 28.11.2020).
 • Τσορμπατζίδου, Δ. (2013). Τί είναι αυτοπραγμάτωση; Ανακτήθηκε από https://www.noizy.gr/art-literature/mindfield/aftopragmatosi (τελευταία πρόσβαση 28.11.2020).
 • Feldman, R.S. (2019). ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Διά Βίου Προσέγγιση. Επιμ. Η.Γ. Μπεζεβέγκης. Αθήνα: GUTENBERG.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Βασιλείου

Ονομάζομαι Ζωή κι είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Αγαπώ να εκφράζομαι και να επικοινωνώ γραπτώς. Κύριος στόχος μου καθίσταται η εκπροσώπηση - μέσω των άρθρων μου- όλο και περισσότερων φωνών. Έως τώρα, το γράψιμο αποτελούσε για εμένα ένα μέσο αντίδρασης απέναντι στα εκάστοτε δρώμενα και τις εξελίξεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Μεταβολισμός και ανθρώπινο σώμα

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει αυτό που τρώμε και πίνουμε σε ενέργεια. Ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες ηρεμίας, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για όλες τις “κρυφές” λειτουργίες του. Αυτό αποτελεί και τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό.

Ο βασικός μεταβολισμός (BM) λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο ώστε να επιτελέσουμε τις βασικές λειτουργίες της ζωής όπως είναι η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, η επιδιόρθωση βλαβών και η κυτταρική διαίρεση και πολλές άλλες διεργασίες σημαντικές για τη ζωή.

Υπάρχει όμως και ο ενεργός μεταβολισμός (ΕM) που είναι η ενέργεια, οι θερμίδες που χρειάζεται το σώμα για να εκτελέσει τις επιπλέον δραστηριότητες (π.χ. εργασία, οικιακές δουλειές, άσκηση). Ο ενεργός μεταβολισμός επηρεάζεται εξ’ολοκλήρου από το τύπο των δραστηριοτήτων μας.

Το πόσο γρήγορα λειτουργεί ο βασικός μεταβολισμός καθορίζεται από ένα πλήθος παραγόντων με κυριότερο παράγοντα τα γονίδια. Η ηλικία επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό, καθώς θεωρείται ότι μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Ένας αργός μεταβολισμός καίει λιγότερες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται κυρίως ως λίπος στο σώμα.

Όμως πέρα από τα γονίδια και την ηλικία μεγάλη ευθύνη σε έναν αργό μεταβολισμό έχουν η κακή διατροφή και η αδράνεια, δηλαδή η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό είναι: Το μέγεθος και η σύνθεση του σώματός, το φύλο ακόμη και η διαδικασία της πέψης (περίπου το 10% των θερμίδων από τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη που καταναλώνονται σε ένα γεύμα χρησιμοποιείται κατά την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων και των θρεπτικών ουσιών).

Μεταβολισμός και βάρος 

Είναι αλήθεια ότι ο μεταβολισμός συνδέεται άμεσα με το βάρος. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η μεγάλη πρόσληψη βάρους μπορεί να σχετίζεται από ένα ιατρικό πρόβλημα που επιβραδύνει τον μεταβολισμό, όπως το σύνδρομο Cushing ή ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υποθυρεοειδισμός).

Η πρόσληψη βάρους είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Είναι πιθανό ένας συνδυασμός γενετικού προφίλ, ορμονικών αλλαγών, κακής διατροφής και τρόπου ζωής συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της σωματικής δραστηριότητας και του στρες να μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε διαταραχές της καύσης του λίπους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε ένα κακό ισοζύγιο ενέργειας, που σημαίνει ότι αυξάνεται το βάρος όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας (κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες μπορεί το σώμα να καύσει ή καύση λιγότερων θερμίδων από όσες το άτομο προσλαμβάνει). Για να χαθεί το περιττό βάρος, βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού ελλείμματος ή καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες ή αυξάνοντας τη σωματική άσκηση ή και τα δύο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι που λέγεται ότι έχουν γρήγορο μεταβολισμό είναι πιθανώς απλώς πιο ενεργοί σε φυσική δραστηριότητα.

Μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες με κανονική αερόβια άσκηση. Η αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Ως γενικός στόχος, συμπεριλάβετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Διάφορα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται σίγουρη καύση θερμίδων ή απώλεια βάρους μέσω της επιτάχυνσης του μεταβολισμού συχνά είναι σκευάσματα του εμπορίου για χρηματικό κέρδος, και ακόμη χειρότερα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες παρενέργειες. Είναι επιβεβαιωμένο μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι η απώλεια βάρους συνεχίζει να βασίζεται στη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή.

Επομένως, απαιτείται γνώση για όλους εκείνους τους μηχανισμούς που επηρεάζουν την όρεξη, την επιλογή τροφίμων και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και καίει την προσλαμβανόμενη ενέργεια. Η επιλογή του σωστού ειδικού υγείας θα σας βοηθήσει να διερευνήσετε τις αιτίες και να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας ώστε να χάσετε σωστά το παραπάνω βάρος.

References

 1. Anthanont P, et al. Does basal metabolic rate predict weight gain? The American Journal of Clinical Nutrition. 2016;104:959.
 2. Goldman L, et al., eds. Obesity. In: Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Aug. 3, 2017.
 3. Losing weight. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html. Accessed June 7, 2017.
 4. Lam YY, et al. Indirect calorimetry: An indispensable tool to understand and predict obesity. European Journal of Clinical Nutrition. 2017;71:318.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Μεγαρίτη

Σπούδασα βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπόνησα μεταπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή διατροφολογία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είμαι κάτοχος διπλώματος και διαπιστευμένη Life coach και στον παρόντα χρόνο επιμορφώνομαι συνεχώς σε θέματα Διαπροσωπικής νευροβιολογίας . Μου αρέσει το διάβασμα και η συγγραφή με ιδιαίτερη αγάπη στην ποίηση και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Nail colour: Τα πιο hot χρώματα για το 2021

Νύχια
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Nail colour, το χρώμα των νυχιών είναι πάντα σημείο αναφοράς για τα γυναικεία άκρα. Οι τάσεις κάθε σαιζόν ανανεώνονται και εξελίσσονται. Έτσι λοιπόν οι nail artists προτείνουν για το 2021 τα πιο hot χρώματα για εσένα που θες πάντα να ξεχωρίζεις. Παρόλο που οι χρονιές που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες για όλους, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να βάζουμε χρώμα στην ζωή μας! Ας δούμε λοιπόν τι επιτάσσει η μόδα για τα νύχια μας.

No Colour Nails

Νύχια χωρίς χρώμα, ναι πολύ καλά βλέπεις το nail colour σε αυτή την τάση είναι ανύπαρκτο. Ο οίκος Dior στις πασαρέλες του παρουσίασε μοντέλα με άκρα περιποιημένα και απόλυτα καθαρά. Το μόνο που έκανε την διαφορά στα νύχια ήταν το base coat και ίσως ένα νύχι βαμμένο. Το no colour nails είναι η απόλυτη λοιπόν τάση για το 2021.

Nail colour
Πηγή εικόνας: keepup.gr

Nude Colours

Nail colour στην απόχρωση του μπεζ ή του nude roze, διακριτικό και περιποιημένο. Είναι μια κλασική τάση που συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της και για το 2021. Για εσένα που θες κάτι διακριτικό και κομψό για όλες τις ώρες το nude θα γίνει ο απόλυτος σύμμαχος σου.

nail colour
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Black Goth Nails

Το nail colour αποκτά πιο ροκ διάθεση. Το μαύρο κυριαρχεί και είναι απόλυτη τάση για την σαιζόν 2020 – 2021. Η dark rock διάθεση στις πασαρέλες είναι εμφανής με τα νύχια των μοντέλων βαμμένα σε έντονο μαύρο με κοντό περιποιημένο manicure.

black nails
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Messy Nails

Νύχια με διάφανα μεταλλικά βερνίκια απλωμένα διάσπαρτα στην επιφάνεια. Μια διαφορετική οπτική στα nail colours που έχει γίνει απόλυτο trend για το 2021. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και σίγουρα διαφορετικό!

messy nails
Πηγή εικόνας: thewonderforest.com

 

Red and Dark red Burgundy Nails

Το κόκκινο και το βαθύ κόκκινο του κρασιού αποτελεί πλέον κλασική αξία στο χρώμα των νυχιών. Η απόλυτα διαχρονική τάση στο nail colour που σίγουρα θα ενισχύσει την θηλυκότητα και την sexy διάθεση σου.

nail colour
Πηγή εικόνας: akkrab.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάντα Κουσουλίνη

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα ως σύμβουλος αισθητικής και make up artist σε γνωστή εταιρία καλλυντικών,η αγάπη μου για την ομορφιά και τα μυστικά της με ώθησαν από μικρή να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Αγαπημένα μου Hobbies είναι η παρασκευή των δικών μου φυτικών καλλυντικών, το διάβασμα και πολλά πολλά άλλα! Ανήσυχο πνεύμα εκ γενετής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα στη σχολική τάξη

Διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα στη σχολική τάξη
Πηγή εικόνας: maxmag.gr

 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) αναφέρεται σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παρορμητικά, υπερκινητικά, απρόσεκτα. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό τους αυτό επηρεάζει την κοινωνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη και επιτυχία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκυρα και αποτελεσματικά. Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να εκδηλωθεί με απροσεξία, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα ή συνδυασμό όλων των παραπάνω. Όσο το παιδί μεγαλώνει, κάποια συμπτώματα μπορεί να υποχωρούν ή να αλλάζουν μορφή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως απαλλάσσεται εντελώς από αυτά.

Ενδείξεις για ύπαρξη ΔΕΠ-Υ

 1. Προβλήματα συμπεριφοράς: διάσπαση προσοχής, καταστροφικότητα, αδιακρισία, ανησυχία
 2. Κοινωνικά προβλήματα: περιορισμένες σχέσεις με συμμαθητές, αδυναμία υπακοής σε εντολές, αναίδεια, περιορισμένος αυτοέλεγχος
 3. Γνωστικά προβλήματα: ανωριμότητα λόγου, μικρή διάρκεια προσοχής, χαμηλή νοητική ικανότητα
 4. Σχολικά προβλήματα: χαμηλές επιδόσεις, γενικευμένες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
 5. Συναισθηματικά προβλήματα: κατάθλιψη, απρόβλεπτη διάθεση, ανωριμότητα συναισθηματικού ελέγχου
 6. Σωματικά προβλήματα: καθυστερημένη σωματική διάπλαση, φτωχός κινητικός συντονισμός, ανοχή στον πόνο, υπολειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος

Διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα στη σχολική τάξη

Ο εκπαιδευτικός, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στη διδασκαλία του και να συμπεριλάβει μαθητές με ΔΕΠ-Υ στη μαθησιακή διαδικασία, οφείλει να ακολουθήσει τα τρία βήματα που ακολουθούν:

 1. Αξιολόγηση των αναγκών και των ικανοτήτων του μαθητή: Ο προσδιορισμός του στιλ μάθησης, του ρυθμού αφομοίωσης και της ικανότητας απομνημόνευσης του μαθητή θα βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να δομήσει τις κατάλληλες διδακτικές παρεμβάσεις. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται τη συνεργασία των γονιών και του σχολικού ψυχολόγου, αλλά και πληροφορίες από επίσημες διαγνωστικές αξιολογήσεις και ανεπίσημες προσωπικές αξιολογήσεις.
 2. Επιλογή των κατάλληλων διδακτικών προσεγγίσεων: Οι διδακτικές μέθοδοι και οι δραστηριότητες οφείλουν να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του μαθητή, να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή του στην τάξη, να εναρμονίζονται με το αναλυτικό πρόβλημα και να εγείρουν το ενδιαφέρον του μαθητή, προκειμένου να κρατήσει την προσοχή του σε αυτές για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα.
 3. Ενσωμάτωση των κατάλληλων διδακτικών μεθόδων- πρακτικών σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα: Η ύπαρξη εξατομικευμένου προγράμματος κρίνεται ουσιαστική, καθώς κανένας μαθητής με ΔΕΠ-Υ δεν είναι ίδιος και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, δεν υπάρχει μία διδακτική πρακτική, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να έχει επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις.

Βασικά πεδία διαφοροποίησης και στρατηγικές διδασκαλίας

Οι τεχνικές και οι ρυθμίσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο εκπαιδευτικός, προκειμένου να συμπεριλάβει στη διδασκαλία του τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ ωφελούν όλους τους μαθητές της τάξης, καθώς στηρίζονται στην καινοτομία, την επανάληψη και την παροχή διαφόρων ερεθισμάτων. Κατά την προετοιμασία του μαθήματος, ο εκπαιδευτικός οφείλει να εστιάσει σε τρεις συνιστώσες, στη διεξαγωγή της διδασκαλίας, στις συμπεριφορικές παρεμβάσεις και στις προσαρμογές της σχολικής τάξης.

Διεξαγωγή της διδασκαλίας

Κατά την εισαγωγή στο μάθημα, ο εκπαιδευτικός οφείλει να προετοιμάζει τους μαθητές, να κάνει ανασκόπηση του προηγούμενου μαθήματος, να ανακοινώνει τους κανόνες και τις προσδοκίες συμπεριφοράς, να απλοποιεί τις οδηγίες όποτε χρειάζεται και να ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Κατά την πορεία του μαθήματος, θα πρέπει να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τι έχουν κατανοήσει οι μαθητές, να στηρίζει την ενεργό συμμετοχή, να χρησιμοποιεί οπτικοακουστικό υλικό και να κάνει διερευνητικές ερωτήσεις, προκειμένου να αξιολογήσει την ανταπόκριση των μαθητών. Ακόμη, μπορεί να παρέχει βοήθεια για αυτοσυγκέντρωση και αυτοέλεγχο, να αξιοποιεί συνεργατικές στρατηγικές μάθησης, αλλά και τεχνολογικά μέσα. Τέλος, κατά την ολοκλήρωση του μαθήματος ελέγχει και αξιολογεί τις εργασίες και προετοιμάζει τους μαθητές για το επόμενο μάθημα.

Συμπεριφορικές παρεμβάσεις

Σκοπός των συμπεριφορικών παρεμβάσεων είναι να μπορέσει το παιδί να ελέγξει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του και να πειθαρχήσει στους κανόνες της τάξης. Για το σκοπό αυτό, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θετική λεκτική ενίσχυση, η οποία πρέπει να είναι άμεση προς τη θετική συμπεριφορά του παιδιού, να παρουσιάζεται με σταθερότητα, συνέπεια και ειλικρίνεια, αλλά να έχει και ποικιλία. Ακόμη, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αγνοεί επιλεκτικά την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, όταν κρίνει ότι δεν είναι σκόπιμη και έχει μικρές πιθανότητες να επαναληφθεί. Σημαντικό είναι ακόμη να παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία για εκτόνωση, ώστε να ηρεμούν και να επιστρέφουν έτοιμοι στην τάξη. Τέλος, μπορεί να απομακρύνει από κοντά τους αντικείμενα που ενδέχεται να τους αποσπούν την προσοχή.

Προσαρμογές στην τάξη

Η δόμηση της σχολικής τάξης, αλλά και η θέση του μαθητή με ΔΕΠ-Υ μέσα σε αυτή πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένες, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του και να μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που θέλει ο εκπαιδευτικός να διδάξει κάθε φορά. Ο μαθητής είναι ωφέλιμο να κάθεται, είτε κοντά στον εκπαιδευτικό, είτε κοντά σε ένα μαθητή πρότυπο, είτε σε ένα μέρος, στο οποίο εξασφαλίζεται χαμηλός βαθμός διάσπασης προσοχής. Με άλλα λόγια, ο μαθητής θα πρέπει να κάθεται μακριά από το παράθυρο, από το καλοριφέρ, από κατασκευές ή ζωγραφιές στους τοίχους ή από μαθητές που θα τον αποσπάσουν.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Κουμπιάς, Ε. (2010). Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ): Στρατηγικές αντιμετώπισης στη σχολική τάξη. Στο: Ε. Α. Κολιάδης (Επιμ.). Συμπεριφορά στο σχολείο. Αξιοποιούμε δυνατότητες. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάγδα Γραμμένου

Είμαι η Μάγδα, ειδική παιδαγωγός με καταγωγή από την Κέρκυρα. Λατρεύω τα ταξίδια και τον κινηματογράφο. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα. Στόχος μου να μάθω ακόμη περισσότερες και να ανακαλύψω καινούριους πολιτισμούς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Lip liners: Βρήκαμε τα 3+1 πιο ωραία για περίγραμμα χειλιών

Πηγή εικόνας: glamour.com

Lip liners τα άκρως απαραίτητα πλέον προϊόντα μακιγιάζ τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από κανένα γυναικείο νεσεσέρ. Το μολύβι χειλιών καθορίζει το περίγραμμα, δίνει σχήμα και βοηθά το κραγιόν να παραμείνει σταθερό για ώρες. Ειδικά τώρα που η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη τα lip liners μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο γέμισμα των χειλιών ούτως ώστε να μην φεύγει το χρώμα με την τριβή στο ύφασμα της μάσκας. Στην αγορά υπάρχουν πολλά και υπέροχα προϊόντα, εμείς βρήκαμε τα 3+1 πιο ωραία για το περίγραμμα των χειλιών σου.

Huda Beauty Lip Contour Matte Pencil

Ένα από τα καλύτερα lip liners της αγοράς. Είναι πολύ εύχρηστο, κρεμώδες και ιδανικό για να δημιουργήσεις  την ψευδαίσθηση πιο γεμάτων χειλιών. Έχει υπέροχες αποχρώσεις για να διαλέξεις αυτήν που σου ταιριάζει.

Πηγή εικόνας: harveynichols.com

Smashbox Always Sharp Lip Liner

Από τα πιο αγαπημένα lip liners των make up artists. Εξαιρετική υφή και απόλυτη ακρίβεια στον σχηματισμό περιγράμματος. Είναι αδιάβροχο και διατηρεί την άκρη του μυτερή κάθε φορά που περιστρέφεις το καπάκι. Οι αποχρώσεις 13 και το αποτέλεσμα απλά υπέροχο!

Πηγή εικόνας: ultrabeauty.com

Le Lip Liner Lancome

Μια εξαιρετική επιλογή για να προσθέσεις στο νεσεσέρ σου. Ένα από τα καλύτερα lip liners με απαλή και κρεμώδη υφή, διαθέτει ένα λεπτό πινέλο στην μια άκρη του, για ένα πραγματικά τέλειο περίγραμμα. Παράλληλα περιποιείται τα χείλη και κρατά σταθερό το κραγιόν για ώρες! Έχει υπέροχες αποχρώσεις και θα το βρεις εδώ.

Πηγή εικόνας: baslerbeauty.com

Nars Precision Lip Liner

Ένα μολύβι χειλιών για απόλυτη ακρίβεια στο περίγραμμα. Δίνει εξαιρετικά καθαρό αποτέλεσμα στα χείλη και χρώμα που διαρκεί πολλές ώρες.

Nars
Πηγή εικόνας: koreastagram.com

Bonus Tip: Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου όταν απλώνεις το μολύβι χειλιών σου είναι να έχεις το στόμα σου χαλαρό και ελαφρώς ανοιχτό διότι αν είσαι σφιγμένη δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα!

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάντα Κουσουλίνη

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα ως σύμβουλος αισθητικής και make up artist σε γνωστή εταιρία καλλυντικών,η αγάπη μου για την ομορφιά και τα μυστικά της με ώθησαν από μικρή να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Αγαπημένα μου Hobbies είναι η παρασκευή των δικών μου φυτικών καλλυντικών, το διάβασμα και πολλά πολλά άλλα! Ανήσυχο πνεύμα εκ γενετής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Εξάρχεια VS Κολωνάκι: Εσύ ποιο θα διαλέξεις;

Το δίλημμα Εξάρχεια VS Κολωνάκι υπήρχε πάντα για τους Αθηναίους και ας είναι ένα θέμα που δεν το αγγίζουν.  Όσοι έχετε περάσει από την Ιπποκράτους, θα έχετε παρατηρήσει μια διαφορετική αύρα, έναν διχασμό, σε αυτό το άτυπο σύνορο της Αθήνας. Αυτόν τον διχασμό απολαμβάνω και εγώ σε όλο του το μεγαλείο καθημερινά κι ας είμαι από τους μόνιμους παρατηρητές αυτής της σχισμένης στα δυο πόλης, μιας και μένω ακριβώς πάνω στο σύνορο Κολωνακίου – Εξαρχείων.

Δυο κόσμοι διαφορετικοί κι όμως απέχουν ένα βήμα

Η ατμόσφαιρα όπως κατεβαίνεις την Ιπποκράτους, σε προϊδεάζει από μόνη της για το αδιανόητο που συμβαίνει σε αυτή τη λεπτή λωρίδα της εκφυλισμένης πρωτεύουσας. Το πρώτο μνημείο που θα δεις να στέκει εκεί αγέρωχο με τα χρόνια, είναι η κλασική κλούβα των ΜΑΤ, που τη θυμάμαι τουλάχιστον 15 χρόνια, να είναι παρκαρισμένη επιβλητικά, στο ίδιο σημείο. Σαν και το ίδιο το κράτος να θεσπίζει αυτά τα σύνορα και να διαφυλάσσει τον διαχωρισμό της τάξης με την αταξία.

athinorama.gr

Μέσα σε αυτά τα αξιοπερίεργα που συμβαίνουν στην πόλη μας, μιας και είμαι από τη φύση μου θετικός άνθρωπος, νιώθω προνομιούχος εφόσον μπορώ να ζω με ευκολία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους και να απολαμβάνω και τις δυο διαφορετικές κουλτούρες ταυτόχρονα. Αυτές οι σκέψεις λοιπόν, μου ήρθαν στο μυαλό τώρα, που έχω τον χρόνο να περπατήσω ανάμεσα σε αυτούς τους δυο κόσμους αμέτρητες φορές τις τελευταίες βδομάδες και αποφάσισα να γράψω για έναν άτυπο αγώνα μεταξύ των Εξαρχείων και του Κoλωνακίου. Όπως τουλάχιστον τον έχω εγώ, στο ρομαντικό και απονήρευτο μυαλό μου.

Εξάρχεια Vs Κολωνάκι Round 1( 1-0)

Τα Εξάρχεια συμφέρουν

Οικονομικά τουλάχιστον, η περιοχή των Εξαρχείων σαρώνει στην αναμέτρηση με το Κολωνάκι. Και αν έχετε σκοπό να μου πείτε σιγά τα νέα ρε Δημήτρη, τότε θα σας πω, πως οι τιμές αλλάζουν στα ήδη πρώτης ανάγκης, σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου. Δεν διανοούμαι να πάω σε σούπερ μάρκετ στο Κολωνάκι και να μην προτιμήσω αυτό των Εξαρχείων. Κι όμως, ενώ τα προϊόντα μπορεί να είναι τα ίδια, οι τιμές είναι διαφορετικές και φυσικά, πολύ πιο οικονομικές, αυτές των Εξαρχείων.

Ο καφές επίσης. Σε μια καφετέρια στο Κολωνάκι, κυμαίνεται από 4 έως και 6 ευρώ. Στα Εξάρχεια καθιστός, θα πιείς από 2 έως 3,5 τον ίδιο καφέ.

Τα 4 καλύτερα take away cafe που θα βρεις στον Πειραιά! - www.athensnow.gr
athensnow.gr

Ακόμα και στα σουβλάκια ρε παιδιά, τα Εξάρχεια είναι πιο φθηνά, κατά ένα ευρώ ανά τεμάχιο. Πως λοιπόν να μην προτιμήσω για τις καθημερινές μου ανάγκες την περιοχή της αναρχίας, που σε αυτή την περίπτωση, μοιάζει πολύ πιο τακτοποιημένη;

Εξάρχεια Vs Κολωνάκι Round 2 (1-1)

Πάμε βόλτα

Για τη βόλτα να με συγχωράτε, αλλά θα προτιμήσω Κολωνάκι. Από το πεζοδρόμιο, που είναι ανθρώπινο και δίχως σπασίματα. Από τους δρόμους, που είναι καθαροί και μπορείς να πας το σκυλάκι σου να περπατήσει, δίχως να τρέμεις εάν θα εισπνεύσει καμία φόλα, (δυστυχώς στην Ιπποκράτους, συμβαίνει κατά κόρον αυτό) συν ότι υπάρχει και η όαση του Λυκαβηττού που με το πράσινο και την υπέροχη θέα σε κάνει να σκέφτεσαι το πόσο τυχερός είσαι που μένεις σε αυτή την πανέμορφη πόλη.

Pinterest.com

Εξάρχεια Vs Κολωνάκι Round 3 (2-1)

Το Delivery

Και ναι, προτιμώ Εξάρχεια στο delivery. Πως να μην τα προτιμώ άλλωστε, αφού η περιοχή λόγο της πολυπολιτισμικότητάς της, προσφέρει επιλογές και κουζίνες από όλα τα μέρη του κόσμου;

Θες Ασιατικό; ✅

Θες Ινδικό; ✅

Θες Βαλκανικό; ✅

Θες Πακιστανικό; ✅

Τα έχει όλα στα Εξάρχεια και να συγχωράτε, πολύ ωραία η κουζίνα στο Κολωνάκι και προσεγμένη, αλλά ρε παιδιά, για delivery δεν έχω σκοπό να πληρώσω 40 ευρώ. Κρίμα από τον Θεό είναι…

Εξάρχεια Delivery
e-food.gr

Εξάρχεια Vs Κολωνάκι Round 4 (2-2)

Σήμερα θα βγω στο… Κολωνάκι

Ναι, όταν θα αποφασίσω να βγω έξω με την κοπέλα μου ή με τους φίλους μου, δεν τίθεται θέμα του να μην προτιμήσω το κοσμικό Κολωνάκι. Όπου και να πάω, πραγματικά θα περάσω όμορφα. Μπορεί το Κολωνάκι να είναι ακριβό, αλλά οι επιχειρηματίες που έχουν στήσει τα μαγαζιά τους εκεί, έχουν αναγάγει τη διασκέδαση σε επιστήμη. Φαγητό ποιοτικό, κόσμος με διάθεση για πάρτι και ξεφάντωμα, τα μπαράκια αμέτρητα όπως και τα clubs. Και ας μιλάμε για δυο δρόμους στην ουσία. Όλη η διασκέδαση της πόλης βρίσκεται και αναπνέει σε αυτό το σημείο.

12 μαγαζιά που αγαπάμε στο Κολωνάκι | LiFO
lifo.gr

Εξάρχεια Vs Κολωνάκι Round 5 (3-2)

Το σφύριξαν και έληξε. Οι άνθρωποι…

Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος και ειλικρινής, δεν θα κλείσω με το να πω, πάρτε εσείς την απόφαση και το κηρύττω ισοπαλία. Δεν θα ήταν δίκαιο, γιατί για εμένα ο παράγοντας άνθρωποι, είναι ο πιο σημαντικός για τη ζωή μου και για την πόλη μου.

Pinterest.com

Έχω παρατηρήσει, βλέπετε, πως οι άνθρωποι με το που πατήσουν το πόδι τους στην Τσακάλωφ, εκφυλίζονται, αλλάζουν δραματικά. Ο κόσμος μετατρέπεται σε δήθεν. Δήθεν πλούσιος, δήθεν καλός, δήθεν ευγενικός. Δεν κακίζω κανέναν, γιατί πρώτα εγώ το έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου, πως αλλιώς συμπεριφέρομαι στην Τσακάλωφ και αλλιώς Καλλιδρομίου. Το θέμα όμως είναι πως τη γειτονιά την κάνουν οι γείτονες και όχι τα κτήρια και οι δρόμοι.

Pinterest.com

Και αυτό που έχω παρατηρήσει εάν κάτσω και μετρήσω τις καλημέρες που θα πάρω, μέσα σε μια μέρα στο Κολωνάκι και μέσα σε μια μέρα στα Εξάρχεια, αυτές σίγουρα είναι περισσότερες κάτω από την Ιπποκράτους…

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Βορίλας

Γεννήθηκα στην Ηλιούπολη Αττικής, τον Ιούλιο του 1988 και η καταγωγή μου είναι από τη Λακωνία. Αποφοίτησα από τη Λεόντειο σχολή Νέας Σμύρνης το 2006 και Σπούδασα στο Φυσικό τμήμα Θετικών επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκα στον κλάδο της ναυτιλίας για 10 περίπου έτη και ταυτόχρονα ήμουν στέλεχος εταιρίας εμπορίας ναυτιλιακού πετρελαίου. Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, όπου και αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μου. Πλέον αρθρογραφώ στο Max Magazine, για τις στήλες City Guide, κινηματογράφος και Άγνωστη Ελλάδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Απώλεια: η θύμηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχνάς

Πηγή: ampa.lifo.gr

 

Αν η ζωή είναι ένα ταξίδι, το τέλος της, υπό την Αριστοτελική θεώρηση όπου τέλος σημαίνει σκοπός, είναι ο θάνατος.

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και το ενδεχόμενο του θανάτου. Η απώλεια επικρέμεται πάνω από όλους τους ανθρώπους. Η αναφορά στον σκοπό γίνεται για να τονίσει την εκούσια, συνειδητή οπτική του θανάτου με δράστη τον άνθρωπο. Εισαγόμενοι στην άποψη του Φρόιντ ότι «καμιά φορά πεθαίνουμε επειδή θέλουμε να πεθάνουμε». Ο θάνατος συνοδεύεται από πολλά συναισθήματα πριν ή αφού επέλθει, στον ίδιο τον άνθρωπο που βιώνει την απειλή του θανάτου αλλά και στον περίγυρό του. Τα συναισθήματα αυτά εξαρτώνται από το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον θάνατο και πόσο τον φοβάται. Ο φόβος είναι το συναίσθημα που μοιράζονται τόσο αυτοί που πρόκειται να πεθάνουν, όσο και αυτοί που κάποιος άλλος πεθαίνει.

Στην δεύτερη περίπτωση το συναίσθημα που βιώνουν οι άνθρωποι είναι το πένθος, που ομολογουμένως είναι από τα πιο δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα. Δικαίως ο Χορχέ Μπουκάϊ κάνει λόγο για τον ‘’δρόμο των δακρύων’’. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου κατακερματίζει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Αποτελεί ένα από τα πιο ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής που μπορεί να βιώσει κάποιος. Το πένθος υπάγεται στην ευρύτερη κατηγορία της απώλειας.

«Απώλεια είναι το οδυνηρό γεγονός της στέρησης της παρουσίας ενός ατόμου λόγω θανάτου. Οι αντιδράσεις απώλειας είναι οι ψυχολογικές, σωματικές ή συμπεριφορικές αποκρίσεις σε αυτήν. Η οδύνη είναι ο ισχυρός ψυχικός πόνος, η βαθιά θλίψη και τα συναισθήματα ή η συναισθηματική κατάσταση που συνδέεται με το γεγονός της απώλειας».

Εν αρχή ην το χάος

Oι απώλειες αποτελούν μέρος της ζωής μας, από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης. Στην βρεφική ηλικία κάνουμε λόγο για ματαιώσεις, οι οποίες έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενήλικη ζωή καθώς το πένθος είναι διπλό και πολλαπλό, το οποίο σημαίνει ότι τα γεγονότα προστίθενται προοδευτικά στη ζωή. Είναι δυνατόν από μικρότερες απώλειες να θεωρήσει το άτομο ότι κάθε τι καινούριο που βγαίνει στο προσκήνιο της καθημερινότητας του, μπορεί να ερμηνευθεί πλέον ως μία νέα απώλεια. Έτσι θα συντονιστεί με μία ερμηνεία της ίδιας του της ζωής και της καθημερινότητας ως πένθιμη.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να προσθέτουμε τα όμοια. Αν ανατρέξουμε σε παρελθοντικές μας εμπειρίες με προσοχή, είναι πιθανό να διαπιστώσουμε ότι έχουμε τοποθετήσει κάτω από το ίδιο πρίσμα ερμηνείας παρόμοια γεγονότα, γιατί όμοια δεν έχουμε ζήσει ποτέ. Ο Freud στηρίχτηκε σε αυτή την παρατήρηση για να κάνει λόγο για το τραύμα, για την ασύνειδη καταχώρηση πολλών στοιχείων, ιδίως αρνητικών. Αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ασύνειδες καταχωρήσεις, αλλά για σωρεύσεις τις οποίες τα πρόσωπα τείνουν να επαναλαμβάνουν διαρκώς, διότι έτσι έχουν μάθει και από τους γύρω. Γιατί οι γύρω είναι μοντέλα.

Η αλλαγή ως απώλεια

Η απώλεια είναι ένα μείζον θέμα στο οποίο έχουμε προσδώσει αρνητικό πρόσημο και έχοντας να δώσουμε διάφορες ερμηνείες και κατηγορίες απωλειών, μία την ξεχνάμε. Η αλλαγή σηματοδοτεί απώλεια. Η αλλαγή και η εξέλιξη είναι σημεία που σηματοδοτούν πένθος. Η αλλαγή φαινομενικά είναι θαυμάσια. Έπειτα επαφίεται στην προσωπικότητα του καθενός ο τρόπος της διαχείρισης του πράγματος. Κάθε αλλαγή είναι δυνάμει πένθος. Αλλά αν εστιάσω την προσοχή μου στο ότι χάνω την προηγούμενη κατάσταση, είναι αρκετά πιο βέβαιο ότι θα διανύσω ένα πένθος με την έννοια της τεθλιμμένης του άποψης.

Η βέλτιστη διαχείριση  της αλλαγής δεν είναι η διαγραφή της τωρινής κατάστασης, διότι αυτή θα πονέσει λίγο αργότερα. Στη νέα συνθήκη που την έχω υποδεχτεί με ορθάνοιχτες αγκάλες τα σημεία που θα είναι διαφορετικά και δεν θα είναι αρεστά ή απροσδόκητα θα με γυρίσουν πίσω νοερά και θα σκεφτώ ”τι την άφησα την προηγούμενη κατάσταση, καλή δεν ήτανε;” Συνεπώς Χρειάζεται μια σοφία και μια ρύθμιση για να συνυπολογιστούν αυτά τα οποία θα μείνουν πίσω, εκείνα τα οποία επιλέγω να είναι μπροστά και ενδεχόμενες προσμίξεις εγνωσμένης σύνθεσης μέχρι να φτάσω στη νέα κατάσταση. Στο πένθος που προέρχεται από πραγματική απώλεια όλο αυτό λύνεται πιο ευθέως. Σε μικρές ή μεγάλες αλλαγές αν δω τις δυσκολίες είναι όψεις πένθους που τις επιλέγουμε για να μεμψιμοιρούμε.

Έχει λοιπόν να κάνει πρωταρχικά με την οπτική που έχουμε υιοθετήσει για τα πράγματα. Και τι οπτική είναι αυτή έλεγε ο Φρόιντ αν δεν ανατρέξω λίγο στο παρελθόν να δω πως είχα διαχειριστεί μια κατάσταση που πράγματι την βίωσα ως πένθος; 

Μια ψυχοδυναμική οπτική του φαινομένου

Η απώλεια σύμφωνα με τον Winnicott είναι αναπόφευκτο μέρος της κάθε ανάπτυξης και διαχειρίζεται μέσα από τη δημιουργία μιας εσωτερικής αναπαράστασης της μητέρας και με τη χρήση των μεταβατικών αντικειμένων. Τα τελευταία εγκαταλείπονται, όταν οι λειτουργίες τους εσωτερικευθούν. Ομοίως στους ενήλικες, η ανικανότητα να δημιουργήσουν μια εσωτερική αναπαράσταση οδηγεί σε ανικανότητα να καταπραΰνουν τον εαυτό τους. Τα μεταβατικά φαινόμενα οδηγούν τον πενθούντα στο νεκρό, βοηθώντας τον να διατηρήσει έναν συμβολικό δεσμό με αυτόν.
Εν συνεχεία, ο J. Bowlby, μίλησε για τη θεωρία του δεσμού, την οποία εφάρμοσε στο πένθος. Οι δεσμοί σχηματίζουν ένα σύστημα στο οποίο τα άτομα συνεχώς επηρεάζουν το ένα το άλλο, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη σχέση με διάφορους τρόπους.

Σε μία απώλεια ο συναισθηματικός δεσμός ‘σπάει’ και σαν αποτέλεσμα έχουμε το πένθος, το οποίο διατρέχουν τέσσερα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, οι πενθούντες βιώνουν σοκ. Η αίσθηση της απώλειας δεν μοιάζει αληθινή και φαίνεται αδύνατον να την δεχτούν. Στο δεύτερο στάδιο ο πενθών ανησυχεί για το κενό που έχει αφήσει η απουσία του εκλιπόντος και αναζητά την ασφάλεια που του παρείχε, προσπαθώντας να γεμίσει το κενό. Απορροφάται από τον αντικαταστάτη του αποθανόντα και ψάχνει χαρακτηριστικά σε αυτόν που θα του τον θυμίζουν. Τρίτο στάδιο είναι η απελπισία και η αποδιοργάνωση. Εδώ το άτομο έχει αποδεχτεί την πραγματικότητα και ότι αυτή δεν αλλάζει. Ωστόσο, τον κατακλύζουν ο θυμός και η αμφισβήτηση, νιώθει ότι η ζωή δεν έχει νόημα χωρίς το άτομο που πέθανε και αποσύρεται από τους άλλους. Τέλος, επέρχεται στο τέταρτο στάδιο η ανάκαμψη και η οργάνωση, όπου η πίστη στη ζωή επανέρχεται.

Η απώλεια ως ενεργητική διαδικασία

Σύμφωνα με το κονστρουκτιβιστικό μοντέλο πληροφορούμαστε για μια περισσότερο ολιστική θεώρηση του πένθους με μια δόση αισιοδοξίας, χωρίς να έχει αναπτυξιακό έρεισμα και αναφορές σε στάδια. Συγκεκριμένα δεν υποστηρίζει την ύπαρξη σταδίων και θεωρεί ότι τα άτομα που πενθούν είναι ενεργοί συμμετέχοντες της διαδικασίας. Το πένθος τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση για το θάνατο και τη σημασία του. Για τους κονστρουκτιβιστές όλοι κατασκευάζουν σημασίες και νοήματα βάσει των προσωπικών τους βιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση του πένθους κατασκευάζονται νέοι ρόλοι, προσαρμογές και υποθέσεις που αφορούν τη σχέση του πενθούντος και ατόμου που πέθανε. Η οπτική του μοντέλου αυτού δεν θέτει τον πενθούντα στο κέντρο, αλλά τον βλέπει σαν να έχει πολλούς εαυτούς με διαφορετικό περιεχόμενο.

Έτσι, η κατάθλιψη, η άρνηση και το άγχος δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως παθολογικά στοιχεία, αλλά ως επιρροές και άμυνες του πένθους, χρήσιμες για την κατασκευή νοημάτων.

Όταν το πένθος αντιμετωπίζεται σαν παθολογία είναι σαν να δίνεται μία συνταγή για έναν σωστό δρόμο να πενθήσει κάποιος, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Συνεπώς, μετατρέπεται σε κάτι που πρέπει να επιλυθεί κι όχι σαν μια διαδικασία σε εξέλιξη, όπως προτείνουν οι κονστρουκτιβιστές. Το πένθος μπορεί να είναι μεταμορφωτικό με τρόπο που θα προωθήσει την ψυχολογική ανάπτυξη.

Στον δύσβατο δρόμο της απώλειας το ζητούμενο για την ολοκλήρωση του πένθους είναι η απώλεια να γίνει αντιληπτή ως εξωτερική απουσία, ώστε να υπάρξει δυνατότητα αναπαράστασης, άρα παρουσίας του εκλιπόντος μέσα στο υποκείμενο. Σύμφωνα με τον Φρόιντ κανείς δεν εγκαταλείπει πρόθυμα το αντικείμενο στο οποίο έχει επενδύσει συναισθηματικά , ακόμα κι αν υπάρχει το υποκατάστατό του. Σκοπός είναι η απο-επένδυση της αγάπης για το χαμένο αντικείμενο σε ένα άλλο. Ωστόσο, ο ίδιος ο Φρόιντ όταν βίωσε την απώλεια της κόρης του, αν και δεν άλλαξε την θεωρία του σημείωσε ότι, ‘’δεν γίνεται να αποκαθηλωθούμε από το εκλιπόν αντικείμενο και αυτό είναι το σωστό, γιατί είναι ένας τρόπος διαιώνισης της αγάπης προς αυτό, που δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε’’. 

Πηγές:

1. M. Robin DiMatteo, Leslie R. Martin, (2011), Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας
2. Berzoff j. (2010), Psychodynamic theories in grief and bereavement, Smith College Studies in Social Work
3. Bucay J. (2001), Ο δρόμος των δακρύων, εκδ. Opera
4. Freud S. (2017), Πένθος και Μελαγχολία, εκδ. Νίκας
5. McWilliams N. (2000), Ψυχαναλυτική Διάγνωση, εκδ. ελληνικά γράμματα
6. M. Robin DiMatteo, Leslie R. Martin, (2011), Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Δέσποινα Ζουριδακη

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος ψυχολογίας στα Ιωάννινα. Έχω ασχοληθεί εθελοντικά με δομές προσφύγων και είμαι υπέρμαχος της ψυχαναλυτικής σκέψης και θεραπείας. Επιπλέον έχω παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων ποικίλλων θεμάτων, που άπτονται του πλαισίου της κλινικής ψυχολογίας. Τέλος, θα με χαρακτήριζα βιβλιοφάγο, σινεφιλ και λάτρη του χορού!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Δυσμορφοφοβία: όταν ο καθρέφτης γίνεται εχθρός μας

Δυσμορφοφοβία
Πηγή εικόνας: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/

Η δυσμορφοφοβία γνωστή και ως διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (Body Dysmorphic Disorder) σχετίζεται με την διαστρεβλωμένη εικόνα που σχηματίζουν τα άτομα για τον εαυτό τους. Η εν λόγω εικόνα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα λέγαμε πως έχει ως αφετηρία την σχεδόν εμμονική ενασχόληση του ατόμου με το ”φαίνεσθαι”. Σπαταλώντας πολλές ώρες στον καθρέφτη το άτομο στέκεται με απογοήτευση μπροστά από το είδωλό του. Προσπαθεί να εντοπίσει με ακρίβεια όλα εκείνα τα σημεία που δεν ικανοποιούν την αισθητική του. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές που σπεύδει σε κάποιον ειδικό ώστε να τα διορθώσει.

Πώς ο εγκέφαλός μας γίνεται μέρος της πλάνης ;

Οι διασυνδέσεις του εγκεφάλου των ανθρώπων που εμφανίζουν δυσμορφοφοβία φαίνεται να εμφανίζουν μια εκπληκτική λειτουργία. Το μυαλό τους εξειδικεύεται στην ανίχνευση κάθε αρνητικής λεπτομέρειας, ακόμη και αν αυτή δεν είναι υπαρκτή. Για να αντιληφθούμε καλύτερα την παραπάνω λειτουργία αρκεί να σκεφτούμε μια ρήση του λαού μας. Κοιτάει το δένδρο, μα χάνει το δάσος. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση. Το άτομο επικεντρώνει τις σκέψεις του και την ενέργεια του σε ασήμαντες λεπτομέρειες. Η διαταραχή έχει την τάση να τις μεταμορφώνει σε γίγαντα. Τότε, χάνει την ικανότητα να αντικρύσει τη συνολική εικόνα του σώματός του. Βλέπει τον εαυτό του ως κομμάτι ατελειών και όχι ως ένα τέλειο και αρμονικό σύνολο. Τα οπτικά νεύρα δίνουν μεγεθυμένες πληροφορίες σχετικά με τις ελάχιστες ανωμαλίες και δεν διακρίνουν εύκολα τη σωστή συμμετρία.

Δύο τοις εκατό του πληθυσμού θα αναπτύξει από την εφηβεία κιόλας τη δυσμορφοφοβία και σταδιακά θα οδηγηθεί σε κατάθλιψη (σχεδόν 76%)

Ο φαύλος κύκλος της διαταραχής & ο ρόλος του καθρέφτη:

Παρόλο που τα αίτια της δυσμορφοφοβίας δεν είναι απολύτως γνωστά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάτι. Η πηγή όλων των κακών, βρίσκεται εντός μας. Το άτομο που έχει διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή είναι πολύ πιθανό να έχει άλυτα υπαρξιακά ζητήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να τον κατατρέχει ο φόβος του θανάτου ή να αισθάνεται το πέρασμα του χρόνου ως μια τιμωρία με θύμα τη νεανική εμφάνιση μας.

Όπως είπαμε και στον πρόλογο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα εντοπίζουν αυτό που τους ενοχλεί και έπειτα απευθύνονται στον ιατρό για να το διορθώσουν. Με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι ”ξόρκισαν το κακό”. Όμως, η διαταραχή με την οποία έρχονται αντιμέτωποι μοιάζει με μια Λερναία Ύδρα. Πολλαπλασιάζεται, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο. Αμέσως, μόλις το άτομο διορθώνει μια ατέλεια, ύστερα από λίγο καιρό εντοπίζει και άλλη μια. Μετά, βρίσκει και ένα ακόμη ψεγάδι. ”Και ίσως μια μικρή επέμβαση σε αυτό εδώ το σημείο να βελτίωνε την εικόνα μου”, σκέφτεται. Μπορεί η ιατρική επέμβαση να είναι η καλύτερη και το αποτέλεσμα το επιθυμητό. Όμως, ο ενθουσιασμός είναι παροδικός και γρήγορα δίνει τη θέση του σε το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Άλλωστε πολύ συχνά η δυσμορφοφοβία, συνυπάρχει και με κάποια άλλη διαταραχή. Λόγου χάρη, τη διαταραχή μετατροπής (ψυχική νόσος που παλιότερα ήταν γνωστή με την κοινή ονομασία Υστερία) και με καταθλιπτική διαταραχή ή διαταραχή προσωπικότητας (οριακή, αντικοινωνική). Σημαντικό επίσης είναι να σημειώσουμε πως και οι διατροφικές διαταραχές (ανορεξίαβουλιμία) σχετίζονται με αυτήν.

Ποιος ευθύνεται για την δυσμορφοφοβία ;

Οι αριθμοί βρίσκονται εδώ για να μας υπενθυμίζουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPA), μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 πραγματοποιήθηκαν 229.000 αισθητικές παρεμβάσεις σε εφήβους ηλικίας από 13 έως 19 ετών. Οι περισσότερες από αυτές ήταν στη μύτη, τους μαστούς, τα αυτιά. Χωρίς να είναι μικρό και το ποσοστό των εφήβων που κατέφυγαν σε παρεμβάσεις με τη χρήση laser ή με ενέσιμα προϊόντα botox. Μπορεί η τάση των selfies, τα φίλτρα στο instagram και οι influencer ανά τον κόσμο να δημιούργησαν μια επίπλαστη εικόνα για το τέλειο πρόσωπο και το αψεγάδιαστο σώμα; Πολύ πιθανό. Εξάλλου, τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης αξιοποιώντας τη διαφήμιση διαμορφώνουν πρότυπα και καθορίζουν τις τάσεις. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, πλήρως προσανατολισμένος στην κατανάλωση υλικών αγαθών έχει προκαλέσει μια συναισθηματικά παραπαίουσα προσωπικότητα. Πρόκειται για μια ύπουλη νεύρωση, που προοιωνίζει τη δυστυχία με τις ματαιόδοξες αιτιάσεις της.

Οι ερευνητές έχουν επίσης καταλήξει πως τα μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης (μία χημική ουσία που παράγεται στον εγκέφαλο και η οποία συμμετέχει στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων) σχετίζονται με τη διαταραχή.

Εγώ & ο καθρέφτης:

Εκεί που εντοπίσαμε την αιτία, εκεί θα αναζητήσουμε τη λύση. Εντός μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει εν πρώτοις να δεχτούμε τη διαταραχή, τη δυσμορφοφοβία. Σαφώς, και όλοι όσοι φροντίζουν την εικόνα τους δεν συγκαταλέγονται στην παθολογική κατάσταση που περιγράψαμε. Εκείνοι όμως που ασχολούνται σε υπέρμετρο βαθμό με το είδωλό τους, ανήκουν. Αυτό, λοιπόν, που οι τελευταίοι οφείλουν να κατανοήσουν είναι πως δεν απορρίπτουν ένα μέρος του σώματός τους. Απορρίπτουν όλο τον εαυτό τους. Το συγκεκριμένο ψεγάδι είναι απλώς η αφορμή για να καλύψουν το κενό που αισθάνονται. Δεν νιώθουν άνετα στο ίδιο το σώμα που κατοικούν. Δεν έχουν συμφιλιωθεί με τις ρωγμές τους. Δεν έχουν κοιταχτεί ουσιαστικά με τον εαυτό τους. Δεν έχουν δει, το μέσα τους.

Ο καθρέφτης, είναι ένας αδέκαστος κριτής. Άλλοτε εχθρός και άλλοτε σύμμαχος μας. Αρκεί να επιλέξουμε εμείς με ποιον τρόπο θα κοιτάξουμε σε αυτόν. Και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να χαμογελάσουμε, για όλες τις τέλειες ατέλειες μας. Γιατί υπάρχουν ώστε να μας υπενθυμίζουν την φθαρτότητα της εικόνας. Το ”φαίνεσθαι” δεν μπορεί να υπερνικήσει το ”είναι”. Η ψυχή είναι αυτή στην οποία πρέπει να εστιάσουμε με lifting, fillers και botox!

πηγές:

 • https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/body-dysmorphic-disorder (Τελευταία πρόσβαση: 10/11/2020 στις 20:44) bddfoundation.org

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Ο Αδάμ και η Εύα του Μαρκ Τουέην

Μαρκ Τουέην
Πηγή εικόνας: nytimes.com

Ο Μαρκ Τουέην (Σάμουελ Λάνγκχορν Κλεμενς) ήταν Αμερικανός συγγραφέας  με πλούσια εργογραφία και θεματολογία στο βιογραφικό του. Γεννήθηκε το 1835 στην Φλωρεντία. Εκτός από την εργογραφία του φάνηκε πως μεγάλη σημασία στη ζωή του είχε και η οικογένεια του και συγκεκριμένα η σύζυγός του, Ολίβια. Για αυτό το λόγο αμέσως μετά το θάνατο της γράφει το έργο τα Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Αδάμ, το οποίο εκδόθηκε σε ένα πολύ μικρό βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1904. Ένα χρόνο αργότερα, γράφει το Ημερολόγιο της Εύας που δημοσιεύεται το 1906. Και τα δύο ημερολόγια υπάρχουν σήμερα σε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο Τα ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας.

Ο συγγραφέας δίνει σε αυτόν τον βιβλικό μύθο νέες λογοτεχνικές διαστάσεις. Από το θρησκευτικό πλαίσιο που τους έχουμε συνηθίσει μεταφέρονται στη λογοτεχνία, με έναν ανάλαφρο και κάπως χιουμοριστικό τρόπο. Η ταύτιση του συγγραφέα με τον Αδάμ είναι ολοφάνερη.

Ο Μαρκ Τουέην ξεκινάει με τον Αδάμ να διαμαρτύρεται που είναι στον παράδεισο μαζί με την Εύα, να μην μπορεί να απαλλαγεί, να προτιμάει τη μοναξιά του που δεν μπορεί να βρει. Η Εύα τον ακολουθεί παντού, γοητεύεται όταν ο Αδάμ λέει δύσκολες λέξεις, να επιμένει να δίνει ονόματα στα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι μία μεταφορική παρουσίαση της γνωριμίας ή της πρώιμης ζωής του. Με τη μορφή που έχει το ημερολόγιο περιγράφει τις μέρες που περνάνε στο παράδεισο. Στη Κυριακή γράφει διαρκώς : ‘’Την  πέρασα και τη σημερινή’’ δηλώνοντας την αγανάκτηση του επειδή την Κυριακή την έβλεπε περισσότερο.

 

Όταν προσπαθεί να φύγει από την περιοχή η Εύα δαγκώνει τον απαγορευμένο καρπό και η αρμονία που επικρατεί διαταράσσεται. Η Εύα το αποδίδει στον Αδάμ. Η σκηνή συμβολίζει κατά πάσα πιθανότητα ότι ο ερχομός της Ολίβιας στη ζωή του τάραξε την ηρεμία του και τον έβαλε στις περιπέτειες του έρωτα και όπως περιγράφει και της οικογένειας. Στο τέλος διαπιστώνει ότι η Εύα ήταν ότι καλύτερο ήρθε στη ζωή του και τελειώνει με τη φράση ‘’Όπου βρισκόταν εκείνη, βρισκόταν και ο Παράδεισος’’ η οποία είναι γραμμένη στο τάφο της Εύας.

Πηγή εικόνας: malliaris.gr

 

Το έργο αν και σύντομο προσφέρει αρκετά πράγματα στην προσέγγιση του έρωτα και των σχέσεων στη λογοτεχνία. Μια απλή αφήγηση και καταγραφή μίας κοινής ζωής και ακόμα και τα συναισθήματα της απώλειας δεν θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Μέσα από τη ζωή των πρωτόπλαστων, αξιοποιώντας την εικόνα του παραδείσου, χρησιμοποιώντας μεταφορές, συμβολισμούς και διάφορα άλλα μέσα και κρατώντας παράλληλα την ανάλαφρη ατμόσφαιρα και τη χιουμοριστική διάθεση φεύγει εκτός από την απλή αφήγηση και από την τετριμμένη εικόνα των ανθρώπινων σχέσεων και στερεοτύπων των δύο φύλων.

Η αξιοποίηση της βιβλικής, αυτής, παραβολής ωστόσο είναι αμφίδρομη. Και η εικόνα των πρωτόπλαστων χρησιμοποιείται διαφορετικά και ίσως ουσιαστικότερα. Ελάχιστοι πλέον θα πιστεύουν ότι ο Αδάμ και η Εύα ήταν όντως οι πρώτοι άνθρωποι της γης που τρώγοντας τον καρπό της γνώσης βύθισαν το ανθρώπινο είδος στην αμαρτία. Αυτή η βιβλική είναι η πρώτη προπαγανδιστική ιστορία για το ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τα δεινά του κόσμου και την δαιμονοποίηση της γνώσης.

Ο Μαρκ Τουέν άλλωστε επιτέθηκε όσο ζούσε στη θρησκευτική υποκρισία.  Αυτό ίσως αποτελεί άλλον ένα λόγο επιπλέον που δίνει στους πρωτόπλαστους μία πιο αθώα και γήινη υπόσταση γύρω μέσα από την οποία παρουσιάζεται η σχέση με τη σύζυγό του.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ζαφείρης

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Διάσκεψη Τεχεράνης 1943: ΕΣΣΔ, Βρετανία και ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org | Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιωσήφ Στάλιν, Φράνκλιν Ρούζβελτ και Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Διάσκεψη της Τεχεράνης (1943).

Η Διάσκεψη της Τεχεράνης ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 1943 και είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τους «Μεγάλους Τρεις» γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ συζητούν την υιοθέτηση στενής συνεργασίας ως προς τη διεκπεραίωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που προδιαγράφουν την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα, η σύγκρουση συμφερόντων η οποία θα επικυρωθεί πια στη Διάσκεψη της Γιάλτας, αρχίζει να διαφαίνεται. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.


Προσδοκίες και στόχοι

Στα μέσα του 1943 είναι πλέον εμφανές πως η πολεμική πλάστιγγα γέρνει εις βάρος των δυνάμεων του Άξονα. Οι επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού επέκτειναν την ισχύ της  σοβιετικής παρουσίας στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από την επιλογή της πρεσβείας της ΕΣΣΔ στην Τεχεράνη ως σημείο συνάντησης. Το μείζον ζήτημα που τέθηκε ήταν το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στη Δύση.

Πηγή εικόνας: iwm.org.uk | Η σοβιετική πρεσβεία στην Τεχεράνη, σημείο που έλαβε χώρα η Συνδιάσκεψη (1943).

Η ΕΣΣΔ είχε υποστεί βαρύτατες ζημίες απ’ τον πόλεμο με τη Γερμανία, γεγονός που την άφηνε εκτεθειμένη και σε δυσμενή θέση σε περίπτωση που οι δυτικές δυνάμεις αποχωρούσαν απ’ τη σύρραξη. Επιπλέον, ευσεβή πόθο για τους Σοβιετικούς αποτελούσε η επαναφορά των συνόρων εκεί όπου είχαν συμφωνηθεί κατά το γερμανο-σοβιετικό Σύμφωνο μη- επίθεσης του 1939, το οποίο είχε παραβιάσει η Γερμανία, εισβάλλοντας στην ΕΣΣΔ. Η ανέγερση ενός δυτικού μετώπου έδινε χρονικά περιθώρια στην ΕΣΣΔ για να επουλώσει τις πληγές της και ως ένα βαθμό καθησύχαζε τη σοβιετική μεριά. Η τελευταία πίστευε πως οι διαρκείς αναβολές των Δυτικών να αναλάβουν δράση οφείλονται στην πρόθεση της καπιταλιστικής Δύσης να αφήσουν τη ναζιστική Γερμανία να κατασπαράξει την ΕΣΣΔ.

Η Βρετανία απ’ τη μεριά της, έβλεπε με καχυποψία τη σοβιετική στάση και θεωρούσε ότι η αύξηση της ισχύος της ΕΣΣΔ είναι απειλή για την Ευρώπη, αφού ο σοβιετικός στρατός αργά ή γρήγορα θα προέλαυνε σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, προσαρτώντας τα στη σοσιαλιστική σφαίρα επιρροής. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έβγαιναν εν πολλοίς ανεπηρέαστες απ’ τον πόλεμο, έθεταν ως προτεραιότητα τη λήξη του. Οι αμερικανικές βιομηχανικές δομές και ο πλουτοπαραγωγικός κλάδος δεν είχαν πληγεί, αναδεικνύοντας τις ΗΠΑ σε κορυφαία οικονομική δύναμη της περιόδου. Οι ΗΠΑ διέβλεπαν μεν τη σοβιετική απειλή, είχαν πίστη δε στις δυνάμεις και στην ιδεολογική ανωτερότητα τους έναντι των Σοβιετικών. Επιπρόσθετα, η αμερικανική ματιά έβλεπε με επιφυλακτικότητα τη βρετανική επιμονή σχετικά με την υπογράμμιση του αναπόφευκτου της σύρραξης με τη Μόσχα, πιστεύοντας πως η προσήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποσκάψει τις αμερικανο-σοβιετικές σχέσεις καθρέπτιζε τη διατήρηση του αποικιοκρατικού καθεστώτος.


H Συνδιάσκεψη

Παρ’ όλα αυτά, οι εργασίες της Διάσκεψης της Τεχεράνης πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεννόησης και καλής θέλησης, γεγονός που αποδεικνύεται από τη γραπτή διακήρυξη, υπογεγραμμένη από τους τρεις ηγέτες:

«Εμείς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης συναντηθήκαμε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα του συμμάχου μας, Ιράν, την Τεχεράνη, και διαμορφώσαμε και επιβεβαιώσαμε την κοινή μας πολιτική.

Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας ότι τα έθνη μας θα συνεργαστούν τόσο στον Πόλεμο όσο και στην ειρήνη που θα ακολουθήσει.

Αναφορικά με τον πόλεμο, τα επιτελεία μας παρέστησαν στις συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης και καταστρώσαμε τα σχέδιά μας για την καταστροφή των γερμανικών δυνάμεων. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία τόσο ως προς τους σκοπούς, όσο και ως προς το συγχρονισμό των επιχειρήσεων που θα αναληφθούν σε Ανατολή, Δύση και Νότο.

Η αλληλοκατανόηση στην οποία έχουμε φτάσει εγγυάται πως η νίκη θα είναι δική μας.

Όσον αφορά τη μεταπολεμική ειρήνη, είμαστε βέβαιοι ότι το πνεύμα ομόνοιάς μας θα εξασφαλίσει μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια. Αναγνωρίζουμε πλήρως την υπέρτατη ευθύνη που επωμιζόμαστε εμείς και τα Ηνωμένα Έθνη για την εγκαθίδρυση μιας ειρήνης που θα δεσπόζει της καλής θέλησης των λαϊκών μαζών του κόσμου, και θα εξοβελίσει την οδύνη και τον τρόμο του πολέμου για πολλές γενεές.

Μέσω των Διπλωματικών μας συμβούλων ερευνήσαμε τα προβλήματα του μέλλοντος. Θα αναζητήσουμε τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή όλων των εθνών, μικρών ή μεγάλων, των οποίων οι λαοί, είναι αφοσιωμένοι με καρδιά και μυαλό στην εξάλειψη της σκλαβιάς και της τυραννίας, της καταπίεσης και της καταδυνάστευσης, όπως είναι οι δικοί μας λαοί. Θα τους καλωσορίσουμε, όποτε αποφασίσουν να συμμετάσχουν, σε μια παγκόσμια οικογένεια δημοκρατικών εθνών.

Καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να μας εμποδίσει να καταστρέψουμε τις γερμανικές στρατιές στην ξηρά, τα U-boats τους στη θάλασσα και τους «κήπους πολέμου» τους από αέρος.

Η επίθεσή μας θα είναι αμείλικτη και επαυξανόμενη.

Ορμώμενοι από αυτές τις φιλικές διασκέψεις προσβλέπουμε με αυτοπεποίθηση στην ημέρα που όλοι οι λαοί του κόσμου θα μπορούν να ζουν ελεύθερα, ανέγγιχτοι από την τυραννία και σύμφωνα με τις ποικίλες επιθυμίες και τη δική τους συνείδηση.

Ήρθαμε εδώ με ελπίδα και αποφασιστικότητα. Αναχωρούμε από εδώ ως φίλοι στην πράξη, στο πνεύμα και στο σκοπό».

Πηγή εικόνας: iwm.org.uk | Τα 69α γενέθλια του Ουίνστον Τσώρτσιλ συνέπεσαν με τις εργασίες της Διάσκεψης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φωτογραφίζεται με καπέλο περσικού τύπου που του δόθηκε ως δώρο στην Τεχεράνη (1943).

Αποτελέσματα

Συμφωνήθηκε λοιπόν πως τα στρατιωτικά επιτελεία των τριών Δυνάμεων θα ήταν σε συνεννόηση και συντονισμό για την επίτευξη της γερμανικής ήττας. Ακόμα, η διάσκεψη ενέκρινε την έναρξη της επιχείρησης Overlord, δηλαδή της απόβασης στη Νορμανδία το 1944, με ταυτόχρονη διεκπεραίωση επιχείρησης στη νότια Γαλλία.

Πηγή εικόνας: iwm.org.uk | Σοβιετικός φρουρός κρατά το Σπαθί του Στάλινγκραντ. Κατά μήκος της λεπίδας χαραγμένο σε Ρωσικά και Αγγλικά, «Στους πολίτες του Στάλινγκραντ με τις ατσάλινες καρδιές, δώρο του Βασιλέα Γεωργίου ΣΤ΄, ως δείγμα της ευγνωμοσύνης του βρετανικού λαού» (1943).

Επομένως, αφού μεγάλο ποσοστό των ναζιστικών δυνάμεων ήταν συγκεντρωμένο στην ανατολική μεριά, η ανέγερση του δυτικού μετώπου θα τις υποχρέωνε να αποχωρήσουν απ’ την περιοχή, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να πραγματοποιήσουν ισχυρή αντεπίθεση. Τέλος, η Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης διαγράφει τα ψυχροπολεμικά πλαίσια ανταγωνισμού ισχύος και επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Τσώρτσιλ για την επερχόμενη σύγκρουση Ουάσιγκτον- Μόσχας.


Βρετανικό βίντεο- Αφιέρωμα με τίτλο “Οι Μεγάλοι Τρεις στην Τεχεράνη” (1943)

Πηγές

Μπότσιου Κ. (2011). Σχεδιάζοντας την ειρήνη: η ιδεολογική και στρατηγική επιρροή των ηγετών του Πολέμου στη διαμόρφωση του Ψυχρού πολέμου, 1941-1950. Ανακτήθηκε από idis.gr. (Τελευταία πρόσβαση: 8/11/2020).

Αποστολόπουλος Δ. (n.d.) Ο Ψυχρός πόλεμος και τα αίτια της Γερμανικής διχοτόμησης 1945-1949. Ανακτήθηκε από idis.gr. (Τελευταία πρόσβαση: 8/11/2020).

Tehran Conference Declaration 1943. Ανακτήθηκε από loc.gov. (Τελευταία πρόσβαση: 8/11/2020).

Διάσκεψη Τεχεράνης. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. (Τελευταία πρόσβαση: 8/11/2020).

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ωραιοζήλη- Ειρήνη Τέγου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, με πτυχίο στις Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Σπουδές και μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Σκοπός της συμμετοχής στο Maxmag η διατήρηση του ερευνητικού ενδιαφέροντος σε θέματα ιστορίας, διπλωματίας και στρατηγικής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

ΣΙΝΕΜΑ

Νύχτες Τρόμου: The Last House on Dead End Street (1973)

0
(0)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Τρόμου ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1973 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΗΠΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 78' ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Roger Watkins Πρωταγωνιστούν: Roger Watkins, Ken Fisher, Bill Schlageter

Το The Last House on Dead End Street είναι μια ταινία του Roger Watkins. Στο The Last House on Dead End Street, παρακολουθούμε τον Terry Hawkins, έναν πρώην κατάδικο που μόλις αποφυλακίστηκε. Μέσα του υπάρχει ατελείωτο μίσος για την ανθρωπότητα και αποφασίζει να δημιουργήσει μια συμμορία, για να φτιάξουν ταινίες όπου σκοτώνουν ανθρώπους και να τις πουλήσουν στην κινηματογραφική αγορά, ως μια νέα φιλμική απόλαυση.

Βρισκόμαστε στο 1972 και ο νεαρός Roger Watkins, φοιτητής αγγλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αποφασίζει να γυρίσει μια μεγάλου μήκους ταινία μαζί με μια παρέα νέων κινηματογραφιστών. Κάνοντας τις κατάλληλες γνωριμίες, καταφέρνει να μαζέψει ένα μικρό budget των 3.000 δολαρίων, τα μισά από αυτά τα χρήματα ο Watkins θα τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ναρκωτικά. Με τα υπόλοιπα χρήματα θα γυρίσει το The Last House on Dead End Street. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν το The Cuckoo Clocks of Hell που προβλήθηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου. Έπειτα έκανε ένα μικρό κινηματογραφικό ταξίδι στα σινεμά της Νέας Υόρκης και του Σικάγο, όπου προκάλεσε αντιδράσεις και περιστατικά βίας, ενώ ένα σινεμά στο Σικάγο κάηκε από οργισμένους θεατές. Η αρχική ταινία The Cuckoo Clocks of Hell  ήταν 175 λεπτά και όπου παιζόταν επηρέαζε με αρνητικό τρόπο τους θεατές. Αυτή η εκδοχή της ταινίας πλέον έχει χαθεί, καθώς έπεφτε στα χέρια λογοκριτών και διανομέων που την έπαιζαν όπου ήθελαν, χωρίς την έγκρισή του δημιουργού. Το 1977, η ταινία ξαναβαφτίστηκε με τον τίτλο The Fun house, πλέον στα 78 λεπτά. Το 1979 εμφανίστηκε ξανά με νέο τίτλο ως The Last House on Dead End Street, ώστε να καπηλευθεί την επιτυχία του The Last House on the Left (1972) του Wes Craven.

Η ταινία μετά από χρόνια εξαφανίστηκε και την θεωρούσαν ως ένα είδος αστικού μύθου, μια ταινία που βγήκε από την μαύρη αγορά και έδειχνε αληθινές σκηνές φόνου, έτσι σκεφτόντουσαν όσοι το είχαν δει εκείνη την περίοδο, ενώ για χρόνια η ταινία κυκλοφορούσε παράνομα σε βιντεοκασέτα από την Βενεζουέλα με ισπανικούς διαλόγους. Όσοι την έβλεπαν αισθανόντουσαν μια δαιμονική επιρροή πάνω τους, καθώς κανένας δεν γνώριζε ποιοι την έφτιαξαν, ακόμα και τα ονόματα στους τίτλους αρχής ήταν ψευδώνυμα. Το 2000, σε ένα message board στο internet από την σελίδα FAB press, κάποιοι οπαδοί της ταινίας μίλαγαν για αυτήν και τότε εμφανίστηκε ένα νέο μέλος στη συζήτηση με το όνομα «pnest» που ομολόγησε πως είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας. Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, το 2002, η Barrel Entertainment, μαζί με την συνδρομή του σκηνοθέτη, κυκλοφόρησε μια 2-disc special edition της ταινίας με νέα ψηφιακή μεταφορά της εικόνας και με πολλά extras, ώστε η ταινία να ξεκινήσει ξανά το ταξίδι της, στα μάτια των θεατών. Η έκδοση αυτή πλέον είναι εξαντλημένη, αλλά κατάφερε να βρει νέους οπαδούς της ταινίας και πλέον θεωρείται ένα μακάβριο cult διαμάντι.

Στο The Last House on Dead End Street, o Roger Watkins εξερευνάει τον μύθο των snuff ταινιών (αληθινές ταινίες φόνου), την περίοδο της δεκαετίας του ’70, υπήρχε μια άνoδος της βίας στην μεγάλη οθόνη και πολλές ταινίες στάμπαραν τον τίτλο snuff ώστε να πουλήσουν στο περίεργο και παράτολμο κοινό, το πιο ξακουστό παράδειγμα είναι το Snuff (1975). Ο Roger Watkins πρωταγωνιστεί στην ταινία και παίζει ένα σκοτεινό alter-ego του, ενός ανθρώπου που διψάει για εκδίκηση ενάντια στην κοινωνία που τον έβαλε στην φυλακή. Η ταινία αναπαριστά έναν βρόμικο και χυδαίο κόσμο, ο οποίος έχει βαρεθεί την πορνογραφία και θέλει κάτι καινούργιο, κάτι ακόμα πιο hardcore και ο Terry Hawkins προσφέρει ακριβώς αυτό, αληθινή βία. Η ταινία είναι ένας ζοφερός εφιάλτης, με μια μισάνθρωπη αύρα, ενώ η μουσική του είναι προσευχές γρηγοριανών μοναχών, παιγμένες ανάποδα. Το The Last House on Dead End Street δεν είναι για όλους, αλλά είναι μια τρομαχτική εμπειρία που δείχνει την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Μια ταινία ορόσημο της grindhouse αισθητικής που πραγματικά σε κάνει να απορείς πως με τόσα λίγα χρήματα κατάφεραν να την κάνουν τόσο ρεαλιστική. Μπορεί ο δαιμονικός μύθος της να έχει ξεφτίσει με τα χρόνια, παρόλα αυτά παραμένει σοκαριστική και ταυτοχρόνως, άκρως καθηλωτική.

Το The Last House on Dead Street είχε κυκλοφορήσει σε dvd στην Ελλάδα από την Dark Side Collection, με τον τίτλο, «Το Καταραμένο Σπίτι».

(Trivia: Ο Roger Watkins υπογράφει την ταινία με το ψευδώνυμο Victor Janos, εξαιτίας αυτού του ονόματος, οι θεατές πίστευαν πως η ταινία είναι προϊόν των μεξικάνικων καρτέλ. Ο Roger Watkins μετά από αυτήν την ταινία, γύρισε δεκάδες πορνογραφικές ταινίες με το ψευδώνυμο Richard Mahler.)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι ο Παναγιώτης Γλυνός. Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία στο New York College. Είμαι λάτρης του κινηματογράφου,της λογοτεχνίας και του μυστηρίου. Λατρεύω την περιπέτεια και το ρίσκο. Τα πάθη μου και η λατρεία μου προς την τέχνη,πάντα με οδηγούσαν σε παράτολμα δημιουργήματα. Το 2015 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο,Ο Μεσσίας του Θανάτου και το 2016,το δεύτερο βιβλίο με τίτλο,Εγώ,ο Εωσφόρος. Έχω σκηνοθετήσει δυο μικρού μήκους ταινίες(Killer's Eyes,Το Όπλο)τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε στο youtube. Έχω συμμετάσχει ως βοηθητικός ηθοποιός στις σειρές,Η Ζωή Εν Τάφω,Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές και Κόκκινο Ποτάμι. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με μεγάλους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου όπως τον Παντελή Βούλγαρη,τον Τάσο Ψαρρά και τον Μανούσο Μανουσάκη.

Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 0 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αρχιτέκτονες που έγιναν Fashion Designers

Πηγή εικόνας: google images

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ των κόσμων της μόδας και της αρχιτεκτονικής, όπου οι αυθεντίες κάθε τύπου σχεδιασμού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στοιχεία δομής, μορφής και περιστασιακά να κάνουν τα αδύνατα κατορθώματα της φυσικής πραγματικότητας. Ενώ δεν υπάρχουν πάρα πολλοί σχεδιαστές που μπορούν να κάνουν και τα δύο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιλεγμένοι λίγοι που έχουν βυθίσει τα δάχτυλά τους και στους δύο κόσμους. Στη συνέχεια θα δούμε αγαπημένους σχεδιαστές που πήγαν από το «ντύσιμο των κτηρίων» στο ντύσιμο του σώματος και έγιναν fashion designers.

PIERRE CARDIN

Πηγή εικόνας: google images

Το όνομα του Pierre Cardin αναδεικνύεται συχνά σε σχέση με το σχεδιασμό χάρη στις δομημένες σιλουέτες του και στο περίφημο σπίτι του “Bubble Palace” κοντά στις Κάννες. Αλλά ξέρατε ότι σπούδασε για λίγο την αρχιτεκτονική όταν μετακόμισε για πρώτη φορά στο Παρίσι; Φυσικά, δεν κράτησε (ο Cardin πήρε γρήγορα δουλειά με το σπίτι του Paquin, πριν πάρει συναυλίες στο Schiaparelli και τον Dior), αν και το 2012 επέστρεψε σχεδόν στην πρακτική, συνεργαζόμενος με τον ανιψιό του (έναν πραγματικό αρχιτέκτονα) για να δημιουργήσει ένας ουρανοξύστης στη Βενετία. Δυστυχώς, το κτήριο ακυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα

TOM FORD

Πηγή εικόνας: Pinterest

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Tom Ford κάνει κάτι άλλο εκτός από τη μόδα. Ο σχεδιαστής αποφοίτησε ακόμη και από τη διάσημη σχολή μόδας της Νέας Υόρκης Parsons, αλλά με πτυχίο στην αρχιτεκτονική. Ευτυχώς τον περασμένο χρόνο εκεί συνειδητοποίησε την πραγματική του κλήση και ακολούθησε τη βιομηχανία μετά την αποφοίτησή του. «Η αρχιτεκτονική ήταν πάρα πολύ … σοβαρή», είπε κάποτε. «Συνειδητοποίησα ότι η μόδα ήταν η σωστή ισορροπία μεταξύ τέχνης και εμπορίου, και αυτό ήταν».

PIERRE BALMAIN

Πηγή εικόνας: Pinterest

Η πρώτη αγάπη του Pierre Balmain ήταν η μόδα, αλλά για να κάνει τη μητέρα του ευτυχισμένη σπούδασε εν συντομία αρχιτεκτονική στο École des Beaux Arts. Δεν κράτησε – ο Balmain έφυγε για να γίνει βοηθός του Παρισιού ραφτή Lucien Lelong, και τελικά άνοιξε το δικό του σπίτι ραπτικής. Αλλά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν οι πρώτες σπουδές του επηρέασαν τη δουλειά του στη μόδα, καθώς όταν άνοιξε επιτέλους το δικό του σπίτι ραπτικής, ο Balmain έγινε γνωστός για δομημένες σιλουέτες και μανίκια.

MARY KATRANZOU

Πηγή εικόνας: Google

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράνζου παρακολούθησε αρχικά τη Σχολή Σχεδιασμού της Ρόουντ Άιλαντ για την αρχιτεκτονική, αλλά τελικά μετέφερε στο Central Saint Martins στο Λονδίνο για να σπουδάσει μόδα, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο. Ήταν μια έξυπνη κίνηση, καθώς η επίδειξη μόδας της αποφοίτησης το 2008 ξεκίνησε την καριέρα της. Η Κατράντζου μεταφέρεται πλέον σε πολυκαταστήματα μεγάλων ονομάτων (όπως το Saks) και κομψές μπουτίκ (όπως η Colette).

SIKI IM

Πηγή εικόνας: Sikiimofficial

Ο Siki Im είχε πολλές δημιουργικές αναζητήσεις, από τις μέρες του ως έφηβος φωτογράφος, έως το τραγούδι σε μια μπάντα. Αλλά ο σχεδιαστής ανδρικών ενδυμάτων σχεδόν δεν μπήκε στον κόσμο της μόδας. Αφού έλαβε πτυχίο αρχιτεκτονικής από την Οξφόρδη, ο Im μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί σε μια εταιρεία. Εκεί γνώρισε στον κόσμο της μόδας και των fashion designers μετά τη συνάντηση του με τον στιλίστα David Vandewal. Δεν έχει αφήσει εντελώς την αρχιτεκτονική – εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του σχεδιαστικού του στούντιο, το οποίο αναφέρεται ως «διεπιστημονικό».

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Γερόπουλος

O Μιχάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι σπουδαστής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Design, κάτοχος διπλώματος "Project and Construction Management" και του αρέσει να εξελίσσεται συνεχώς. Τον ελεύθερο του χρόνο σχεδιάζει, παρακολουθεί σεμινάρια και βάζει στόχους για το μέλλον.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Ξεχωριστές κούκλες για παιδιά με αναπηρίες

κούκλες
Πηγή εικόνας: https://www.gofundme.com

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι οι κούκλες. Όλες οι κούκλες δεν είναι ίδιες αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία. Διαφοροποιούνται τόσο στο μέγεθος, στο σχήμα, στο υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί όσο και στις ιδιότητες. Κάποιες από αυτές γίνονται γνωστές μέσα από την τηλεόραση. Έτσι γεννιέται και η επιθυμία των παιδιών για να τις αποκτήσουν. Ωστόσο δεν συναντάμε συχνά κούκλες οι οποίες να έχουν κάποια ιδιαιτερότητα ώστε να απευθύνονται και στα παιδιά με αναπηρίες για να μην νιώθουν μειονεκτικά αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά ώστε να είναι πιο ευαισθητοποιημένα και συνηθισμένα στα «ξεχωριστά» αυτά άτομα.

Τον Απρίλιο του 2015 μια ομάδα γονέων στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε την ηλεκτρονική εκστρατεία στα social media «Τoy Like Me» ζητώντας από γονείς παιδιών με αναπηρίες να τροποποιήσουν τα παιχνίδια τους, προσθέτοντας συσκευές και βοηθήματα ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των παιδιών. Στόχος της εκστρατείας ήταν να «γιορτάσει την αναπηρία στα παιχνίδια και να ζητήσει από την παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιών να εκπροσωπεί καλύτερα τα 150 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρία σε όλο τον κόσμο» και αυτό δεν άργησε να πραγματοποιηθεί.

Στην αρχή οι γονείς άρχισαν να στέλνουν φωτογραφίες με αυτοσχέδια τροποποιημένα παιχνίδια, όπως της εικόνας:

κούκλες
Πηγή εικόνας: artcuremagazine.wordpress.com

Η  εκστρατεία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έπειτα, η βρετανική εταιρία Makies κυκλοφορεί για πρώτη φορά νέα σειρά παιχνιδιών με ειδικές ανάγκες! Η εταιρία Makies χρησιμοποιεί 3D εκτυπώσεις και δημιουργεί ακουστικά βαρηκοΐας, πατερίτσες και κούκλες με σημάδια στο πρόσωπο. Οι κούκλες της εταιρίας είναι πλήρως προσαρμόσιμες, δηλαδή τα παιδιά μπορούν να παραγγείλουν κούκλες με σημάδια, ακόμα και σκυλιά – οδηγούς που μοιάζουν με τα δικά τους.

Μια ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε η Amy Jandrisevits.

H Amy Jandrisevits, έχοντας δουλέψει για χρόνια σε μονάδα παιδιατρικής ογκολογίας ως κοινωνική λειτουργός, γνωρίζει πολύ καλά την ψυχολογία του παιδιού με προβλήματα υγείας και αναπηρίας. Έτσι, αποφάσισε να κάνει κάτι προκειμένου αυτά τα παιδιά, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, ηλικίας και σωματότυπου να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα τους, ότι ανήκουν κάπου.

Άρχισε λοιπόν να φτιάχνει πάνινες κούκλες, γνωστές και ως «A Doll like you», οι οποίες ήταν (και είναι) πανομοιότυπες με τα παιδιά που τις αποκτούν. Οι κούκλες αυτές είναι custom-made για κάθε παιδάκι στο οποίο απευθύνονται και στην ουσία αποτελούν σωσίες τους. Αφού η δημιουργός λάβει κάποιο αίτημα, περνά πολύ χρόνο παρατηρώντας όλες τις λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά του παιδιού που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να της πάρει μέχρι και 7 ώρες για να ολοκληρώσει μια κούκλα, όμως το αποτέλεσμα που θα δει στα πρόσωπο των παιδιών όταν κρατήσουν τη δική τους κούκλα, είναι η ανταμοιβή της.

Στόχος της ήταν να μπορούν να αναγνωρίσουν τα παιδιά σε ένα αγαπημένο τους παιχνίδι, όπως είναι η κούκλα, δικά τους χαρακτηριστικά, άκρως ρεαλιστικά. Η κάθε κούκλα κοστίζει 100 δολάρια, καθώς είναι χειροποίητη και ξεχωριστή. Όμως αν η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα, τα αναλαμβάνει η ίδια η Amy η οποία έχει ξεκινήσει μια καμπάνια GoFundMe για τη συγκέντρωση χρημάτων ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Η Amy επισημαίνει:

«Όσα χρόνια δούλευα με παιδιά στην παιγνιοθεραπεία, χρησιμοποιούσα κούκλες, ώστε να τα βοηθάω να εκφράζονται. Είναι δύσκολο να λες σε ένα παιδί, ότι είναι όμορφο, αλλά να μην βλέπει τίποτε γύρω του που να του μοιάζει. Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά ώστε η κούκλα να φτάσει στα χέρια των παιδιών. Δεν πρόκειται μόνο για δουλειά. Αυτό θεωρώ ότι είναι το σωστό.

Κάθε κούκλα αφηγείται μια ιστορία και κάποιες από αυτές είναι σκληρές και αποκαρδιωτικές. Έχω το προνόμιο να γίνομαι μέρος των ιστοριών και είναι τιμή για εμένα να παίρνω μια ιδέα από τον κόσμο τους. Δεν το παίρνω καθόλου αψήφιστα. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κάθε παιδί ως έργο τέχνης – ως ένα αριστούργημα. Μπορεί η κατασκευή μιας κούκλας να είναι μια μορφή τέχνης, ο πραγματικός καμβάς όμως είναι το παιδί.».

Μέχρι στιγμής έχει φτιάξει πάνω από 300 κούκλες και απώτερος στόχος της είναι να μπορέσει η επιχείρησή της να μετατραπεί σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Η σελίδα GuFundMe την ανέδειξε, ως «ήρωα».

Μετά τη διάκριση αυτή, η Amy απάντησε:

«Είναι τιμή για εμένα να αναγνωρίζομαι για τον κόπο για κάτι που αγαπώ τόσο πολύ ΚΑΙ είναι υπέροχο που υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω που επίσης πιστεύουν στη δύναμη της αντιπροσώπευσης. Από τη μια μεριά οι κούκλες επικυρώνουν τους πραγματικούς ανθρώπους που απεικονίζουν. Και από την άλλη, αποτελούν έναν χειροπιαστό τρόπο να μοιράζουμε καλοσύνη και να επιδεικνύουμε την αποδοχή. Τα παιδιά αυτά είναι τέλεια, όπως ακριβώς είναι!»

Επιπλέον μια γνωστή σε όλους μας κούκλα, η Barbie, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά αναπηρικό αμαξίδιο ή έχει ένα προσθετικό μέλος.

Και όμως, η κούκλα – «σύμβολο» της αρτιμέλειας και της αψεγάδιαστης ομορφιάς μας εξοικειώνει με  την αναπηρία. Η αγαπημένη ξανθιά εκατομμυρίων κοριτσιών στον κόσμο κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο ακόμα «εκδοχές». Στη μια έχει το δικό της αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στην άλλη έχει ένα προσθετικό μέλος.

Σε ανάρτηση της Mattel -κατασκευάστριας εταιρείας της Barbie- στο Instagram αναφέρεται:

«Στο πέρασμα των χρόνων, η σειρά Barbie έχει εξελιχθεί στο να γίνει πιο στοχαστική σχετικά με τον κόσμο που τα κορίτσια βλέπουν γύρω τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορούμε να διευρύνουμε αυτό που προσφέρουμε, ώστε να είναι η πιο ποικίλη σειρά από κούκλες στον κόσμο, μια σειρά που δεν θα αποκλείει κανέναν».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία παιχνιδιών προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στους ανθρώπους με αναπηρία. Το 1977, η Mattel παρουσίασε την Wheelchair Becky. Ο λόγος για μια φίλη της Barbie, που χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο. Αποδείχθηκε ότι το αμαξίδιο δεν ήταν συμβατό με τα άλλα αξεσουάρ της κούκλας. Η εταιρεία προσπάθησε να την αναμορφώσει δίνοντάς της διαφορετικό αμαξίδιο και εμφανίζοντάς την με πιο κοντά μαλλιά, μιας και τα προηγούμενα πιάνονταν στις ρόδες του αμαξίδιου. Τελικά, η Wheelchair Becky έπαψε να κυκλοφορεί στο εμπόριο και επανεμφανίστηκε αργότερα – με εμπορική επιτυχία – ως Share-a-smile Becky.

Μία από τις νέες προσθήκες είναι και η κούκλα με λεύκη (πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος), τον σχεδιασμό της οποίας υπέδειξε ειδικός δερματολόγος και μια κούκλα χωρίς μαλλιά.

κούκλες
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά εξοικειώνονται με τη διαφορετικότητα και μαθαίνουν να τη σέβονται. Η αναπηρία δεν στιγματίζει τα άτομα, απλώς τα διαφοροποιεί και τα μετατρέπει σε πρότυπα για όλους μας.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Αυτή η γυναίκα φτιάχνει τις πιο ξεχωριστές κούκλες ειδικά για παιδιά με αναπηρίες! Ανακτήθηκε από https://www.amea-care.gr. (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2020)

Η κούκλα Barbie μάς εξοικειώνει με την αναπηρία. Ανακτήθηκε από https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/i-koykla-barbie-mas-exoikeionei-me-tin-anapiria/. (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2020)

Ηλιάδη, Ι. (2020) “Μια κούκλα που μου μοιάζει” | Ξεχωριστές κούκλες για ξεχωριστά παιδιά. Ανακτήθηκε από https://www.boommag.gr/article/mia-koykla-poy-moy-moiazei-xehoristes-koykles-gia-xehorista-paidia. (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2020)

Κούκλες χωρίς μαλλιά, με προσθετικά μέλη και με λεύκη στη νέα κολεξιόν της Barbie για το 2020. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/world/268074/koykles-xoris-mallia-me-prosthetika-meli-kai-me-leyki-sti-nea-koleksion-tis-barbie-gia-to-2020. (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2020)

«Μια κούκλα σαν εμένα»: Ξεχωριστές κούκλες για παιδιά με αναπηρίες (vid+pics). Ανακτήθηκε από https://www.mothersblog.gr/news/story/71373/mia-koykla-san-emena-xexoristes-koykles-gia-paidia-me-anapiries-vid-pics. (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2020)

Παπαδοπούλου, Χ. «Αληθινές» κούκλες (2015).  Ανακτήθηκε από https://artcuremagazine.wordpress.com/2015/12/26. (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Iωάννα Σταμάτη

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;