Blog

Ποιος είναι τελικά ο «Βαρδιάνος στα σπόρκα» της ΕΡΤ;

 

Ο τίτλος «Βαρδιάνος στα σπόρκα» αναμφίβολα προκαλεί απορία, ειδικά αν δεν είναι κανείς εξοικειωμένος με το ιδίωμα της Σκιάθου. Στο ιδίωμα αυτό επέλεγε να γράφει τα διηγήματά του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογοτέχνες. Εάν επιχειρήσουμε λοιπόν να «μεταφράσουμε» τη φράση θα βρούμε ότι σημαίνει «Φύλακας στα μολυσμένα καράβια», με το μυστήριο όμως του τίτλου να παραμένει.

Το «διαμάντι» του Παπαδιαμάντη στην τηλεόραση της ΕΡΤ

Η πρεμιέρα της σειράς έγινε «με το δεξί» στην πλατφόρμα του ERTFLIX, μιας και κατάγραψε ιδιαίτερα ικανοποιητικά ποσοστά θέασης. Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» αξιοποιεί τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας. Αναμφίβολα, επενδύσεις σαν κι αυτή μόνο θετικό πρόσημο θα μπορούσαν να έχουν, μιας και συνδέουν δύο τόσο αγαπητούς χώρους: τη λογοτεχνία και την τηλεόραση.

Μάλιστα, έχουν περάσει χρόνια απ’ όταν είχε μεταφερθεί πόνημα του λογοτέχνη στη μικρή οθόνη σε μορφή επεισοδίων, όπως η «Φόνισσα» (1993) με την Τούλα Σταθοπούλου. Η απόφαση λοιπόν να δοθεί πίστη σε μια τέτοια παραγωγή σίγουρα δίνει ελπίδες για ενίσχυση της σύνδεσης της ελληνικής τηλεόρασης με την πάμπλουτη ελληνική λογοτεχνία.

Παπαδιαμάντης διήγημα
Πηγή: lifo.gr

Υπόθεση

Ας γυρίσουμε όμως στον τίτλο. Ο «Βαρδιάνος στα σπόρκα» συνεγράφη από τον Παπαδιαμάντη στα 1893 κι αναφέρεται στην επιδημία χολέρας που έπληξε την Ευρώπη στα 1865. Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της μολυσματικής ασθένειας, στέλνοντας τους μολυσμένους στο έκτακτο λοιμοκαθαρτήριο στο νησί Τσουγκριά των Σποράδων με καράβια:

 «Εναντίον της χολέρας τοῦ 1865 διετάχθησαν εν Ελλάδι μακραί και αυστηραί καθάρσεις. Τότε τα νεόκτιστα λοιμοκαθαρτήρια του τόπου δεν ήρκεσαν πλέον και δεν εκρίθησαν κατάλληλα διά τον σκοπόν των καθάρσεων, και διετάχθη προς τοις άλλοις να συσταθή έκτακτον λοιμοκαθαρτήριον επί της ερημονήσου Τσουγκριά. Τας πρώτας ημέρας του Αυγούστου είχαν καταπλεύσει ολίγα πλοία. Μετά δύο ή τρεις ημέρας ο αριθμός των κατάπλων εδιπλασιάσθη.» (Παπαδιαμάντης, Βαρδιάνος στα σπόρκα)

Το διήγημα και η σειρά αποδίδουν το γενικότερο κλίμα πανικού που επικρατούσε, έχοντας ως επίκεντρο την ιστορία της γρια-Σκεύως (Ρένια Λουιζίδου). Συγκεκριμένα, η γρια-Σκεύω ανησυχώντας για το γιο της που δουλεύει λοστρόμος σε καράβι που κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίζει να μάθει τι απέγινε και να τον γλιτώσει. Μεταμφιέζεται λοιπόν σε φύλακα στα χολερικά καράβια ή αλλιώς, όπως γράφει ο Παπαδιαμάντης, γίνεται «Βαρδιάνος στα σπόρκα»…

Είναι μήπως ο «Βαρδιάνος στα Σπόρκα» επίκαιρος;

Το διήγημα του Παπαδιαμάντη γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, τα μηνύματά του όμως φαντάζουν ιδιαίτερα επίκαιρα στην παρούσα ιστορική συγκυρία της πανδημίας. Προβληματισμοί του συγγραφέα μεταφέρονται και στη σειρά και εξετάζουν το φόβο, τη μικροπρέπεια και τη φιλαυτία των ανθρώπων. Πέρα όμως από το μικροεπίπεδο ο Παπαδιαμάντης μεταφέρει το συλλογισμό του και στο μακροεπίπεδο της κοινωνίας. Κατακρίνει τον εμπαιγμό του απλού κόσμου από τους μεγάλους οικονομικούς «παίχτες» και την ανικανότητα των υψηλά ιστάμενων της ελληνικής πολιτείας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα χωρίς καλλωπισμούς κι αποσιωπήσεις τις ισχύουσες κοινωνικές αντιθέσεις. Γιατί μπορεί σε αυτόν και σε εκείνον το «χορό» να χορεύουμε όλοι, κάποιοι όμως αφήνονται να πέσουν…

ertflix 2021 νέα σειρά, Βαρδιάνος στα σπόρκα
Πηγή: nou-pou.gr

Στοιχεία προβολής

Η σειρά θα προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 22:00 το βράδυ (αρχής γενομένης  από τις 2 Οκτωβρίου 2021).

Κάθε επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του ERTFLIX.

Το σενάριο επιμελούνται οι Σταύρος Αβδούλος και Ειρήνη Ριτσώνη.

Η σκηνοθεσία είναι του Μανούσου Μανουσάκη.

Πρωταγωνιστούν οι Ρένια Λουιζίδου, Γιώργος Σαββίδης, Τζένη Καζάκου

Trailer

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Γράμμα προς τους ανθρώπους που εχουν φύγει

ευχαριστώ

Κάθε φορά μου είναι δύσκολο να κάνω την αρχή. Την αρχή σε οτιδήποτε. Δεν ξέρω τι φταίει! Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό εδώ το κείμενο, αν και ήξερα τι ήθελα να σου πω, δεν ήξερα πως έπρεπε να το ξεκινήσω. Το λεγόμενο, κάθε αρχή και δύσκολη! Αυτό παθαίνω συνέχεια. Είναι μέχρι να βρω τον δρόμο μου, μετά ξέρω πως θα συνεχίσω, αλλά δεν ξέρω το που θα φτάσω. Ας το αφήσουμε αυτό για τώρα, καθώς είναι μια άλλη συζήτηση.
Εδώ και μέρες σκέφτομαι πως θέλω να πω ένα ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που υπήρξαν κομμάτι της ζωής μου. Ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους, που με έκαναν να ανακαλύψω πτυχές του εαυτού μου, που δεν γνώριζα. Ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που με “ανάγκασαν” να ανακαλύψω την δύναμη που είχα αλλά δεν γνώριζα. Ας ονομάσουμε αυτό το κείμενο ως “γράμμα” στους ανθρώπους που αποτελούν τις αποσκευές μου.
Έχω αναφερθεί και παλιότερα, στον φόβο που έχω, του να μην χάσω όλα όσα είναι “μου”. Δεν κάνω διαχωρισμό στο αν είναι αντικείμενο, άνθρωπος ή κατάσταση. Είναι “μου”, όπως και να ‘χει. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου, να υπομένει καταστάσεις, προκειμένου να μην κόψω το νήμα, γιατί όπως όλοι ξέρουμε «ότι δεν λύνεται κόβεται». Εξάλλου, κάπως έτσι και ο Μέγας Αλέξανδρος έλυσε τον Γόρδιο δεσμό. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται εύκολη ως λύση, όμως στο τέλος ίσως και να αφήσει πληγή. Βέβαια, θα μου πεις, όλα είναι σχετικά. Μπορεί το κακό στο τέλος να αποβεί καλό και ευεργετικό για εμάς.
Ο απο-χωρισμός, δεν είναι πάντα αναίμακτος. Περνάς από πολλά στάδια μέχρι να φτάσεις στο σημείο να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Μέχρι να φύγει ο πόνος, τα νεύρα και ο θυμός. Μέχρι να “κάτσουν” μέσα σου όλα όσα έγιναν. Σίγουρα δεν θα έγιναν και λίγα. Σίγουρα, για να έφτασες στο σημείο να κόψεις τον Γόρδιο δεσμό σου, πρέπει να πέρασες από πολλές φουρτούνες, ώσπου κάποια στιγμή αποφάσισες, πως αυτό το ταξίδι δεν ήταν τελικά για εσένα! Οπότε, μόλις βγάλεις το καράβι σου από την φουρτούνα, αποφασίζεις, πως πρέπει να το εγκαταλείψεις. Δεν σου λέω, πως είναι σωστό το να εγκαταλείψεις το καράβι σου από την πρώτη δυσκολία, γιατί αυτό είναι δείγμα φυγόπονου ανθρώπου…                                                                                                                                                                                                                       Στην ζωή μας δεν έρχονται όλα όπως τα είχαμε φανταστεί. Κάποιες φορές πρέπει να πολεμήσουμε με τον καιρό, ακόμα και αν φυσάει κόντρα, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε αλλα με την προϋπόθεση πως είμαστε σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο. Πλέον έχω μάθει  αλλά μέχρι να πάρω το “μάθημα” μου, έφαγα πολλές φορές τα μούτρα μου. Πάντα πίστευα, πως ότι αξίζει, πρέπει να παλεύω για να το φτιάξω και όχι να το πετάξω. Ωστόσο στην πορεία ανακάλυψα, πως όταν κάτι δεν σου βγαίνει, είναι καλό να κάνεις πίσω. Ίσως, υπάρχει λόγος που δεν σου βγαίνει! Ίσως, όσο και αν θέλεις να πιστεύεις πως είναι για εσένα, τελικά να μην είναι. Ίσως, ο λόγος που ήρθε στον δρόμο σου, ήταν για να σου μάθει κάτι.
Φταίει που είσαι μαχητής και δεν καταθέτεις εύκολα τα όπλα σου. Είμαι μαζί σου σε αυτό. Είμαι μαζί σου και νιώθω υπερήφανη για αυτή σου την στάση, όμως όλα έχουν και τα όρια τους. Σταμάτα να λειτουργείς κακοποιητικα προς τον εαυτό σου. Σταμάτα να κάνεις σημάδια σε εσένα επειδή φοβάσαι να πεις τέλος!

ευχαριστώ
πηγή:www.istockphoto.com

Τα μεγαλύτερα μαθήματα στην ζωή μου τα πήρα από τους ανθρώπους που πήραμε την απόφαση να κόψουμε το νήμα που μας ένωνε. Είτε και οι δύο μαζί, είτε ο ένας από τους δύο. Με έκαναν να ανακαλύψω πολλά που δεν ήξερα για εμένα. Μου έμαθαν, πως έχω περισσότερη δύναμη από όση φανταζομουν. Με έμαθαν, πως μπορώ να τα καταφέρω και μόνη μου. Πως δεν είναι πάντα απαραίτητο το να έχεις κάποιον άλλον δίπλα σου, προκειμένου να βγεις από την φουρτούνα.
Στην αρχή πίστευα, πως μετά την αποχώρησή τους, δεν θα μπορούσα να “χορέψω” μόνη μου. Θεωρούσα, ότι θα έμενα στην γωνία μου και θα περίμενα μέχρι να γυρίσουν, για να χορέψουμε μαζί. Όμως έκανα λάθος! Την πρώτη φορά, όντως έτσι έγινε. Είχα μείνει στην άκρη της σκηνής, καθισμένη στην γωνία μου, και περίμενα, μέχρι να γυρίσει κάποιος. Την δεύτερη φορά, αρχικά πάλι το ίδιο έκανα, ώσπου δειλά δειλά, αποφάσισα να δοκιμάσω και μόνη. Στα πρώτα βήματα που έκανα, έπεσα, αλλά κατάφερα και στάθηκα στα πόδια μου, και χόρεψα μόνη μου. Την τρίτη φορά, ήξερα πλέον πως μπορώ και μόνη μου. Δεν δείλιασα στιγμή. Ήξερα πως είχα την δύναμη να το κάνω. Την δύναμη και την ικανότητα για να ανταπεξέλθω.
Έμαθα πως, όσες φορές και αν πέσω, θα καταφέρω να σηκωθώ. Πως όσες φορές και αν κάποιος με διαλύσει, θα βρω τον τρόπο να αναγεννηθω μέσα από τις ίδιες μου τις στάχτες. Όλα αυτά όμως, μου έχουν αφήσει κάποια σημάδια. Μου έμαθαν πως ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Με έμαθαν πως μέσα από το κάρβουνο, μπορεί να βγει διαμάντι. Με έμαθαν να μην εμπιστευόμαι πάντα όσα μου λένε διότι τα μισά από αυτά δεν πρόκειται να γίνουν πράξεις. Βλέπεις, από λόγια έχουμε μπουχτίσει αλλά από πράξεις είμαστε νηστικοί.
Δεν θέλω να παρεξηγηθω. Δεν λέω πως δεν είναι ωραία και τα λόγια. Δεν λέω πως μόνο οι πράξεις αρκούν. Λέω απλά, πως ότι δεν μπορεί να γίνει πράξη, καλύτερα να μην ειπωθεί. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να γράψω το παραμύθι μου και τελικά να ανακαλύπτω πως ο δράκος έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του και προκειμένου να ζήσει ελεύθερος, καίει το παραμύθι. Ίσως τελικά, πρέπει να αρχίσω να συμφιλιώνομαι με τους “δράκους”, διότι έχουν να με μάθουν πολλά περισσότερα, από ότι οι “πρίγκιπες”. Οι δράκοι θα γίνουν οι σύμβουλοι μου, και οι πρίγκιπες συνοδοιπόροι μου στην ζωή.
Αν δεν με είχε κάψει η φωτιά των δράκων μου, τώρα ίσως να μην ήμουν αυτό που είμαι. Ίσως, ακόμα να περίμενα εκεί στην γωνία μου. Ίσως, να ήμουν ακόμα εκείνο το φοβισμένο κορίτσι, που θα αγνοωσε το πόσο δυνατή είναι, διότι αυτή της η δύναμη που δεν γνώριζε ότι είχε, θα έκανε τον δράκο της να φοβάται. Ίσως τελικά δεν θα πρέπει να σκοτώνουμε τους δράκους μας γιατί είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοί μας. Γι αυτό τον λόγο και εγώ πλέον τους αφήνω να ζουν για να μαθαίνω από τα εγκαύματα που μου αφήνουν οι φωτιές τους. Μην με πεις πάλι απαισιόδοξη διότι αν έτσι σου φαίνομαι, μάλλον δεν με ξέρεις πραγματικά. Δεν φταίω εγώ αν κρατάς μόνο τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας που σου λέω κάθε φορά. Ίσα ίσα, τους ευχαριστώ για όλα αυτά που μου δίδαξαν. Τους ευχαριστώ γιατί μου δίδαξαν πως να είμαι περήφανη για εμένα.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Τζιότζιου

Ζωή Τζιότζιου, φοιτήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολούμαι με τον χορό και την αρθρογραφία. Μια φράση που με χαρακτηρίζει είναι το "χαμένη κάπου στο διάστημα".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

«Ο mπάτλερ» απο 1/10 στο Θέατρο Χυτήριο

Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού

Ο mπάτλερ

Μια Κωμωδία Βωβού Κινηματογράφου το 2021
από τη θεατρική ομάδα
Splish-Splash

Από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Οι Splish-Splash, 18 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους με το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφουν και μας παρουσιάζουν την ανατρεπτική κωμωδία «Ο mπάτλερ» στην υπαίθρια θεατρική σκηνή στο Χυτήριο, από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η θεατρική ομάδα Splish-Splash καταπιάνεται με το θέμα της πάλης των τάξεων σε μια αμείλικτη σάτιρα, που αποθεώθηκε στο bob theater festival. Έχοντας αφαιρέσει το λόγο απ’ τα εκφραστικά τους μέσα καταφέρνουν να αποδώσουν με εκπληκτική ακρίβεια τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνουν οι ρόλοι, σε μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη απ’ την αισθητική του βωβού κινηματογράφου.

Ένας πολλά υποσχόμενος οικονομολόγος δέχεται με βαριά καρδιά τη θέση του μπάτλερ στην έπαυλη ενός μεγιστάνα με την ελπίδα σύντομα να ανελιχθεί. Δείχνει να έχει συμβιβαστεί με το status quo, ώσπου προσλαμβάνεται μια επαναστατημένη μουσικός, η παρουσία της οποίας θα θέσει τα εξής ερωτήματα:

Έχει ηθικό ανάστημα η μεσαία τάξη;

Είναι ο μπάτλερ πάντα ο δολοφόνος;

Βλάπτει το κάπνισμα σοβαρά την υγεία;

Μια Κωμωδία Βωβού Κινηματογράφου το 2021

Η Συνέχεια στην θερινή θεατρική Σκηνή του Χυτηρίου…

 

Συντελεστές παράστασης:

Σενάριο: Έφη Γαβρήλου, Παναγιώτα Καντιάνη, Αντώνης Πεξαράς, JohnnyO

Σκηνοθεσία: JohnnyO

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά

Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Μοσχούτης, Αποστόλης Κοσκινάς, Μάνος Σπυριδάκης

Σκηνογραφία: Εύα Παραδέλη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Γεωργάτου

Σκίτσα: Δήμητρα Σπυρίδωνος

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδη

 

Παίζουν:

Johnny O

Σίμος Κυπαρισσόπουλος

Δημήτρης Μικιός

Μαρία Μπαλούτσου

Ντίνος Ποντικόπουλος

Μάριος Συμεωνίδης

 

Info

Πού: Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού

Πότε: Παρασκευή και Σάββατο, από 1/10 έως και 6/11 (εκτός από Σάββατο 9/10)

Ώρα έναρξης: 21:15

Διάρκεια: 75 λεπτά

Εισιτήρια – Γενική είσοδος: 15 €, ειδικές τιμές: 12€, 10€, 4€

Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mpatler/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Παιδικό Μουσείο Exploration: Ένα διαδραστικό μουσείο

παιδικό μουσείο
Πηγή εικόνας: amexessentials.com

Το Exploration είναι ένα μοναδικό μουσείο για παιδιά που δίνει έμφαση στην ενεργητική και ανακαλυπτική μάθηση, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Μάλιστα, συνιστά το πρώτο κινητό παιδικό μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα κινητά παιδικά μουσεία της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Έτσι, χάρη στην ευελιξία του μουσείου παιδιά από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες συλλογές και εκθέματα και να ανακαλύψουν τον πολιτισμό παίζοντας.

Το εν λόγω παιδικό μουσείο δημιουργεί πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα προσφέροντας έτσι μοναδικές εμπειρίες μάθησης, με στόχο οι μικροί επισκέπτες να έρθουν σε επαφή και να ανακαλύψουν μέσα από τα δικά τους μάτια την πολιτιστική, φυσική και τεχνολογική ιστορία της Ελλάδας. Στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου τίθενται τα παιδιά αλλά και το παιχνίδι, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πολλαπλά θετικά οφέλη, καθώς τα βοηθάει να κατακτήσουν σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα. Επίσης, ενισχύει τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους και τους επιτρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτή η καινοτομία του μουσείου, καθώς θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο επιτρέποντάς τους να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα και να τα επεξεργαστούν μέσω των αισθήσεων, σε αντίθεση με τα περισσότερα συμβατικά μουσεία όπου τα παιδιά είναι απλοί παρατηρητές των εκθεμάτων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου

παιδικό μουσείο
Πηγή εικόνας: culturenow.gr

Τα εκθέματα του μουσείου είναι ποικίλα και είναι όλα φορείς ιστοριών του τόπου ή των ανθρώπων. Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν αυτά τα μηνύματα έρχοντας σε επαφή με τα εκθέματα, παίζοντας μαζί τους, ανακαλύπτοντας το σχήμα, το μέγεθός τους και τη λειτουργία τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα παιδιά ενθαρρύνονται μέσω των “ερμηνευτών” των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι οποίοι παροτρύνουν και δημιουργούν κίνητρα στους μικρούς επισκέπτες να συνεχίσουν την ανακάλυψη, χωρίς να πραγματοποιούν κάποιο είδος διδασκαλίας ή ξενάγησης. Λειτουργούν θα λέγαμε σαν “διευκολυντές”, οι οποίοι ωθούν τα παιδιά να δώσουν τα δικά τους νοήματα στα αντικείμενα. Το παιδί αντιλαμβάνεται έτσι ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της μαθησιακής εμπειρίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ανακαλύπτει και δομεί τη νέα γνώση.

Το μουσείο έρχεται… στο χώρο σας

Πώς μπορούν όμως γονείς και παιδιά να επισκεφτούν το παιδικό μουσείο Exploration; Το μουσείο προσφέρει φυσικά την δυνατότητα σε οικογένειες να το επισκεφτούν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ωστόσο, όταν το κοινό δεν δύναται να προσεγγίσει το μουσείο, το μουσείο Exploration δίνει τη λύση. Πιο συγκεκριμένα, τα εκθέματα του μουσείου μπορούν να έρθουν στο σχολείο, ακόμα και στο σπίτι ενός παιδιού! Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει και προσφέρει το μουσείο είναι κατάλληλα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι οι μαθητές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα στο σχολείο, σε ένα οικείο και γνώριμο περιβάλλον, συζητώντας και ανταλλάσσοντας ιδέες και σκέψεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Αντίστοιχα, το μουσείο μπορεί να “ταξιδέψει” μέσω ενός KIT, ενός κουτιού δηλαδή γεμάτο με εκθέματα και να φτάσει σε κάθε σπίτι. Ο στόχος πίσω από αυτή τη δράση είναι να καλλιεργήσει την αγάπη για τον πολιτισμό σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη και πιθανώς δεν έχουν ευκαιρίες πρόσβασης σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ταυτόχρονα, προσφέρει διαδικτυακές περιηγήσεις σε ιστορικά σημεία της Ελλάδας, καθώς και ποικίλες πολιτιστικές διαδρομές, όπου γονείς και παιδιά περιηγούνται σε μουσεία ή πολιτιστικούς χώρους, γνωρίζουν ανθρώπους, ανακαλύπτουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.

Το παιδικό μουσείο Exploration λοιπόν επενδύει στην πολιτιστική και μουσειακή αγωγή των παιδιών, δημιουργεί μοναδικές βιωματικές εμπειρίες για γονείς και παιδιά, προωθεί την ανακαλυπτική μάθηση μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και φυσικά καλλιεργεί την αγάπη για τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας από την προσχολική κιόλας ηλικία.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Exploration Children’s Μuseum. Ανακτήθηκε από www.exploration.gr

Exploration Children’s Μuseum: Ένα Παιδικό Μουσείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανακτήθηκε από https://www.elniplex.com/exploration-childrens-%CE%BCuseum-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5/

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελισάβετ Πόρναλη

Είμαι φιλόλογος με αγάπη για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αρθρογραφία και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Η πιο λαχταριστή μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες της Disney

disney

Η παιδική ηλικία όλων τις τελευταίες δεκαετίες είναι συνυφασμένη με τα κινούμενα σχέδια. Όλοι είχαν λατρέψει ή ακόμη λατρεύουν χαρακτήρες που παλιότερα έβλεπαν σε παιδικές ταινίες σε ατελείωτη επανάληψη. Φυσικά σαν παιδί δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει λιγουρευτεί τα τόσο λαχταριστά φαγητά των ηρώων, που ακόμη και μεγαλώνοντας δεν θα έχει χάσει την επιθυμία κάποια στιγμή να τα γευτεί. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι η ξακουστή μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες του Ιταλού μάγειρα Tony, από τη ταινία της Disney «Λαίδη και Αλήτης». Η σκηνή που το γλυκό Κόκερ Σπάνιελ και το μη καθαρόαιμο Τεριέ γευματίζουν κάτω απ’ το σεληνόφως είναι πολύ γνωστή, σε άλλους έχει αποτυπωθεί στη μνήμη λόγω της ρομαντικής ατμόσφαιρας και σε άλλους λόγω του λιμπιστού κεφτέ που έμεινε και στο τέλος δεν έφαγε κανείς.

Η μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες κατάγεται από τη Σικελία, πιο συγκεκριμένα από το Αμπρούτσο της Απούλια. Είναι παραδοσιακό φαγητό της Απούλια το οποίο δεν σερβίρεται απλά με κεφτέδες, αλλά προσθέτοντας επιπλέον μορταδέλα ή σαλάμι, αφού ψηθεί με ριγκατόνι, σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην απλουστευμένη μορφή της την απέκτησε τη δεκαετία του ’20 εξαιτίας των μεγάλων ρευμάτων των

Ιταλών μεταναστών στην Αμερική και  της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών ζυμαρικών που εξέδωσε επίσημα τη συνταγή την ίδια περίοδο.

 

Συνταγή για τη μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες

 

Υλικά

Μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6

Υλικά για τη σάλτσα

κουταλιά της σούπας  ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κουτί  ψιλοκομμένο ντοματάκι ή 6 περίπου ψιλοκομμένες ντομάτες

2 κ.σ.  ντοματοπελτές

2 κ.γ. ρίγανη

Ένα αρκετά μικρό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο ή και περισσότερο ανάλογα με τα προσωπικά γούστα

1 κ.σ. ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για τους κεφτέδες

κ.σ.  ελαιόλαδο

500γρ. κιμά (μπορεί να είναι είτε από μοσχάρι είτε από κοτόπουλο)

½ φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλ. τριμμένη ψίχα ψωμιού

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.γ. θυμάρι

½ κ.γ. κύμινο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 αυγό

1/2 φλ. Παρμεζάνα τριμμένη

Προαιρετικά επιπλέον 1 φλ. για το σερβίρισμα

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση για τη μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες

Αρχικά βράστε τα μακαρόνια στον επιθυμητό βαθμό και αφήστε τα χωρίς να πετάξετε το νερό. Στη συνέχεια ετοιμάστε σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί, σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε το σκόρδο. Ανακατεψτε και αφήνουμε για 1’. Στη συνέχεια προσθέστε το ψιλοκομμένο ντοματάκι, τον πελτέ και τη ρίγανη και προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έχετε από τα μακαρόνια, περίπου 1 ποτήρι. Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 15′.

Παράλληλα ξεκινήστε τη διαδικασία για τους κεφτέδες. Προθερμάνετε στο φούρνο τη σχάρα, τοποθετούμε με προσοχή μια λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν τους κεφτέδες. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώστε το μείγμα σχολαστικά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σχηματίστε τους κεφτέδες σε μέγεθος 4-5 εκατοστών το καθένα και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Ψήστε στους 200°C για περίπου 12’ ανάλογα με τον φούρνο σας. Μόλις πάρουν χρώμα και έχουν σχεδόν ψηθεί, προσθέστε τα στη σάλτσα μαζί με τον βασιλικό και σιγοβράστε για 20’ ακόμα ή μέχρι οι κεφτέδες να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας. Λαδώστε τα μακαρόνια σας αν το επιθυμείτε πράγμα ιδιαίτερα προτιμητέο αν δεν τα ενώσετε άμεσα με τη σάλτσα. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο,  πρώτα τα ζυμαρικά, μετά τα κεφτεδάκια και πασπαλίστε προαιρετικά με παρμεζάνα προαιρετικά.

μακαρόνια
Η μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες σερβιρισμένη

Καλή σας όρεξη!

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Πολυδωροπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας

σουτζουκάκια σμυρνέικα
Πηγή: katerinaskouzina.com

Σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας, συνταγή που προέρχεται από τον τόπο καταγωγής της προγιαγιάς μου και υπήρχε πάντα μέσα στις επιλογές μου. Μεγαλώνοντας και έχοντας το μικρόβιο της μαγειρικής, έψαξα, ρώτησα και κατέληξα σε μια μίξη της παραδοσιακής συνταγής με μικρές δικές μου πινελιές. Ένα αφράτο μείγμα κιμά, ήπιο σε γεύση και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας με αρωματικά μπαχαρικά αλλά συνάμα ελαφριά και πολύ εύκολη.

Συνταγή για σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

 • 50 ml ελαιόλαδο
 • 2 σκελίδες σκόρδο
 • 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
 • 250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
 • 200 γραμμάρια ψωμί
 • 100 ml γάλα πλήρες
 • 1 αβγό
 • αλάτι & πιπέρι
 • 1 1/2 κ.γ. κύμινο
 • δυόσμος φρέσκος ή αποξηραμένος
 • 20 ml ούζο
 • 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 50 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα

 • 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι
 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
 • 1 πρέζα ζάχαρη
 • 2 φύλλα δάφνης
 • 1 στικ κανέλα
 • 2-3 κόκκους μπαχάρι
 • αλάτι
 • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα σουτζουκάκια

Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά και πιο αφράτο αποτέλεσμα στα σουτζουκάκια, μουλιάζουμε το ψωμί σε γάλα και όχι σε νερό. Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά, το δυόσμο, καθώς και όλα τα υγρά μας υλικά όπως το ούζο, το ελαιόλαδο, το αβγό και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει καλά ο κιμάς. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφύξει.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε οβάλ σχήμα, περίπου 30 γραμμάρια το καθένα. Τα τηγανίζουμε αφού τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά για 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να αποφύγουμε τα περιττά λάδια.

Για την σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και του δίνουμε χρώμα μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον πελτέ και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά μας (κανέλα, μπαχάρι, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη). Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Ο χρόνος αυτός βέβαια μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος και τον χρόνο τηγανίσματος που έχουμε δώσει στα σουτζουκάκια μας.

Tips & Τρόποι σερβιρίσματος

 1. Ο πλέον παραδοσιακός τρόπος σερβρίσματος για τα σουτζουκάκια είναι το πιλάφι. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ (πατάτας, σελινόριζας, μελιτζάνας), πλιγούρι ή ακόμη και με κάποιο ζυμαρικό.
 2. Μπορούμε να αντικαστήσουμε τον χοιρινό κιμά με αρνίσιο, κάτι που θα δώσει έξτρα γεύση και ένταση στα σουτζουκάκια μας.
 3. Αν δεν έχουμε ούζο, μπορούμε να βάλουμε τσίπουρο ή και καθόλου αλκοόλ, αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδάκια.
 4. Σε περίπτωση που δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες ή δεν είναι η εποχή τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματές κονκασέ από το εμπόριο. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε και λίγο νερό στη σάλτσα. Για 400 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ, προσθέτουμε 200 – 250 ml νερό.

Καλή σας όρεξη!

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

«Αυτόχειρες Παρθένοι» του Jeffrey Eugenides – Κάνοντας τη φωνή του αφηγητή πιο ενδιαφέρουσα

Πηγή εικόνας: thebook.gr

 

Οι «Αυτόχειρες Παρθένοι» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Jeffrey Eugenides. Εκδόθηκε στα Αγγλικά το 1993 και έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες. Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ομώνυμη ταινία “The Virgin Suicides” το 1999 και σκηνοθετήθηκε από τη γνωστή Sophia Coppola.

 

Οι «Αυτόχειρες Παρθένοι» συνοπτικά

Σε αυτό το μυθιστόρημα, ακολουθούμε την οικογένεια Λίσμπον που ζει στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1970. Ο πατέρας της οικογένειας διδάσκει μαθηματικά στο γυμνάσιο-λύκειο της περιοχής τους, η μητέρα ασχολείται με τα οικιακά και μαζί διοικούν με αυστηρότητα το σπιτικό τους που περιέχει πέντε έφηβες. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν ένα καλοκαίρι η μικρότερη των Λίσμπον, η Σεσίλια, αποπειράται να αυτοκτονήσει. Κάπως έτσι ξεκινάμε να παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια των εφήβων γειτόνων την μυστηριώδη συμπεριφορά των Λίσμπον, που κλιμακώνεται με νέες αυτοκτονίες των αδερφών Λίσμπον.

 

Οι χαρακτήρες της ιστορίας

Ρόναλντ Λίσμπον– Ο πατέρας της οικογένειας. Φαίνεται να δυσανασχετεί σε ένα σπίτι γεμάτο γυναίκες. Δε θα ήθελε να είναι τόσο αυστηρός με τις κόρες του, αλλά υποχωρεί στις επιθυμίες της γυναίκας του.

Κυρία Λίσμπον– Η μητέρα της οικογένειας είναι απίστευτα αυστηρή –δεν της απευθύνεται κανείς με το μικρό της όνομα ποτέ σε ολόκληρο το βιβλίο- και ιδιαίτερα θρησκόληπτη. Δεν παραδέχεται πως έκανε κάποιο λάθος στην ανατροφή των παιδιών της, ακόμη και χρόνια μετά τις αυτοκτονίες.

Τερέζα Λίσμπον– Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας (17) είναι η πιο σκεπτόμενη και φιλόδοξη της οικογένειας. Ονειρεύεται να φοιτήσει σε κάποιο από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Μαίρη Λίσμπον– Η δεκαεξάχρονη Λίσμπον αγαπά να περιποιείται την εξωτερική της εμφάνιση αν και τείνει επίσης τη θρησκοληψία.

Μπόνι Λίσμπον–  Η μεσαία κόρη των Λίσμπον, αν και δεν είναι αρκετά εμφανίσιμη φαίνεται να παρατηρεί με ενδιαφέρον τη ζωή της όμορφης και δημοφιλούς Λουξ θέλοντας υποσυνείδητα να της μοιάσει.

Λουξ Λίσμπον– Αν και μόλις 15 ετών, η Λουξ έχει μία πλούσια σεξουαλική ζωή παρά τους περιορισμούς των γονιών της. Ερωτεύεται παράφορα τον συμμαθητή της Τριπ, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορούν να έχουν έναν συμβατικό εφηβικό έρωτα.

Σεσίλια Λίσμπον– Η μικρότερη αλλά πρώτη από των αυτόχειρων παρθένων – ετών 13- ήταν πάντα η πιο ντροπαλή και περίεργη Λίσμπον. Φόραγε συνέχεια ένα νυφικό παλιού τύπου , άκουγε κέλτικη λυπητερή μουσική, την ενδιέφερε ο μυστικισμός αλλά και η Παναγία. Αυτοκτόνησε με τον πιο σοκαριστικό τρόπο: πήδηξε από ένα παράθυρο και καρφώθηκε από ένα κάγκελο εν μέσω ενός πάρτι.

Αυτόχειρες Παρθένοι – Αφηγητής και αφηγηματικό στυλ

Ο αφηγητής σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ένας, αλλά μια μικρή ομάδα αρκετών αγοριών. Ήταν οι έφηβοι της γειτονιάς, που τόσο την εποχή των γεγονότων όσο και αργότερα, είχαν εμμονή με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάζευαν πληροφορίες από το ιατρικό προσωπικό που ανέλαβε τις κοπέλες, τους καθηγητές τους, ενώ αργότερα μίλησαν και με τους γονείς τους. Εμπλέκονται στην ιστορία και ως συμμετέχοντες (π.χ. καλεσμένοι στο πάρτι της Σεσίλια), αλλά και ως παρατηρητές των νεαρών κοριτσιών από μία σχεδόν ηδονολεπτική σκοπιά.

Παρόλα αυτά, η αφήγησή τους είναι προϊόν ενδελεχούς έρευνας, έτσι φαίνεται να αξίζουν την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού. Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ προσώπων και χαρακτήρων, χωρίς όμως να διακόπτει τη φυσική ροή της ιστορίας.

 

 Jeffrey Eugenides

Ο Jeffrey Eugnides γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1960 στο Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας, με ρίζες από τη Μικρά Ασία και η μητέρα του είχε καταγωγή από την Ιρλανδία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Brown University και έκανε ένα μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή στο Princeton University. Έζησε στη Γερμανία για 5 χρόνια, περνώντας τον ένα συγγράφοντας. Ζει στο New Jersey της πολιτείας της Νέας Υόρκης όπου και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Princeton University. Έχει μία κόρη.

Έχει γράψει τρία μυθιστορήματα –«Αυτόχειρες παρθένοι» (1993), «Middlesex|Ανάμεσα στα δύο Φύλα» (2002) και «Σενάριο Γάμου» (2014)- και δεκάδες διηγήματα και συλλογές διηγημάτων, εκ των οποίων μόνο το «Δελτίο Παραπόνων» (2017) έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Κάτι μαγειρεύει ο Αλκιβιάδης στο Μαρκόπουλο…

Γνωστός ως «Άνθρωπος-Ορχήστρα» για την ικανότητά του να παίζει πολλά μουσικά όργανα, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος θα υποδεχτεί φέτος όσους αγαπάνε τη μουσική, το θέατρο και τις τέχνες σε έναν χώρο δικής του «έμπνευσης», που καθρεφτίζει την πληθωρική του προσωπικότητα: Παιδικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις θα περιμένουν φέτος μικρούς και μεγάλους στην ανακαινισμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου «Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος» στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να αποτελέσει στέκι για όσους θέλουν μία εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας εκτός Αθήνας. Πρώτος καλεσμένος ο Γιάννης Ζουγανέλης σε μια μουσικοθεατρική βραδιά με τίτλο: «Καιρός για αγάπες κι αγκαλιές». Παρέα με τον Αλκιβιάδη θα παρουσιάσουν τραγούδια δικά τους, αλλά και αγαπημένα τραγούδια καλών τους φίλων. Με το ιδιαίτερο και πληθωρικό χιούμορ τους ξανασυστήνουν πρόσωπα και μουσικές του χθες και του σήμερα, διηγούνται, σχολιάζουν, σατιρίζουν και αυτοσαρκάζονται. Μέσα από τη δική τους ματιά, τραγούδι και πρόζα, ροκ και έθνικ, γέλιο και κλάμα, μπουάτ και μπουζούκια, κιθάρα και βιολιά, νοσταλγία και γκάζια, όλα δένουν αρμονικά σε μια μουσική παράσταση που δεν αφήνει τίποτα όρθιο!

Το παιδικό πρόγραμμα εγκαινιάζεται με τη μουσική παιδική παράσταση: «Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» για τέσσερις Κυριακές του Οκτωβρίου. Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ως Άνθρωπος-Ορχήστρα υποδέχεται τον πολυτάλαντο δημοφιλή ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου ως Αλφαβητούλη, έναν απίθανο χαρακτήρα που αναζητά τον πιο μελωδικό τρόπο για να μάθει τα γράμματα της ΑΒ και τα μυστικά τους. Ο Αλκιβιάδης φορτώνεται τα μουσικά του όργανα και παρέα με τον Λευτέρη μετατρέπουν κάθε γράμμα της Αλφαβήτας σε νότες, ιστορίες, τραγούδι και ρυθμό. Πιστοί τους σύμμαχοι και βοηθοί: τα παιδιά που παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στη δράση του έργου!

Η παράσταση βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ» της Ράνιας Μπουμπουρή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και συγκαταλέγεται στα best seller της παιδικής λογοτεχνίας.

Παράλληλα, για μικρούς και μεγάλους, κάθε Σάββατο ο Θίασος Σκιών του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου παρουσιάζει το Θέατρο Σκιών: «Ο Καραγκιόζης στο Ωδείο». Ο Καραγκιόζης καλείται να στήσει –τι άλλο;– ένα Ωδείο και ο Αλκιβιάδης βρίσκει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα μουσικά όργανα μέσα από τους αγαπημένους ήρωες της λαϊκής μας παράδοσης με ζωντανή μουσική και φρέσκια ματιά. Ο μπαρμπα-Γιώργος, ο Μορφονιός, ο Νιόνιος, ο Σταύρακας και τα Κολλητήρια, όλοι θέλουν να συμμετέχουν και να διδάξουν κι αυτοί στο ασυνήθιστο αυτό Ωδείο καταλήγοντας να τραγουδάνε όλοι μαζί: παιδιά, γονείς και φιγούρες σαν μια παρέα.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Αναμένεται να ανακοινωθούν βραδιές με κλασική, τζαζ, ροκ, λαϊκή μουσική, βραδιές που θα έχουν κάτι από μπουάτ, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, stand-up comedy και μονόλογοι. Με βάση την αγάπη για τη μουσική, το θέατρο και τη δημιουργία, πάμε να στήσουμε το πιο αναπάντεχο στέκι στα Μεσόγεια!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ «Καιρός για αγάπες κι αγκαλιές»

Συμμετέχει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Μουσικοί: Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

 

«ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΒ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΟΡΧΗΣΤΡΑ»

Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Κυριακές: 10, 17, 24, 31 Οκτωβρίου

Ώρα: 12:00

Τιμή εισιτηρίου: 10€

«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ»

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Ζωντανή μουσική: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Κάθε Σάββατο στις 18:00

Τιμή εισιτηρίου: 7€

 

Οι παιδικές μας παραστάσεις μπορούν να συναντήσουν τους μικρούς μας φίλους και στο σχολικό τους περιβάλλον. Υποδεχόμαστε σχολεία ή τάξεις σχολείων και ταξιδεύουμε στα σχολεία κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους. Τηλ. επικοινωνίας: 6977255788

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ωδείο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου, ΤΚ 19003

Τηλ.: 22990 40906, 6977255788

Πώληση εισιτηρίων: αποκλειστικά online στο Viva.gr

 

Ο χώρος λειτουργεί ως COVIDFREE (αμιγής) και εναρμονίζεται με την Απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.Α. 14/9/2021 Α.Π. 434736. Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές άνω των 12 ετών πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης και κάτω των 12 ετών Δήλωση Αρνητικού SelfTest. Το Θέατρο τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID-19. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευσή τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο του Θεάτρου.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Μπριζίτ Μπαρντό: Το απόλυτο σύμβολο ομορφιάς

Μπριτζίτ Μπαρντό
Πηγή εικόνας: www.sansimera.gr.

Η Μπριζίτ Μπαρντό, είναι Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Θεωρήθηκε σύμβολο λόγω της ομορφιάς της, όταν ξεκίνησε την καριέρα της τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο.


Τα παιδικά χρόνια της Μπριζίτ

Η Μπριζίτ Μπαρντό γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1943 στην πλατεία Βιολέ, στο Παρίσι. Η καταγωγή της ερχόταν από ένα αστικό περιβάλλον. Ο πατέρας της ήταν βιομήχανος με πολλά εργοστάσια στην κατοχή του, ενώ η μητέρα της ασχολούνταν με τα οικιακά και τα παιδιά της. Η μόρφωση της δίπλα στην αδερφή της, Μαρί-Ζαν, ήταν αρκετά αυστηρή.

Από νεαρή ηλικία έδειξε την αγάπη της για τον κλασσικό χορό, και στα 7 της έκανε την αρχή της στα Cours Bourgat.  Το 1949 μπήκε στο Ωδείο, από όπου και έλαβε την πρώτη τιμητική διάκριση.

Μπριτζίτ Μπαρντό
Πηγή εικόνας: www.tovima.gr.

Η αγάπη του πατέρας της για τον κινηματογράφο, είχε ως αποτέλεσμα πολλά φίλμ της Μπαρντό από νεαρή ηλικία, γεγονός σπάνιο για τα χρόνια.

Η μητέρα της, Τότι, είχε αδυναμία στη μόδα και στον χορό. Η οικογένεια της Μπριζίτ λοιπόν, ήταν μέλος της υψηλής κοινωνίας, έχοντας επαφές με τον Τύπο, το θέατρο, τον κινηματογράφο και ανθρώπους της μόδας.


Η αρχή της καριέρας της Μπριζίτ Μπαρντό

Η Μπριζίτ Μπαρντό σε ηλικία 15 ετών πόζαρε για το εξώφυλλο του Elle (8 Μαΐου 1950), του κορυφαίου γυναικείου περιοδικού της Γαλλίας, ξεκινώντας έτσι την καριέρα της ως μοντέλο.

Το 1952, ο σκηνοθέτης Ζαν Μπουαγιέ προσέφερε ένα μικρό ρόλο στην Μπριζίτ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος της, στην ταινία «Le trou normand» με τον Μπουρβίλ. Η Μπαρντό δέχτηκε το ρόλο χωρίς να γνωρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε στον καλλιτεχνικό κόσμο.Έναν κόσμο που δεν θα ήθελε αργότερα και θα δυσκολευόταν να ξεφύγει. Λίγο αργότερα, ο Γουιλί Ροζιέ της προσφέρει το δεύτερο ρόλο της στην ταινία «Manina la fille sans voiles»

Εκείνη τη χρονιά, παντρεύτηκε τον Ρότζερ Βαντίμ, ο οποίος αργότερα έπαιξε ρόλο στην άνοδο της.

Ο Ρότζερ Βαντίμ, που ήταν ένας επίδοξος σκηνοθέτης, εντυπωσιάστηκε από τη Μπριτζίτ και διαμόρφωσε έξυπνα τη δημόσια εικόνα της ως «ερωτικό παιδί της φύσης». Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Μπριζίτ πρωταγωνίστησε στη δραματική ταινία «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα» («Et Dieu… crea la femme»).

Η Μπαρντό έσπασε τα ταμπού της σύγχρονης ταινίας ενάντια στο γυμνό και έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νεαρή τότε ηθοποιός, όμως, χώρισε τον Βαντίμ το 1957 και δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Ζακ Σαριέ, ηθοποιό και παραγωγό, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί το 1960, τον Νικολά-Ζακ Σαριέ.


Η καλλιτεχνική πορεία της Μπριζίτ

Η Μπριζίτ Μπαρντό ασχολήθηκε και με τη μουσική, ηχογραφώντς πολλά δημοφιλή τραγούδια. Κάποια από αυτά είναι το «Je Me Donne A Qui Me Plait», «Bubble gum», «Contact», «Je Reviendrais Toujours Vers Toi», «L’Appareil A Sous», «La Madrague», «Le Soleil De Ma Vie», «Sidonie» και «Tu Veux, Tu Veux Pas».

Μπριτζίτ Μπαρντό
Πηγή εικόνας: thecaller.gr.

O Σερζ Γκενζμπούρ, ερωτευμένος με την Μπριζίτ, το 1967 της έγραψε την ερωτική μπαλάντα «Je t’ aime… moi no plus» («Σ’ αγαπώ…εγώ όχι πια»).  Ωστόσο, η Μπριζίτ αρνήθηκε να το τραγουδήσει και έτσι το τραγούδι έκανε επιτυχία με τη φωνή της αγγλίδας στάρλετ Τζέιν Μπίρκιν, που διαδέχτηκε τη γαλλίδα ηθοποιό στην καρδιά του Γκενζμπούρ την Μπριζίτ.

Η Μπριζίτ Μπαρντό έπαιξε σε ταινίες σημαντικών Γάλλων σκηνοθετών, όπως του Λουί Μαλ («Ιδιωτική Ζωή», «Βίβα Μαρία»), του Ζαν Λικ Γκοντάρ («Η Περιφρόνηση») και του Ανρί Ζορζ Κλουζό («Όσα δεν έσβησε ο άνεμος»). Το 1966, η Μπριζίτ παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τον Γκίντερ Ζακς, με τον οποίο χώρισε τρία χρόνια αργότερα.

 


Το Ίδρυμα της Μπριζίτ Μπαρντό

Το 1973, η Μπριζίτ, αφού ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την τελευταία της ταινία, «L’Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise», και μετά από 21 χρόνια καριέρας, 50 ταινίες και 80 τραγούδια, μην έχοντας άλλη αντοχή στην υπερέκθεσή στα μίντια και στο σινεμά, αποσύρθηκε οριστικά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τότε αποφάσισε να αφιερωθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Το 1986, ιδρύει το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό, έναν οργανισμό προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, τον οποίο χρηματοδοτεί, βγάζοντας σε δημοπρασία διάφορα προσωπικά της αντικείμενα και κοσμήματα.

Κύριο μέλημα του ιδρύματος της Μπριζίτ είναι η μάχη κατά της αιχμαλωσίας άγριων ζώων, η τοποθέτησή τους σε τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, οι συνθήκες σφαγής των ζώων, η κατάργηση των πειραμάτων σε αυτά, η καταπολέμηση του παράνομου κυνηγιού, η εξάλειψη των αγώνων με ζώα, καθώς και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων.

Η Μπαρντό από το 1988 μέχρι και το 1992, παρουσίασε τις εκπομπές SOS Animaux, οι οποίες είχαν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υποφέρουν τα ζώα. Συνολικά η ίδια γύρισε 13 εκπομπές που γνώρισαν μεγάλη ακροαματικότητα.


Βραβεύσεις στην Μπριζίτ

Η Μπριζίτ Μπαρντό βραβεύτηκε με το βραβείο Bambi, το Παράσημο της Χρυσής Κιβωτού, το Prix des intellectuels indépendants (2003), την Λεγεώνα της Τιμής και το Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο.

Από τις πολλές ταινίες της Μπριζίτ Μπαρντό, οι πιο αξιοσημείωτες είναι οι «Vie privée» (1962, «The Private Life, A Very Private Affair» ), Le Mépris (1963, «Περιφρόνηση»), «Βίβα Μαρία!, Αγαπητή Brigitte» (1965) και το «Masculin-Féminin» (1966, «Αρσενικό θηλυκό»).

Τα βιβλία που συνέγραψε η Μπριζίτ Μπαρντό είναι:

 • 1978 : Noonoah, le petit phoque blanc
 • 1996 : Initiales B.B..
 • 1999 : Le Carré de Pluton
 • 2003 : Un cri dans le silence
 • 2006 : Pourquoi ?

Το σύμβολο Μπαρντό

Η Μπριζίτ Μπαρντό κάποτε είπε:

«Είμαι μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες, έχω μια μύτη και ένα στόμα, έχω αισθήματα και σκέψεις, αλλά η ζωή μου γίνεται ανυπόφορη. Η ψυχή μου δεν μου ανήκει πια. Για μένα, το βεντετιλίκι είναι μια βιτρίνα. Δεν μπορώ να ζήσω όπως επιθυμώ. Η ύπαρξή μου είναι απλά υπόγεια. Ναι, θέλω να αισθανθώ το φρέσκο αέρα σπίτι μου, δεν μπορώ να ανοίξω το παράθυρο, γιατί θα υπάρχει ένας φωτογράφος καθισμένος στη στέγη απέναντι. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή μου για τα οποία δεν μπορώ να πω ότι μου ανήκουν».

Θα μπορούσε κανείς να πει πως λόγω αυτής της πίεσης που ένιωθε προέβη σε τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας, μία κραυγή απόγνωσης ή ανάγκης για βοήθεια.

Οι άγνωστες πτυχές της θυελλώδους ζωής της Μπριζίτ, της γυναίκας που αναστάτωνε τον ανδρικό πληθυσμό στο διάβα της, αποτυπώνονται μέσα από τις σελίδες των αυτοβιογραφιών της.

Το απόλυτο sex symbol, Μπριζίτ Μπαρντό χάρηκε τον έρωτα με άνδρες αλλά και γυναίκες.


Στο ακόλουθο βίντεο, παρουσιάζεται η ζωή της Μπριζίτ Μπαρντό:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Μπριζίτ Μπαρντό: https://www.protothema.gr/,  Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021

Μπριζίτ Μπαρντό : Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα – Γεννήθηκε σαν σήμερα: https://www.tovima.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021

Μπριζίτ Μπαρντό: https://www.sansimera.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021

Μπριζίτ Μπαρντό, https://www.athinorama.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

6 ταινίες για να γνωρίσεις το εσωστρεφές σινεμά του Τζακ Σμιθ

Σμιθ
Πηγή εικόνας: mubi.com

Ο Αμερικανός underground σκηνοθέτης και performer, Τζακ Σμιθ, έχει αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι του στην ιστορία του σινεμά για παραπάνω από έναν λόγους. Τολμηρός, προκλητικός, φιλελεύθερος, ιδιοφυία, τρελός και πάνω από όλα συνεπής, όσο αφορά την τέχνη του, ο Σμιθ θεωρείται ο «πατέρας» της αμερικανικής «performance art». Οι ταινίες του, «Flaming Creatures» (1963) και «Normal Love» (1963), έκαναν τόσο «θόρυβο» όταν πρωτο-κυκλοφόρησαν, που σύντομα απαγορεύτηκαν ως πορνογραφήματα και η επιρροή τους είναι φανερή από τις μετέπειτα ταινίες του avantgarde κινηματογράφου, αλλά και εκείνες του Φεντερίκο Φελίνι, ο οποίος ήταν θαυμαστής του Σμιθ. Λιγότερο γνωστές, όμως εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι συνεργασίες του με τον Κεν Τζέικομπς και τον Άντι Γουόρχολ, σε ταινίες των οποίων ο Σμιθ παίζει και εκτελεί νούμερα από το εκκεντρικό του ρεπερτόριο. Οι παραστάσεις του Σμιθ λάμβαναν χώρα στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, συνήθως με παρουσία ενός περιορισμένου κοινού ή καμιά φορά χωρίς καθόλου κοινό (!). Εξαιρετικά εσωστρεφής και ευαίσθητος, ο Τζακ Σμιθ διατηρούσε εμμονικό μίσος απέναντι στους σπιτονοικοκύρηδες, ο οποίοι, κατά τη γνώμη του, χρέωναν υπέρογκα χρηματικά ποσά για διαμερίσματα στο Μανχάταν με πολύ χαμηλά στάνταρ διαβίωσης, ενώ έδινε πάντα έμφαση στην αισθητική λεπτομέρεια, σταματώντας συχνά τη βόλτα του για να αναταξινομήσει ένα βουνό από σακούλες σκουπιδιών. Ο Σμιθ πέθανε σχετικά νέος από AIDS, κολλώντας επίτηδες μέσω της σεξουαλικής επαφής με μία οροθετική αρσενική πόρνη, καθώς, όπως είχε πει, η ασθένεια του φαινόταν ο πλέον αριστοκρατικός τρόπος για να πεθάνει κάποιος. Αυτές είναι μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες του, για να γνωριστεί κανείς με το λαμπερό και γεμάτο θλίψη κόσμο του μεγάλου καλλιτέχνη:

Little Stabs at Happiness (1960)

Δείτε απόσπασμα από την ταινία στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=838luVjIuHA

Η ταινία του Κεν Τζέικομπς, «Little Stabs at Happiness», με πρωταγωνιστή τον Τζακ Σμιθ, έχει διάρκεια 15 λεπτά και είναι έγχρωμη, κάτι το οποίο την καθιστά ως την πρώτη έγχρωμη ταινία στη φιλμογραφία του Σμιθ, κυκλοφορώντας 3 χρόνια πριν το δικό του, «Normal Love» (1963). Χωρίς ιδιαίτερο σενάριο ή κόνσεπτ, η ταινία μοιάζει με μία μικρή ονειροπόληση, κατά τη διάρκεια ενός νεοϋορκέζικου μεσημεριού. Ο Σμιθ φοράει ένα ολόσωμο κολάν που καλύπτει ως και το κεφάλι του και πάνω από το μέτωπό του έχει στηριγμένο ένα κορδελάκι. Η «παράσταση» που δίνει εστιάζει σε μία απογυμνωμένη κούκλα, την οποία κακοποιεί σεξουαλικά και καίει με το τσιγάρο του. Με φόντο τον απογευματινό ήλιο, το φιλμ είναι ένα από τα ομορφότερα στην εργογραφία του Τζέικομπς, με σκηνές, όπως εκείνη όπου μία παρέα παιδιών ζωγραφίζουν το πεζοδρόμιο με κιμωλία, που χαράσσονται έντονα στη μνήμη του θεατή.

Σμιθ
Πηγή εικόνας: www.filmaffinity.com

Flaming Creatures (1963)

Δείτε ολόκληρη την ταινία στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=iI8SBXiX-1Q

Η 45λεπτη ασπρόμαυρη, πειραματική ταινία του Σμιθ, «Flaming Creatures», είναι αναμφίβολα η πιο γνωστή του σκηνοθέτη. Χωρίς ιδιαίτερες εναλλαγές πλάνων και με θέμα, ουσιαστικά, ένα μεγάλο όργιο με τραβεστί, άσημες αλλά και διάσημες (όπως είναι, για παράδειγμα, ο Μάριο Μοντέζ), η ταινία χρησιμοποιεί κινηματογραφικές τεχνικές, όπως το «εφέ Κουλεσόφ» και δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας εναλλακτικής «πλοκής». Ο Σμιθ δεν χρησιμοποιεί διάλογο η ξεκάθαρα ορισμένους χαρακτήρες, αλλά πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα μέσα από μουσικά θέματα («España cañi», «Misirlou», κ.α.) ή εκφράσεις και κινήσεις των ηθοποιών. Εκκεντρικός και απαιτητικός όπως ήταν, ο Σμιθ αποστράφηκε την επιτυχία που είχε η ταινία του και κατηγόρησε τον διευθυντή του Anthology Film Archives, που ήταν υπεύθυνος για την προώθησή της, τον Τζόνας Μίκας, τον οποίο αποκάλεσε «αστακό», ένα παράξενο σύμβολο καταπίεσης που επιστρέφει συχνά ως θέμα στο έργο του. Λόγω του γυμνού και την υπόνοια (τουλάχιστον) της σεξουαλικής επαφής, η ταινία κατασχέθηκε από τον νόμο την πρώτη μέρα προβολής της και ο Τζακ πέρασε το βράδυ στη φυλακή. Σήμερα τα ήθη έχουν σαφώς αλλάξει και η κοινωνία είναι πολύ πιο ανεκτική όσο αφορά την σεξουαλικότητα. Παρόλα αυτά, το «Flaming Creatures» συνεχίζει να σοκάρει και ακόμα και ο πιο προοδευτικός θεατής μπορεί να σαστίσει με ορισμένες σκηνές της τολμηρής ταινίας του Σμιθ.

Πηγή εικόνας: www.filmlinc.org

Normal Love (1963)

Δείτε ολόκληρη την ταινία στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=l1HanTOxToA&t=8s

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε το «φυσιολογικό» σχετικά με τη δίωρη, έγχρωμη «camp» ταινία του Σμιθ, με τον περιπαικτικό τίτλο «Normal Love». Η πρώτη σκηνή δίνει τον τόνο για όλη την υπόλοιπη ταινία και χρησιμοποιεί τα έντονα χρώματά της, άλλοτε ως τακτική σοκ και άλλοτε για κωμικό εφέ. Με φόντο ένα δυναμικό λατινοαμερικανικό μουσικό κομμάτι, βλέπουμε τον Μάριο Μοντέζ να φοράει ουρά ψαριού, σαν τραβεστί γοργόνα που άθελά της έχει βγει στη στεριά και έχει «παγιδευτεί» στον κόσμο των ανθρώπων. Από το «Siboney» ως τη «Misirlou» και το «Quiet Village», το εξωτικό σάουντρακ δίνει μία αίσθηση άλλης εποχής, μίας φανταστικής «belle époque» με ανατολίτικες επιρροές, στην οποία η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται. Η ταινία του Σμιθ έχει επηρεάσει πολλούς ευυπόληπτους σκηνοθέτες, όπως τον Φεντερίκο Φελίνι που χάρη στο «Normal Love» εισήγαγε διάφορες «camp» φιγούρες στις ταινίες του, κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Το καστ συμπεριλαμβάνει τον σκηνοθέτη Τόνι Κόνραντ ντυμένο ως μούμια, τον Μάριο Μοντέζ, τη Μπέβερλι Γκράντ ως τη Γυναίκα Κόμπρα, τον τραγουδιστή Tiny Tim και τον Άντι Γουόρχολ.

Σμιθ
Πηγή εικόνας: www.thethird-eye.co.uk

Blonde Cobra (1963)

Δείτε ολόκληρη την ταινία στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=nQqcTHs5mFQ&t=2s

Η μισάωρη ταινία του Κεν Τζέικομπς αποτελείται, στην ουσία, από μικρότερου μήκους γυρίσματα που επιμελήθηκε ο Μπομπ Φλάισνερ, με θέμα «performances» του Τζακ Σμιθ που εκτέλεσε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Αντί για συγχρονισμένο ήχο, το σάουντρακ της underground ταινίας είναι μία αφήγηση από τον Σμιθ, που περιγράφει τη ζωή του και την κατάθλιψη από την οποία υποφέρει, προσπαθώντας να επιβιώσει στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης. Θεωρούμενο ως ένα από τα αριστουργήματα της κινηματογραφικής σκηνής στην οποία ανήκει, το «Blonde Cobra» (ο τίτλος μας παραπέμπει και πάλι, εμμέσως, στο ίνδαλμα του Σμιθ, Μαρία Μοντέζ, και τη χολιγουντιανή επιτυχία της, «Cobra Woman», 1944) είναι καταθλιπτικό και σκοτεινό και συνάμα χαρακτηριζόμενο από ένα ειρωνικό χιούμορ. Ο Σμιθ, ντυμένος με γυναικεία ρούχα, αναρωτιέται φωναχτά, «Γιατί να ξυρίζομαι, όταν δεν μπορώ να βρω ένα λόγο για να ζω;» και φτάνει στο συμπέρασμα πως, «Το σεξ είναι ταλαιπωρία (Αγγ.: Sex is a pain in the ass)» και το πλάνο δείχνει ένα κουζινομάχαιρο να πέφτει από τα οπίσθια του καλλιτέχνη. Περισσότερο «κολλάζ», παρά συμβατική ταινία με αρχή-μέση-και-τέλος, το φιλμ του Τζέικομπς είναι ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα για όσους ενδιαφέρονται για τη δουλειά ενός από τους πρωτοπόρους της «performance art».

Σμιθ
Πηγή εικόνας: mubi.com

Batman Dracula (1964)

Δείτε ολόκληρη την ταινία στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=sSe3b0aJYwM&t=5s

Ο Άντι Γουόρχολ γύρισε το «Batman Dracula» στην ταράτσα ενός νεοϋορκέζικου κτηρίου (μάλλον του Factory), χωρίς να ζητήσει την άδεια της DC για να χρησιμοποιήσει το όνομα του διάσημου σούπερ ήρωα. Γνωστό μόνο από προβολές σε εκθέσεις του Pop καλλιτέχνη, το φιλμ θεωρούταν χαμένο, ώσπου μερικές σκηνές του εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ, «Jack Smith and the Destruction of Atlantis», το 2006. Ο Σμιθ παίζει εδώ τον εχθρό του Batman, Κόμη Δράκουλα, όμως, ενώ ο Σμιθ ήταν περήφανος για την ερμηνεία του στην ταινία, όταν είδε πια το τελικό «cut», συνειδητοποίησε πως ο Γουόρχολ τον είχε αφήσει σχεδόν εντελώς εκτός πλάνου, καθώς δεν γύρισε ποτέ την κάμερα για να τον συμπεριλάβει. Γνωστός για τον ευέξαπτο χαρακτήρα του και τις έριδές του με τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες του, ο Τζακ Σμιθ ήρθε σε ρήξη με τον Γουόρχολ και οι δυο τους δεν ξανασυνεργάστηκαν έκτοτε.

Σμιθ
Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Shadows in the City (1991)

 Το «Shadows in the City» του Άρι Μ. Ρουσιμόφ, είναι ασπρόμαυρο, με συνολική διάρκεια μία ώρα και 40 λεπτά και είναι η τελευταία ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζακ Σμιθ, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1989, δύο χρόνια, δηλαδή, πριν η ταινία κυκλοφορήσει στις underground κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Πωλ Μιλς (Κρεγκ Σμιθ), ενός μοναχικού ανθρώπου που ζει μια ανούσια ζωή, σε μια ανώνυμη μεγαλούπολη και βλέπει οράματα με το Πνεύμα του Θανάτου που καραδοκεί για να τον πάρει μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Η πλοκή της ταινίας έχει μία τραγικά ειρωνική σχέση με την ιστορία του ίδιου του Σμιθ, ο οποίος έχοντας επίτηδες κολλήσει HIV από μία αρσενική πόρνη από το Πουέρτο Ρίκο, ήταν ετοιμοθάνατος κατά την περίοδο των γυρισμάτων. Ο Σμιθ, δηλώνοντας ενθουσιασμό για την αριστοκρατική (κατά τον ίδιο) φύση της ασθένειας, κοιμήθηκε συνειδητά με τον οροθετικό νέο, κάνοντας στην ουσία μία απόπειρα αυτοκτονίας, θέλοντας να δώσει τέλος στη ζωή του και το φαύλο κύκλο της μανιοκατάθλιψης, η οποία τον ταλαιπώρησε για πολλές δεκαετίες. Ο Ρουσιμόφ περιγράφει τη βαριά και παράξενη ατμόσφαιρα των γυρισμάτων και λέει πως ακόμα και ο καιρός, που συννέφιαζε και έβρεχε αναπάντεχα, στάθηκε εμπόδιο στην ολοκλήρωσή τους. Ο Σμιθ είναι ντυμένος με ένα μανδύα και υποδυόμενος το Πνεύμα του Θανάτου, αποτελεί μία πραγματικά δυσοίωνη φιγούρα. Το καστ συμπεριλαμβάνει, εκτός από τον Τζακ και τον Κρεγκ Σμιθ, τον Μπρους Μπάιρον, τον Εμίλ ντε Αντόνιο, την Άνι Σπρίνκλε, τον Τέιλορ Μεντ, τον Τζο Κόλμαν, την Κέμπρα Φάλερ, τον Nick Zedd και τη Μρινκ Στίβενς.

Σμιθ
Πηγή εικόνας: mubi.com

Ο Τζακ Σμιθ είναι ένα «πρόσωπο-κλειδί», όσο αφορά το είδος των avantgarde, ή underground ταινιών, όπως ονομάζονταν κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ούτως ώστε να ταιριάζουν με το κυρίαρχο κίνημα της αντι-κουλτούρας εκείνη την περίοδο. Από τον Γουόρχολ και τον Nick Zedd, ή τον Τόνι Κόνραντ, ως τον Φελίνι, τον Φασμπίντερ και άλλους πολυβραβευμένους σκηνοθέτες από την Ευρώπη, η μνήμη του μεγάλου κινηματογραφιστή επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας. Ειλικρινής και από την άλλη πλευρά, βαθιά (ψυχολογικά) τραυματισμένος, ο Σμιθ μίλησε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία και τις δυσκολίες που συναντά ένα trans άτομο, ακόμη και σε μία αχανή μεγαλούπολη, όπως είναι η Νέα Υόρκη. Αν και ο ψυχικός κόσμος του καλλιτέχνη χαρακτηριζόταν από πηχτό σκοτάδι, το όνομά του έγινε ταυτόσημο με τα εξωτικά φορέματα και ένα εκλεπτυσμένο, «μαύρο» χιούμορ, που άμεσα φέρνει στο νου το Στόουνγουολ και το επαναστατικό κλίμα γύρω από το όνομα του θρυλικού γκέι μπαρ της Νέας Υόρκης. Πέρα από τις ταινίες-ορόσημα του Σμιθ: «Flaming Creatures» (1963) και «Normal Love» (1963), ολόκληρη η φιλμογραφία του καλλιτέχνη, είτε ως σκηνοθέτης, είτε ως ηθοποιός και performer, έχει πολλά να προσφέρει σε ένα σύγχρονο κοινό. Το να γνωρίσει κανείς τον φανταχτερό και πολύχρωμο κόσμο του Τζακ Σμιθ είναι μία θαυμάσια εισαγωγή στον queer κινηματογράφο, που μόλις το 1992 πήρε την επίσημη ονομασία «New Queer Cinema» και ορίστηκε πια ξεκάθαρα ως κινηματογραφικό είδος. Η αμεσότητα του Σμιθ και η αποστροφή του προς την απληστία και την απανθρωπιά, τον έχουν ανυψώσει στο πάνθεον με τους «μεγάλους» σκηνοθέτες της avantgarde σκηνής.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Τα κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο

κόμικς
Πηγή εικόνας: el.stuklopechat.com

Η λειτουργία των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο έχει επισημανθεί πολλές φορές. Από το 1970 ξεκίνησε μια περίοδος αποδοχής του ρόλου τους ως εκπαιδευτικών εργαλείων, με αποκορύφωμα την έκδοση του Maus από τον Art Spiegelman. Το Maus είναι ένα γραφικό μυθιστόρημα  σε σειρά από το 1980 έως το 1991.  Απεικονίζει τον Spiegelman να παίρνει συνέντευξη από τον πατέρα του για τις εμπειρίες του ως Πολωνός Εβραίος και επιζών του Ολοκαυτώματος.  Ήταν το πρώτο  graphic novel που κέρδισε βραβείο Pulitzer το 1992. Από τότε μέχρι και σήμερα, πληθαίνουν τα εγχειρίδια για το διδακτικό ρόλο των κόμικς. Είναι ένα μέσο ευχάριστο όπου το άτομο καρπώνεται πολλά οφέλη τόσο μέσω του λόγου όσο και μέσω της εικόνας. Παράλληλα, ως εκπαιδευτικό εργαλείο θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές, αποτελώντας πόλο έλξης και ενισχύοντας την φιλαναγνωσία.

 

Η προσφορά των κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Είναι αποδεδειγμένο πως τα κόμικς  ενισχύουν την παιδική φαντασία και προκαλούν τις αισθήσεις. Μέσω αυτών η μάθηση μπορεί να γίνει πιο εύκολη λόγω του συνδυασμού της εικόνας και του κειμένου. Ο μικρός μαθητής αποκωδικοποιεί τα ποικίλα οπτικά μήνυμα. Λαμβάνει πληροφορίες τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές τις οποίες επεξεργάζεται.

Επίσης μέσω αυτών προσεγγίζονται φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας όπως είναι ο πόλεμος και ο ρατσισμός. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά η Sidonie Grunenberg διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Μελέτης του Παιδιού, “Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα το οποίο να μην μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από τα κόμικς”.

Καθώς η πάλη του καλού με το κακό είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στα κόμικς τα παιδιά μπορούν  να έρθουν σε επαφή με αξίες απαραίτητες που θα υιοθετήσουν στη ζωή τους. Τα κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο αναπτύσσουν και τις εικαστικές δεξιότητες και ικανότητες τους ατόμου.

 

Τα ψηφιακά κόμικς

Καθώς η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε κάθε τομέα έτσι και τα ψηφιακά κόμικς έχουν αρχίσει να εδραιώνονται. Αποτελούν με τη σειρά τους ένα διδακτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο του οποίου η απήχηση είναι σημαντική. Τα ψηφιακά κόμικς αναπτύσσονται σε μια γλώσσα παγκοσμίως κατανοητή προκαλώντας τις αισθήσεις.  Μετατρέπουν το αφηρημένο σε συγκεκριμένο, ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Πάνω απ’ όλα καλλιεργούν την κριτική σκέψη με τρόπο διασκεδαστικό. Αναμφισβήτητα είναι τα κόμικς του «μέλλοντος» χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κλασικό κόμικς έχει χάσει την αίγλη του.

 

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, η ένταξη των κόμικς στην εκπαιδευτική και κατ’ επέκταση στη μαθησιακή διαδικασία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης. Το κυριότερο όμως μπορεί να θίξει τόσο θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση, αλλά και θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Είναι  ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το παιδί να αγαπήσει την ανάγνωση και να γνωρίσει μια μικρή πτυχή του  πολύπλοκου κόσμου που θα συναντήσει στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο:

https://apothetirio.lib.uoi.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/4963/1236.pdf?sequence=1

 

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Σταματοπούλου

Είμαι φιλόλογος και ειδική παιδαγωγός και εργάζομαι πολλά χρόνια στο φροντιστηριακό χώρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Φόβος: Αλληλεπίδραση γονιού και παιδιού

πηγή εικόνας: google.com

 

Το να γίνεται κάποιος γονιός αποτελεί αναμφίβολα τεράστια αλλαγή στη ζωή. Η γέννηση ενός παιδιού με τη σειρά της γεννά ποικίλα συναισθήματα μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο φόβος. Ο φόβος του γονέα για το παιδί του. Ένας μηχανισμός προστασίας που ενεργοποιείται για να προλάβει κάθε κακοτοπιά που θα μπορούσε υποθετικά να βρεθεί το παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αυτό το συναίσθημα υπερτερεί δημιουργώντας μία διαφορετική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα υπερβολικού στρες για το κάθε παιδί που καταλήγει να βρίσκεται δέσμιο φοβιών. Μπορούν, λοιπόν, οι φοβίες να κληροδοτηθούν;

 

Ο φόβος

Όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε τους γονείς μας να μας αποτρέπουν από διάφορα πράγματα πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα βρεθούμε σε κίνδυνο. Πολλές ήταν οι φορές μάλιστα που κάποιος γονιός άγγιζε τα όρια του παράλογου φόβου εξαιτίας των υπερπροστατευτικών συναισθημάτων του. Η ακραία γονεϊκή  προστασία είναι ικανή να εγκλωβίσει ένα παιδί σε μία γυάλα με φοβίες. Το παιδί μιμούμενο τους γονείς, κάτι απολύτως φυσιολογικό, που κάνουμε όλοι μας από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή, αρχίζει να υιοθετεί τις συμπεριφορές τους.

 

Συχνά δεν γίνεται αντιληπτό από τον γονέα, όσο καλή πρόθεση και αν έχει, ότι εκτός από τις σωστές γνώσεις για τη ζωή διαπερνά στο παιδί του τα άγχη, τις φοβίες και τα πρέπει του. Ο συναισθηματικός κόσμος των γονιών συνδέεται άρρηκτα με τον ψυχισμό του παιδιού. Ένα άσχημο δικό μας βίωμα, μία δυσάρεστη εμπειρία ή μία αποτυχία μπορεί εύκολα να γίνει η αφορμή για να μεταφέρουμε τον φόβο στο παιδί. Το παιδί τείνει να πιστεύει ότι οι φοβίες αυτές του ανήκουν, ότι αυτό τις δημιούργησε μη έχοντας αναπτύξει ακόμα ικανή ορθολογική κριτική σκέψη. Πιθανότατα, λοιπόν, η επιρροή αυτή να σχηματίσει το χαρακτήρα ενός φοβικού παιδιού, ενός ενήλικα μετέπειτα με φοβίες για ποικίλα θέματα.

Επιπροσθέτως, η πειθαρχία σε μία οικογένεια, αν υπερβεί το φυσιολογικό μέτρο, μπορεί να οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα. Οι υπερβολικοί κανόνες και οι απαγορεύσεις πολύ συχνά χωρίς λογική εξήγηση είτε από φόβο μήπως το παιδί πάθει κάτι κακό ή παραφερθεί υπέρ του δέοντος προκαλούν μεγάλο άγχος. Το παιδί οδηγείται στα όρια της τελειομανίας και γεμίζει την ζωή του με απαγορευτικά μη αντί για χρήσιμες εμπειρίες ζωής.

 

Τα αποτελέσματα

Στρέφοντας το βλέμμα στα παιδιά, ο υπερβολικός και παράλογος φόβος τα απομακρύνει από μία ζωή γεμάτη αισιοδοξία, αγάπη για την προσπάθεια και νέες εμπειρίες. Η θέληση του γονιού να προστατεύσει το παιδί καθώς θεωρεί εκείνη τη δεδομένη στιγμή πως θα το εκθέσει σε τρομερό κίνδυνο, είναι κατανοητή. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του μέτρου. Ο ίδιος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πράττει το σωστότερο για το παιδί του. Ωστόσο, τα παιδιά με φοβικούς γονείς δεν αποκτούν καμία ελευθερία και υπολείπονται πρωτοβουλιών. Μαθαίνουν νοητά από μικρά ότι απειλούνται από διάφορες καταστάσεις γύρω τους και είναι πιθανό να εξελίξουν έναν πιο εσωστρεφή χαρακτήρα. Ίσως στο μέλλον γίνουν ενήλικες με δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και στην κοινωνικοποίηση. Η έλλειψη θάρρους στη ζωή είναι το αποτέλεσμα πολλών φοβιών που αποτυπώθηκαν στον παιδικό ψυχισμό.

 

Και οι ενοχές;

Τι γίνεται όταν ένα παιδί δεν μπορέσει τελικά να ακολουθήσει με ακρίβεια μιμούμενο την φοβική συμπεριφορά του γονέα; Εκεί κάνουν την εμφάνισή τους οι ενοχές. Μακάρι λοιπόν να επικρατούσε πάντα η λογική και η γνώση. Έτσι να ήταν ικανό το κάθε παιδί να δει μόνο τον πραγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, τα παιδιά εμπιστεύονται απόλυτα και άκριτα τους γονείς τους και έτσι είναι δυνατόν να πέσουν στην παγίδα των ενοχών. Ένας κανόνας που δεν τηρήθηκε, ένα πρέπει που παράκουσε και ίσως μία επακόλουθη τιμωρία με παράλογο πυρήνα να οδηγήσει το παιδί σε τύψεις και ενοχές. Η σκέψη και ο φόβος ότι ευθύνεται για κάτι πολύ σοβαρό, ότι φταίει για κάτι πολύ κακό που θα συμβεί στο ίδιο ή στους γονείς του, δημιουργεί ενοχικά συναισθήματα.

Μία πιο ενήλικη συμπεριφορά από μέρους των γονιών θα ήταν να μην χρεώνουν ευθύνες και φόβους στο παιδί, τα οποία είναι δικά τους. Τα παιδιά ασυνείδητα έχουν τη θέληση να μην στεναχωρούν και να μην απογοητεύουν ποτέ τους γονείς τους. Εκείνα τα παιδιά με την ενοχική αγάπη για τους γονείς ως ενήλικες θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι υπόλογοι μόνο για τη δική τους ζωή. Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να είναι δεμένο με την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση ενός γονιού. Αντίθετα, η ελευθερία βούλησης αποδεσμεύει τα παιδιά από ενοχικές συμπεριφορές.

 

Και οι άλλοι άνθρωποι;

Άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με τον φόβο και την ενοχή τείνουν να γίνονται λάτρεις της ευθύνης. Έχουν την ανάγκη να κρατούν ευχαριστημένους τους γύρω τους και να λαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωμένοι σε όλη τους τη ζωή να κουβαλάνε το βάρος των άλλων αλλά έτσι έμαθαν στην παιδική τους ηλικία. Ο παιδικός φόβος ήδη δόμησε έναν ενοχικό χαρακτήρα με ανασφάλειες και την ανάγκη της αποδοχής. Ο φόβος της απόρριψης από τους γονείς μας. Μετέπειτα ο φόβος μήπως μας απορρίψει το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Μία άνιση μάχη με το ιδεατό, το άπιστο, καθώς όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε, μας ανήκουν ήδη. Η αγάπη των γύρω μας και η αποδοχή δεν κατακτώνται κοπιαστικά αλλά αποδίδονται γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε, ο εαυτός μας.

 

Η αποδέσμευση

Ευχή όλων να μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να αποφύγουμε τον φόβο που κυριαρχούσε στην παιδική μας σκέψη. Δυστυχώς όμως αυτό είναι κάτι ουτοπικό. Η πραγματικότητα με την οποία είναι απαραίτητο να συμβαδίσει κανείς επιτάσσει την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να ξεκινήσει ένας ενήλικας να αποδεσμεύεται από βαθιά ριζωμένες φοβικές πεποιθήσεις. Η σωστή εκμάθηση διαχείρισης των φοβιών, των ανασφαλειών και των ενοχών μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Η απενοχοποίηση του φόβου μας όποιος κι αν είναι αυτός και από όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να γίνει να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Εκείνοι είναι άτομα τα οποία δεν θα κατακρίνουν και δεν θα κάνουν κανένα να αισθανθεί άσχημα για τις φοβίες του.

 

Τέλος…

Το πρώτο βήμα είναι πάντα η συνειδητοποίηση του φόβου. Καλό είναι το άτομο να παραδέχεται τις φοβίες του ακόμα και αν αυτές πηγάζουν τόσο βαθιά όσο οι παιδικές αναμνήσεις. Η έκκληση για βοήθεια είναι το κλειδί για να λυθεί το πρόβλημα. Η συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας θα απαλύνει τον φόβο. Έτσι το άτομο με μεγάλη προσπάθεια και πιο δυνατό θα καταφέρει να ξεπεράσει φοβικές συμπεριφορές που το ταλανίζουν πριν τις μεταδώσει και το ίδιο στα παιδιά του. Η λογική σκέψη είναι φύλακάς μας σε αυτή την προσπάθεια και όπλο ενάντια στον φόβο. Μία ζωή με λιγότερες φοβίες και με περισσότερο θάρρος ανήκει σε όλους μας ανεξαιρέτως.

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Χατζή

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Τοξική θετικότητα: Η τυραννία της χαράς

Τοξική θετικότητα: Η τυραννία της χαράς

Στον γκρινιάρη δεν υπάρχει χώρος για τοξική θετικότητα

Η επίτευξη της ευτυχίας και της ευημερίας είναι σαν τον γκρινιάρη, το παιχνίδι εκείνο που παίζαμε μικρότεροι και οδηγούσε σε τιτάνιες διαμάχες με φίλους και συγγενείς. Όσο πιο κοντά βρισκόσουν στο να βάλεις και το τελευταίο σου πιόνι μέσα και να νικήσεις τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες κάποιος αντίπαλος να κατάφερνε να σε “φάει”. Η απογοήτευση και η γκρίνια ήταν τα φυσικώς επακόλουθα συναισθήματα και κανένας δεν σε μάλωνε όταν τα βίωνες. Ούτε σου επιβαλλόταν να είσαι χαρούμενος όταν έχανες ! Αν κάτι τέτοιο όμως συνέβαινε θα ήταν το τέλειο παράδειγματοξικής θετικότητας.

Στην καθημερινότητα μας, κάποιες φορές καταφέρνουμε να βάλουμε και τα τέσσερα πιόνια μέσαμε την πρώτη, αλλά φορές τερματίζουμε στην κόψη του ξυραφιού και αρκετές φορές είμαστε “τελευταίοι και καταϊδρωμένοι”. Η επιτυχία και ως επακολουθό της η ευτυχία, δεν είναι προδιαγραμμένες για κανέναν!

Τοξική θετικότητα: Η τυραννία της χαράς
πηγή : in2life.gr

Χαμογελαστοί καταθλιπτικοί άνθρωποι

Οι κακοτοπιές και τα στραβοπατήματα, που μπορεί να βιώσουμε, οδηγούν στην εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, θα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους προκειμένου να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε. Η παρεμπόδιση της εκδήλωσης τέτοιων συναισθημάτων και η έμμονη ιδέα ότι ακόμη και τις τραγικές καταστάσεις της ζωής μας είναι αναγκαστικό να τις βλέπουμε από θετική σκοπιά, είναι αυτό που ορίζουμε ως τοξική θετικότητα.

Και όμως, όσο παράλογο και αν μας ακούγετε, η θετικότητα μπορεί να έχει και αρνητική χροιά και να οδηγήσει σε μια πίεση για την εκδήλωση θετικών συναισθημάτων. Η πιέση αυτή παραμποδίζει τον πάσχων από το να βιώσει όλα τα στάδια της θλίψης. Τα συναισθήματα αυτά συσσωρεύονται και εκδηλώνονται πολύ πιο έντοντα και σε ανύποπτη στιγμή γίνεται το “μπαμ”.

Είναι φαινόμενο της εποχής μας οι χαμογελαστοί καταθλιπτικοί άνθρωποι. Εκεί όπου ο φίλος, ο γνωστός, ο συγγενής, ο άνθρωπος μας έχει ανάγκη από έναν ώμο να κλάψει ή από λίγη ενσυναίσθηση εμείς τον προτρέπουμε κατευθείαν να γίνει “καλά”. Χρησιμοποιούμε τις γνωστές σε όλους μας φράσεις: “Δες την θετική πλευρά των πραγμάτων”, “Όλα για κάποιον λόγο γίνονται”, “Θα το ξεπεράσεις”, “Ρε μην το σκέφτεσαι θετική ενέργεια”, “Μην είσαι αρνητικός.

Η υπερπροβολή της ευτυχίας στα social media μας πνίγει

Τα social media, αν και δεν μου αρέσει να τα δαιμονοποιώ όπως αρκετοί, συμβάλλουν στην γιγάντωση του φαινομένου της τοξικής θετικότητας. Είναι μια λανθάνουσε μορφή της ζωής μας, στην οποία προβάλλουμε μόνο τον πιο χαρούμενο ευατό μας. Πλάθουμε την εικόνα ενός άτρωτου ανθρώπου, ο οποίος δεν έχει “κακές” μέρες. Και θα μου πείτε: “Ωραία και τι να δείχνουμε την άσχημη πλευρά της καθημερινότητάς μας;”. Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση!

Εκεί που θέλω να εστιάσουμε είναι στο ότι περνάμε αμέτρητες ώρες καθημερινά σ’ αυτές τις εφαρμογές, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εικονική αίσθηση της πραγματικότητας. Όλοι δείχνουν τόσο χαρούμενοι και δυνατοί απέναντι στα αρνητικά που μπορεί να βιώνουν. Ακολουθούμε και εμείς το παράδειγμά τους, τον πιο “αποδεκτό” δρόμο, ακόμη και αν νίωθουμε διαφορετικά. Τα social media είναι μια αστείρευτη πηγή χαμογελαστών ανθρώπων με inspirational quotes. Πίσω από την φωτεινή οθόνη του κινητού μας όμως δίνουμε μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η υπερπροβολή θετικών μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει πολλούς χρήστες να πιστεύουν ότι οι ίδιοι κάνουν κάτι λάθος. Η εντύπωση ότι φταις επειδή δεν νίωθεις καλά είναι η πιο επικίνδυνη μορφή τοξικής θετικότητας.

Η τυραννία του να δείχνεις πάντα χαρούμενος

Είναι σαν καθημερινά να καταστρώνουμε στρατηγικές προκειμένου να αποφύγουμε την εκδήλωση των αρνητικών μας συναισθημάτων. Αυτό όμως που καταφέρνουμε στην τελική είναι να “βάζουμε τα χεράκια μας και να βγάζουμε τα ματάκια μας”. Η μη παραδοχή των αρνητικών μας συναισθημάτων μας οδηγεί και στη μη αναζήτηση βοήθειας όταν την χρειαζόμαστε,είτε από έναν φίλο είτε απο κάποιον ειδικό.

Η θετική στάση απέναντι στην ζωή είναι επιθυμητή προκειμένου να πορευόμαστε ομαλά στην καθημερινότητά μας. Η τοξική θετικότητα όμως, κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα θετικά χωρίς να μας ενδιαφέρει το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι οδηγεί στην “τυραννία της χαράς”.

Το κάθε αρνητικό συναίσθημα έχει κάτι να μας προσφέρει και θα πρέπει να το βιώνουμε, ώστε να το ξεπερνάμε. Έτσι και αλλίως όλοι μας γνωρίζομουμε ότι η απόλυτη ευτυχία είναι μια φενάκη. Προτιμώ να βλέπω γύρω μου ανθρώπους που στο προσωπό τους αποτυπώνεται το πραγματικό τους συναίσθημα παρά ανθρώπους με ένα πονεμένο επίπλαστο χαμόγελο.

Και να θυμάστε : “It’s okay not to be okay!”

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βάσια Αδάμ

Απόφοιτη Φιλοσοφίας, με πολλά ερωτήματα και καμία απάντηση. Καλώς όρισες στο μυαλό μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Πρόγραμμα των παραστάσεων του θεάτρου Μοντέρνοι Καιροί για τη θεατρική περίοδο 2021-2022

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Μοντέρνοι Καιροί» συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια έντονης δημιουργικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.

Με συμμετοχές σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με περισσότερες από 25 θεατρικές παραγωγές, ο Καλλιτεχνικός οργανισμός Μοντέρνοι Καιροί δεν σταματά εδώ. Οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια τον υπηρετούν με όλες τους τις δυνάμεις, βρίσκονται σε αδιάκοπη έρευνα και εξάσκηση. Συνεχίζουν ν’ αναζητούν καινούργιες μορφές και φόρμες, που απεικονίζουν τις αντιθέσεις της εποχής μας. Πιστεύουν ότι η θεατρική πράξη είναι μια εμπειρία ζωής, που δίνει στον άνθρωπο την υψηλότερη συνείδηση του εαυτού του.

Παράλληλα, λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Μοντέρνοι Καιροί» που ενώνεται με τον καλλιτεχνικό οργανισμό με κοινό όραμα, κοινούς στόχους και κοινή καλλιτεχνική κατεύθυνση.

 

Ένα καινούργιο θέατρο στην Αθήνα

Από την φετινή χρονιά οι Μοντέρνοι Καιροί θα στεγάζονται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί στο Γκάζι, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο θέατρο 100 θέσεων, που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει παραστάσεις που θα απασχολήσουν το θεατρόφιλο κοινό.

 

Για την χειμερινή περίοδο 2021-2022 στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί προγραμματίζονται:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2022

 

«Συναίνεση»

της Νίνα Ρέιν

Πρεμιέρα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου

Συναίνεση: Η συγκατάθεση κάποιου σε κάτι, το να επιτρέπει να συμβεί κάτι.

Συνώνυμα: συγκατάνευση, αποδοχή.

Αντίθετα: άρνηση, απόρριψη.

Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός για τη συναίνεση;

Μία γυναίκα τη βιάσανε. Δε θα φοβηθεί, θα το καταγγείλει. Θα γίνει δίκη. Όμως ο βιαστής έχει καλό δικηγόρο. Άραγε πόσο ευλύγιστη μπορεί να είναι η αλήθεια;

Ένας δικηγόρος υπερασπίζεται έναν βιαστή. Πώς άραγε σκέφτεται ένας δικηγόρος που υπερασπίζεται βιαστές; Πόσο επηρεάζει τον τρόπο σκέψης του; Πόσο επηρεάζει τον ορισμό που δίνει εκείνος, στην προσωπική του ζωή, στη συναίνεση;

Η Νίνα Ρέιν μετά τις «Φυλές», ένα έργο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως με κεντρικό ήρωα έναν κωφό μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, επανέρχεται και αποφασίζει να ασχοληθεί με τη συναίνεση, έναν νομικό όρο και ταυτόχρονα μια πραγματικότητα. Ένα θέμα σημαντικό και επίκαιρο. Τη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη.

Με τη συναίνεση ως πυρήνα, η συγγραφέας επεκτείνεται σε χίλια δυο αλλά θέματα της ζωής μας. Διότι η συναίνεση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σεξουαλική πράξη, αλλά και με κάθε άλλη πράξη μας, κάθε πράξη που πιθανόν κάνουμε -εκβιαζόμενοι-για χάρη κάποιου άλλου. Από ενοχή, από το φόβο της απώλειας, από αγάπη.

Σε πόσες πράξεις μας έχουμε συναινέσει επιλέγοντας πραγματικά ελεύθερα;

Ένα επίκαιρο έργο  που φέρνει το καθένα ξεχωριστά ενώπιον των ευθυνών του.

 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Nina Raine (Νίνα Ρέιν)

Μεταφραστής: Κώστας Νταλιάνης

Σκηνοθέτης: Φάνια Νταλιάνη

Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος:Αντώνης Χαλκιάς

Συνθέτης (μουσική που θα συντεθεί ειδικά για την παράσταση):Βασίλης Μπαμπούνης

Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Νταλιάνης

Φωτογραφίες/τρέιλερ παράστασης :Φώτης Πλέγας

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Παίζουν:

Βασίλης Γεωργοσόπουλος

Ανδρέας Βελέντζας

Αντωνία Πίντζου

Ορέστης Στύλος

Κατερίνα Κοντογούρη

Σιλβάνα Σοντίνι

Ειρήνη Δρακουλέλη

 

«Όρια»

της Μιχαέλα Μιχαίλοβ

Μονόλογος

Πρεμιέρα 17 Ιανουαρίου 2022

 

Μία ηθοποιός, πολλοί ρόλοι…

Ένα ολόκληρο σχολικό περιβάλλον, με τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας…

Μια ακτινογραφία του σχολικού περιβάλλοντος, μέσω της οποίας διακρίνουμε έναν δυσλειτουργικό οργανισμό.

Το «Όρια» – «Limits» μιλάει με αποκαλυπτικό τρόπο -διεισδυτικά και με καυστικό χιούμορ- για το σχολείο.

Το σχολείο που διαπλάθει κάθε καινούργια γενιά και διαμορφώνει τους πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Το σχολείο, στο οποίο φαίνεται πως δε δίνει σημασία κανείς…

 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Μιχαέλα Μιχαίλοβ

Μετάφραση/Σκηνοθεσία:: Κώστας Νταλιάνης

Φωτογραφίες, τρέιλερ παράστασης: Φώτης Πλέγας

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Ερμηνεύει: Εβίτα Παπασπύρου

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Μαυρογιάννη

Εἰμαι απόφοιτος του ΕΑΠ στον Τομέα του Ευρωπαικού Πολιτισμού Μου αρέσει το θέατρο, η μουσική και η ποίηση

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Ιωάννης Καποδίστριας: Εθνικός ευεργέτης και εθνομάρτυρας

Καποδίστριας
Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, λίγο πριν μεταβεί για να εκκλησιαστεί, θα δολοφονηθεί από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη, έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Το κενό που άφησε πίσω του ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν δυσαναπλήρωτο. Ο Καποδίστριας μπορεί να θεωρηθεί ο σπουδαιότερος πολιτικός και διπλωμάτης της σύγχρονης Ελλάδας που όμοιος του ποτέ δεν θα υπάρξει. Δεν στάθηκε μόνο επάξια στο διπλωματικό του ρόλο στην Ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα που ταλάνιζε το Ελληνικό Έθνος. Την απελευθέρωση του από τον Οθωμανικό ζυγό. Κλήθηκε να διοικήσει με ήθος και μεγάλους προσωπικούς αγώνες πάνω στα ερείπια που είχε βρει. Ήταν ο άνθρωπος που η μοίρα του επιφύλασσε ένα βαρύ πεπρωμένο. Αυτός που θα διοικούσε την Ελλάδα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θυσιάζοντας κάθε προσωπική του φιλοδοξία, «έπρεπε να δολοφονηθεί». Μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και ένας εθνικός ευεργέτης. Αυτός ήταν ο Καποδίστριας και τίποτα λιγότερο.

«ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ…  Γνωρίζω ότι η κάθοδος μου εις την Eλλάδα σημαίνει άνοδον εις τον Γολγοθά.Όμως μετά χαράς αποδέχομαι τον ουρανόθεν επικαταβαίνοντα μοι Σταυρόν». 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1776-1831


Ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας θα μεταβεί στην εκκλησία του  Άγιου Σπυρίδωνα του Ναυπλίου. Χωρίς  φρουρά παρά μόνον με έναν μονόχειρα σωματοφύλακα τον Κοκκώνη. Στην είσοδο της εκκλησίας θα του έχουν στήσει καρτέρι θανάτου ο Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης. Αφού τον χαιρετούν του επιτίθενται ο ένας με το όπλο και ο άλλος με μαχαίρι. Ο ακαριαίος θάνατος του κυβερνήτη της Ελλάδας σοκάρει το πλήθος, που μανιωδώς αρχίζει να καταδιώκει τους Μαυρομιχάληδες.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης στην κυριολεξία θα λιντσαριστεί και θα θανατωθεί επί τόπου. Η μοίρα όμως δεν θα επιφυλάξει διαφορετικό τέλος και για τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Θα ζητήσει προστασία από τη Γαλλική πρεσβεία αλλά το οργισμένο πλήθος θα απειλήσει πως θα την κάψει. Αντί αυτού, ο βαρόνος Ρουάν θα τον παραδώσει στις αρχές. Θα δικαστεί και θα εκτελεστεί δημόσια λίγες ημέρες μετά. Η ποινή του στρατοδικείου ήταν θάνατος δια τουφεκισμού το πρωινό της 10ης Οκτωβρίου 1831. Οι Προστάτιδες δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν τον θάνατο του Καποδίστρια. Υπό τον φόβο δήθεν της αναρχίας, θα βρουν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία.

Δολοφονία
Πηγή εικόνας: https://argolikivivliothiki.gr.

 Ο θανάσιμα τραύματα του Ιωάννη Καποδίστρια

Το πτώμα του Ιωάννη Καποδίστρια αμέσως θα μεταφερθεί στο Κυβερνείου του Ναυπλίου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί νεκροψία από τους ιατρούς Σπύρο Καρβελά, Δημήτρη Τράϊμπερ, Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μαράτο. Το πόρισμα θα δείξει πως ο θάνατος προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Η σορός θα ταριχευθεί από τον Βονιφάτιο Βοναφίν και θα εκτεθεί σε 40ημερο λαϊκό προσκύνημα στο Κυβερνείο του Ναυπλίου.

Μαυρομιχάλης
Πηγή εικόνας: https://greekmilitaryvoice.wordpress.com | Οι δολοφόνοι του Ιωάννη Καποδίστρια. Εκ αριστερών διακρίνεται ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και εκ δεξιών ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

Γι’αυτόν τον λόγο το «φέρετρο ήταν γυάλινο». Χιλιάδες άνθρωποι θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της χώρας για να τιμήσουν τον Κυβερνήτη τους. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1831 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι νοικοκυρές έβαψαν τα σεντόνια τους μαύρα και τα κρέμασαν στις προσόψεις των σπιτιών τους  εκείνη την ημέρα. Συμβολικά το σκοτάδι των σπιτιών με τα καλυμμένα μαύρα σεντόνια ήταν το σκοτάδι που θα βυθιζόταν ο τόπος. Τον επικήδειο λόγο τον εκφώνησε ο επίσκοπος Ανδρούσης, Ιωσήφ.


Το σαρανταήμερο λαϊκό προσκήνυμα πριν την ταφή στην Κέρκυρα

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με γυάλινο κάλυμμα στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας στο ναό, και θα τοποθετηθεί σε υπόβαθρο καλυμμένο με μαύρο βελούδινο ύφασμα και δεκαπέντε μεγαλόσταυρους. Αυτοί ήταν τα παράσημα που είχε τιμηθεί εν ζωή από τα κράτη της Ευρώπης. Δεξιά και αριστερά, τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα μανουάλια και πάνω σε αυτά, λαμπάδες.

Καποδίστριας
Πηγή εικόνας: https://xanthinews.gr.

Επί σαράντα ημέρες ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε δημόσιον προσκύνημα, ενώ οι ιερείς που εναλλάσσονταν διάβαζαν το ψαλτήρι και λιβάνιζαν, σε μία τελετή που έφερε όλες τις τιμές που άρμοζαν στη προσωπικότητά του νεκρού. Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο αδερφός του Αυγουστίνος θα μεταφέρει με πλοίο την σορό στην Κέρκυρα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ετάφη μετά τις σαράντες ημέρες, κατά την πρώτην μετά το μεσονύκτιον στον οικογενειακό τάφο του πατέρα του, στον περίβολο της εκκλησίας Πλατυτέρα.


Η ταφή στη Μονή της Πλατυτέρα στην Κέρκυρα

Η οικογένεια Καποδίστρια είχε στενούς δεσμούς με τη Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Έτσι, και ο οικογενειακός τάφος είχε επιλεχθεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Στον τάφο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, υπάρχει η λιτή επιγραφή: «Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Εκεί ετάφη όλη η οικογένεια, η μητέρα του Μαρία, ο πατέρας του Αντώνιος,  ο αδερφός του Αυγουστίνος. Ο Ι. Καποδίστριας όσο ζούσε, είχε δωρίσει στη μονή το κάλυμμα και το περίβλημα της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Καποδίστριας
Πηγή εικόνας: https://www.iellada.gr | Ο τάφος του Ι. Καποδίστρια στη γενέτηρά του, Κέρκυρα.

Ο Καποδίστριας κλήθηκε μετά την Γ΄Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας να διοικήσει τον Ελληνικό λαό. Αυτό σαν πληροφορία ήταν πολύ σημαντική, αφού ο λαός είδε στο πρόσωπο του, τον άνθρωπο εκείνον που θα ανέσταινε την Ελλάδα, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που είχε αφήσει η Τουρκοκρατία. Η θητεία του θα ήταν επταετής σύμφωνα με το ψήφισμα. Ο ίδος ήξερε πολύ καλά, πως η αποστολή του θα ήταν στρωμένη με αγκάθια και πως επέλεγε ξεκάθαρα τον δρόμο της θυσίας. Το μεγάλο του όραμα ήταν να στερεώσει το Ελληνικό Έθνος πάνω σε δύο πυλώνες: Τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

«Χωρίς πίστη δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Τι να κάνετε τα δάνεια, τι να κάνετε το κράτος. Το θεμέλιο σας θα είναι η πίστη στο Θεό. Αυτό θα διδάξετε στα παιδιά, αυτό θα υπάρχει στα σχολικά βιβλία». 

Ιωάννης Καποδίστριας


Ο μοναδικός ακέραιος ηθικά κυβερνήτης

Όταν ο Καποδίστριας είχε φτάσει στην Αίγινα, το 1828, λύγισε από το θέαμα που είδε. Οι πρώτες εικόνες, που αντίκρισε, φαίνεται πως ήταν πεινασμένοι άνθρωποι με ψείρες και αρρώστιες, γυναίκες αναμαλλιασμένες, ορφανά ρακένδυτα κατεβασμένα από τις σπηλιές. Τα τελευταία μάλιστα είχαν τρέξει για να τον υποδεχτούν ως σωτήρα. «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» φώναζαν. Αυτή δεν ήταν συνάντηση χαράς αλλά θρήνος. Ο ίδιος θα πει πως τα γόνατα του έτρεμαν, η φωνή του λαού, που του ζητούσε να αναστήσει τους πεθαμένους τους, του ράγιζε την καρδιά. Μαυροφορεμένοι γέροντες και μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους του έλεγαν πως δεν τους είχε απομείνει τίποτα παρά μόνο εκείνος. Η γη εκείνη την ημέρα βράχηκε από δάκρυα.

«…δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του, καρποφορεί,  αν ο διοικητής είναι δίκαιος,  αν το κράτος έχει συνείδηση,  ευσπλαχνία, μέτρα σοφίας».

Ὀμως, ο Καποδίστριας γνώριζε  πολύ καλά πως είχε θεία αποστολή και πως υπήρχαν δυνάμεις που προφανώς θα φρόντιζαν να τον εμποδίσουν. Έτσι, δήλωσε:

«Δεν λυπούμαι, δεν απελπίζομαι.προτιμώ αυτό το σκήπτρο του πόνου και των δακρύων, παρά άλλο. ο Θεός μου το ‘δωσε, το παίρνω, θέλει να με δοκιμάσει.είμαι από τη φυλή σας. εις ένα μνήμα μαζί με σας θα θαφτώό,τι έχω, ζωή, περιουσία, φιλίες εις την Ευρώπη, κεφάλαια γνώσεων, αποκτημένα από τόσα θεάματα και ακροάματα συμβάντων του κόσμου της ημέρας μου,  τα αφιερώνω εις την κοινήν πατρίδα, ας υψώσω το μεγαλείον της, ώστε όποιος θελήσει, δυσκόλως να το ταπεινώσει, στερεωμένο εις ρίζες αρετής είναι ακαταμάχητο.»


Ο  πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και ο μόνος που ακολούθησε πιστά τις ηθικές αρχές ως το τέλος

Το έργο του ήταν σπουδαίο και αναρίθμητο. Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του στην Αίγινα, η χώρα απέκτησε κυβερνητική εξουσία, κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε, καθώς έλειπε μια σταθερή και ενιαία άσκηση της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν το πρότυπο του ακέραιου ηθικού ηγέτη. Δεν υπέκυψε, δεν συμβιβάστηκε δεν πρόδωσε τις αρχές του. Δεν ενέσκηψε σε καμία είδους απειλή και μορφή εξουσίας. Και το πλήρωσε με τον ίδιο του τον θάνατο.


Ακολουθεί βίντεο σχετικά με το έργο και τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η κηδεία του Κυβερνήτου Ιωάννη Καποδίστρια. Ανακτήθηκε από https://www.argolikeseidhseis.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

Ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα. Ανακτήθηκε από https://www.corfuland.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ανακτήθηκε από https://www.rethemnosnews.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Εργοστάσιο φυτοπλαγκτόν: Μια λύση για την κλιματική κρίση;

φυτοπλαγκτόν
Πηγή Εικόνας: blueplanetsociety.org

Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί βασικό θεμέλιο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Λειτουργεί όπως τα τροπικά δάση, καθώς καταναλώνει τον άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, φωτοσυνθέτει και παράγει οξυγόνο. Επιπλέον, αποτελεί την βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και έχει καθοριστική επίδραση στην διατήρηση της βιοποικιλότητας των ωκεανών καθώς και επιδρά στο παγκόσμιο κλίμα.

Αν και καθορίζει πόσο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα απορροφά ο ωκεανός, τον τελευταίο αιώνα άρχισε να εξαφανίζεται αργά και σταδιακά. Η έλλειψη είναι σημαντική και έχει βαθιές επιπτώσεις στην θαλάσσια ζωή, επιδεινώνει την κλιματική κρίση και επιδρά στον κύκλο του άνθρακα.

Το μοντέλο ακριβείας και τα νέα δεδομένα

Μια ερευνητική ομάδα από τα Dalhousie University, University of Liverpool, GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel και Scripps Institution of Oceanography, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο για την μελέτη της ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν στον ωκεανό. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε πολλά δεδομένα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και επιτρέπει προβλέψεις ακριβείας, όπως π.χ. τους ρυθμούς ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν στον ωκεανό. 

Με τον τρόπο αυτό, η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν θα μοιάζει με βιομηχανική παραγωγή: θα εισάγονται τα υλικά και μετά την επεξεργασία τους, θα δημιουργείται το τελικό προιόν.

Πως μπορεί το φυτοπλαγκτόν να αναπτυχθεί γρηγορότερα;

Κατά τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το φυτοπλαγκτόν αναδιατάσσει και μεγαλώνει τα κυτταρικά του όρια. Παράλληλα, χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον επάρκειας σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και μαγγάνιο.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο, που τους επέτρεψε να προσομοιώσουν την διαδικασία παραγωγής και ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν. Το μοντέλο αυτό, συνδέθηκε με εργαστηριακά δεδομένα και σε περιβάλλον με σίδηρο και μαγγάνιο, έδωσε νέα δεδομένα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο το φυτοπλαγκτόν προσαρμόζεται στο περιβάλλον του.

Τα στοιχεία αυτά αλλάζουν ριζικά τις γνώσεις μας για την ανάπτυξη του, καθώς και θα οδηγήσει σε καλύτερες προβλέψεις, για το πώς θα αναπτυχθεί το φυτοπλαγκτόν στον ωκεανό. Τα ευρήματα είναι επίσης σημαντικά για προβλέψεις σχετικά με την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Πηγές  Άρθρου:

J. Scott P. McCain, Alessandro Tagliabue, Edward Susko, Eric P. Achterberg, Andrew E. Allen, Erin M. Bertrand. Cellular costs underpin micronutrient limitation in phytoplanktonScience Advances, 2021; 7 (32)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Σπανουδάκη

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Πώς μια ελληνική διάλεκτος διαμόρφωσε το λατινικό αλφάβητο

λατινικό αλφάβητο
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Στην εποχή μας, μπορούμε χωρίς καμία αμφιβολία να υποστηρίξουμε πως η πιο διαδεδομένη γλώσσα που ομιλείτε στον πλανήτη είναι η αγγλική. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιεί ένα από τα πιο παλιά και αναγνωρισμένα αλφάβητα: το λατινικό. Το λατινικό αλφάβητο, στη σημερινή του μορφή, έχει εδραιωθεί στην αποτύπωση των λέξεων στις γλώσσες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, πολύ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά από που προήλθε το λατινικό αλφάβητο. Επικρατεί η θεωρία ότι οι ρίζες των λατινικών χρονολογούνται από την ετρουσκική γλώσσα. Παρ ’όλα αυτά, τα ετρουσκικά αποτελούν μια ελληνική σχετικά διάλεκτο. Ας δούμε σύντομα πως έγινε αυτό.

Οι Ετρούσκοι και η επαφή με τους Έλληνες

Γύρω στις αρχές του 8ου π.Χ. αιώνα, ομάδες από την σημερινή Εύβοια αποίκησαν από τους πρώτους τα ιταλικά εδάφη. Η ιταλική χερσόνησος είχε αποικηθεί από Έλληνες της σημερινής Χαλκίδας πριν γίνει μέρος του ρωμαϊκού πολιτισμού. Η συγκεκριμένη ομάδα μιλούσε την ιωνική-αττική διάλεκτο που ήταν διαδεδομένη στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες του τότε γνωστού κόσμου. Η σημερινή πόλη Cuma(Κύμη) ήταν η πρώτη και πιο δραστήρια αποικία των Ελλήνων στην Ιταλία μέχρι τουλάχιστον την ρωμαϊκή κυριαρχία.

Οι Ετρούσκοι αποτελούσαν ένα αρχαίο λαό που κατοικούσε στην Ετρουρία (σημερινή κεντρική Ιταλία). Ανέπτυξαν έναν θεαματικό πολιτισμό ο οποίος, δυστυχώς, αφομοιώθηκε σταδιακά από την επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ερχόμενοι σε επαφή με τις ελληνικές αποικίες, οι Ετρούσκοι επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον πολιτισμό και τα στοιχεία των ελληνικών οικισμών. Μέχρι το 100 π.Χ. περίπου, η ετρουσκική γλώσσα είχε αναμειχθεί και εμπλουτιστεί από την ιωνική δημιουργώντας έτσι μια νέα διάλεκτο. Η νέα αυτή διάλεκτος αποτέλεσε τον πρόγονο του λατινικού αλφαβήτου.

Επίσης, οι Ετρούσκοι υιοθέτησαν στοιχεία του ελληνικού αλφαβήτου τα οποία προσάρμοσαν στη δική τους γλώσσα. Για παράδειγμα, το ελληνικό γράμμα «Σ» γραφόταν από εκείνους με ένα τρόπο πιο κοντά στο σημερινό «S». Ή το γράμμα «Π» που εκείνοι έγραφαν παρόμοια με το σημερινό «P» το οποίο και παρέμεινε ως είχε. Τέτοιες μικρές αλλαγές διαμόρφωσαν αυτή την καινούργια διάλεκτο μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

λατινικό αλφάβητο
Πηγή εικόνας: omniglot.com

 

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το λατινικό αλφάβητο

Οι Ρωμαίοι, με την κατάληψη της Ιταλικής Χερσονήσου, υιοθέτησαν το ετρουσκικό αλφάβητο ως τρόπο γραφής της δικής τους, λατινικής γλώσσας. Σταδιακά αυτή έγινε η lingua franca όλης της Ιταλίας, ωθώντας τις άλλες διαλέκτους που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε στην εξαφάνιση.

Ωστόσο, δεν έμειναν μόνο εκεί. Οι Ρωμαίοι κράτησαν το αλφάβητο των Ετρούσκων διαμορφώνοντάς το με τρόπο που να εναρμονιζόταν με τις φωνητικές ανάγκες της δικής τους γλώσσας. Επηρεασμένοι από το ελληνικό αλφάβητο, κατάργησαν ορισμένα γράμμα του ετρουσκικού και εισήγαγαν νέα προερχόμενα από την ελληνική γλώσσα. Το ελληνικό «δίγαμμα» ή όπως ξέρουμε σήμερα σαν «F» υιοθετήθηκε από το αλφάβητο των Ρωμαίων αλλά καταργήθηκε αργότερα από την ελληνική γλώσσα. Το ελληνικό «Υ» και «Ζ» προήλθαν, επίσης, στο νεοσύστατο λατινικό αλφάβητο όταν οι Ρωμαίοι ένιωσαν την ανάγκη να μεταφράσουν κατά λέξη τα ελληνικά κείμενα. Όπως, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε, η μορφωμένη ελίτ των Ρωμαίων διδασκόταν τα αρχαία ελληνικά και διάβαζε ελληνική ποίηση.

λατινικό αλφάβητο
Πηγή εικόνας: thegreatcoursesdaily.com

Χωρίς αμφιβολία, ο αρχαίος κόσμος ήταν γεμάτος από αποικιοκρατικούς πολιτισμούς, από πολέμους και κατακτήσεις από ανταλλαγές ξένων στοιχείων και ειδικά από νέες ανακαλύψεις. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά πως το λατινικό αλφάβητο είναι αποκλειστικά προϊόν του ελληνικού. Οι μελετητές συνεχίζουν να αναζητούν αδιάκοπα και να ανασύρουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις αρχαίες γλώσσες. Το μόνο που μένει είναι εμείς να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να μάθουμε τις ρίζες μας.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

Ετρούσκοι, ανακτήθηκε από Wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

How Ancient Greeks Shaped the Latin Alphabet, ανακτήθηκε από greekreporter.com, τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Ταρατσάλου

Το όνομα μου είναι Δώρα. Ασχολούμαι κυριότερα με τον τομέα των ναυτιλιακών αλλά στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι επαγγελματίας daydreamer και κατά συρροή βιβλιοφάγος. Δηλώνω περήφανη κυνηγός του ονείρου μου να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και τον κόσμο και σας προσκαλώ να το κάνετε και εσείς μαζί μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Lucifer: Επέστρεψε ως Διάβολος ή ως Θεός;

Η 6η σεζόν του Lucifer είναι γεγονός. Ως μεγάλη φαν της σειράς, χαίρομαι που η 6η σεζόν ακολούθησε τα βήματα της  5ης.

Το κείμενο έχει μικρά spoilers. Προτείνουμε να δείτε πρώτα την τελευταία σεζόν της σειράς και να επιστρέψετε στο ΜΑΧΜΑG για να το συζητήσουμε!

Τα τελευταία δέκα επεισόδια είναι η τελευταία εμφάνιση των πρωταγωνιστών μας και παρουσιάζει μια σπάνια τελευταία σεζόν που πολλές σειρές δεν έχουν. Οι δημιουργοί έχοντας πάντα στο νου τους πως αυτή θα ήταν  και η τελευταία σεζόν της πολυαγαπημένης σειράς και άφησαν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους.

Φυσικά υπήρχαν εγκλήματα που ήθελαν λύση, ρομαντικές στιγμές, νέοι χαρακτήρες, αποκαλύψεις που έπρεπε να γίνουν και οι αγαπημένοι χαρακτήρες  μας που δένονται ακόμη περισσότερο.  Η έκτη και τελευταία σεζόν επικεντρώνεται σε μεγάλο όγκο πληροφορίας- ρπάγμα αρκετά δύσκολο για μια σειρά σαν το Lucifer λόγω του ατελείωτου κύκλου των μεγάλων κακών. Αλλά το καταφέρνουν έχοντας ένα χρονοκεντρικό μυστήριο που οδηγεί την πλοκή.

Αξιολόγηση της σειράς

Το μόνο ελάττωμα της 6ης σεζόν είναι το φινάλε που δεν ήταν ιδιαίτερο ικανοποιητικό. Οι δημιουργοί επαναφέρουν έναν κακό από προηγούμενη σεζόν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το ιδανικό. Αλλά τουλάχιστον καταλήγουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα, οπότε κάτι είναι και αυτό.

Αναπόσπαστο μέρος του Lucifer ήταν οι φίλοι που κατάφερε να κάνει καθόλη τη διάρκεια της σειράς και της παραμονής του στο Los Angeles. Η σειρά κατάφερε να φτιάξει μια ιδανική ιστορία για τον κάθε χαρακτήρα χωρίς η βασική πλοκή να απομακρυνθεί από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές. Η νέα σεζόν της σειράς είχε ως στόχο να συνεχιστεί η εξέλιξη υποπλοκών αλλά μειωνεκτούσε σε ορισμένους τομείς. Η Maze και η Eve έλαβαν την κατάλληλη ανάπτυξη του χαρακτήρα τους χωρίς βιασύνη. Δηλαδή… μετά τον Lucifer και την Chloe είναι το καλύτερο ζευγάρι.

Η ιστορία του Dan ήταν ενδιαφέρουσα με ένα αρκετά ικανοποιητικό κλείσιμο. Η σειρά βρήκε έναν ενδιαφέροντα τρόπο για να έχει ο χαρακτήρας του  ένα αξέχαστο και συναισθηματικό τέλος. Η Dr. Linda, χαρακτήρας που υπήρξε τόσο σημαντικό άτομο στη ζωή του Lucifer, εμφανίστηκε λίγο σε αυτή τη σεζόν. Η καλύτερη της εμφάνιση ήταν στα τελευταία επεισόδια. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αν η σειρά είχε περισσότερα επεισόδια, όλοι οι χαρακτήρες θα είχαν το τέλος που τους άξιζε.

Η 6η σεζόν του Lucifer είχε συναισθηματικές στιγμές με τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες της, ένα μεγάλο μυστήριο για τον νέο χαρακτήρα της κι ένα υπέροχο τέλος για τους περισσότερους χαρακτήρες. Έχοντας τελειώσει την σειρά και αν θυμηθείτε την καμπάνια που έγινε για να συνεχιστεί η σειρά μετά την ακύρωση της στην 3η σεζόν, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε το πώς τελείωσε.

Lucifer
Πηγή gif: tumblr.com

Τα τελευταία 10 επεισόδια της σειράς βρίσκονται στην πλατφόρμα του Netflix και έχουν διάρκεια περίπου μίας ώρας το καθένα.

Εσάς, σας άρεσε το τέλος του Lucifer; Το μόνο σίγουρο είναι πως ο τηλεοπτικός διάβολος θα μας λείψει.

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Μακιγιάζ: 5 tricks για άμεση ανανέωση και διάρκεια μέσα στην μέρα

Μακιγιάζ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μακιγιάζ, το Α και το Ω για μια εντυπωσιακή και γοητευτική εμφάνιση που κάνει κάθε γυναίκα να ξεχωρίζει. Οι περισσότερες από εμάς επενδύουμε σε προϊόντα ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας. Ωστόσο πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας τα προϊόντα που έχεις χρησιμοποιήσει χάνουν την ένταση τους και το τελικό αποτέλεσμα αλλοιώνεται πλήρως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ποιότητα των σκευασμάτων, τις περισσότερες όμως φορές οφείλεται στις εκκρίσεις της επιδερμίδας. Υπάρχει όμως τρόπος για άμεση ανανέωση και διάρκεια με 5 απλά tricks που θα σου προτείνουμε.

Καθαρισμός

Ένα από τα λάθη που όλες κάνουμε είναι να μην καθαρίζουμε σωστά το πρόσωπο μας πριν το μακιγιάζ. Ένα ήπιο peeling καθημερινής χρήσης θα βοηθήσει το δέρμα σου να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους της καθημερινότητας. Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά τέτοια προϊόντα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Δικό μου πολύ αγαπημένο είναι η απολεπιστική κρέμα άγριο τριαντάφυλλο του Κορρέ.

μακιγιάζ
Πηγή εικόνας: pinrerest.com

Primer

Ένα προϊόν βάσης είναι άκρως απαραίτητο για να έχει το μακιγιάζ σου διάρκεια αλλά και για να μπορείς να το ανανεώσεις εύκολα μέσα στην ημέρα. Το primer βοηθά την επιδερμίδα να είναι πιο στρωμένη και δεν επιτρέπει στην λιπαρότητα να κάνει την εμφάνιση της. Στην αγορά θα βρεις πολλά που θα καλύψουν τις δικές σου ανάγκες!

μακιγάζ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Πούδρα

Είναι το μόνο προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από κοντά σου όλη μέρα! Μια ματ ανάλαφρη πούδρα θα σε βοηθήσει τόσο στο “κλείδωμα” του μακιγιάζ σου όσο και στην άμεση ανανέωση του κατά την διάρκεια της ημέρας.

μακιγιάζ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Face Mist

Ένα mist προσώπου στο τελείωμα θα κάνει το μακιγιάζ σου να διατηρηθεί για πολλές ώρες. Μπορείς όμως να το χρησιμοποιείς και κατά την διάρκεια της ημέρας τόσο για ανανέωση, αλλά και για φρεσκάδα και λάμψη διαρκείας.

μακιγιάζ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Do Not Touch

Φρόντισε να κρατάς τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπο σου. Όσο πιο πολύ αγγίζεις ένα πρόσωπο με μακιγιάζ τόσο αυτό αλλοιώνεται και είναι δύσκολη η ανανέωση του. Επίλεξε να έχεις μαζί σου ειδικά blotting papers τα οποία και απορροφούν την λιπαρότητα αλλά και σε βοηθούν να αγγίξεις το πρόσωπό σου όταν το θες.

blotting paper
Πηγή εικόνας: pinterest.com

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάντα Κουσουλίνη

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα ως σύμβουλος αισθητικής και make up artist σε γνωστή εταιρία καλλυντικών,η αγάπη μου για την ομορφιά και τα μυστικά της με ώθησαν από μικρή να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Αγαπημένα μου Hobbies είναι η παρασκευή των δικών μου φυτικών καλλυντικών, το διάβασμα και πολλά πολλά άλλα! Ανήσυχο πνεύμα εκ γενετής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

«Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας» της Stefanie Stahl

το παιδί που κρύβουμε μέσα μας
Πηγή: books.apple.com

To «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας» είναι ένα βιβλίο που στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη μέσω της κατανόησης των πράξεων μας υπό το πρίσμα της κατανόησης του εσωτερικού παιδιού που κρύβουμε μέσα μας. Το βιβλίο έρχεται από τις εκδόσεις Διόπτρα και απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες – γονείς, ψυχολόγους, συμβούλους, εκπαιδευτικούς ή απλά ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να επιλύσουν τα πιο περίπλοκα στοιχεία του εαυτού τους.

Η συγγραφέας του βιβλίου Stefanie Stahl, είναι βραβευμένη ψυχολόγος με πολλαπλές ειδικεύσεις στον χώρο. Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιτυχημένα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα βιβλία Ννν… όχι! – Jein! και Η Zωή Mπορεί να Eίναι και Aπλή! – Leben kann auch einfach sein!

Η γραφή του βιβλίου είναι απλή και επεξηγηματική ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή από οποιονδήποτε αναγνώστη και όχι μόνο από το επιστημονικά καταρτισμένο αναγνωστικό κοινό. Η συγγραφέας επιλέγει να γράψει το βιβλίο της σε β’ ενικό πρόσωπο. Όπως εξηγεί, το εσύ γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα. Μάλιστα με το εσύ στοχεύει κατευθείαν να μιλήσει στο παιδί που κρύβει κάθε αναγνώστης μέσα του. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν απευθυνόταν στο εσείς.

Ποιο είναι το «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας»;

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι το εσωτερικό παιδί που χωρίζεται σε φωτεινό και σκοτεινό παιδί. Το σκοτεινό και το φωτεινό παιδί επηρεάζουν το Ενήλικο Εγώ μας σε όλες τις καθημερινές μας εκφάνσεις – σκέψεις, δράσεις, πράξεις. Ο τρόπος που βιώνουμε τις καταστάσεις και τα συναισθήματά μας, όπως μας εξηγεί η συγγραφέας, εξαρτώνται από τις εμπειρίες των παιδικών μας χρόνων. Το βιβλίο μιλά και αναλύει διεξοδικά για τις εμπειρίες που διαμορφώνουν το σκοτεινό και το φωτεινό παιδί που υπάρχει μέσα μας. Αυτό το τμήμα της προσωπικότητάς μας που περιλαμβάνει το εσωτερικό παιδί διαμορφώνεται τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής μας.

Το φωτεινό παιδί αντιπροσωπεύει τα θετικά βιώματα και τις εμπειρίες μας. Αντίθετα το σκοτεινό παιδί περικλείει τις αρνητικές μας πεποιθήσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα που προέρχονται από αυτές. Το σκοτεινό παιδί λοιπόν φαίνεται να είναι εκείνο που προκαλεί τα προβλήματα στην ενήλικη ζωή μας. Ο καθένας μας έχει και τις δύο κατηγορίες του εσωτερικού παιδιού, ακόμα και εάν έζησε υπέροχα ευτυχισμένα χρόνια. Αυτό θα το καταλάβει ο κάθε αναγνώστης κατά την διάρκεια της μελέτης του βιβλίου. Στόχος του βιβλίου είναι να μας μάθει πως να ενθαρρύνουμε το φωτεινό παιδί που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και πως θα παρηγορήσουμε το σκοτεινό παιδί.

Το σκοτεινό παιδί

Αυτή η διαδικασία απαιτεί αρχικά την κατανόηση και την συνειδητοποίηση του τι εστί σκοτεινό παιδί. Η συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο της σε πολλά μικρά κεφάλαια. Στο πρώτο μέρος αναλύει το σκοτεινό παιδί, ενώ  στο δεύτερο το φωτεινό παιδί. Η κατανόηση για το τι περικλείει το σκοτεινό παιδί θα μας βοηθήσει να φτάσουμε και να εδραιώσουμε στο δεύτερο μισό του βιβλίου, το φωτεινό παιδί στην καθημερινότητά μας. Το κάθε κεφάλαιο έχει αρχή, μέση και συμπέρασμα. Αυτό εξυπηρετεί τον αναγνώστη να διαβάσει ξανά και ξανά τα κεφάλαια με διαφορετική σειρά. ‘Η και να επιστρέψει σε ένα σημαντικό για εκείνον κεφάλαιο ώστε να το μελετήσει εκ νέου.

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια είναι το «Πως η παιδική μας ηλικία διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας». Είναι ένα συνδετικό κεφάλαιο για να εισαχθεί κάθε αναγνώστης στην κατανόηση του σκοτεινού παιδιού. Σε αυτό το κεφάλαιο και τα υποκεφάλαιά του θα κατανοήσετε τι περιλαμβάνει το σκοτεινό παιδί και από τι τροφοδοτείται. Σημαντική είναι η στάση και η σχέση των γονέων ως προς το παιδί. Μέσα από τις ασκήσεις θα μπορέστε να ανακαλύψετε το δικό σας σκοτεινό παιδί και να εντοπίσετε κάθε δείγμα εμφάνισής τους στην ενήλικη ζωής σας. Μόνο μέσα από την αναγνώριση θα ανακαλύψετε το φωτεινό παιδί. Η συγγραφέας μάλιστα κάνει πολλές αναφορές και τονίζει την σημαντικότητα της αυτεπίγνωσης και της ενδοσκόπησης.

Συγκεκριμένα στο πρώτο μισό κεφάλαιο θα μάθετε: ποιες είναι οι εμπειρίες που τροφοδοτούν το σκοτεινό παιδί, ποιες είναι οι πεποιθήσεις του σκοτεινού παιδιού, ποια είναι τα συναισθήματα του σκοτεινού παιδιού, ποιοι είναι και  τι ρόλο διαδραματίζουν οι αμυντικοί μηχανισμοί. Κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια αναλύονται εκτενώς και με πολλή σαφήνεια, παραδείγματα αλλά και ασκήσεις ώστε να ανακαλύψεις στην πράξη το σκοτεινό παιδί σου.

Το φωτεινό παιδί

Στο δεύτερο μισό κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφέας αφιερώνεται στο φωτεινό παιδί που θέλουμε να ανθίσει και να πάρει την θέση του σκοτεινού παιδιού. Το φωτεινό παιδί είναι μια υπέροχη συναισθηματική κατάσταση που αρέσει σε όλους μας. Είναι χαρούμενο, χαμογελάει, δρα αυθόρμητα, δεν συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους, χορεύει και χαίρεται την ζωή.

Για να φέρουμε στην επιφάνεια το φωτεινό παιδί δεν πρέπει να μείνουμε στα παλιά συναισθηματικά μας μοτίβα. Χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό όραμα. Τα κεφάλαια που μιλούν για το φωτεινό παιδί θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το δικό σου εσωτερικό όραμα, να είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία σου, να ανατρέψεις τις πεποιθήσεις σου, να κάνεις τις αμυντικές στρατηγικές ωφέλιμες. Με λίγα λόγια θα σε βοηθήσουν να δώσεις χώρο στο εσωτερικό φωτεινό παιδί να αναπτυχθεί. Όπως και στα κεφάλαια με το σκοτεινό παιδί, έτσι και στο φωτεινό παιδί, υπάρχουν πληθώρα ασκήσεων και παραδειγμάτων που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το φωτεινό παιδί που κρύβεις μέσα σου.

Ενδεικτικά μερικά υποκεφάλαια που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το φωτεινό παιδί είναι: Να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου, Απόλαυσε την ζωή σου!, Μάθε πότε να τα παρατάς, Θέσε υγιή όρια!, Μάθε να λες όχι, Φρόντισε να έχεις χόμπι και ενδιαφέροντα, Μη φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου. Μόλις διαβάσεις τα κεφάλαια και κατανοήσεις όσο αναφέρονται σε αυτά, μπορείς να κάνεις μότο ζωής σου μερικούς από τους τίτλους που θα σε βοηθούν πάντα να δρας πάντα με το φωτεινό παιδί που κρύβεις μέσα σου.

Συνοπτικά:

Το βιβλίο «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας», θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσει και να συμφιλιωθείς με το παιδί που κρύβεις μέσα σου και να ανακαλύψεις όλες τις πλευρές του – θετικές ή αρνητικές. Οι οδηγίες, οι συμβουλές αλλά και οι πρακτικές ασκήσεις που μοιράζεται η συγγραφέας μαζί μας θα μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε αλλά και να δουλέψουμε με κάθε πτυχή του εαυτού μας προς το καλύτερο.

 

Ένα βιβλίο το οποίο δεν θα διαβάσεις μόνο μία φορά και θα σε συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή σου.
Psychologie bringt dich weiter γερμανικό περιοδικό ψυχολογίας

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Ρόδος: Μουσική βαρκάδα με το πειρατικό καράβι Queen Christine

Queen Christine, Ρόδος

H Queen Christine βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Μανδρακίου στο κέντρο της Ρόδου και πραγματοποιεί μουσικές βαρκάδες με θέα το απέραντο γαλάζιο. Οι μουσικές βραδιές πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα την ώρα που ο ήλιος δύει. Έτσι απολαμβάνεις μια βαρκάδα μέσα στο παραδοσιακό και περιποιημένο Queen Christine.

Ιστορία

Η Queen Christine είναι μια αναβίωση της ροδιακής καραβέλας του 17ου αιώνα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι ροδιακές καραβέλες ήταν μικρά πλοία που εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες. Το μέγεθός τους ήταν απαγορευτικό για να εμπλακούν σε κάποια ναυμαχία, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις εκτόξευαν με τα κανόνια τους μικρά αιχμηρά αντικείμενα. Με αυτά τα μικρά σκάφη γινόταν όλη η διακίνηση του εμπορίου και επιβατών στην περιοχή του Αιγαίου. Έτσι, αυτή η διακίνηση συνέδεσε τα νησιά μεταξύ τους με τα παράλια της Μικράς Ασίας και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ρόδος
Πηγή εικόνας: queenchristine.gr

Περιπλανήσεις

O Γιώργος, που είναι ο καπετάνιος του Queen Christine, και η ομάδα του υποδέχονται με χαρά και χαμόγελο τον πιθανό επισκέπτη του καραβιού και οι περιπλανήσεις ξεκινούν. Βαρκάδα μέσα στο λιμάνι της Ρόδου, ανάμεσα στα μεσαιωνικά τείχη, έξω από το φρούριο του Αγίου Νικολάου εκεί που βρισκόταν ο περίφημος κολοσσός της Ρόδου, κοντά στην ερευνητική μονάδα του ενυδρείου της Ρόδου και σε πολλά ακόμα γνωστά σημεία του νησιού. Μια μαγευτική βαρκάδα με ονειρική θέα και τη συνοδεία κάποιου ποτού ή αναψυκτικού το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισητηρίου. Επιπλέον, το βράδυ διοργανώνονται μουσικές βραδιές και έχεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις στη θάλασσα ακούγοντας ζωντανή μουσική κάτω από το λαμπρό φεγγάρι.

Ρόδος
Πηγή εικόνας: queenchristine.gr

Η μαγική ατμόσφαιρα στο πειρατικό καράβι θα σε εκπλήξει. Δοκίμασε μια μουσική βαρκάδα την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς το νησί και ζήσε την εμπειρία του να είσαι ναύτης του Queen Christine. Ανακάλυψε περισσότερες προτάσεις για τη Ρόδο εδώ.

 

Πληροφορίες

Toποθεσία: Mανδράκι, Ρόδος

Τηλ. επικοινωνίας: 6948696470

website: Queen Christine

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Σκόνδρα

Γεια! Είμαι η Αθανασία ή αλλιώς Νάνσυ για πολλούς. Αγαπώ τα ταξίδια, τη φύση, τα ζωάκια, το θέατρο, το cinema, τον πολιτισμό, την Ελλάδα. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί πολλά μέρη, στέκια και ανθρώπους της. Καλή ανάγνωση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Φραντσέσκο Τόττι: Ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας

Τοττι
Πηγή: Πηγή: netherlandsnewslive.com

Ο Φραντσέσκο Τόττι αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο της τοπικής ομάδας της Ρώμης, και έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Αυτό που ξεχωρίζει τον Φραντσέσκο Τόττι από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές πέρα από τα κατορθώματα του στο χορτάρι, είναι η «αιώνια» πίστη του στην ομάδα που τον ανέδειξε, τη Ρόμα. Ο Φραντσέσκο Τόττι, από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας του θα μείνει στην Ρόμα, παρά τα αμέτρητα κελεύσματα εκατομμυρίων από ευρωπαϊκούς «αστέρες» όπως η Ρεάλ και η Γιουβέντους. Ο Τόττι θα κάνει έτσι τον εαυτό του συνώνυμο με την αιώνια πόλη, την ομάδα, αλλά και έννοιες όπως η πίστη και ο «ποδοσφαιρικός ρομαντισμός». Μπήκε στο πάνθεον, ανέβηκε στο βάθρο, και δεν ξαναέπεσε ποτέ.


Τα πρώτα χρόνια του Φραντσέσκο Τόττι

Ο Φραντσέσκο Τόττι, θα γεννηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου του 1976 στην Ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη και ήδη από τα πρώτα του χρόνια θα ερωτευτεί το ποδόσφαιρο και την ομάδα της Ρόμα. Η αγάπη και η «τρέλα» του είναι τόσο μεγάλη, που θα χρειαστεί να βάλει «μέσο» την μητέρα του, προκειμένου να βρεθεί στην ομάδα, από τα 12 του κιόλας χρόνια.

Το 1988, και ενώ ο Τότι είναι μόλις 12 χρονών και παίζει σε μια τοπική ομάδα της γειτονιάς του, θα χτυπήσουν την πόρτα του σπιτιού του δύο γραβατωμένοι Scouts με μία προσφορά σε μία βαλίτσα για αυτόν. Ήταν μέσα 75.000 ευρώ για ένα παιδί 12 χρονών, χρήματα τα οποία η οικογένεια δεν είχε ξαναδεί ποτέ. Η μητέρα του πίστευε στο ταλέντο του, και στο γεγονός ότι ο μικρός Τόττι ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο, και αρνείται την προσφορά λέγοντας τους ότι το παιδί είναι για μεγάλα πράγματα, και ότι η μόνη ομάδα που θέλει να παίξει είναι η Ρόμα. Τους κλείνει την πόρτα, και από εκεί και πέρα γράφεται η ιστορία.


Το ντεμπούτο του Τόττι με τη Ρόμα

Το ντεμπούτο του με την ομάδα της Ρόμα, θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 1993, σε έναν αγώνα κόντρα στην Μπρέσια, στο οποίο οι Ρωμαίοι κέρδιζαν με 2-0 και στα πέντε λεπτά που απέμεναν πριν την λήξη του αγώνα, θα άλλαζε η ιστορία του συλλόγου.

totti
Πηγή: sportsking.gr

Ο Φραντσέσκο Τόττι βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας, με το τότε μεγάλο ταλέντο της ομάδας τον Ρομπέρτο Μούτσι. Ο προπονητής θα κοιτάξει προς τον πάγκο και θα φωνάξει γρήγορα τον μικρό Τόττι, να κάνει γρήγορα ζέσταμα και να μπει να παίξει. Ο Φραντσέσκο Τόττι, δεν κινείται καν. Είναι σίγουρος ότι η εντολή του προπονητή πηγαίνει στον Μούτσι και όχι σε εκείνον. Ο Μούτσι του διευκρινίζει ότι ο προπονητής αναφέρεται σε εκείνον, και ο Τόττι μπαίνει μέσα.

Στο παιχνίδι, πρόλαβε ίσα ίσα να κάνει 1-2 επαφές για τις οποίες θα δηλώσει πανευτυχής και τυχερός, γιατί μπόρεσε να εκπληρώσει ένα παιδικό όνειρο, το να παίξει στη Ρόμα. Ποιος θα του το έλεγε, ότι αυτό το όνειρο θα το υλοποιούσε για πάνω από 750 φορές στα 25 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα.

Ο Τόττι μαθαίνει να τελειοποιεί την ντρίμπλα του κυριολεκτικά στα στενά της Ρώμης, και γυρίζει την πόλη με μία μπάλα μέχρι να δύσει ο ήλιος, κάθε μέρα μετά τις προπονήσεις. Το 1998 θα κάνει διεθνές ντεμπούτο στα τουρνουά νέων της FIFA και της UEFA, ενώ θα μπει και στην τοπική εθνική νέων της Ιταλίας, με την οποία θα φτάσει και στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.


Τα πρώτα επαγγελματικά χρόνια του Φραντσέσκο Τόττι

Από τα πρώτα του κιόλας χρόνια, ο Τόττι θα γίνει το αγαπημένο παιδί της κερκίδας, και δεν είναι τυχαίο που από τα 20 του κιόλας χρόνια, θα καταφέρει να κάνει την ομάδα του να τον προτιμήσει αντί ενός προπονητή. Ο τότε προπονητής της Ρόμα, Μπιάνκι, δεν μπορεί να συνεργαστεί με τίποτα με τον Φραντσέσκο Τόττι, και όλα δείχνουν ότι η παραμονή του στην Ρόμα δεν θα κρατήσει πολύ. Ήδη πολλές ομάδες όπως η Σαμπντόρια θα κινηθούν για την απόκτηση του, και η Ρόμα αντίστοιχα για τον αντικαταστάτη του.

Ο τότε πρόεδρος της Ρόμα, Σένσι είναι έτοιμος να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση αλλά θα τον επισκεφτούν οργισμένοι οπαδοί της ομάδας απαιτώντας από την διοίκηση να κρατήσει τον Τόττι. Παράλληλα ο προπονητής της ομάδας, θα θέσει το δίλλημα στον πρόεδρο «Ή αυτός ή εγώ!» Ο Σένσι θα πάρει την δύσκολη απόφαση, που ίσως θα του στερήσει την δυνατότητα να κατακτήσει τρόπαιο εκείνη την χρονιά, να κρατήσει τον Τότι, καθώς όπως έλεγε είναι σημαντικότερος ο χαρακτήρας του συλλόγου, από το τρόπαιο. Η απόσβεση της συγκεκριμένης απόφασης, δεν θα μπορούσε να έρθει με πιο εμφατικό τρόπο την σεζόν 2001-2002, όπου με δικό του γκολ η Ρόμα θα πάρει το πρωτάθλημα Ιταλίας.

Είναι τα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος και ήδη η ομάδα της Γιουβέντους, κερδίζει και φτάνει τους 73 βαθμούς, με την Ρόμα να παίζει με την Πάρμα, του Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο Τόττι θα «τινάξει» τα δίχτυα του Μπουφόν, και θα φύγει κατευθείαν στο «πέταλο» για να πανηγυρίσει με τους οπαδούς το γκολ που ισοδυναμούσε με πρωτάθλημα, σε έναν αγώνα που τελείωσε 3-1. Η Ρόμα στους 75 βαθμούς είναι πρωταθλήτρια, και ο Τόττι ο θεός της.

τότι
Πηγή: www.chiesaditotti.com

Ο χορός των εκατομμυρίων και ο «όρκος πίστης»

Την σεζόν 2004/2004, η ομάδα της Ρόμα, με ηγέτη πάντα τον Τόττι δείχνει να ξανά επιστρέφει στα πράγματα. Είναι η χρονική περίοδος που αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες στα στενά της Ρώμης, πως υπάρχει ενδιαφέρον του Ιταλικού Βορρά για την απόκτηση του Φραντσέσκο Τότι. Η Ρώμη βρίσκεται σε αναβρασμό. Και μόνο από τις φήμες που ακούγονται για μια πιθανή αποχώρηση του Τόττι, στήνονται «λαϊκά δικαστήρια» από τους οπαδούς της ομάδας, απειλείται και πάλι ο πρόεδρος Σένσι, και με οπαδούς να κλαίνε ή ακόμα να κάνουν και απεργίες πείνας, ακόμα και αν όλα αυτά δεν ήταν κάτι παραπάνω από φήμες.

Στον Φραντσέσκο Τόττι θα φτάσουν προσφορές ακόμα και από τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, με χρηματικά ποσά που για την εποχή ζαλίζουν, αλλά η τελική απόφαση που παίρνει ο Τόττι είναι να παραμείνει στην ομάδα του, απόφαση που πολλοί θα σχολιάσουν ότι του στοίχησε που δεν πήγε σε μία από αυτές τις ομάδες, για να μπορέσει να πετύχει ακόμα περισσότερα με το ταλέντο του.

Τοτι
Πηγή: www.theguardian.com

Ο ίδιος θα δηλώσει στο δίκτυο SkySports: «Δεν θα γίνω ποτέ προδότης. Προτιμώ να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα εδώ, παρά δέκα σε μία άλλη ομάδα. Η Ρόμα είναι η οικογένεια μου, και κανένας δεν θα άφηνε την οικογένεια του, όσα λεφτά και αν του προσέφεραν». Ο Τότι δίνει τον «όρκο πίστης» και η Ρώμη ανακουφίζεται και το γιορτάζει. Δεν είναι τυχαίο που λίγο καιρό αργότερα στον γάμο του, θα παρευρεθούν πάνω από 10.000 οπαδοί της ομάδας για να γιορτάσουν μαζί του.


Οι κατακτήσεις και οι διακρίσεις του Φραντσέσκο Τόττι στην Ρόμα και την Ιταλία

Ο Φραντσέσκο Τότι θα κατακτήσει το 1999 το βραβείο του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος, και έναν χρόνο ακόμα θα βγει ο καλύτερος παίκτης του τελικού του ευρωπαικού πρωταθλήματος, και ο καλύτερος παίκτης στην Ιταλία, τίτλο που θα πάρει και το 2003. Θα χαρακτηριστεί ο καλύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής στις χρονιές 2000 ,2001, 2003, 2004 και 2007, ενώ θα ηγηθεί της προσπάθειας της Ιταλίας στο μουντιάλ του 2006.

Τότι
Πήγή: www.footballparadise.com

Στο παλμαρέ του θα εντάξει και τον τίτλο του χρυσού παπουτσιού, του κορυφαίου σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 2007, ενώ θα μπει και στο ιταλικό Hall of Fame. Με την ομάδα της καρδιάς του, τη Ρόμα, θα μετρήσει τον τεράστιο αριθμό των 786 συμμετοχών και των 307 γκολ, κάνοντας τον τον πρώτο σε συμμετοχές και σε γκολ παίκτη στην ιστορία της ομάδας. Με την Ρόμα επίσης θα κατακτήσει το «Σκουντέτο» το 2001, το Σούπερ Καπ Ιταλίας το 2001 και το 2007 και το Κύπελλο Ιταλίας τα έτη 2007 και 2008.


Το συγκινητικό φινάλε του «καπιτάνο» της Ρώμης

Την σεζόν του 2016, η Ρόμα θα του προσφέρει τιμητικά, ένα μονοετές συμβόλαιο, με προπονητή της ομάδας τον Σπαλέτι. Εκείνη την σεζόν θα πραγματοποιήσει 27 συμμετοχές, αλλά κυρίως ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Η Ρόμα θα τερματίσει 2η εκείνη την σεζόν εξασφαλίζοντας τη θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Η τελευταία παράσταση του Φραντσέσκο Τότι θα γίνει στο Ολύμπικο, με αντίπαλο τη Τζένοα, παιχνίδι που θα ολοκληρωθεί με το νικηφόρο 3-2 για την Ρόμα. Οι προετοιμασίες για τον αποχωρισμό με τον αιώνιο αρχηγό ξεκινούν πολλές μέρες πριν στην πόλη. Δημιουργούνται πανό, 140 μέτρων. «Δεν στεναχωριέμαι που σταματάς. Σε ευχαριστώ που υπάρχεις».

Η Ρόμα παρότι κερδίζει και πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν μπορεί να το ευχαριστηθεί και να το γιορτάσει, και στο Ολύμπικο επικρατεί βαρύ κλίμα. Πριν καν τελειώσει το παιχνίδι, όλο το γήπεδο φωνάζει το όνομα του αρχηγού του, και με την λήξη του αγώνα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να κλαίνε για την αποχώρηση του Τόττι.

τοτι
Πηγή: www.chiesaditotti.com

Από το γήπεδο δεν έφυγε κανένας. 70.000 κόσμου, περίμενε να τιμήσει τον αρχηγό του, και να τον χαιρετήσει για τελευταία φορά. Χιλιάδες συνθήματα, τραγούδια, πανό κόσμισαν το Ολίμπικο. Ο Τότι θα κάνει τον τελευταίο «γύρο του θριάμβου» στο στάδιο, και συγκινημένος θα αποχωρήσει, περνώντας έτσι στην ιστορία του συλλόγου, και στην καρδιά όλων των ρομαντικών οπαδών.

Τότι
Πηγή: www.stuff.co.nz

Ακολουθεί αντίστοιχο βίντεο για τον Φραντσέσκο Τόττι.


Για το συγκεκριμένο άρθρο αξιοποιήθηκαν οι πηγές:

Φραντσέσκο Τότι: Ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Ρώμης, από www.onsports.gr, Τελευταία πρόσβαση 15/09/2021

Φραντσέσκο Τότι: Ένας και παντοτινός, από: www.sport24.gr, Τελευταία πρόσβαση 15/09/2021

Φραντσέσκο Τόττι, από el.wikipedia.org, Τελευταία πρόσβαση 15/09/2021

Φραντσέσκο Τότι: Η πιο όμορφη ιστορία της γενιάς μας, από sportsking.gr, Τελευταία πρόσβαση 15/09/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Καραμπίδης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, σπουδάζω στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ, Guitar Lover και Rock'N Roll Never Dies

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

7 ταινίες που εκτυλίσσονται σε τρένο

τρένο

Το τρένο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό έχει επηρεάσει και το χώρο του κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές διάσημες σκηνές σε τρένο, όπως τις εντυπωσιακές σκηνές του Buster Keaton στο The General (1926). Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για 7 ταινίες, κομμάτι των οποίων διαδραματίζεται εντός κάποιου τρένου. Φυσικά, υπάρχουνε κι άλλες, οπότε ζητάμε συγγνώμη για όποια παράλειψη. Η χρονολογίκη σειρά είναι τυχαία και η θεματολογία των ταινιών ποικιλεί.

The Darjeeling Limited (2007)

Σκηνοθέτης: Wes Anderson

Ηθοποιοί: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=aO1bYukdvLI

Βαθμολογία στο IMDb: 7.2/10

Τρία αδέλφια συναντιούνται για πρώτη φορά μετά την κηδεία του πατέρα τους. Το σημείο συνάντησης τους; Ένα τρένο που διανύει την Ινδία. Σκοπός τους; Η εύρεση της μητέρας τους, η οποία είναι εξαφανισμένη από την κηδεία του πατέρα τους (στην οποία δε παρευρέθη). Το The Darjeeling Limited, είναι μία ταινία με γεμάτη -με το ατού του Wes Anderson- συμμετρικά και πολύχρωμα πλάνα, έχει τρεις ηθοποιούς που παίζουνε εξαιρετικά και αποτελεί μία αρκετά εύθυμη και διασκεδαστική ταινία.

τρένο
Πηγή εικόνας: americancinematheque.com

Train to Busan (2016)

Σκηνοθέτης: Sang-ho Yeon

Ηθοποιοί: Gong Yoo, Yu-mi Jung, Ma Dong-seok

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FH_a6LHvORM

Βαθμολογία στο IMDb: 7.6/10

Θα περάσουμε τώρα σε εντελώς διαφορετικά είδη, αυτά του θρίλερ και του τρόμου. Το Train to Busan είναι μία νοτιοκορεάτικη ταινία με ζόμπι, η οποία -ως επί των πλείστων- διαδραματίζεται μέσα σε ένα τρένο. Η πλοκή έχει ως εξής: Η Νότια Κορέα έχει κατακλειστεί από έναν ιό που μεταλλάσει ανθρώπους σε ζόμπι. Οι επιβάτες που πήρανε το τρένο από Σεούλ για Μπουσάν, προσπαθούνε να σωθούνε από τον μεγάλο κίνδυνο. Κατά την προσωπική μου γνώμη, το Train to Busan, αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες με ζόμπι των τελευταίων ετών.

Train to Busan
Πηγή εικόνας: cinapse.co

Before Sunrise (1995)

Σκηνοθέτης: Richard Linklater

Ηθοποιοί: Ethan Hawke, Julie Delpy

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6MUcuqbGTxc

Βαθμολογία στο IMDb: 8.1/10

Αλλάζουμε ξανά είδος όπως καταλάβατε και παιρνάμε σε μία από τις καλύτερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών. Το πρώτο μέρος της τριλογίας ‘Before’, ξεκινάει με τη γνωριμία των δύο βασικών χαρακτήρων, του Jesse και της Céline, μέσα σε ένα τρένο. Ο Jesse πηγαίνει στη Βιέννη και η Céline στο Παρίσι. Η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε να συναντηθούνε και μετά από μία εκτενής συζήτηση μέσα στο τρένο, αποφασίζουνε να κατέβουνε στη Βιέννη και να περάσουνε μία ημέρα μαζί. Η τριλογία συνεχίζεται με το Before Sunset (2004) και κλείνει με το Before Midnight (2013).

Before Sunrise
Πηγή εικόνας: www.nytimes.com

Source Code (2011)

Σκηνοθέτης: Duncan Jones

Ηθοποιοί: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NkTrG-gpIzE

Βαθμολογία στο IMDb: 7.5/10

Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας σε αυτή τη λίστα. Το Source Code πραγματεύεται τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ενός πρώην στρατιωτικού να βρει τον άνθρωπο που έβαλε τη βόμβα στο τρένο που βρίσκεται και ο ίδιος. Όντας παγιδευμένος, θα κάνει τα πάντα για να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Κάθε προσπάθεια του διαρκεί 8 λεπτά. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από  τον ελληνικό τίτλο της ταινίας (Τα τελευταία 8 λεπτά).

τρένο
Πηγή εικόνας: www.movieforums.com

Snowpiercer (2013)

Σκηνοθέτης: Bong Joon-ho

Ηθοποιοί: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nX5PwfEMBM0

Βαθμολογία στο IMDb: 7.1/10

Η δεύτερη νοτιοκορεάτικη ταινία  (το μεγαλύτερο κομμάτι είναι στα αγγλικά βέβαια) της λίστας, όπως και η δεύτερη επιστημονικής φαντασίας. Περνάμε λοιπόν στο Snowpiercer, ένα δημιούργημα του αγαπημένου μου Bong Joon-ho. Βρισκόμαστε στο μέλλον όπου ύστερα από από ένα αποτυχημένο πείραμα αλλαγής του κλίματος, οι επιζήσαντες είναι λίγοι και βρίσκονται μέσα σε ένα τρένο που διαρκώς κινείται. Μέσα στο τρένο, έχουνε δημιουργηθεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς για τις πιο ισχυρές τάξεις, ώσπου οι χαμηλότερες τάξεις αποφασίζουνε να δράσουνε.

Snowpiercer
Πηγή εικόνας: www.ifccenter.com

Transsiberian (2008)

Σκηνοθέτης: Brad Anderson

Ηθοποιοί: Woody Harrelson, Emily Mortimer, Ben Kingsley

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dBkSOOEgidQ

Βαθμολογία στο IMDb: 6.7/10

Το Transsiberian είναι η λιγότερο διαδεδομένη ταινία αυτής της λίστας. Ένα ζευγάρι ταξιδεύει με το Υπερσιβηρικό τρένο. Στη πορεία του ταξιδιού θα κάνει κάποιες γνωριμίες που θα τους μπλέξει σε μία υπόθεση εξαπάτησης και δολοφονιών. Ο Υπερσιβηρικός αποτελεί μία από τις διασημότερες διαδρομές με τρένο παγκοσμίως και η οπτική που δίνεται σε αυτή την ταίνια είναι λιγάκι τρομακτική. Φυσικά και δεν είναι κάποιο αριστούργημα, αλλά αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ταινία.

Transsiberian
Πηγή εικόνας: filminwords.com

The General (1926)

Σκηνοθέτης: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Ηθοποιοί: Buster Keaton, Marion Mack

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7EcZPcFfjqY

Βαθμολογία στο IMDb: 8.1/10

Φτάσαμε αισίως στη τελευταία ταινία της λίστας. Κρατήσαμε για το τέλος μία από τις καλύτερες ταινίες του Buster Keaton, ενός από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που περάσανε από τον χώρο του κινηματογράφου. Η πλοκή είναι απλή και έχεις ως εξής: Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική, κάποιοι κατάσκοποι κλέβουνε την αγαπημένη ατμομηχανή του μηχανικού Johnnie Gray. Σε ένα προσαρτισμένο -με την ατμομηχανή- βαγόνι, βρίσκεται η αγαπημένη του μηχανικού. Έτσι, θα κάνει τα πάντα για να πάρει πίσω τη μηχανή και να σώσει και την αγαπημένη του Annabelle. Το The General έχει να επιδείξει μερικές από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης σε τρένο. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Buster Keaton τις γύρισε μόνος του.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=m33VfG6-4vQ

τρένο
Πηγή εικόνας: Letterboxd

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Καρκαλέτσης

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε έξω να φωτογραφίζω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Γεωγραφία: SOS για την εκπαίδευση ενός σύγχρονου πολίτη

Γεωγραφία
Πηγή: Dreamstime.com

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα η γεωγραφική εκπαίδευση μπορούμε να πούμε πως περνά μια κρίση. Τα ίδια τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών δεν είναι τόσο καλά. Επίσης, αυτά δεν υλοποιούνται είτε καθόλου είτε υλοποιούνται με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να καθιστούν το συγκεκριμένο μάθημα ως δευτερεύον. Επιπλέον, η γεωγραφία διατίθεται σε λίγες τάξεις ως ανεξάρτητο μάθημα και οι εβδομαδιαίες ώρες για την διδασκαλία της είναι λίγες. Συγκεκριμένα στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και στην Α’ και Β’ Γυμνασίου προσφέρεται ως ανεξάρτητο μάθημα. Αντιθέτως, στις Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού διδάσκεται δια μέσου του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος.

Σημαντική είναι και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Δίχως αυτήν δεν μπορεί να επιτευχθεί με το καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο η διδασκαλία. Αυτή πολλές φορές όταν διατίθεται από τον εκπαιδευτικό μπορεί να βοηθήσει ώστε το μάθημα να γίνει πιο εύκολο, κατανοητό αλλά και συμπαθητικό στους μαθητές. Αξίζει να αναφερθεί πως η ύλη του μαθήματος αρκετές φορές καλύπτεται από τους εκπαιδευτικούς και με έναν επιφανειακό τρόπο.


Σύγκριση της ελληνικής γεωγραφικής εκπαίδευσης με άλλες χώρες

Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα η γεωγραφία προσφέρεται τα λιγότερα χρόνια. Στην Ρουμανία το μάθημα της γεωγραφίας ως ανεξάρτητο διδάσκεται δέκα χρόνια και στην Ιταλία διδάσκεται σε όλα τα σχολικά έτη, πάντοτε όμως μαζί με κάποιο άλλο μάθημα. Έτσι γίνεται φανερό πως η ελληνική πολιτεία δεν εναποθέτει τις ελπίδες για την εκπαίδευση των μελλοντικών ενεργών πολιτών της στη διδασκαλία της γεωγραφίας. Πιθανόν να θεωρεί πως το μάθημα της γεωγραφίας δεν έχει να προσφέρει πολλά πράγματα σε σύγκριση με την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών που διατίθεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.


Η προσφορά της στον σύγχρονο πολίτη

Η γεωγραφία ως μάθημα συνεισφέρει στην κοινωνική ένταξη του ατόμου και στην ευαισθητοποίησή του σε πολλά θέματα. Αυτά σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία γενικότερα αλλά και να έρθουν σε επαφή με γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό ακριβώς αναφέρεται και στα πλαίσια της εκπαίδευσης και κατάρτισης της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Με την γεωγραφία το άτομο θα έρθει σε επαφή με διάφορα ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν όλη τη ανθρωπότητα. Τέτοια είναι η αειφόρος ανάπτυξη, οι συγκρούσεις, το διεθνές εμπόριο και η παγκόσμια διάσταση των τοπικών ζητημάτων. Τα άτομα μέσα στη κοινωνία πολλές φορές δρουν με έναν απομονωτικό τρόπο μεταξύ τους, ατομικά χωρίς να τους ενδιαφέρει το συλλογικό καλό.

Η γεωγραφία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα άτομα ώστε να δουν τον εαυτό τους σαν ένα κομμάτι της κοινωνίας. Σαν ένα κομμάτι το οποίο αλληλοεξαρτάται από τους υπόλοιπους αλλά και οι άλλοι εξαρτώνται από αυτόν σε σχέση με την οικονομία, τη πολιτική και τον πολιτισμό. Όταν τα άτομα μυηθούν στη γεωγραφική εκπαίδευση τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το περιβάλλον και συνεπώς για την κοινωνία τους. Μπορούν να ερμηνεύσουν αυτά τα πράγματα που βλέπουν και συμβαίνουν γύρω τους ώστε να καταστούν υπεύθυνοι πολίτες. Ένα τέτοιο ρόλο επιθυμεί να διαδραματίσει αυτό το μάθημα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Επιπλέον η γεωγραφική εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γεωγραφικής αντίληψης και των δεξιοτήτων. Δεξιότητες που θα φανούν χρήσιμες για την προσωπική και επαγγελματική ζωή των νέων πολιτών και τη δημιουργία του Παγκόσμιου Πολίτη. Εν τέλει καθίσταται μεγάλη ανάγκη για τη διατήρηση και επέκταση της γεωγραφίας σε περισσότερες τάξεις στο σχολείο. Ανάγκη ώστε να ενταχθούν ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία στο σχολείο. Επίσης θα βοηθήσει τους μαθητές να γίνουν όχι μόνο ενεργοί αλλά και υπεύθυνοι πολίτες.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Βουδρισλής, Ν. & Λαμπρινός, Ν. (2014). Ο ρόλος της οικουμενικής εκπαίδευσης και της γεωγραφίας στη διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Εισήγηση στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 22-24 Οκτωβρίου.

Ρέλλου, Μ. & Λαμπρινός, Ν. (2004). Η στασιμότητα της γεωγραφικής εκπαίδευσης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Εισήγηση στο 7ο Πανελλήνιο Γεωγραφικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας. Μυτιλήνη, Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;