Τι “δένει” ένα παίκτη και ένα προπονητή; Η ψυχολογία!

Τι “δένει” ένα παίκτη και ένα προπονητή; Η ψυχολογία!

Ομάδες με πολλά τρόπαια, που έχουν αγγίξει την δόξα, την κορυφή του κόσμου, στο ύψιστο σημείο αποθέωσης, που έχουν ενθρονιστεί για τα καλά στις «μεγαλύτερες» του κόσμου. Και όλα αυτά; Πως επιτυγχάνονται άραγε; Πρωτεύον «σημείο» και ως μια απάντηση η σχέση παίκτη-προπονητή. Ομολογουμένως εκείνη που καθορίζει πολλά πράγματα για μια ομάδα.

Μια σχέση ψυχολογική, συναισθηματική, ,άλλοτε με άρρηκτους και άλλοτε με εύθραυστους δεσμούς. Και αναλόγως με την εκάστοτε σχέση καθορίζονται και οι επιτυχίες ή αντιστοίχως οι αποτυχίες μιας ομάδας. Κομβικό σημείο για την εξέλιξη ενός αγώνα το τεχνητό πλάνο του προπονητή, οι οδηγίες καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη. Μοιραία η τελευταία για τον εκάστοτε παίχτη. Θετική διάθεση; Περισσότερες πιθανότητες για μια νίκη και ένα θετικό αποτέλεσμα. Αρνητική διάθεση; Λιγότερες οι πιθανότητες για μια νίκη και ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Όλα αυτά βέβαια αποκτούν ιδιαίτερη σημασία κατά την εβδομάδα προετοιμασίας των παικτών.

Η θέση και ο ισχυρός χαρακτήρας του προπονητή ως επικεφαλής κάθε εγχειρήματος της ομάδας θα πρέπει να αποσκοπεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • ü Ανάπτυξη «έξυπνων» στρατηγικών: οι οποίες καθορίζουν την προετοιμασία της ομάδας και αποκτούν μεγάλη αξία όταν η ομάδα θριαμβεύει σε κάθε της αγωνιστική μέρα.
 • ü Διαυγές πνευματικό επίπεδο: Έλλειψη συγκέντρωσης, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, συνεργασίας, πάθους έχουν ως αποτέλεσμα ενίοτε την εξαλλοίωση της σύστασης μιας ομάδας και κατά κόρον την συνέπεια της προς μια ανοδική και αλματώδη πορεία.

Επίσης η εναλλαγή συναισθημάτων, ειδικότερα δε άγχους και αυτοπεποίθησης παρατηρείται κυρίως με την έναρξη και κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Τα συμβάντα του αγώνα επηρεάζουν άμεσα πολλές φορές το πνεύμα και την ομοιογένεια μιας ομάδας θετικά ή αρνητικά. Το ίδιο μπορεί συμβαίνει και για τους αντιπάλους και τον κάθε παίκτη ατομικά. Συσσώρευση άγχους πολλές φορές ενός παίκτη με την επίτευξη τέρματος εναντίον της ομάδας του, αντιθέτως απελευθέρωση από αυτό όταν η δική του ομάδα πετυχαίνει τέρμα. Αυτό που επέρχεται μετά ως φυσιολογική συνέπεια είναι η αυτοπεποίθηση.

Κάποιοι από τους υπόλοιπους παράγοντες που σχετίζονται με την διαχείριση και την έκφανση διαφορετικών συναισθημάτων στον αγώνα είναι:

Οι χαμένες ευκαιρίες

 • Τα λάθη
 • τραυματισμοί
 • Οι αλλαγές
 • Οι αποφάσεις του διαιτητή
 • Η κόπωση
 • Διαπληκτισμοί μεταξύ συμπαικτών
 • Πιθανή αλλαγή καιρού
 • έλλειψη προσπάθειας και ενδιαφέροντος
 • Διάσπαση προσοχής από τον κόσμο

Στόχος η καλή κατάρτιση και εκπαίδευση των παικτών σε τέτοιου είδους καταστάσεις ώστε να φαντάζουν για αυτούς κάτι το γνώριμο και ανεμπόδιστο.

Εν κατακλείδι, συνοχή, άμιλλα, αλληλοσεβασμός, ορθή ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη από την μεριά του προπονητή, δημοκρατικό πνεύμα από τον ίδιο προς τους παίκτες του στην ομαδική λήψη αποφάσεων εξασφαλίζουν και συναινούν προς μια κατεύθυνση επιτυχίας.

 

** [A good coach will make his players see what the can be, rather than what they are.]


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;