Πολεμικές τέχνες “δάσκαλος” πειθαρχίας

Πολλές φορές όταν ακούμε για «πολεμικές τέχνες» ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η πειθαρχία. Ας δούμε πρώτα όμως τι είναι πειθαρχία και ποιά τα οφέλη της στο άτομο.

Πειθαρχία είναι η ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του καθώς και να αντιστέκεται στις επιθυμίες και τις παρορμήσεις του. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί σημαντικό προσόν τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή κάποιου. Μέσα από αυτήν, το άτομο χτίζει την αυτοπεποίθηση του και καταφέρνει περισσότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο παραγωγικό. Επίσης, με την  πειθαρχία καταφέρνει κανείς να γίνει ανεκτικότερος στην αποτυχία, τις προκλήσεις και γενικότερα στα αρνητικά συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει παλιούς στόχους και θέτει νέους, υψηλότερους.

Στον χώρο των πολεμικών τεχνών ο έλεγχος είναι κάτι που πρωταγωνιστεί. Βέβαια, σκοπός τους δεν είναι να διδάξουν τον αθλητή να επικεντρώνεται στον έλεγχο, μέσω της δύναμής του, του λιγότερο δυνατού αντιπάλου του. Αντιθέτως, σκοπεύουν να του μάθουν να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του και τα «δυνατά σημεία του» με τέτοιο ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να κερδίσει τη μάχη της αυτοάμυνας τόσο με στρατηγική όσο και με δύναμη. Οι ελεγχόμενες κινήσεις και η ανάγκη σκέψης πριν τη δράση και η αντίδραση στην απάντηση του αντιπάλου βοηθούν στην βελτίωση της πειθαρχίας.

Ένας εξασκούμενος πολεμικών τεχνών που προπονείται τακτικά μαθαίνει διαρκώς νέες τεχνικές ανεξάρτητα από το εάν είναι αρχάριος ή προχωρημένος. Η ασυνεχής και ανεπαρκής εξάσκηση μεταφράζεται ως μειωμένη υπομονή και επιμονή και αδυνατεί να αναπτύξει την πειθαρχία και την αυτοσυγκράτηση του. Όπως είναι γνωστό η γνώση κατακτιέται μέσω της επανάληψης. Έτσι, όπως το σώμα μας εκτελεί άψογα μια άσκηση μετά από πολλές επαναλήψεις, έτσι και η πειθαρχία χαράζεται στο χαρακτήρα του ατόμου μέσα από την επανειλημμένη και συνεχή προσπάθεια στα πλαίσια της προπόνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός

Ο κάθε άνθρωπος, όταν ξεκινάει το ταξίδι του στην εκμάθηση μιας η περισσότερων πολεμικών τεχνών, έχει τους δικούς του προσωπικούς στόχους. Έργο του δασκάλου που αποτελεί βασική φιγούρα σε αυτό το ταξίδι είναι να βοηθήσει τον εξασκούμενο βήμα βήμα να πραγματοποιήσει μικρότερους, επιμέρους στόχους. Η ικανότητα του ατόμου να μπορεί να πειθαρχεί τον εαυτό του και να επικεντρώνεται σε ρεαλιστικούς στόχους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα – αλλά και δώρο –  από τις πολεμικές τέχνες που χρησιμεύει σε όλους τους τομείς της ζωής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελευθερία Κουτσιμάρη

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;