Γυναίκα και Αθλητισμός στη Σαουδική Αραβία

Ως αθλητισμός ορίζεται η ενασχόληση του ατόμου με αθλητικές δραστηριότητες. Αποτελεί αγαθό που προσφέρει στο άτομο άρτια σωματική διάπλαση και δύναμη, λειτουργώντας ευεργετικά στην υγεία του. Επιπλέον, σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο, οξύνεται η κρίση και η αντίληψη, ενώ παράλληλα αποτελεί μορφή εκτόνωσης του καθημερινού στρες. Εκτός από θεσμός και αγαθό αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Η μήπως όχι;

Μέχρι πρόσφατα, η γυμναστική ήταν απαγορευμένη στα σχολεία θηλέων της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό άλλαξε με την προσθήκη του μαθήματος στα ιδιωτικά σχολεία πριν από τέσσερα χρόνια. Προσφάτως, το Υπουργείο Παιδείας του κράτους ανακοίνωσε ότι από το νέο ακαδημαϊκό έτος, το μάθημα της γυμναστικής θα ενταχθεί και στα δημόσια σχολεία θηλέων. Βέβαια, δεν ξεκαθάρισε ποιες δραστηριότητες θα επιτρέπονται κατά την εκπόνηση του μαθήματος, εφόσον αυτές πρέπει να είναι σύμφωνες με τον ισλαμικό τρόπο ζωής. Εκτός από αυτό, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για το μάθημα, κάτι το οποίο γεννά ερωτήματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τμήματα Φυσικής Αγωγής των Πανεπιστημίων της χώρας δεν δέχονται γυναίκες σπουδαστές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθηγήτριες να διδάξουν το μάθημα στα κορίτσια. Αναφορικά, η ένταξη του μαθήματος στα σχολεία έγινε στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος, που στόχος του είναι να ωθήσει τους πολίτες στην σωματική άσκηση, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα στη χώρα.

Ας αναφέρουμε κάποιους λόγους για τους οποίους η γυμναστική απαγορευόταν μέχρι σήμερα στα κορίτσια. Σύμφωνα με συντηρητικές απόψεις (ανδρών), τα αθλητικά ρούχα αφαιρούν την πρέπουσα σεμνότητα και ταπεινότητα από μια γυναίκα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται πρέπον μια γυναίκα να αθλείται. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν ότι η άθληση αντιτίθεται στη γυναικεία φύση, καθώς αυτή θα οδηγήσει της γυναίκες να μοιάζουν με άνδρες (!).

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τι γίνεται;

Η Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε στις γυναίκες το δικαίωμα να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό βεβαίως, έγινε έπειτα από «απειλή» της Ολυμπιακής Επιτροπής να αποκλείσει την χώρα από τους Αγώνες, αν εκείνη έστελνε μόνο άνδρες αθλητές, το 2012. Η αρχή έγινε τότε, αφού η αποστολή της χώρας περιλάμβανε 2 γυναίκες αθλήτριες, ενώ στους πιο πρόσφατους Αγώνες του Ρίο αγωνίστηκαν 4 γυναίκες. Οι αθλήτριες αγωνίζονται φορώντας μαντίλα και με καλυμμένο το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους, σύμφωνα με τις παραδόσεις του Ισλάμ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία αυτών προπονείται εκτός Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μην προκαλούν αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Κλείνοντας, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η ένταξη της γυμναστικής στα σχολεία θηλέων της Σαουδικής Αραβίας θα φέρει τον αθλητισμό στη ζωή των γυναικών της χώρας. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, αποτελεί αναμφισβήτητα κίνηση που θα διευρύνει τους ορίζοντες τους και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στο χώρο του αθλητισμού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελευθερία Κουτσιμάρη

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;