Εθνικά αθλήματα ανά τον κόσμο

Σε αρκετές χώρες έχουν αναπτυχθεί αθλήματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως εθνικά. Τα εθνικά αθλήματα έχουν ως γνώρισμα τον αναπόσπαστο δεσμό τους με την κουλτούρα της χώρας από την οποία προέρχονται καθώς και την δημοφιλία τους σε αυτήν. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

Σούμο

Το σούμο προέρχεται από την Ιαπωνία και αποτελεί το εθνικό άθλημα της χώρας. Είναι μια μορφή αγωνιστικής πάλης κατά την οποία  ο ένας παλαιστής προσπαθεί να σπρώξει τον άλλον εκτός αγωνιστικού χώρου ή να τον κάνει να ακουμπίσει το έδαφος με κάποιο άλλο μέρος του σώματος πέραν των πελμάτων. Ο τρόπος ζωής των αθλητών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις υπαγορεύσεις του αθλήματος.

Καποέιρα

Η καποέιρα είναι βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που συνδυάζει χορευτικές κινήσεις, στοιχεία ακροβατικής γυμναστικής και μουσική. Αναπτύχθηκε από αφρικανούς σκλάβους στη βραζιλία κατά την αποικιοκρατία. Η καποέιρα έχει δύο κύρια είδη, το “τοπικό” και το “Ανγκόλα”. Υπάρχουν διάφορα στυλ παιχνιδιού καποέιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ροντέο

Το ροντέο είναι το εθνικό σπορ της Χιλής και διαφέρει από το ροντέο που συναντάμε στη βόρεια Αμερική. Δύο ιππείς, που αποτελούν μια ομάδα, τρέχουν γύρω από μια αρένα και προσπαθούν να σταματήσουν ένα νεαρό  βόδι. To άθλημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Στη σημερινή του μορφή ρυθμίζεται από αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τα άλογα και τους καβαλάρηδες.

Πάτο

Το πάτο είναι το εθνικό άθλημα της Αργεντινής και η κυριολεκτική σημασία του είναι “πάπια”. Παίζεται από καβαλάρηδες πάνω σε άλογα και συνδυάζει στοιχεία του πόλο (άθλημα που επίσης παίζεται καβάλα σε άλογα) και του μπάσκετ. Στην προγενέστερη μορφή του χρησιμοποιούνταν μια… πάπια αντί για μπάλα στο καλάθι. Σήμερα, όμως, έχουν διαμορφωθεί νέοι κανόνες για το παιχνίδι και πλέον χρησιμοποιείται ειδική μπάλα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελευθερία Κουτσιμάρη

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;