Η αλλοίωση των αθλητικών αξιών

 

Σ Το σημερινό άρθρο θα  αναφερθούμε στην  αλλοίωση του αθλητισμού μέσω της εμπορευματοποίησης και της χρήσης των  αθέμιτων μέσων με σκοπό την κατάκτηση ης κορυφής. Με την αλλοίωση του αθλητισμού λόγω των παραπάνω, κοινωνική και ηθική ζωή του αθλητή. Με τα προαναφερθέντα τίθεται το ερώτημα, υπάρχει πλέον καθαρός αθλητισμός; Καθημερινά παρατηρούμε το φαινόμενο της αισχροκέρδειας με σκοπό.

Στο παρελθόν ο αθλητισμός πρόβαλλε ανθρωπιστικές αξίες και συνέβαλλε στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Πλέον στον αθλητισμό κυριαρχούν φαινόμενα που δεν αντιπροσωπεύουν τις βασικές αξίες όπως (ντόπινγκ και χουλιγκανισμός), λόγω της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Οι αθλητές χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα (αναβολικά) για τη νίκη. Όμως η υγεία των αθλητών με αυτό τον τρόπο θυσιάζεται στον βωμό των επιδόσεων και η ζωή τους κινδυνεύει από την χρήση ουσιών. Επίσης υποβαθμίζεται και η κοινωνική αξία του αθλητή. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού συνοδεύεται με τα οικονομικά συμφέροντα ως μέσω κερδοσκοπίας διάφορων εταιριών. Γενικά με τις αρνητικές επιδράσεις στον αθλητισμό υποβαθμίζεται η έννοια του αθλητικού ιδεώδους και του ευ αγωνίζεσθε και αναβαθμίζονται έννοιες όπως χουλιγκανισμός και στοιχηματισμός που αλλοιώνουν τις βασικές αξίες του αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως, πέρα ​​από τις αρνητικές αξίες που κυριαρχούν στον αθλητισμό υπάρχουν ιδέες και προτάσεις που θα μειώσουν και θα αντισταθούν στην εκχώρηση τέτοιων αξιών. Αρχικά οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να έρθουν σε επαφή με διακεκριμένους αθλητές που εκπροσωπούν τις βασικές αξίες του αθλητισμού και να ψηφίσουν ένα αυστηρό νομοθετικό περιεχόμενο υπέρ της πάταξης του ντόπινγκ, της εμπορευματοποίησης και της βίας στον αθλητισμό. Η αντιμετώπιση των παραπάνω αρνητικών αξιών γίνεται με την ύπαρξη ενός καθαρού αθλητισμού που δημιουργείται από τα σχολεία. Με την αναβάθμιση της αθλητικής παιδείας υιοθετείται ο στόχος της σχέσης του υγιούς νέου με αξίες όπως η άμιλλα, συνεννόηση και η συνεργασία. Επιπλέον η πολιτεία οφείλει την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Παρά τη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η πολιτεία και η κάθε περιφέρεια με την ενεργητικότητα και την επιθυμία της ανάπτυξης του αθλητισμού ίσως μπορέσουν να καταφέρουν να κερδίσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση του αθλητικού ιδεώδους και του ευ αγωνίζεσθαι. Φυσικά οι παραπάνω προτάσεις είναι πολύ δύσκολες να πραγματοποιηθούν καθώς στην χώρα μας κυριαρχεί η γραφειοκρατία και τα προσωπικά συμφέροντα.

Οι νέες προτάσεις σαφώς ενισχύουν την ανάπτυξη του αθλητισμού είτε πραγματοποιηθούν είτε όχι . Γενικά η πολιτεία μέσω της εξυγίανσης του αθλητισμού και της καλλιέργειας των οικουμενικών αξιών που προβάλλει το αθλητικό ιδεώδες δημιουργείται η ανάγκη να αποτελέσουν προτεραιότητα της πολιτείας , αλλά και ευθύνη κάθε ανθρώπου που αγαπά τον αθλητισμό . Με σκοπό την αγάπη του αθλητισμού πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε το σώμα σαν πράγμα και τον αθλητισμό σαν εργασία με μισθό .

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

 

Πηγές:  Αθλητισμός


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέφανος Μόσχος

Αθλητικογράφος - Γιατί αγαπάμε τον αθλητισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;