Ζωολογικός κήπος, εκπαίδευση ή φυλακή;

Ζωολογικός κήπος, εκπαίδευση ή φυλακή;

Ο ζωολογικός κήπος όπως γνωρίζετε είναι ας πούμε η έκθεση ζώων στο ανθρώπινο κοινό.

Πληρώνεις το αντίτιμο του εισιτηρίου και εισέρχεσαι μέσα σε αυτόν τον άλλοτε τεράστιο και άλλοτε μικρότερο χώρο.

Μέσα σε αυτόν τον χώρο λοιπόν βρίσκονται πολλά είδη ζώων,άλλα σπάνια, άλλα δε βρίσκονται σε κίνδυνο,άλλα άγνωστα και άλλα γνωστά στο ευρύ κοινό. Επίσης ο χώρος αυτός προτιμάται από σχολεία ώστε να δουν τα παιδάκια και να γνωρίσουν το ζωικό βασίλειο μέσα από μια σύντομη περιήγηση. Και τώρα αναρωτιέμαι εγώ,τι μηνύματα λαμβάνουν τα παιδάκια άπω όλο αυτό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλογίσου,το παιδάκι βλέπει το λιοντάρι,τον βασιλιά της ζούγκλας,άπραγο πίσω από σιδερά. Βλέπει το τσιτάχ,από τα πιο γρήγορα ζώα,περιορισμένο μέσα σε μερικά τετραγωνικά μέτρα..Στην ουσία; Βλέπει φυλακισμένες ζωές,ζωές οι οποίες δε θα διαφέρουν και πολύ από τη δικιά του όταν ενηλικιωθεί και μπεί στον κόσμο των «μεγάλων».

Είναι τόσο εκπαιδευτικό να βλέπει κάποιος φυλακισμένες ψυχές;Τόσο ωραία νιώθουμε δηλαδή όταν βλέπουμε την ζωή φυλακισμένη; Ίσως επειδή φυλακίσαμε τις δικές μας ζωές,θελήσαμε να φυλακίσουμε και οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη. Όμως οι ταινίες με εξωγήινους που απαγάγουν ανθρώπους και τους βάζουν σε τσίρκο μας προκαλούν ανατριχίλα.

Δεν μας προκαλείται το ίδιο αίσθημα όμως όταν φυλακίζουμε τα ζωάκια.

Τα ζωάκια θα έπρεπε να είναι ελεύθερα,εκεί που ανήκουν πραγματικά,στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν θέλουμε να τα βλέπουμε ας πηγαίνουμε εμείς εκεί..Να,έτσι :

Και δε θέλω να ακούσω την κλασική ατάκα «έλα μωρέ,μια χαρά περνάνε,τρώνε και κοιμούνται».

Μπες εσύ σε ένα κλουβί,θα σου δίνω εγώ φαγητό κάθε μέρα,πες μου αν θα είσαι χαρούμενος.

Την επόμενη φορά που κάποιο σχολείο θα πάει τα παιδάκια στον ζωολογικό κήπο,θα προτιμούσα να τα πάνε για να τους δείξουν το πως φυλακίσαμε τις ζωές τους και πως βγάζουμε κέρδος από όλο αυτό.

Να προτρέψουμε τα παιδιά να μη το αγαπήσουν αυτό,αλλά να το κατακρίνουν!!!

 

 

Σύνταξη κειμένου: Θανάσης Τσιώλης

Επιμέλεια κειμένου: Μπράιτ Κλεοπάτρα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θανάσης Τσιώλης

22 ετών. ,αθεράπευτος ονειροπόλος( λίγο κλισέ ε;),βιβλιοφάγος και λάτρης της έντεχνης μουσικής. Μήπως υπάρχει και άτεχνη;Μπα!! Συγγραφέας του βιβλίου «Φθηνές Ιστορίες». Εύχομαι να απολαύσεις τις ανησυχίες μου στην οθόνη σου!!! (Και αν κάτι δε σου αρέσει υπάρχει το link από το φβ για να μου στείλεις και να το συζητήσουμε) .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;