Το σώμα μας, ο εσωτερικός μας κόσμος και… εμείς !

Το σώμα μας, ο εσωτερικός μας κόσμος και... εμείς !

Ο εχθρός μας; Το σώμα μας

Γιατί βλέπουμε το σώμα μας σαν εχθρό και όχι ως μέρος του ποίοι είμαστε; Γιατί προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο, και πολλές φορές κάνοντας κακό ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, να το αλλάξουμε; Γιατί δεν το αγαπάμε και νιώθουμε ντροπή για αυτό;

Πολλοί από εμάς, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως δεν το έχω κάνει και εγώ, έστω και μια φορά, έχουμε αποφύγει να αντικρίσουμε την γυμνή μας αντανάκλαση στον καθρέφτη, διότι ξέραμε πως δεν θα μας ικανοποιούσε. Ακόμη μπορεί, όταν βρισκόμασταν σε σπίτι φίλου ή φίλης, να αποφύγαμε να αλλάξουμε μπροστά του γιατί νιώσαμε ότι θα μας κρίνει για το μη ιδανικό σώμα μας. Αρνηθήκαμε ακόμη και ραντεβού στην παραλία  γιατί δεν θα θέλαμε να μας δει με μαγιό, καθώς πιστεύαμε πως έχουμε κάποια “παραπανήσια” κιλά. Για να μην αναφερθώ στις φορές που δεν απολαύσαμε ένα ανέμελο γεύμα με φίλους γιατί φοβηθήκαμε τον αριθμό που θα δείξει αυτή η αναθεματισμένη ζυγαριά το επόμενο πρωί.

Το “τέρας” της απώλειας κιλών

Η σχέση με το σώμα μας σίγουρα δεν είναι τόσο αρμονική όσο θα έπρεπε, καθώς δεν το νιώθουμε κομμάτι μας, αλλά αντίπαλο μας. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε, να το αποδυναμώσουμε, ξεχνώντας ή ακόμα και αδιαφορώντας για όσα κάνει για εμάς. Το θεωρούμε ένα τίποτα, καθώς δεν μοιάζει όσο αδύνατο θα θέλαμε. Σκληροπυρηνικές δίαιτες πείνας, άπειρες ώρες στο γυμναστήριο με εξαντλητικές προπονήσεις, χάπια, διουρητικά και πάλι τίποτα. Γινόμαστε σκιά του εαυτού μας αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό. Εντασσόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο απώλειας κιλών, που απειλεί ακόμα και τη ζωή μας, καθώς μας έχουν περικυκλώσει διατροφικές διαταραχές, όπωςγια παράδειγμα η νευρική ανορεξία, αλλά εμείς δεν νιώθουμε απειλή. Μας έχει γίνει έμμονη ιδέα, δεν ξέρουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε !

Μαζί με τα κιλά χάνουμε και τον εαυτό μας. Γινόμαστε νευρικοί, εκνευριζόμαστε με το παραμικρό, δεν μας ικανοποιεί τίποτα. Απομακρυνόμαστε από φίλους και οικογένεια, γιατί δεν έχουμε διάθεση ή ξέρουμε πως κάθε συνάντηση ισοδυναμεί και σε κιλό. Απαρνιόμαστε τις αγαπημένες μας συνήθειες, φαγητά και ποτά, δεν πάμε σε πάρτι και για παραλία, ούτε λόγος. Δηλαδή και να πάμε θα μείνουμε με τα ρούχα, γιατί δεν θέλουμε να δει κανένας το μυστικό μας, δηλαδή το σώμα μας, γιατί θα μας κρίνει. Με λίγα λόγια δε ζούμε, απλώς υπάρχουμε, ή μάλλον για να το θέσω ακόμα καλύτερα, υπάρχουμε για να χάνουμε κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κοινωνία και τα στερεότυπα της

Όλο αυτό δυστυχώς ξεκινάει και τελειώνει στην κοινωνία, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την εξωτερική μας εμφάνιση και όχι για τον εσωτερικό μας κόσμο. Σου κάνει κομπλιμέντα και σε επιβραβεύει μόνο όταν αδυνατίζεις, και έτσι νιώθεις πως μόνο αυτό έχει αξία. Μόνο έτσι θα γίνεις σημαντικός και θα ανέβεις στα μάτια του κοινωνικού σου περίγυρου. Ακόμη, με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις φίλους ή θα προσελκύσεις και κάποιον που σου αρέσει.

Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι παρά μόνο ένας επικίνδυνος μύθος. Αν δεν αγαπήσεις εσύ το σώμα σου και τον ίδιο σου τον εαυτό, κανένας δεν θα το κάνει για εσένα. Κανένας φίλος και κανένα φλερτ. Σίγουρα για να επανέλθεις και να αναρρώσεις από αυτό το “τέρας” της ανασφάλειας που σε κατασπαράζει από μέσα προς τα έξω, θα χρειαστείς βοήθεια. Από την οικογένεια σου, από τους φίλους σου, από τον σύντροφο σου ακόμα και από ειδικό. Σε κάθε περίπτωση ζήτα τη. Μην αφήνεις την ζωή να περνάει και εσύ να μένεις μια σκιά.

Η ζωή και ο εσωτερικός μας κόσμος

Το σώμα σου είναι σύμμαχος σου. Αυτό είναι υπεύθυνο που είσαι ζωντανός και όπως τα αυτοκίνητα χρειάζονται βενζίνη για να λειτουργήσουν έτσι και αυτό χρειάζεται ενέργεια, δηλαδή φαγητό. Φρόντισε το γιατί και αυτό με τις λειτουργίες που εκτελεί φροντίζει εσένα. Την επόμενη φορά λοιπόν, μην απαρνηθείς ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό, βγες με τους φίλους σου για φαγητό και μετά καταλήξτε να πίνετε coctail σε μια ερημική παραλία όσο τα πόδια σας βρέχονται από τους απαλούς κυματισμούς της θάλασσας. Ζήτα από τη μαμά σου να σου φτιάξει το αγαπημένο σου φαγητό και φάε όπως έτρωγες όταν ήσουν μικρό παιδί, λέρωσε χέρια, πρόσωπο, ρούχα. Όσο για τον σύντροφο σου, μην ντραπείς, είναι εκείνος που αγαπάει και την πιο μικρή ατέλεια, μόνο και μόνο γιατί είναι δικιά σου, μην σου πω πως σε βρίσκει τέλειο για αυτό που ακριβώς είσαι. Όλα είναι στο μυαλό σου. Άλλωστε αυτό που μετράει είναι ο εσωτερικός μας κόσμος.

Το φαίνεσθαι αλλάζει αλλά το είναι μένει ίδιο

Το σώμα μας μέρα με την μέρα αλλάζει. Όπως ίδια δεν μένει ούτε η κοινωνία και τα απαρχαιωμένα στερεότυπα της. Το φαίνεσθαι λοιπόν δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί, καθώς το είναι μας είναι το σημαντικό. Μια αγνή ψυχή και ένα καλλιεργημένο πνεύμα θα είναι πάντα στην “μόδα”. Ένας άνθρωπος μορφωμένος, με παιδεία και διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες πάντα ελκύει τους άλλους. Το όλο θέμα είναι να σε κοιτάει και στο βλέμμα του να βλέπεις αγνότητα, αθωότητα, ψυχική γαλήνη και ευγένεια. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα! Γίνε ένας τέτοιος άνθρωπος, που δεν ξεδίνει στο σώμα του αλλά καλλιεργεί την ψυχή του. Ό,τι κάνεις το κάνεις για εσένα, για κανέναν άλλον, επομένως μόνο εσύ μπορείς να κρίνεις τον εαυτό σου και τις πράξεις σου. Άσε τους άλλους να λένε, έτσι και αλλιώς στο τέλος ο καθένας είναι υπαίτιος των όσων κάνει και λέει. Φρόντισε για το τι είναι καλό για εσένα, ψυχή και σώματι και όλα τα υπόλοιπα άστα στην ζωή. Εκείνη ξέρει τι κάνει.

Να είσαι ο εαυτός σου

Το πιο σημαντικό είναι να βρεις τον εαυτό σου. Να βρεις τι ευχαριστεί εσένα και όχι τι πιστεύεις ότι αρέσει στους άλλους. Αγάπα εσένα και το σώμα σου. Είστε μια δυνατή ομάδα, μη συμπεριφέρεσαι λες και είναι στο αντίθετο στρατόπεδο και θα δεις πως όλα θα καλυτερεύσουν. Θα νιώθεις πιο ζωντανός και όμορφος από ποτέ!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευθυμία-Χριστίνα Βασιλείου

Ονομάζομαι Φαίη και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός χαρακτήρας, που λατρεύει τον καφέ, τα ζώα και την φύση. Το γράψιμο για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και διαφυγής από την καθημερινότητα. Για αυτό άλλωστε υποστηρίζω την φράση που είπε ο Αργεντινός συγγραφέας Χορχέ Λουίς Μπόρχες "Το γράψιμο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;