Το διάβασμα είναι ένα ταξίδι σε άλλους κόσμους


Το διάβασμα είναι ένα ταξίδι σε άλλους κόσμους

Μπορεί, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το πρώτο βιβλίο όλων των εποχών να κυκλοφόρησε στην Κίνα κάπου το 868 π.Χ., στις ημέρες μας χιλιάδες χρόνια μετά, τα βιβλία αποτελούν έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές στη ζωή πολλών ανθρώπων. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 130 εκατομμύρια βιβλία σε όλον τον κόσμο και το διάβασμα αποτελεί την επιλογή ενός γρήγορου “ταξιδιού” είτε μια διαφυγή από την πραγματικότητα.

Μέσα από τα βιβλία έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε πολλά μέρη, να γνωρίσουμε εκατοντάδες ανθρώπους αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο και τη διαφορετικότητα που κουβαλά μαζί του κάθε άτομο. Νιώθουμε πολλά, με τα συναισθήματα των λέξεων κάθε βιβλίου να «αγγίζουν» βαθιά την ψυχή μας. Το διάβασμα μετατρέπεται σε μια εύκολη διαφυγή από την πραγματικότητα. Εκτός απ’ ότι ταξιδεύεις σε νέους κόσμους και γνωρίζεις νέα πρόσωπα, γίνεσαι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, ο οποίος αισθάνεται, βιώνει εμπειρίες, πονά ακόμη και ερωτεύεται. Μέσα σε όλη αυτήν τη φαντασία, ζεις μια άλλη ζωή που κρατά όσο το κάθε βιβλίο. Καθ’ αυτόν τον τρόπο αποκτάς το μόνο όπλο απέναντι στον πόλεμο με την πραγματικότητα.

Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό τα βιβλία

Οι άνθρωποι πλέον επιλέγουν τα βιβλία σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι παλιότερα. Καθώς τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί, το διάβασμα δεν αποτελεί μονάχα μια διαφυγή ή ένα ταξίδι. Οι άνθρωποι αγαπούν πλέον τα βιβλία. Τα επιλέγουν προσπαθώντας να βρουν ένα λόγο να ελπίζουν, προσπαθώντας να βρουν δύναμη. Το διάβασμα σε βοηθά να ξεχαστείς, σε βοηθά έμμεσα να βοηθήσεις άμεσα τον εαυτό σου, σε βοηθά να μην είσαι μόνος ακόμη κι αν νιώθεις ή κι αν είσαι. Επιπλέον, σε βοηθά να επιμείνεις στις δυσκολίες και να ξεκλειδώσεις κομμάτια του εαυτού σου που ούτε καν γνώριζες ότι υπήρχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς βοηθάει το διάβασμα την ψυχική υγεία

Είναι κοινώς αποδεδειγμένο από ειδικούς πως το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει την ψυχική υγεία αλλά και άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή άγχος. Με τη φαντασία σου, συγκεντρώνεσαι και δένεσαι συναισθηματικά με τους χαρακτήρες αντικατοπτρίζοντας συνάμα και τα δικά σου συναισθήματα, προβλήματα και επιθυμίες καθώς διαβάζεις. Μελέτες έχουν αποδείξει πως το διάβασμα τουλάχιστον έξι λεπτών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα του ύπνου, να μειώσει το άγχος αλλά και να ξεκουράσει το μυαλό.

Τι κάνει ένα καλό βιβλίο

Ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται και να οδηγηθεί σε όσα αναφέρθηκαν εξ αρχής. Από ένα συναρπαστικό ταξίδι, ο αναγνώστης περνά σε μια συναρπαστική εμπειρία. Αν ένα βιβλίο είναι καλογραμμένο και αφηγείται μια “δυνατή” ιστορία, έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Μια διαφορά πνευματική, με ένα από τα πιο ισχυρά κέρδη αυτής να είναι η ενσυναίσθηση. Μέσα από τις λέξεις ενός καλού βιβλίου μεταφέρεσαι στη ζωή ενός άλλου ατόμου, κοιτάς μέσα από τα μάτια του, μπαίνεις στα παπούτσια του και ζεις.

Αφότου διαβάσεις και τις τελευταίες λέξεις του επίλογου βγαίνεις από το βιβλίο ψυχικά διαφορετικός, ένας άνθρωπος διαφορετικός έχοντας πάρει έστω ένα μάθημα για ό,τι σου φέρει η δική σου πραγματικότητα μετά. Για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, το διάβασμα είναι κάτι το μοναδικό. Σε κάνει να νιώθεις αισιοδοξία, σου κόβει την ανάσα, μα πάνω απ’ όλα σε κάνει να νιώθεις απόλυτα ζωντανός…

Το διάβασμα είναι ένα ταξίδι σε άλλους κόσμους


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αννα Λαζου

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι εξηγείται που αγαπώ τόσο το φεγγάρι, διαβάζω βιβλία συνέχεια, γράφω διάφορες ιστορίες και κείμενα ζωής. Πιθανώς και γι’ αυτό να οδηγήθηκα εδώ, για να γράψω το κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά και ποιος ξέρει πού θα με βγάλει μετά η ζωή…

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;