Το αξίωμα της αδερφής στο πρόσωπο μιας φίλης

Το αξίωμα της αδερφής στο πρόσωπο μιας φίλης.
Πηγή: savoirville

Το να έχεις μια αδερφή στη ζωή σου (τις πλείστες φορές) είναι ευλογία. Αυτό θα το εκτιμήσουν και αναγνωρίσουν περισσότερο όσοι δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Και είναι κάτι που ομολογουμένως τους λείπει. Γι’ αυτό αναζητούν απεγνωσμένα να βρουν αυτό το ρόλο σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Και ο λόγος πέφτει στη κολλητή φίλη. Αρκετές φορές μια φίλη μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό. Ακόμη μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από κολλητή. Μπορεί να γίνει αδερφή! Να γίνει η αδερφή που πάντα ήθελες να έχεις.

Η κολλητοαδερφή σου μπορεί να “έρθει” στη ζωή σου με διάφορους τρόπους και σε διάφορες φάσεις. Μπορεί να μεγαλώσετε από παιδιά μαζί στην ίδια γειτονιά. Να σου μάθει ένα καινούργιο παιχνίδι. Να μοιραστείτε το κολατσιό γιατί κάποια δεν έφερε. Να μοιραστείτε το ίδιο θρανίο. Μπορεί να περάσετε μαζί την εφηβεία σας. Τις ώρες του φροντιστηρίου. Να βοηθήσει η μια την άλλη να αντιμετωπίσει την ακμή της και τις δύσκολες μέρες. Να σου προσφέρει τον ώμο της για να κλάψεις για το γκομενάκι. Μπορεί να γνωρίσετε τον ενήλικο κόσμο μαζί πιασμένες χέρι – χέρι. Ή και να προφέρετε ένα χέρι βοηθείας γεμάτο σημειώσεις με την εργασία που σε ή την δυσκολεύει. Μπορεί να βγείτε για ένα καφέ ή ποτό μετά τη δουλειά. Να έρθετε πιο κοντά εξαιτίας των παιδιών σας  που πάνε στο ίδιο σχολείο. Να βρεθείτε τυχαία και να μιλήσετε σε μια εκδρομή που οργανώθηκε από συνταξιούχους. Ποικίλοι τρόποι με ποικίλες στιγμές – χρόνους. Ένα είναι το σίγουρο: πως άπαξ και τη συναντήσεις θα το καταλάβεις.

Πολλά μπορούν να σας φέρουν κοντά. Ωστόσο… Δε μπορεί οποιαδήποτε φίλη να πάρει αυτό το αξίωμα. Όσο καλή φίλη κι αν είναι. Όσο κολλητή φίλη εν πάση περιπτώσει θεωρείται. Ο όρος της κολλητοαδερφής είναι εκλεκτός. Αυτό το άτομο είναι διαφορετικό. Είναι στην αύρα της. Στον τρόπο που δένεται μεταξύ σας. Που νοιάζεστε η μια για την άλλη όσες φορές και αν δεν αντέχεστε. Στο πως επικοινωνείτε. Μια ματιά και ξέρει ακριβώς η μια τη σκέψη της άλλης.

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος ξέρει όλα τα ένοχα μυστικά σου. Της έχεις ανοίξει τη καρδιά σου χωρίς να φοβηθείς πως θα σε προδώσει. Της έχεις εξομολογηθεί όλο το παρελθόν σου. Ακόμη και στιγμές που θες να διαγράψεις από τη μνήμη σου. Ξέρει τις φοβίες και τις ανασφάλειες σου. Γνωρίζει τη πιο ανόητη σκέψη σου έως και τη πιο περίτρανη. Και δε φοβάσαι γι’ αυτό. Δε φοβάσαι πως θα σε κρίνει. Δε φοβάσαι πως θα απομακρυνθεί. Σε έχει αποδεχθεί όπως ακριβώς είσαι. Γι’ αυτό ακριβώς που είσαι. Όπως αντίστοιχα έκανες κι εσύ.

Είναι μια αμοιβαία σχέση. Χωρίς κάτι το βεβιασμένο. Χωρίς κάποιον εξαναγκασμό. Είναι σαν η μια να συμπληρώνει την άλλη. Μια τέτοια φίλη γνωρίζεις είτε εν καιρώ είτε όχι πως μπορείς να τη θεωρήσεις αδερφή. Χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Το κατάφερε όμως. Το κέρδισε αυτό το αξίωμα. Με την αξία της. Είναι ένα άτομο που θα σου σταθεί σε οποιαδήποτε φάση. Ξέρεις πως μπορείς να “τρέξεις” σε αυτήν για να της πεις το πόνο σου. Θα σου ρίξει και στο κάτω κάτω της γραφής ένα χαστούκι (που λέει ο λόγος) όταν έρθει η στιγμή και παραλογιστείς. Και ξέρεις πως δεν είναι από κακία. Είναι επειδή σε νοιάζεται και σε αγαπά. Όπως όφειλε να κάνει και στη μικρή της αδερφή. Δε σε ξεχωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολοι καιροί, ωστόσο, για τέτοιους ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη ευλογία να τους συναντήσεις. Γι’ αυτό και είναι αξίωμα το να θεωρήσεις μια φίλη αδερφή. Που θα είναι εκεί. Συνοδοιπόρος. Που θα μοιραστείτε αμέτρητες στιγμές. Άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε λυπητερές. Η οποία ακολουθώντας το κλισέ: θα χαρεί με τις χαρές σου και θα στεναχωρηθεί με τις στεναχώριες σου. Θα κάνει όλα όσα θα έκανε η αδερφή σου. Γι’ αυτό και ένα τέτοιο άτομο δεν ανήκει στη κατηγορία των φίλων. Είναι πλέον οικογένεια.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ρόιδου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη πόλη της Λάρισας, πήρα την απόφαση στα δεκαοχτώ μου να ταξιδέψω ως την «άγνωστη» για μένα τότε Κύπρο. Μπαίνοντας, λοιπόν, σε μια σχολή η οποία με διάλεξε αντί να τη διαλέξω, ανακαλύπτω στην πορεία πράγματα για την Βασιλική, όπως είναι η περιέργεια της να μάθει και να ασχοληθεί με διάφορα κοινωνικά θέματα, η χαρά που παίρνει από ένα παιδικό χαμόγελο, η αγάπη της για το θέατρο και η χαλάρωση που νιώθει όταν γράφει. Της αρέσει να ακούει διάφορα είδη μουσικής, να διαβάζει βιβλία, πρωτοστατεί στα αράγματα και στις τρέλες με την παρέα ακόμη κι αν πολλές φορές επιλέγει τη μοναχικότητα, απολαμβάνει τον καλό καφέ και λατρεύει τα ζώα. Στην ενήλικη ζωή, ο φόβος δεν είναι το σκοτάδι αλλά το άγνωστο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;