Το ”ανθολόγιο” του παρελθόντος

ανθολόγιο
Photo by Florencia Viadana on Unsplash

Η αισθητική και το γούστο είναι στοιχεία εντελώς προσωπικά. Ο καθένας μας εκτιμά και χαίρεται κάτι διαφορετικό. Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι η αναζήτηση εκείνης της ποιότητας που ικανοποιεί την εσωτερική μας ανάγκη για ομορφιά και κάλλος. Πολλοί ανήκουν στην κατηγορία που λατρεύει το ”παλιό”, το vintage , το ρετρό. Αντικείμενα που είτε προέρχονται από το παρελθόν είτε προσπαθούν να προσιδιάζουν σε αυτό προσφέροντας μικρές διεξόδους στους λάτρεις άλλων εποχών. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν είναι μοναδικές και ρομαντικές. Ταΐζουν τον ονειροπόλο μέσα μας αυξάνοντας την ανάγκη να γεμίζουμε όλο και συχνότερα το ανθολόγιο μας. Δηλαδή την συλλογή των αγαπημένων μας παρελθοντικών ιστοριών.

Μία βόλτα σε ένα παλαιοπωλείο συχνά αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Όλα αυτά τα αντικείμενα που ασφυκτικά στοιβάζονται το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν μιλούν. Σημάδια φθοράς που φανερώνουν την διαδρομή και την ιστορία ωθώντας την φαντασία σου να μαντέψει που μπορεί να στάθηκαν προτού καταλήξουν εδώ.Βόλτες σε μουσεία η σε στέκια με ιστορία μέσα στον χρόνο επίσης εμπλουτίζουν το ανθολόγιο σου. Απομεινάρια ένδοξων και μη εποχών, που μπορεί να μην χρησιμοποιούνται παραδοσιακά αλλά αποτελούν καταφύγια για ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να χαμηλώσουν την φωνή τους για να αφουγκραστούν τον απόηχο εκείνων των καιρών. Για εκείνους που καταφεύγουν εκεί ελπίζοντας πως συνεχίζει ακόμα να πλανάται αυτή η ενέργεια στον αέρα και ότι ίσως ακόμα  και να μπορούν να ξεκλέψουν λίγη από αυτή.

Τα έργα τέχνης ,τα βιβλία είναι ήδη αντικείμενα που προσφέρουν ένα ταξίδι στο παρελθόν κουβαλώντας μια ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους.

Τι πιο συναρπαστικό όμως από το να συναντηθείς σε μία από αυτές τις βόλτες- αναζητήσεις με ένα παλιό βιβλίο που κουβαλά μια προσωπική σφραγίδα. Ένα όνομα, μια αφιέρωση αρκούν για να αισθανθείς πως έχεις στα χέρια σου ένα κομμάτι ιστορίας. Φαντάζεσαι  ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ανταλλάσσει δώρα όλο υπόσχεση και αγάπη. Ή πάλι θα μπορούσε να είναι ένα δώρο από έναν αγαπημένο φίλο που σου συστήνει τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης. Και μετά αναρωτιέσαι ποιος να το ξεφορτώθηκε και γιατί, πώς να έφτασε άραγε μέχρι εδώ. Κόμικ, περιοδικά, παιδικά παραμύθια από περασμένες δεκαετίες. Τόσο υλικό για να σε βάλει σε βαθιές σκέψεις.  Αμέτρητα σενάρια και αμέτρητες απαντήσεις. Δεν σε νοιάζει να μάθεις τι έγινε στα αλήθεια. Σου αρκεί που αυτή η συλλογή σκέψεων θρέφει την δική σου φαντασία και σου δίνει πάτημα για ονειροπόληση.

Στέκια με χαρακτήρα.

Κάθε αντικείμενο έχει βρεθεί εκεί για κάποιο λόγο, έχει κάποια χρησιμότητα.  Νιώθεις πως με το πέρασμα του χρόνου προστίθενται ή αφαιρούνται και πως δεν είναι μέρος ενός προσχεδιασμένου τυποποιημένου ντεκόρ. Πως μπορείς κάθε φορά που πηγαίνεις να τα παρατηρείς εξονυχιστικά μα να προσέχεις κάτι καινούριο. Δεν είναι κατασκευασμένα για όλους, αλλά για εκείνους που λατρεύουν την λεπτομέρεια και εμπνέονται από την αισθητική που τους περιβάλλει. Η νοσταλγία αυτών των μαγαζιών βρίσκεται παντού. Στα ρούχα , στην μουσική, στους ανθρώπους ακόμα και στις συζητήσεις. Παντού η νοσταλγία. Άλλωστε η λατρεία για το παλιό βασίζεται σε αυτό το συναίσθημα το οποίο κρατά την ρομαντική πλευρά και τα όμορφα στοιχεία αγνοώντας τις δυσκολίες και την άβολη αλήθεια. Το παρελθόν βρίσκεται μέσα μας, μας έχει διαμορφώσει. Άρα αυτό που μένει να κάνουμε είναι να το εμπλουτίσουμε έτσι ώστε να είναι μια σημαντική προσθήκη στο ανθολόγιο των μελλοντικών ομοίων μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;