Τα γενέθλιά μου

γενέθλιαΔε με συνάρπαζαν ποτέ τα γενέθλιά μου… Για μένα είναι μια μέρα, τίποτα παραπάνω. Είναι μια μέρα που δε θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, και σίγουρα, παρ’ όλες τις υποσχέσεις που θα δώσω στον εαυτό μου, δε θα είναι και διαφορετική από την επόμενη ή από τις επόμενες.

Θεωρώ πως τα γενέθλια είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δεις άτομα που δεν έχεις δει πρόσφατα, κάτι σαν αφορμή να σμίξεις με κάποιους που άφησες ή σε άφησαν ή αφεθήκατε, και σίγουρα, μια πολύ καλή ευκαιρία να πιεις. Να πιεις πολύ, να ζωγραφίζεις δικαιολογίες γενεθλίων πως η μέρα σου ανήκει, πως οι μέρες των άλλων σβήνουν και λαμπυρίζει η δική σου, ψηλή και φωτεινή.

Τα γενέθλια γενικά σου προσφέρουν κάποια πράγματα, η συγκεκριμένη μέρα δηλαδή προσφέρει την πιθανότητα να κερδίσεις κάτι, να κερδίσεις πολλά, να χάσεις κάποια άλλα. Αλλά ποιος χέστηκε, είναι τα γενέθλιά σου, σωστά;

Είναι υπέροχο, ακόμα και για μένα με τις συγκεκριμένες αντιλήψεις περί γενεθλιακών πάρτι και ποτών, να ακούς από άλλους κάτι καλό, κάτι που θα σε κάνει να χαμογελάσεις, έστω και στιγμιαία, έστω και χωρίς σκέψη, έστω και ψεύτικα. Μια ευχή για χρόνια πολλά, όσο τυπική και αν φαίνεται, όσο αφελής και αν είναι, σίγουρα έχει την αξία που της αρμόζει και την περιβάλλει μια ξεγνοιασιά. Μια ξεγνοιασιά από κανόνες, παρελθόν και ενδοιασμούς. Και αυτό είναι που με ενοχλεί. Όταν το παρελθόν σου χτυπάει την πόρτα εκείνη τη μέρα. Δε θέλω, παρελθόν. Σε παρακαλώ, μην το ξανακάνεις.

Η αντίληψη περί ατομικής μέρας, και η ταυτόχρονη ξεγνοιασιά από «αν» προσκαλεί το παρελθόν στο παρόν σου. Με εκνευρίζει να μου εύχονται άτομα που κάποτε με παράτησαν, με εκνευρίζει να μου εύχονται κάθε ευτυχία άτομα που έκαναν την επιλογή να συνεχίσουμε χώρια, με εκνευρίζει να μου εύχονται άτομα που εγώ έδιωξα ή άφησα να φύγουν ή έπρεπε να αφήσω να φύγουν. Υπάρχει μια νόρμα στο κεφάλι μου, και λίγος αυτοσεβασμός, που δεν μου επιτρέπει να θέλω να ευχηθώ «ευτυχία και παντοτινή αγάπη» σε κάποιους που δε θα χαιρετούσα πλέον στο δρόμο, να ευχηθώ «ό,τι επιθυμείς» σε κάποιους άλλους που ξέχασαν κοινά υποσχέσεις και όνειρα, να ευχηθώ «υγεία» σε κάποιους που κάποτε φρόντισαν να κλονιστεί η δική μου ψυχολογική υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παρελθόν είναι παρελθόν και θα έπρεπε να μένει ως έχειν. Τα γενέθλια είναι απλά μια ημερολογιακή μέρα. Αν ήθελε κάποιος να σου μιλήσει ουσιαστικά, αν εννοούσε τις ευχές του, αν όντως επιθυμούσε να συνεχίσει μαζί σου κάπως, θα είχε στη διάθεσή του άλλες 364 μέρες. Επέλεξε να μην τις χρησιμοποιήσει. Εσύ;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

Μου αρέσει να χάνομαι και να με ξαναβρίσκω μέσα από τη ροκ, τα γέλια και τον Μπουκόφσκι. Ηρεμώ με Slipknot, κλαίω πολύ εύκολα, λατρεύω τα θρίλερ και τις μουσικές επιλογές της 10ης εντολής. Γεννήθηκα με νεύρα και έμαθα να μισώ για να αγαπάω περισσότερο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;