Το σύμβολο του εγωισμού

Όταν σκέφτεσαι τη λέξη εγωισμός, ποιό είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου; Ένα θετικό συναίσθημα που άλλοτε χρειάζεται για να μας βοηθάει να μην ξεχνάμε τον εαυτό μας ή, μήπως, ένα αρνητικό συναίσθημα που είναι ικανό να επισκιάσει άλλα;
Υπάρχουν πολλές γνώμες και διχασμένες απόψεις πάνω στο θέμα του εγωισμού. Γενικότερα, έχει επικρατήσει ότι είναι ένα αρνητικό συναίσθημα καθώς συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Παρόλα αυτά όμως, έχουμε ακούσει πολλές φορές να μας λένε “δείξε λίγο εγωισμό”, ως μια προτροπή για να αντιμετωπίσουμε με σθένος κάποιον ή μια προβληματική κατάσταση.
Ο εγωισμός είναι ταυτόχρονα δύναμη και αδυναμία, καθώς μπορεί να σου παρέχει σημαντικά και ουσιώδη στοιχεία όπως αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση, ταυτόχρονα όμως σου δίνει και μια παράξενη αίσθηση ότι εσύ θα έχεις πάντα δίκιο και ότι δημιουργείς ή πράξεις με τις πράξεις σου θα είναι πάντα σωστό.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εγωισμός έχει ένα σύμβολο μαζί του, το γνωστό από τα μαθηματικά ‘μεγαλύτερο από’ (>). Άρα, με βάση αυτό, όποια λέξη και αν βάλουμε μετά τον εγωισμό, το αποτέλεσμα θα είναι ότι αυτός έχει μεγαλύτερη ‘αξία’ από την λέξη που χρησιμοποιήσαμε. Δοκίμασε την αγάπη. Είναι σχεδόν απογοητευτικό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ισχύει και για την αγάπη.
Είναι δύσκολο για έναν εγωιστή να αλλάξει το σύμβολο του. Είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι είχε κάπου λάθος, ακόμα και αν είναι σίγουρος ότι είχε. Είναι δύσκολο να κάνει πίσω σε αυτό που πιστεύει, ακόμη κι αν ξέρει ότι το μόνο που θα προκαλέσει με αυτή του τη συμπεριφορά είναι πόνος για κάποιον άλλον. Είναι πολύ δύσκολο να παραμερίσει τα θέλω του. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραμερίσει τον εαυτό του.
Για αυτό η αγάπη για αυτόν θα έρχεται δεύτερη. Διότι όταν μιλάς για αγάπη, το μόνο άτομο που σκέφτεσαι είναι αυτό που αγαπάς. Και όταν νιώθεις την αγάπη θέλεις αυτό το συγκεκριμένο άτομο να είναι ευτυχισμένο. Αλλά μετά σκέφτεσαι τον εαυτό σου και αναθεωρείς, λες μέσα σου ‘πρώτα δεν πρέπει να είμαι εγώ ευτυχισμένος;’. Το κακό, εδώ, είναι ότι βάζεις προτεραιότητες ενώ έχεις απέναντι σου κάποιον/α που υποτίθεται ότι αγαπάς τόσο πολύ. Γιατί να μην είστε και οι δύο ευτυχισμένοι ταυτόχρονα, χωρίς κάποιος να είναι πρώτος και άλλος δεύτερος; Χρειάζεται να αφήνεις λίγο χώρο για να κάτσει δίπλα σου, όχι να τον αφήνεις πίσω σου.

 

 

Σύνταξη κειμένου:  Κρικέλλη Γεωργία

Επιμέλεια κειμένου: Mπράιτ Κλεοπάτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Κρικέλλη

Μου αρέσει να γράφω για διάφορα θέματα και πιστεύω ότι αν έστω και ένα άτομο παρακινηθεί ή καλυτερεύσει με οποιονδήποτε τρόπο από αυτά που γράφω, τότε έχω πετύχει έναν από τους στόχους μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;