Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία

πεπρωμένο

Μία από τις μεγαλύτερες και αιώνιες συζητήσεις της ανθρωπότητας ήταν για τον ρόλο που έχει το πεπρωμένο στις ζωές των ανθρώπων. Υπήρξε μια εποχή που ήταν σχεδόν αποδεκτό ότι κάθε γεγονός διέπεται από το πεπρωμένο των ανθρώπων. Με την έλευση της σύγχρονης εποχής, η σημασία του ρόλου του πεπρωμένου ως έννοια άρχισε να χάνει βάρος.

Το πιο διαδεδομένο στις μέρες μας φαίνεται να είναι αυτό που λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που λέγεται πεπρωμένο ή μοίρα. Αυτή η γραμμή σκέψης λέει ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν ελεύθερη βούληση. Όλες οι επιτυχίες, οι αποτυχίες και οι πράξεις μας διέπονται από τις αποφάσεις που παίρνουμε. Εάν λάβουμε σωστές αποφάσεις και ενεργήσουμε ανάλογα, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αν αποτύχουμε, θα πρέπει να οφείλεται σε κάτι λάθος εκ μέρους μας.


«Αυτό που αποκαλώ μοίρα έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η ψυχή ενός ανθρώπου σπέρνεται και διαμορφώνεται από μέσα, σαν μια ιστορία που προσπαθεί να ξεδιπλωθεί και να γίνει γνωστή. Αυτό που ονομάζω πεπρωμένο έχει να κάνει με το εσωτερικό τόξο και το βέλος της ζωής κάποιου. Γιατί κάθε ψυχή στοχεύει κρυφά στον κόσμο και κλίνει προς έναν προορισμό που αποκαλύπτεται μόνο σε κρίσιμες στιγμές και σε σημεία καμπής της ζωής. Τα στοιχεία της μοίρας και του πεπρωμένου είναι υποδείξεις της ιστορίας που θα μας έλεγε η ψυχή μας να ζήσουμε, τόσο οι περιορισμοί που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο και ο προορισμός που θα βρούμε. Όπως θα το είχε η μοίρα, συχνά βρίσκονται σε κάτι που φαίνεται σαν ένα μεγάλο λάθος, ένα περίεργο ατύχημα ή μια έκπληξη».

Απόσπασμα από το βιβλίο του  Michael Meade με τίτλο Fate and Destiny: The Two Agreements of the Soul.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγή https://www.thelawofattraction.com/free-will-vs-destiny/

Η μοίρα με τις ατελείωτες ερμηνείες της

Η μοίρα, στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κανείς να τη θεωρήσει ως ένα ψυχολογικό αμυντικό σύστημα για να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες στη ζωή (Jain & Weiten, 2020). Κάθε φορά που αποτυγχάνετε σε κάποια προσπάθεια ή όποτε συμβαίνει κάτι που δεν είναι σύμφωνο με την επιθυμία σας, το χρησιμοποιείτε ως βολικό αποδιοπομπαίο τράγο. Λες κι ήταν η κακή σου τύχη που σε έκανε να αποτύχεις. Διαφορετικά, πώς θα μπορούσες να αποτύχεις; Ποτέ άλλωστε δεν είσαι έτοιμος να αποδεχτείς ότι ήσουν εσύ ο υπεύθυνος για την αποτυχία.

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.. ή μήπως όχι;

Μοίρα. Πεπρωμένο. Αυτά τα αφηρημένα ουσιαστικά ακούγονται ξεπερασμένα, ακόμα και γελοία για κάποιους. Είμαστε πολύ πιο άνετοι με λέξεις όπως αντιξοότητες και ανθεκτικότητα, ενδυνάμωση και ανάκαμψη με την επιστημονική, βασισμένη στην πραγματικότητα αύρα τους. Ωστόσο, οι έννοιες της μοίρας, του πεπρωμένου και της ψυχής ήταν πάντα συνυφασμένες με την αναζήτηση του νοήματος της ανθρωπότητας και βρίσκονται κάτω από τις ρίζες των περισσότερων θρησκευτικών παραδόσεων (White & Norenzayan, 2019). Υποδεικνύουν ένα πολύ μεγαλύτερο, πιο άγριο και ακατανόητο σύμπαν του οποίου τα μυστήρια εξακολουθούμε να ξεκλειδώνουμε και το οποίο δεν μπορεί ποτέ να γίνει πλήρως γνωστό (Au & Savani, 2019).

πεπρωμένο
Πηγή https://www.istockphoto.com/photo/man-getting-out-from-a-dark-tunnel-gm866950480-144434877

Καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την αλληλεπίδραση της μοίρας και του πεπρωμένου στις πιο περίπλοκες στιγμές της ζωής, όταν κάτι πέρα από το λογικό φαίνεται να έχει βάλει το χέρι του πάνω μας. Σαν ένα μοιραίο γεγονός ως «κάτι που συμβαίνει εκτός του ελέγχου ενός ατόμου, που θεωρείται προκαθορισμένο από μια υπερφυσική δύναμη» (Exline, et al., 2021).

Έχουμε όλοι γραμμένο που το λένε πεπρωμένο;

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα του, το πεπρωμένο του. Ότι μόνο εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε, αρκεί πρώτα να έχουμε σαφήνεια σχετικά με το τι θέλουμε να ζήσουμε στο μέλλον.

Το σύμπαν δεν θα ζήσει τη ζωή σας για εσάς, είναι στο χέρι σας να ελέγξετε τη ζωή σας. Η μοίρα είναι το πεπρωμένο που είναι προσχεδιασμένο για εσάς, αλλά εξαρτάται από εσάς να κάνετε κάτι με αυτό. Με άλλα λόγια, η μοίρα είναι οι πιθανές δυνατότητες της ζωής σας. Μπορεί να μην παίρνετε αυτό που θέλετε πάντα στη ζωή, αλλά πάντα θα παίρνετε αυτό που επιλέγετε.


«Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο.» ~ Karl Jung


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Au, E. W., & Savani, K. (2019). Are there advantages to believing in fate? The belief in negotiating with fate when faced with constraints. Frontiers in psychology10, 2354. Doi: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.02354

Exline, J. J., Wilt, J. A., Stauner, N., Schutt, W. A., Pargament, K. I., Fincham, F. D., & May, R. W. (2021). Supernatural operating rules: How people envision and experience God, the devil, ghosts/spirits, fate/destiny, karma, and luck. Psychology of Religion and Spirituality. Doi: https://psycnet.apa.org/doi/10.1037/rel0000444

Jain, S. P., & Weiten, T. J. (2020). Consumer psychology of implicit theories: A review and agenda. Consumer Psychology Review3(1), 60-75. Doi: https://doi.org/10.1002/arcp.1056

White, C. J., & Norenzayan, A. (2019). Belief in karma: How cultural evolution, cognition, and motivations shape belief in supernatural justice. In Advances in experimental social psychology (Vol. 60, pp. 1-63). Academic Press. Doi: https://doi.org/10.1016/bs.aesp.2019.03.001


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σίσσυ Ράπτη

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;