Στη ζωή όλα είναι ένα ρίσκο

ρίσκο
Πηγή: pexels.com

 

Στον αυτοσχεδιασμό το πρώτο πράγμα που σου μαθαίνουν είναι να παίρνεις ρίσκο. Όταν έρθει η σειρά σου, πάνω στην σκηνή, πρέπει να πεις το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό — χωρίς να το φιλτράρεις — για να εξελιχθεί η πλοκή. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχεις τον χρόνο να βρεις την τέλεια ατάκα.

Αν και εύκολο στην θεωρία, στην πράξη είναι δύσκολο γιατί φοβόμαστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς. Αν πω αυτά που μου έρχονται στο μυαλό και θα με περάσουν για ψυχοπαθή. Οπότε μένουμε απαθείς από φόβο μήπως πέσουμε στα μάτια των άλλων και απομονωθούμε.

Ναι, κάποιοι μπορεί να σε περάσουν για ψυχοπαθή ή για ηλίθιο κάποιοι άλλοι όμως θα σε εκτιμήσουν. Σίγουρα πάντως δεν θα περάσεις απαρατήρητος.

Ρίσκο σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα αλλά παρόλα αυτά βρίσκεις το κουράγιο να πάρεις την απόφαση και να προχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι όμως, ενώ ξέρουμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να εξελιχθούμε και να γεμίσουμε αυτοπεποίθηση είναι μέσα από τις πράξεις μας, στεκόμαστε παγωμένοι μπροστά στις αμέτρητες επιλογές που μας παρουσιάζονται στη ζωή μας.

Ο λόγος;

Όλοι μας φαντασιωνόμαστε μας πόσο cool και γαμάτοι είμαστε γι’ αυτό αποφεύγουμε την έκθεση, ώστε να μην απογυμνωθούμε και αποτύχουμε. Γιατί θα χαλάσουμε την φαντασίωση που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας.

Ζυγίζεις την κάθε σου επιλογή και σχεδιάζεις ολόκληρα πλάνα για ν’ αποφύγεις τα λάθη και τις αποτυχίες. Αν όμως δεν υπήρχε ο κίνδυνος να χάσεις κάτι με την κάθε επιλογή, τότε όλοι θα κάναμε τα πάντα και θα ζούσαμε μέσα στην τελειότητα.

Ο δημιουργός του Dropbox — η μεγαλύτερη sharing υπηρεσία στον κόσμο — είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να φτιάξει πολλές εφαρμογές που απέτυχαν παταγωδώς. Τελικά μία από τις δημιουργίες του πέτυχε. Αλλά για να τα καταφέρει έπρεπε ν’ αναπτύξει κι άλλες εφαρμογές, οι οποίες του έδωσαν την εμπειρία και τα εργαλεία για να μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε πρόβλημα.

“Don’t worry about failure; you only have to be right once.” –Drew Houston

Μάθε να ζεις με το ρίσκο

Αυτοί που παίρνουν τα ρίσκα μέσα στην καθημερινότητα τους είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να φτάσουν στην επιτυχία. Δεν υπάρχει ρίσκο χωρίς αποτυχία και δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς αποτυχία.

Δεν εννοώ να πας να παίξεις 500€ στο στοίχημα ή να παραιτηθείς από την επιχείρηση που δουλεύεις για να βρεις την δουλειά των ονείρων σου. Βασικά είμαι αντίθετος στην ιδέα των μεγάλων ρίσκων. Όταν μιλάω για ρίσκα εννοώ καθημερινά μικρά ρίσκα που θα σου δώσουν πίσω τα διπλάσια σε εμπειρία και κέρδος.

Ρίσκα όπως το να μιλήσεις στον άνθρωπο που γουστάρεις, να πας να μάθεις χορό μόνος σου, να ξεκινήσεις γυμναστήριο στα πενήντα σου, να πας μόνος σου ένα ταξίδι στο εξωτερικό, να κάνεις ψυχοθεραπεία ή να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση.

Η ζωή, λένε, είναι σαν μία παρτίδα σκάκι. Διαφωνώ. Η ζωή είναι σαν πολλές παρτίδες πόκερ. Στο πόκερ σου μοιράζονται τα χαρτιά και είναι το μοναδικό δεδομένο που έχεις. Δεν ξέρεις τα χαρτιά των άλλων παικτών, δεν ξέρεις ποιος μπλοφάρει και ποιος όχι. Μπορεί στην αρχή να έχεις το χειρότερο χαρτί και στο τέλος όταν πεταχτεί το πέμπτο φύλλο να έχεις τον καλύτερο συνδυασμό. Δεν έχει νόημα να αντιγράψεις κάποιον άλλο παίκτη γιατί δεν έχετε τα ίδια χαρτιά. Και τις περισσότερες φορές σημασία δεν έχει τι χαρτιά έχεις, αλλά πως θα τα αξιοποιήσεις.

Οπότε χάνεις μία παρτίδα, αλλά κερδίζεις κάποια άλλη.

Αν δεν παίξεις όμως, δε θα κερδίσεις ποτέ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;