Σώμα, ψυχοσωματικά και η αξία της ψυχοθεραπείας

Το σώμα στεναχωριέται, το σώμα πενθεί, το σώμα χαίρεται. Δεν ήθελα να αρχίσω με τα αρνητικά αλλά για κάποιο λόγο μου βγήκε αυτόματα. Ζώντας τα τελευταία χρόνια με διάφορα ψυχοσωματικά που κάποιες φορές, ευτυχώς λιγότερες πλέον, δεν με αφήνουν να κάνω τίποτα, ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνουν δυσάρεστα συναισθήματα και πως το σώμα τα βιώνει. Πλέον βλέπω γύρω μου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τέτοια συμπτώματα. Παθαίνουν κρίσεις πανικού,  έχουν πρόβλημα με τον στομάχι τους, με το κεφάλι τους, με τα έντερα τους ή με την καρδιά τους, και δεν ξέρουν τι τους φταίει. Νιώθουν ότι έχουν πάρα πολύ άγχος αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το εκφράσουν. Έτσι μένει μέσα τους και γίνεται πόνος, ζαλάδα, ανημποριά. Κάποια στιγμή, μπορεί να γίνει και αρρώστια· και είναι κρίμα. Είναι κρίμα όλα αυτά τα συναισθήματα να μένουν μέσα και να σαπίζουν το μέσα. Είναι ακόμα περισσότερο κρίμα γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συναισθήματα είναι αδυναμία, είναι περιττά και για αυτό δεν τα εκφράζουν. Ο φαύλος κύκλος είναι εδώ, έχεις μπει μέσα και γυρίζεις, σαν τα χαμστεράκια στα pet shop.

Τι μπορείς άραγε να κάνεις για αυτό? Ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχουν πολλές λύσεις. Πρέπει όμως πρώτα απ’ όλα να υπάρχει η θέληση να δεις την αλήθεια, και πολλές φορές αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι τρομακτική. Το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Αλλά ειλικρινά, τουλάχιστον μέσα από την προσωπική μου εμπειρία πιστεύω ότι δεν γίνεται αλλιώς. Είναι σαν να θες να βγάλεις ένα ζιζάνιο από το χώμα για να έχουν τα υγιή φυτά πιο πολύ χώρο. Αν δεν το βγάλεις όλο από την ρίζα, θα είναι εκεί και θα μεγαλώνει. Το ίδιο ισχύει και για το σώμα. Καταλαβαίνει πότε το ακούς, πότε του δίνει την απαραίτητη σημασία για να ανθίσει. Το μόνο που μένει, αφού έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, είναι η απόφαση που πρέπει να πάρεις, και όταν είσαι έτοιμος-η να την υλοποιήσεις. Λέω όταν είσαι έτοιμος-η  γιατί πάνω όλα είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ρομπότ.

Σε αυτό το ταξίδι λοιπόν προς την επούλωση, την πραγματική χαρά και την ολοκλήρωση, κατά την γνώμη μου πάντα, είναι πολύ σημαντικός ένας ειδικός της ψυχικής υγείας. Γιατί λέω ένας ειδικός της ψυχικής υγείας και δεν λέω ένας φίλος ή ένας σύντροφος; Γιατί πραγματικά πιστεύω και το έχω δει να γίνεται και στην πράξη ότι ένας άνθρωπος με γνώσεις αλλά και την πραγματική διάθεση να κάτσει να σε ακούσει και να σε βοηθήσει,μπορεί κυριολεκτικά να σε σώσει.

σώμα
Πηγή: Hope to cope
https://www.hopetocope.com/talk-therapy-types-power-psychotherapy/

Να δώσει στην ψυχή σου και το σώμα σου μια διέξοδο, έναν δρόμο που θα μπορούσες να πάρεις, τον οποίον δεν είχες σκεφτεί ποτέ. Για αυτό η αξία της ψυχοθεραπείας, όταν γίνεται σε σωστές βάσεις, είναι ανεκτίμητη. Μπορεί να σε βοηθήσει να «φτιάξεις» τον εαυτό σου όπως τον θέλεις, και αυτό όσο απλό ακούγεται άλλο τόσο δεν είναι! Αλλά σκέψου να είσαι αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ και όχι αυτό που σε μεγάλωσαν οι γονείς σου να είσαι, ή αυτό που σου λέει η κοινωνία ότι πρέπει να είσαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνοντας θέλω να πω, ότι το σώμα ακούει. Όλα αυτά τα καταχωνιασμένα συναισθήματα το σώμα γνωρίζει που βρίσκονται και αν δεν τα βγάλεις εσύ προς τα έξω, να μιλήσεις για αυτά, θα τα βγάλει εκείνο με όλους τους τρόπους που μπορεί. Όχι για να σε πονέσει, αλλά για να σε κάνει να δώσεις σημασία. Οπότε σε παρακαλώ, δες το, όσο και αν πονάει, μετά, δεν θα πονάει πια.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Κατσάνη

Μου αρέσει να γράφω, για μένα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος έκφρασης. Μου αρέσει αυτά που γράφω να τα μοιράζομαι, νιώθω σαν να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους. Σαν, να μοιράζομαι το τρόπο που βλέπω τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;