Σκάκι: Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μοιάζει με τη ζωή

σκάκι

Ο συγγραφέας Άλαν Ρούφους είπε: «Η ζωή είναι σαν ένα παιχνίδι σκάκι. Για να κερδίσεις πρέπει να κάνεις μια κίνηση. Το να γνωρίζεις ποια κίνηση πρέπει να κάνεις έρχεται με διορατικότητα και γνώση και μαθαίνοντας τα μαθήματα που συσσωρεύονται στην πορεία. Γινόμαστε κάθε κομμάτι μέσα στο παιχνίδι που λέγεται ζωή ».


σκάκι
Πηγή https://unsplash.com/photos/nAjil1z3eLk

Μία παρτίδα σκάκι

Αρχικά ας ξεκινήσουμε αναφερόμενοι ότι το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής όπου όλα τα κομμάτια στον πίνακα μπορούν να κινούνται σε διαφορετικές θέσεις και το καθένα με διαφορετικούς περιορισμούς. Όλα τα κομμάτια στη σκακιέρα μεταφέρονται στρατηγικά πάνω από την εξουσία του Βασιλιά του αντιπάλου και έτσι οι παίκτες κερδίζουν τελικά το παιχνίδι (Gobet, 2018).

Είναι ένα παιχνίδι όπου κάθε απόφαση που λαμβάνετε έχει αντίκτυπο στο υπόλοιπο παιχνίδι. Μια κακή κίνηση και ολόκληρο το παιχνίδι σας είναι κατεστραμμένο ή στο ελάχιστο, καθιστά δύσκολο να ανακάμψετε από αυτήν την κακή επιλογή (Gobet, 2018).

σκάκι
Πηγή https://unsplash.com/photos/dCAKIpxs3eE

Μία παρτίδα σκάκι η ζωή

Σε αυτό το παιχνίδι της ζωής λοιπόν, δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε μόνο στην επόμενη κίνηση σας, αλλά μάλλον, πρέπει να εστιάσετε στις επόμενες τρεις κινήσεις σας. Η επόμενη κίνηση που κάνετε έχει αντίκτυπο στις κινήσεις που επιτρέπετε και θα αναγκαστείτε να κάνετε στο μέλλον.
Κάθε απόφαση που παίρνετε σήμερα θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές σας αποφάσεις αύριο, ανεξάρτητα από το πού ταιριάζετε σε αυτό το παιχνίδι της ζωής (Gardner, 2020).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές παίρνουμε αποφάσεις πιστεύοντας πλήρως ότι ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση και καταλήγει να είναι η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει. Αυτό που έχει σημασία όμως κι αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι το πόσο γρήγορα είμαστε διατεθειμένοι να σηκωθούμε ξανά και να ξεκινήσουμε ξανά. Τίποτα δεν σταματάει. Κάθε κομμάτι πρέπει να συνεχίσει να κινείται. Τα λάθη γίνονται και μαθαίνουν από αυτά. Τέτοιο είναι το παιχνίδι της ζωής.

Στο παιχνίδι της ζωής

Έτσι κι η  ζωή σαν ένα παιχνίδι σκάκι, απαιτεί υπομονή και στρατηγική. Απαιτεί επίσης τη στοχαστική μετακίνηση πολλών κομματιών και μερικές φορές τη θυσία ενός από αυτά για να μας οδηγήσει περαιτέρω στο παιχνίδι. Θα μπορούσε κανείς να πει πως το  κομμάτι που χάνουμε μπορεί να αντιπροσωπεύει κι ένα κομμάτι του εαυτού μας, μια σχέση με κάποιον ή μια συμπεριφορά, ένα μοτίβο σκέψης ή ίσως ένα σύστημα πεποιθήσεων που δεν μας εξυπηρετεί πλέον.

Πρέπει να επιτρέψουμε στον καθένα που έχουμε απέναντι μας, να παίξει το δικό του παιχνίδι ενώ παράλληλα εστιάζουμε στο δικό μας. Η ανθρώπινη πτυχή μας θέλει να ελέγξει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τα αποτελέσματα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω μας. Πρέπει να εμπιστευτούμε τη διαδικασία τους ανεξάρτητα από το άγχος και την αγωνία που μας δημιουργεί.

σκάκι
Πηγή https://unsplash.com/photos/B9w6TkQVqcg

Το να ξεκινήσεις ένα παιχνίδι σκάκι σημαίνει να πας στο άγνωστο, να προβλέψεις ασαφείς δυνατότητες, να συναντήσεις σχηματισμούς ταυτόχρονα οικείους και απροσδόκητους.

Ένα παιχνίδι μοιάζει με μια εξαιρετικά απλοποιημένη εκδοχή της καθημερινής ζωής. Οι αποφάσεις κάποιου έχουν συνέπειες για το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι κάθε κίνηση που κάνουμε, στη ζωή ή σε ένα παιχνίδι, καθορίζει μια μοναδική πορεία για το μέλλον (Poola, 2017).

 

Ωστόσο, στο σκάκι θα γίνει προφανές σχετικά γρήγορα αν κάνατε τις σωστές επιλογές, επειδή θα υπάρξει ένα τέλος, στο οποίο θα κερδίσετε, θα χάσετε ή θα ισοφαρίσετε. Σε αυτό, το σκάκι είναι σαν μια ιστορία: υπάρχει ένα τέλος που καθιστά σαφές τι σήμαινε όλο αυτό.

Όμως και στο σκάκι και στη ζωή, οι πιθανές διαδρομές μας είναι στην πράξη άπειρες.

Αν λοιπόν η ζωή είναι μια μεγάλη σκακιέρα και οι άνθρωποι είναι κομμάτια αυτής, τότε εσύ ποιο πιστεύεις πως είσαι;


«Η σκακιέρα είναι ο κόσμος, τα κομμάτια είναι τα φαινόμενα του σύμπαντος, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι αυτοί που ονομάζουμε νόμοι της φύσης. Ο παίκτης από την άλλη πλευρά είναι κρυμμένος από εμάς ».~ Thomas Huxley


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Gardner, M. (2020). Wheels, life and other mathematical amusements. American Mathematical Soc. E-book,  Ανακτήθηκε 4 Οκτώβρη 2021

Gobet, F. (2018). The psychology of chess. Routledge. E-book,  Ανακτήθηκε 4 Οκτώβρη 2021

Poola, I. (2017). How artificial intelligence in impacting real life everyday. International Journal for Advance Research and Development2(10), 96-100. Doi: https://www.ijarnd.com/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σίσσυ Ράπτη

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;