Σιωπή δυνατή και θορυβώδης…ή μήπως όχι;

σιωπή

Σσσς… το ακούς αυτό; Μάλλον, δεν το ακούς. Είναι η σιωπή.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου μας κατακλύζουν ήχοι όλη την ημέρα-μερικοί ευχάριστοι, άλλοι όχι και τόσο ευχάριστοι- ειδικά οι πολύ δυνατοί θόρυβοι. Ένας τέτοιος δυνατός θόρυβος είναι και αυτός της σιωπής.

Πηγή :https://unsplash.com/photos/BcjdbyKWquw

Απόψεις αναφορικά με τη σιωπή

Οι περισσότεροι άνθρωποι αν όχι όλοι, η αλήθεια είναι πως απεχθάνονται τη σιωπή με τον τρόπο που η φύση απεχθάνεται το κενό και σπεύδουν να το γεμίσουν με την ίδια τρυφερότητα. Η σιωπή τροφοδοτεί τη φαντασία και αυτό πολλές φορές προκαλεί πάσης φύσεως ανήσυχες παρανοήσεις (Achino‐Loeb, 2020).

Το να είσαι σιωπηλός και να σιωπάς δεν είναι συνώνυμα, αλλά συχνά θεωρούνται ένα και το αυτό. Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους, υπάρχει μια αμήχανη παύση ή μια σιωπηλή στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σιωπή, ή ένα εκτεταμένο διάλειμμα σε μια συνομιλία, έχει κάθε είδους αρνητική χροιά, λέει ο ερευνητής κοινωνικής γνώσης Adam Wang.  Η ψυχίατρος της Cleveland Clinic , Dr. Susan Albers-Bowling αναφέρει ότι όλοι θα μπορούσαμε να μάθουμε να είμαστε καλύτεροι ακροατές που ακούν πραγματικά τι λέει το άτομο με το οποίο μιλάμε, ενώ παραμένουμε στην σιωπή (Kenny, 2018).

Τι πρέπει να συμβεί λοιπόν για να τερματιστούν οι σιωπές;

Οι άνθρωποι πρέπει να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση. Οι σιωπηλές στιγμές συμβαίνουν επειδή δύο ανασφαλή άτομα αναγνωρίζουν ταυτόχρονα τη δική τους ανασφάλεια. Κατά ειρωνικό τρόπο, κάθε άτομο κατηγορεί τον εαυτό του για την αμήχανη σιωπή. Στην πραγματικότητα, δεν είναι και τα δύο άτομα υπαίτια. Μόνο ένα άτομο είναι πραγματικά υπεύθυνο για την αμήχανη σιωπή.

Όταν μένετε σιωπηλοί, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είσαστε εδώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορείτε ποτέ να πείτε αυτό που θέλετε πραγματικά. Αν απλώς το κρατήσεις για τον εαυτό σου κι αφήσεις να τα πουν οι άλλοι για σένα, τότε δεν θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να το πεις. Γι’ αυτό μην λες στον εαυτό σου ότι: «Η σιωπή μου με προστάτεψε». Η σιωπή σου δεν θα σε προστατεύσει ! Το να είσαι σιωπηλός χωρίς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου αρχικά και μετά τους άλλους, δεν θα είναι υπέρ σου. Εξάλλου, αν κρατήσετε τα προβλήματά σας κλειδωμένα μέσα σας, τελικά θα ξεσπάσουν και θα παρασύρουν τους πάντες μαζί σας.

Η αντιφατική πλευρά που έχει η σιωπή

Πηγή: https://gr.pinterest.com/pin/28147566410787213/

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η σιωπή μπορεί να αποτελέσει και κομμάτι μιας στρατηγικής, όταν χρησιμοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο. Η σιωπή επιτρέπει στους ανθρώπους να οικειοποιηθούν τη συζήτηση, τους δίνει χρόνο να σκεφτούν πριν μιλήσουν και τους βοηθά να είναι πιο σκόπιμοι.

Από την άλλη, υπάρχουν απόψεις που ισχυρίζονται ότι μας βοηθά να ζούμε συνειδητά. Σύμφωνα με ψυχολόγους και φιλοσόφους, η σιωπή μπορεί και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στη ζωή μας (KHAN & Masud, 2017). Η σιωπή μπορεί να δώσει μια απαλή ώθηση ώστε να μας ενημερώσει εάν κάτι δεν πάει καλά, φέρνοντάς μας σε επαφή με το σώμα και τα συναισθήματά μας.

Τα ψυχολογικά οφέλη του να βιώνουμε τη σιωπή-ακόμα και όταν μας κάνει να νιώθουμε άβολα-μπορεί να σημαίνει μια πιο σκόπιμη ζωή. Η σιωπή μπορεί να αυξήσει την αυτογνωσία, την αυτοσυμπόνια και να βελτιώσει τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων με βελτιωμένη την διανοητική διαύγεια (Scott, 2019).

Πολύ πιθανόν η σιωπή να είναι δύναμη σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως είναι το ίδιο επικίνδυνη σε κάποιες άλλες.  Κι επειδή σπάνια θα έχουμε δεύτερες ευκαιρίες για να αναπληρώσουμε τις σιωπές μας, είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη σιωπή και να αναγνωρίσουμε τη δύναμη της φωνής μας!

 


«Όταν το μυαλό είναι ακίνητο, τότε η αλήθεια έχει την ευκαιρία να ακουστεί μέσα στην καθαρότητα της σιωπής.» ~ Sri Aurobindo


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Achino‐Loeb, M. L. (2020). Silence. The international encyclopedia of linguistic anthropology, 1-5. Doi: https://doi.org/10.1002/9781118786093.iela0359

Kenny, C. (2018). The power of silence: Silent communication in daily life. Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 3 Νοέμβρη 2021

KHAN, M. M. R., & Masud, M. (2017). Silence as communication. The Analytic Situation, 31-43. E-book, Ανακτήθηκε 3 Νοέμβρη 2021

Scott, S. (2019). The social life of nothing: Silence, invisibility and emptiness in tales of lost experience. Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 3 Νοέμβρη 2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σίσσυ Ράπτη

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;