Σε κάθε παρέα υπάρχει ένα άτομο σε ρόλο «ψυχολόγου»

Σε κάθε παρέα υπάρχει ένα άτομο σε ρόλο «ψυχολόγου»

Είτε η παρέα σας αποτελείται από πολλά άτομα είτε είστε λίγοι και καλοί, πιθανότατα να το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, πως κάθε παρέα που σέβεται τον εαυτό της έχει τον δικό της «ψυχολόγο». Είναι εκείνο το άτομο που καταλαβαίνει τους πάντες και αντιλαμβάνεται τα πάντα σε χρόνο μηδέν. Είναι αυτό το άτομο που θα είναι εκεί να μιλήσει για το οποιοδήποτε θέμα κι αν προκύψει. Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι είναι επίσης εκείνο το άτομο που όλοι θα του εμπιστευθούν, κρυφά πάντα, τα προβλήματα τους.

Σε κάθε παρέα υπάρχει ένα άτομο σε ρόλο «ψυχολόγου»
Πηγή https://gr.pinterest.com/pin/73324300175836486/

Το κάθε άτομο έχει το δικό του «ρόλο»

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά κι ας αναρωτηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε μία ομάδα φίλων. Αρχικά, υπάρχει το άτομο που πάντα είναι σοβαρό και πάντα νιώθει την ανάγκη να κρατάει όλους τους υπόλοιπους υπό έλεγχο και στον αντίποδα αυτού, είναι εκείνο το άτομο που πάντα θα κάνει πλάκα, θα λέει αστεία κι ίσως συμπεριφέρεται ανόητα, χωρίς να έχει πάντα χρόνο για μια σοβαρή συζήτηση.

Δεν γίνεται φυσικά να παραλείψουμε εκείνο το άτομο που παραπονιέται για τα πάντα, τον αγαπημένο κατά  βάθος όλων, γκρινιάρη της παρέας. Το κερασάκι σε αυτή την παρέα, είναι φυσικά εκείνος που συνδυάζει τη σοβαρότητα, το γέλιο αλλά και λίγη θλίψη.

Είναι εκείνος που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε πλαίσιο κι εκείνος που προσθέτει την ισορροπία στο καθετί που συμβαίνει μέσα κι έξω από την παρέα. Ο λεγόμενος κι αγαπημένος σε πολλούς, «ψυχολόγος» της παρέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σωστός ψυχολόγος στη παρέα

Όποτε χρειαστεί, θα είναι αυτός που θα σε κάνει να γελάσεις ή που θα παραπονεθεί εξίσου μαζί σου για κάτι που θα σε έχει απογοητεύσει. Όμως, κάπου εδώ επίτρεψε μου να σου πω, ότι είναι αυτό το άτομο, που θα σου πει την αλήθεια που τόσο φοβήθηκες να αντιμετωπίσεις μόνος σου. Δε θα φοβηθεί να σου πει τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως είναι, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να σου αρέσει. Θα είναι από τους πρώτους που θα σου φωνάξει αν τυχόν συμπεριφερθείς άσχημα, αλλά θα είναι επίσης ο πρώτος που θα σου πει μπράβο όταν θα κάνεις το σωστό.

Σίγουρα κάπου μέσα σου θα έχεις αναρωτηθεί πώς το κάνει αυτό. Φαίνεται αρκετά δύσκολο να είσαι σε θέση να μπορείς να καταλάβεις τον άλλον όλη την ώρα, ή έστω να βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία, να μπει στη θέση του άλλου. Γνωρίζεις πως άπαξ και καθίσεις μαζί του, θα είναι τόσο προσεκτικός και τόσο παρατηρητικός στη κάθε λέξη που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις, σε σημείο που μελετάει ακόμη και τη γλώσσα του σώματός σου. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο δύσκολο να τον ξεγελάσεις και κάποια στιγμή αργότερα να του πεις ότι όντως δεν πάει κάτι καλά. Δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να του κρυφτείς και θα είναι περιττό να τον πείσεις για το αντίθετο.

Σε κάθε παρέα υπάρχει ένα άτομο σε ρόλο «ψυχολόγου»
Πηγή https://unsplash.com/photos/K8XYGbw4Ahg

Δεν έχει πάρει τυχαία τη θέση του «ψυχολόγου» στη παρέα

Σε έχει άλλωστε αντιληφθεί από τη στιγμή που αποφάσισες να καθίσεις μαζί του. Και το γνωρίζω πολύ καλά, πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι για σένα το γεγονός ότι δεν μπορείς να του κρατήσεις τίποτα κρυφό ή έστω να του το πεις αργότερα.

Για να μην αναφέρω πόσο σε ενοχλεί το γεγονός ότι μονίμως αισθάνεσαι ότι σε αναλύει. Πίστεψε με, συμβαίνει ναι, αλλά όχι με τον τρόπο που το σκέφτεσαι ακριβώς.

Τη στιγμή που εσύ νομίζεις πως σε αναλύει, να ξέρεις πως δεν συμβαίνει. Όντως δεν συμβαίνει! Τις περισσότερες φορές επιλέγει να το κάνει όταν θα είσαι πιο χαλαρός κι αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά πότε θα είσαι σε επιφυλακή ή σε θέση άμυνας και πότε όχι.

Δεν στέκεται σε κάθε λέξη που πιθανόν να πεις, αντιθέτως, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον τρόπο να εκμαιεύσει τα πάντα από μέσα σου χρησιμοποιώντας τον πιο απλό τρόπο-μία απλή τυπική συνομιλία. Στο τέλος, όλα όσα πρόκειται να μάθει, θα τα μάθει, οπότε γιατί να χαλάτε τις καρδιές σας;

Είναι εξοργιστικό το καταλαβαίνω, αλλά για τον ίδιο λόγο που σε εκνευρίζει, για τον ίδιο ακριβώς λόγο τον αγαπάς λίγο παραπάνω. Γιατί σε καταλαβαίνει καλύτερα κι από τον καθένα κι ας μην το παραδεχτείς ποτέ και σε κανέναν. Ίσως κάπου στον εαυτό σου να το έχεις παραδεχτεί κι αυτό να σου είναι αρκετό. Νιώθεις ευγνώμων όταν ξέρεις ότι είναι εκεί για εσένα και σε υποστηρίζει και τον σέβεσαι που πάντα μπορεί να συμπεριφέρεται στα άτομα διαφορετικά από τους άλλους.

Σε κάθε παρέα υπάρχει ένα άτομο σε ρόλο «ψυχολόγου»
Πηγή https://unsplash.com/photos/8A7fD6Y5VF8

Το άτομο «ψυχολόγος» και η αλήθεια του

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολύ απλά καταλαβαίνει τα πάντα. Το καλό, το άσχημο, το μπέρδεμα, το απογοητευτικό, ακόμη και τα άτομα που πιθανόν να λένε ψέματα. Κι εκεί που κάποιος θα περίμενε ότι θα συμπεριφερθεί άσχημα ή ακόμη χειρότερα στους ανθρώπους που τον πλήγωσαν, εκείνος αποσύρεται για λίγο.

Και τι προσπαθεί να κάνει; Ναι καλά το κατάλαβες, ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί με θάρρος, χωρίς όμως να προκαλέσει τον ίδιο πόνο. Αντιθέτως, συμβαίνει για να δώσει πρώτος στον εαυτό του την ευκαιρία να συγχωρήσει όλους εκείνους που τον πλήγωσαν.

Εύλογα τώρα θα αναρωτιέσαι πάλι, πώς τα γνωρίζω όμως όλα τόσο καλά; Είναι γιατί είμαι αυτός ο άνθρωπος. Είμαι ο «ψυχολόγος» στη δική μου παρέα, αλλά είμαι και ψυχολόγος στην πραγματική μου ζωή. Είναι αυτό που αγαπώ και που σπούδασα.

Γνωρίζω πολύ καλά πως όταν σε αναλύω ίσως κάπου λίγο να σε εκνευρίζω, αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι αυτός ο άνθρωπος που πάντα θα σε ακούει.


«Ετυμολογικά, ψυχολογία σημαίνει να δίνουμε ψυχή στη γλώσσα και να βρίσκουμε γλώσσα για την ψυχή». ~ James Hillman


 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σίσσυ Ράπτη

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;