Sapiosexuals: ευφυϊολάγνοι

2021. Η σεξουαλική ταυτότητα-ένα ένστικτο τόσο φυσικό και αυτονόητο- κρίνεται, κατακρίνεται, ενοχοποιείται, στοχοποιείται και ψάχνει ακόμα τον δρόμο της απελευθέρωσης. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε σώματα και ζωές που δεν τους αντιπροσωπεύουν. Αγώνες για να αποδείξουμε ότι το να επιλέγει κάποιος διαφορετικά για την ερωτική του ζωή απ’ ότι εμείς δεν τον καθιστά «διαφορετικό», όπως διαφορετικό δεν σε καθιστά το ότι σε λένε Γιάννη, ενώ εμένα Μαρία. It is what it is. Straight, gay, by-sexuals, a-sexuals, transgenders. Και οι sapiosexuals;

Τι είναι οι sapiosexuals;

Όχι τόσο ευρέως γνωστοί. Στα ελληνικά αποδίδεται ως ευφυϊολάγνοι ή νοοσεξουαλικοί, από το sapiens, που σημαίνει σοφός, συνετός- έξυπνος σε πιο ελεύθερη μετάφραση- και το sexual, που σημαίνει σεξουαλικός.  Οι sapiosexuals θεωρούν το μυαλό ως το πιο ερωτικό στοιχείο ενός ανθρώπου. Η εξωτερική εμφάνιση, τα σωματικά χαρακτηριστικά, η ηλικία, έρχονται δεύτερα ή δεν είναι καν υπολογίσιμα για αυτό το είδος σεξουαλικότητας.  Ερωτεύονται εγκεφάλους και μπορεί να διεγείρονται από μια μόνο συζήτηση. Άλλωστε «νέος» ή «γέρος», «λεπτός» ή «χοντρός», «όμορφος» ή «άσχημος», το μυαλό δεν γερνάει, δεν παχαίνει, δεν αλλοιώνεται. Μπορεί να είναι πάντα γοητευτικό κι «όμορφα» μαγικό.

The art of loving minds

Όταν μιλάμε για sapiosexuals, μιλάμε για πνευματικά όντα και πνευματικές συναντήσεις. Είναι κάτι πάνω από την σαρκική επαφή και δεν μπορεί να το αντιληφθεί κανείς εύκολα. Είναι πολύ επιλεκτικοί και δύσκολα γοητεύονται, γιατί μια εικόνα εντυπωσιάζει πιο εύκολα και με λιγότερη προσπάθεια απ’ ότι χρειάζεται μια πνευματική επαφή.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για «μη εμφανίσιμα» άτομα, που δυσκολεύονται στις προσωπικές τους σχέσεις και χρησιμοποιούν την παραπάνω θεωρία για να κουκουλώσουν τις ανασφάλειές τους. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα κάνουμε λόγο για πολύ «εντυπωσιακούς» εμφανισιακά και «αντικειμενικά όμορφους» ανθρώπους , «επαγγελματικά επιτυχημένους», με παρελθούσα έντονη ερωτική ζωή κι εμπειρίες, που έφτασαν στον κορεσμό προτού φτάσουν στο sapiosexualism. Όντα βαθυστόχαστα, «ψαγμένα» και φιλοσοφημένα. Γνώστες τους εαυτού τους, άνθρωποι με βάθος κι αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν μένουν στην επιφάνεια κι αυτό στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σπάνιο. Όταν συνάπτουν σχέσεις, συνήθως διαρκούν αρκετό καιρό, ενώ, παράλληλα, είναι πολύ καλοί φίλοι της μοναξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κρατάμε από αυτό που καλείται «sapiosexualism»

Πάψε να αναζητάς το τέλειο πρόσωπο ή το αψεγάδιαστο σώμα. Έχε υπόψιν ότι σε 10 χρόνια από τώρα το όμορφο πρόσωπο-πάλι όμορφο θα είναι αλλά- θα έχει ζάρες, ρυτίδες, σακούλες, κύκλους. Το αψεγάδιαστο σώμα θα παχύνει, θα γεννήσει, θα «πέσει». Αυτά για να τα αποδεχτείς και να συνεχίσεις να τα αγαπάς, πρέπει να έχεις κάτι βαθύτερο, ανώτερο να σε συνδέει με τον άλλον.

Πηγή: pinterest

Ο χρόνος περνάει και δεν λυπάται κανέναν.  Το δέρμα μαραίνεται. Τα μαλλιά ασπρίζουν. Οι αντοχές πέφτουν.  Ένα μυαλό όμως που βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση, αμφισβήτηση κι εγρήγορση, δεν μπορεί να μαραθεί. Υπάρχει άραγε κάτι πιο δυνατό κι αληθινό από την «τέχνη του να ερωτεύεσαι μυαλά»;

Υ.Γ. Έχει υποστηριχθεί από μερίδα ανθρώπων πως οι sapiosexuals διαπράττουν ένα είδος κοινωνικής διάκρισης, διαχωρίζοντας τους ανθρώπους με βάση την διανοητική τους ικανότητα. Προσωπικά δεν θεωρώ πως είναι ο στόχος του sapiosexualism είναι οποιαδήποτε διάκριση, αλλά η έκφραση μιας ακόμα σεξουαλικότητας.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ζήδρου

Μαρία ή Μαίρη,21.Φοιτήτρια ιατρικής,αγαπώ τον χειμώνα,την βροχή και τα καλά βιβλία.Αν μπορούσα,θα ήμουν μονίμως με μια βαλίτσα στο ένα χέρι και μια κούπα καφέ στο άλλο.Δεν σηκώνω σχεδόν ποτέ το τηλέφωνό μου και δεν αντέχω οτιδήποτε μέτριο.Αγαπημένο χρώμα:μαύρο.Αγαπημένη πόλη:Θεσσαλονίκη.Αγαπημένη φράση:"Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it.".Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς:αξιοπρέπεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;