Ρατσισμός: φαινόμενο προς αποφυγή

ρατσισμός
Πηγή: iapopsi

Αν μία λέξη περιγράφει την κοινωνία μας τη δεδομένη χρονική στιγμή σίγουρα αυτή θα απέχει έντονα από αισθήματα σεβασμού και ίσης αντιμετώπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας . Θεωρούμε πως η κοινωνία έχει προοδεύσει όμως ο ρατσισμός και η προκατάληψη κυριαρχούν τις σκέψεις μας όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο διαφορετικό από εμάς.

Ίσως αυτό είναι και το πρόβλημά μας, ότι ο άλλος είναι διαφορετικός, ότι έχει κάτι ΄΄λιγότερο΄΄ ή κάτι ΄΄περισσότερο΄΄, ότι είναι από άλλη χώρα, άλλου θρησκεύματος, άλλου σεξουαλικού προσανατολισμού ή έχει κάποια σωματική ή νοητική δυσλειτουργία. Ο ρατσισμός  είναι φαινόμενο που όλο εξαφανίζεται και όλο υπάρχει στο μυαλό μας. Είναι πολλές οι εκδηλώσεις που γίνονται με στόχο την κατάρριψη του, ωστόσο εν τέλει  δεν υπάρχει θέληση και αγάπη να δεχθούμε τον συνάνθρωπό μας. Έτσι, το όνειρο για μια κοινωνία όπου θα συνεργάζονται όλοι για το κοινό καλό και όχι απλά θα υπάρχουν μαζί λόγω συγκυριών, παραμένει όνειρο.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι! Είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη ενός ανθρώπου στην κοινωνία η καταγωγή του ή όποιο άλλο στοιχείο τον προσδιορίζει; Γιατί εγώ θεωρώ πως κάθε γνώρισμά μας είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς και αυτό από μόνο του είναι κάτι μαγικό. Το να είσαι σε ένα σύνολο και να μην είσαι ίδιος με τον άλλον είναι ξέρετε σπουδαίο κατόρθωμα , δηλώνει προσωπικότητα, προσπάθεια εξέλιξης και πεποίθηση ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός . Και ακριβώς αυτή η μη αποδοχή της διαφορετικής προσωπικότητας  δηλώνει το ρατσισμό, το φαινόμενο που κατακλύζει το είναι μας με αρνητικές σκέψεις για τον συνάνθρωπό μας. Το φαινόμενο  που μας απωθεί από τον καθένα και δεν αφήνει την κάθε είδους σχέση να ωριμάσει μέσα μας.

ρατσισμός
Πηγή: tsitsinidis

Όλα αυτά ακούγονται γενικά ίσως και πολύ συνηθισμένα . Γι’ αυτό σας παροτρύνω να δείτε το video «Ταξίδι στο DNA». Πρόκειται για ένα πείραμα που αφορά το  ρατσισμό και συγκεκριμένα την ποικιλομορφία του γενετικού μας υλικού. 67 εθελοντές από διαφορετικά μέρη του κόσμου έδωσαν δείγμα DNA ώστε να ερευνηθούν οι πραγματικές τους ρίζες. Το αποτέλεσμα; Ίσως   ’τρομακτικό΄ . Ένας Βρετανός για παράδειγμα ανακάλυψε πως είχε βρετανική καταγωγή κατά 30%. Και εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος: « Και το υπόλοιπο; » Το υπόλοιπο αποδεικνύει πως όλοι είμαστε ίσοι. Όχι ίδιοι, αλλά σίγουρα θα αναθεωρούσαμε πολλά. Θα δεχόμασταν το διαφορετικό χωρίς να το επικρίνουμε και να το απαξιώνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το διαφορετικό είναι στοιχείο του εξελιγμένου ανθρώπου. Το ίδιο-κοινό είναι ίσως και βαρετό και σίγουρα δεν θα το βρούμε πουθενά. Κάθε διάκριση με βάση τα χαρακτηριστικά του ατόμου θεωρείται εις βάρος του και αντιβαίνει στο δικαίωμα του ανθρώπου περί ισότητας και υποβαθμίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καταλαβαίνεις τι προκαλεί ο ρατσισμός; Αν κάποια στιγμή εξαλειφθεί ή έστω μετριασθεί το φαινόμενο του ρατσισμού, τότε όλοι θα είμαστε άνθρωποι με την ουσιαστική έννοια του όρου. Θα κλείσω με μία φράση που πραγματικά καλύπτει όλα τα παραπάνω και μου έμεινε παρακολουθώντας ένα κοινωνικό πέιραμα «Νομίζεις ότι διαφέρουμε; Την ίδια αξία έχουμε όλοι μας» .


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντινα Πενλίδου

Μεγάλωσα στην Κατερίνη και σπουδάζω νομική στην πιο όμορφη πόλη,ποια άλλη;τη Θεσσαλλονίκη!.Αν με χαρακτηρίζουν δυο λέξεις αυτές ειναι: κοινωνική και δημιουργική! Στον ελεύθερό μου χρόνο γράφω ποιήματα, καθώς θεωρώ οτι ενα χαρτί αποκτά μεγάλη αξία αν αποτυπώνει τις σκέψεις μας! Ελπίζω να σας αρέσουν τα άρθρα μου και να σας δώσω τροφή για σκέψη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;