“Revenge porn”: Η απόλυτη εκδίκηση

revenge porn

“Είμαστε επίτηδες φτιαγμένοι για να αγνοούμε το δράμα ενός αγνώστου; Σίγουρα το κέντρο του κόσμου είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο”  απόσπασμα από το βιβλίο “Φόνος 5 αστέρων”, της Έλενα Ακρίτα.

Στάθης Παναγιωτόπουλος και η καταγγελία για revenge porn

Το πανελλήνιο έμεινε συγκλονισμένο μετά την αποκάλυψη για τον Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν συμπαρουσιαστής του Ράδιο ΑρβύλαΤον αγαπήσαμε για το χιούμορ και τα αστεία του και σίγουρα κανένας δεν περίμενε αυτή την “σκοτεινή” και άδικη τροπή. Ο κύριος αυτός λοιπόν, για όσους δεν έχετε διαβάσει ή ακούσει, πράγμα μάλλον απίθανο, θεώρησε σωστό και ηθικό να αφήσει να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο βίντεο που έδειχναν προσωπικές ερωτικές στιγμές του ίδιου με την πρώην σύντροφο του, δηλαδή πήρε την εκδίκηση του μέσω του “revenge porn”.

Ο ίδιος, σύμφωνα με μαρτυρίες της κοπέλας, της ζήτησε να βγάλουν βίντεο προσωπικών στιγμών τους, καθώς έμεναν μακριά και να το κρατούσαν για δική τους ευχαρίστηση. Αν και αυτή στην αρχή ήταν διστακτική, τελικά συμφώνησε, καθώς τον εμπιστεύτηκε λόγω ηλικίας αλλά και επειδή είναι γνωστό πρόσωπο. Τελικά, αυτός δεν υπολόγισε τίποτα και μόλις χώρισαν ανέβασε αυτά τα βίντεο ως εκδίκηση, με την κοπέλα να μένει άναυδη και χωρίς να ξέρει πως να αντιδράσει.

Περιστατικά εκδίκησης πρώην συντρόφων

Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό του γνωστού σε όλους πλέον “revenge porn”. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από άτυχα θύματα, ενώ μια κοπέλα, η Λίνα Κοεμτζή, έφτασε στο σημείο να δώσει τέλος στη ζωή της, λόγω της διάρρευσης προσωπικών της στιγμών από τον πρώην σύντροφο της. Το χειρότερο από όλα είναι πως με αυτούς τους ανθρώπους που τώρα προσπαθούν να σε εξευτελίσουν και να σε ντροπιάσουν στο πανελλήνιο, ανεβάζοντας, δίχως την άδεια σου αυτές τις στιγμές της ζωής σου, υπήρξαν κάποτε συνοδοιπόροι σου σε αυτόν τον κόσμο, τους εμπιστεύτηκες, τους αγάπησες και τους αφιέρωσες ένα μέρος δικό σου και της καρδιάς σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να εκδικηθείς κάποιον με τον οποίο αγαπηθήκατε βαθιά;

Καλό είναι όταν χωρίζεις με τον σύντροφο σου, όποιος και να είναι ο λόγος, είτε είναι δικό σου φταίξιμο, είτε δικό του, να μην προσπαθείς να τον εκδικηθείς με κανέναν τρόπο. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Και αν φταίει αυτός, μην προσπαθείς να τον εξευτελίσεις για να νιώσεις ανώτερος, γιατί μάλλον το δίκιο σου χάνεις, και με αυτόν τον τρόπο ούτε θα τον κερδίσεις πίσω, αλλά ούτε θα τον αφήσεις να σε θυμάται με όμορφο και ρομαντικό τρόπο. Θα θυμάται το κακό που του προκάλεσες και όχι όσα περάσατε μαζί ως ζευγάρι.

Οι προσωπικές σου στιγμές είναι αυστηρά απόρρητες

Εξίσου σημαντικό για το θύμα είναι να τονίσω πως άμα συμφώνησες κάποια στιγμή να τραβήξεις βίντεο προσωπικών σας στιγμών ως ζευγάρι ή ακόμα και το πρότεινες, δεν σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να τα δημοσιεύει ή ακόμα και να τα δείχνει σε τρίτους, αυτό το αρχείο είναι αυστηρά προσωπικό, και δεν θα έπρεπε να έχει κανένας πρόσβαση αν δεν το επιθυμείς εσύ.

Δεν θα έπρεπε να νιώθεις ντροπή για όσα σου αρέσει να κάνεις στο ερωτικό κομμάτι. Το τι κάνει ο καθένας με τον σύντροφο του, και το τι θα ήθελε να κάνει δεν αφορά κανέναν. Εφόσον το κάθε μέλος αυτής της πράξης είναι σύμφωνο και άνετο με αυτό που πάει να συμβεί δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί η γνώμη τρίτων. Στο κάτω- κάτω δεν είναι δικό τους θέμα για να λύσουν.

Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν αξίζει να καείς

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα στην εποχή του διαδικτύου δεν είναι το ίδιο εύκολα. Για να στείλεις ή και να τραβήξεις ένα βίντεο τέτοιου περιεχόμενου, πρέπει να εμπιστεύεσαι απόλυτα τον σύντροφο σου. Να μην έχεις κανέναν ενδοιασμό και φυσικά να είσαι σίγουρος πως σε καμία περίπτωση, αν δεν χωρίσετε φιλικά, δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σου, προσπαθώντας να σε γελοιοποιήσει και να σε εξευτελίσει. Κανένας για κανέναν δεν θα μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Όταν κάποιος είναι εκτός εαυτού δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει, επομένως πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε σχέση με τον ποιον αφήνεις να έχει στην κατοχή του ένα τόσο προσωπικό σου υλικό. Φυσικά όμως, το πότε και με ποιον θα πάρεις μια τέτοια απόφαση το ξέρεις μόνο εσύ, απλώς μην βιαστείς να συμφωνήσεις αν δεν είσαι σίγουρος ή αν δεν το επιθυμείς και το κάνεις μόνο και μόνο για να ευχαριστήσεις και να μην ξενερώσεις τον σύντροφο σου.

Το δικαίωμα να πεις όχι

Η αναγκαστική βιντεοσκόπηση αυτών των στιγμών σου θεωρείται είδος παρενόχλησης και παραβίασης των προσωπικών σου δεδομένων. Πες όχι, μην φοβηθείς ! Αν δεν το δεχτεί μάλλον αυτός ο άνθρωπος δεν είναι για εσένα. Η εμπιστοσύνη θέλει προσπάθεια για να χτιστεί, και μονάχα μια στιγμή για να καταστραφεί. Να είσαι θαρραλέος και να μην φοβάσαι να λες όχι και να διεκδικείς τα δικαιώματα σου.

Να θυμάσαι πως αυτές οι αποφάσεις είναι αυστηρά προσωπικές και κανένας δεν έχει λόγο στην προσωπική σου ζωή. Αν κάποιος σε εκμεταλλευτεί η ντροπή είναι όλη δική του και όχι δική σου. Να το φτάσεις ως το τέλος προκειμένου να βρεις το δίκιο σου. Μην φοβηθείς. Άνθρωποι που κοιτάνε να εξευτελίσουν τον πρώην αγαπημένο τους είναι ανήθικοι και δεν τους αξίζει να μένουν ατιμώρητοι.

Η συνενοχή μας στο revenge porn

Μπορεί τα όσα συμβαίνουν τώρα με τον “κύριο” Παναγιωτόπουλο να σου φαίνονται μακρινά. Να μην σε ενδιαφέρει ή και να μην έχεις δώσει σημασία στο δράμα αυτής της κοπέλας αλλά και οποιοδήποτε άλλου που υπήρξε θύμα της “απόλυτης εκδίκησης”, δηλαδή του “revenge porn”.Μην κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά στην περίπτωση που ξέρεις ότι κάποιος γνωστός σου δημοσιεύσει  τέτοια βίντεο με τον σύντροφο του, με σκοπό να τον διαπομπεύσει. Όχι, μην το κάνεις αυτό, σήκωσε το ανάστημα σου και προσπάθησε να το σταματήσεις. Μίλησε στο πρόσωπο το οποίο θέλει να κάνει αυτήν τη μοιραία κίνηση για την γελοιοποίηση του συντρόφου του και αν δεν σε ακούσει ενημέρωσε το θύμα. Σήμερα είναι κάποιος άλλος, αλλά αύριο μπορεί να είσαι εσύ ! Μην κάνεις ό,τι δεν θα ήθελες να σου κάνουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο γίνεσαι συνένοχος σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευθυμία-Χριστίνα Βασιλείου

Ονομάζομαι Φαίη και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός χαρακτήρας, που λατρεύει τον καφέ, τα ζώα και την φύση. Το γράψιμο για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και διαφυγής από την καθημερινότητα. Για αυτό άλλωστε υποστηρίζω την φράση που είπε ο Αργεντινός συγγραφέας Χορχέ Λουίς Μπόρχες "Το γράψιμο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;