Πτυχίο=μόρφωση; ΟΧΙ

 

Πτυχίο=μόρφωση; ΟΧΙ

«Αυτός είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος,έχει πάει πανεπιστήμιο»..Βαρεθήκαμε να το ακούμε από τις προηγούμενες γενιές,από τους μεγαλύτερους και τον καθένα εκεί έξω.Δε μπορώ να θεωρήσω μορφωμένο τον γιατρό που ζητάει φακελάκι για την εγχείρηση,ούτε τον πολιτικό μηχανικό που θα κάνει λαμογιες και ούτε τον κάθε σπουδαγμένο πολιτικό που ζει εις βάρος του κοσμάκη.Και φυσικά όλοι οι «μορφωμένοι» προέρχονται από ΑΕΙ και όχι από ΤΕΙ,σύμφωνα με τις γιαγιάδες του χωρίου. Αποκλείεται να μην ακούσεις από τις ηλικιωμένες κυρίες του χωρίου «αμόρφωτο είναι τούτο,αγράμματο,δε τελείωσε σχολείο»

Τεράστιες φυσιογνωμίες που όλος ο κόσμος τους σέβεται δεν έχουν πάει σε πανεπιστήμια,άλλοι δεν τελείωσαν καν το λύκειο…Ο Καββαδίας δε πήγε ποτέ στην ιατρική σχολή στην οποία έδωσε εξετάσεις,και  έγινε ναύτης και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ποιητές παγκοσμίως..

Οι βαθμοί του Αινσταιν στο σχολείο φημολογείται ότι δεν ήταν άριστοι,παρόλα αυτά ο κόσμος του οφείλει πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πάππους που θα συναντήσεις στο καφενείο ίσως είναι πιο μορφωμένος από τους περισσότερους ιατρούς,δικηγόρους κλπ σήμερα..Ο άνθρωπος που προσφέρει είναι πιο μορφωμένος σε σχέση με αυτόν που μόνο παίρνει.

Όταν ρώτησαν το Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για τη συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς… Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

  1. Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές…
  2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..
  3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
  4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
  5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..
  6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
  7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»

Σωκράτης (469-399 π.Χ.)

Μετά τα ανωτέρω, πόσους μορφωμένους πολιτικούς (δικούς μας και ξένους) μπορείτε να ονομάσετε ;

Η μόρφωση δεν έχει τέλος,είναι ένα όμορφο ατελείωτο ταξίδι που συνεχώς θα σε οδηγεί σε νέα μονοπάτια και σε άγνωστα μέρη. Δε σταματάει,πάντα θα υπάρχει ένα βιβλίο ακόμα,ένας άνθρωπος που δε γνώρισες και ένα μέρος στο οποίο δε πήγες. Βελτίωσε τον εαυτό σου,εξέλιξε τον,διάβασε βιβλία,κανε ταξίδια,δες νέο κόσμο,ξερίζωσε κάθε πρότυπο από μέσα σου και αναθεώρησε όσα ξέρεις. Τότε ίσως να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε αυτό που αποκαλούμε «μόρφωση».

 

Σύνταξη κειμένου: Θανάσης Τσιώλης

Επιμέλεια κειμένου: Μπράιτ Κλεοπάτρα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θανάσης Τσιώλης

22 ετών. ,αθεράπευτος ονειροπόλος( λίγο κλισέ ε;),βιβλιοφάγος και λάτρης της έντεχνης μουσικής. Μήπως υπάρχει και άτεχνη;Μπα!! Συγγραφέας του βιβλίου «Φθηνές Ιστορίες». Εύχομαι να απολαύσεις τις ανησυχίες μου στην οθόνη σου!!! (Και αν κάτι δε σου αρέσει υπάρχει το link από το φβ για να μου στείλεις και να το συζητήσουμε) .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;