Προσωπικές επιλογές και αόρατες μοιραίες κλωστές

 

Προσωπικές επιλογές και αόρατες μοιραίες κλωστές
Πηγή: Google

Επιλογές, μοίρα και η αρχαία κινέζική παροιμία

Είναι τυχαίες άραγε οι επιλογές που κάνουμε; Είναι μοιραίες; Είναι το σύμπαν που τις κάνει για εμάς; Ή μήπως είναι ο ίδιος μας ο εαυτός με τα βιώματα και τις εμπειρίες που αποκτάει, όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε;

Είμαι σίγουρη πως κατά καιρούς έχεις ακούσει, έχεις διαβάσει και οπωσδήποτε πιστέψει πράγματα για την μοίρα και τα δίχτυα της. Ότι ο άνθρωπος γεννιέται με προκαθορισμένη μοίρα και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την αλλάξει. Πως είναι ένα πιόνι ουσιαστικά στο παιχνίδι της ζωής. Σίγουρα, έχει πέσει στα χέρια σου και η αρχαία κινέζικη παροιμία που λέει “Μια αόρατη κλωστή συνδέει όλους εκείνους που προορίζονται για να συναντηθούν ανεξάρτητα από τον χρόνο, τον τόπο ή και τις περιστάσεις. Το νήμα μπορεί να τεντώσει ή να μπερδευτεί αλλά ποτέ δεν σπάει.” Αυτή η αόρατη κλωστή λοιπόν, αναπαριστά τη μοίρα και τις προκαθορισμένες μας επιλογές.

Ο σκοπός, το χωράφι και οι σχέσεις σαν λουλούδια

Όλοι οι άνθρωποι έρχονται σε αυτόν τον κόσμο με έναν σκοπό, και όταν τον φέρουν εις πέρας, τότε είναι ελεύθεροι να τον αφήσουν και να φύγουν μακριά. Αυτός ο σκοπός είναι να ζήσουν, να πάρουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν, να είναι δίκαιοι με όσους συναντάνε, να αγαπάνε με όλη τους την καρδιά, να δίνουν την ψυχή τους σε όσα τους γεμίζουν αλλά και να κάνουν τα πάντα για το συλλογικό καλό. Από τη στιγμή που γεννιέσαι λοιπόν, και μετά ξεκινάνε οι δικές σου επιλογές και όχι της μοίρας. Εσύ αποφασίζεις τι θα πράξεις. Ό,τι σπείρεις όμως, αυτό και θα θερίσεις. Αν σπείρεις χάος, τότε το μόνο που θα πάρεις από το χωράφι των επιλογών και της ζωής σου είναι χαλασμένο σιτάρι και σάπια φρούτα. Αντιθέτως, αν σπείρεις αγάπη, φροντίδα και δικαιοσύνη, θα πάρεις χρυσό σιτάρι και φρούτα σαν διαμάντια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο για την κινέζική παροιμία, σίγουρα υπάρχει μια αόρατη κλωστή που μας συνδέει όλους και σίγουρα ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να την σπάσουμε, παρά μόνο να την μπερδέψουμε. Θα γνωρίσουμε αμέτρητους ανθρώπους στην ζωή μας, αλλά είναι δική μας επιλογή ποιους θα κρατήσουμε κοντά μας, σε ποιους θα δώσουμε το κλειδί για την καρδιά και την ψυχή μας. Κανένα σύμπαν και καμία μοίρα δεν μπορεί να καθορίσει ποιον θα έχουμε δίπλα μας, γιατί αυτό είναι στο δικό μας χέρι μόνο. Αν δεν παλέψεις για αυτούς που αγαπάς, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους χάσεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν θυσίες και φροντίδα, όπως τα λουλούδια χρειάζονται νερό και ήλιο για να ανθίσουν.

Η μοναδικότητα, οι συμπτώσεις και το παιχνίδι της ζωής

Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, έχει διαφορετικό ψυχισμό και χαρακτήρα, επομένως και δύο άνθρωποι που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό δεν θα κάνουν τις ίδιες επιλογές. Έχουμε διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα, άλλοι ωριμάσαμε πιο νωρίς και άλλοι πιο αργά. Αυτά που ζούμε είναι που μας αλλάζουν και μας ωριμάζουν και όχι η ηλικία.

Σίγουρα κάποια πράγματα στην ζωή μας είναι ένα παιχνίδι της μοίρας, όπως είναι τυχαίες συναντήσεις με άτομα που έχουμε να δούμε χρόνια, σε ένα φανάρι ή σε ένα διάδρομο του super market, το πόσο τυχεροί ή άτυχοι θα σταθούμε σε ένα θέμα, όπως αν θα κερδίσουμε το λαχείο ή όχι, αλλά υπάρχει πάντα, και σε κάθε κατάσταση μία μικρή πορτούλα διαφυγής. Αν την επιλέξεις τότε ανατρέπεις όλο το παιχνίδι και γίνεσαι ο κυρίαρχος του. Άλλωστε, στο παιχνίδι που λέγεται ζωή νικάει ο πιο τολμηρός!

Οι τυχαίες και μοιραίες επιλογές και ευκαιρίες

Οι επιλογές τελικά που κάνουμε είναι ένας συνδυασμός μοίρας, εμπειριών και καταστάσεων. Ίσως αν δεν είχαμε ζήσει και δεν είχαμε κάνει όσα κάναμε, να βρισκόμασταν σε ένα πολύ διαφορετικό δρόμο. Σε έναν δρόμο πιο απόμερο ή ίσως και πιο λαμπερό, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Όμως κάθε επιλογή και ευκαιρία, μας παρουσιάζεται μόνο μία φορά, όπως μια και μοναδική είναι και η ζωή μας. Και αν κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα ελέγξεις, μη σκας! Ίσως είναι η αόρατη κλωστή που έχει αρχίσει να ξεμπερδεύεται και σε τραβάει κοντά σε ανθρώπους που είναι μοιραίο να γνωρίσεις.  Ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ είπε κάποτε: “Μιλάμε για την μοίρα σαν να είναι κάτι που μας επισκέπτεται. Ξεχνάμε ότι εμείς την φτιάχνουμε την μοίρα μας, κάθε μέρα της ζωής μας”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευθυμία-Χριστίνα Βασιλείου

Ονομάζομαι Φαίη και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός χαρακτήρας, που λατρεύει τον καφέ, τα ζώα και την φύση. Το γράψιμο για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και διαφυγής από την καθημερινότητα. Για αυτό άλλωστε υποστηρίζω την φράση που είπε ο Αργεντινός συγγραφέας Χορχέ Λουίς Μπόρχες "Το γράψιμο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;